Kysymyksiä tuomareille / kisaajille

SPL:n Koulutukseen ja kokeisiin liittyvät aiheet
Vastaa Viestiin
Sauli Vatanen

Kysymyksiä tuomareille / kisaajille

Viesti Kirjoittaja Sauli Vatanen »

Katselin viikonloppuna suojelun SM-2003 kisavideot (B ja C-osiot) ja niiden pohjalta heräsi muutamia kysymyksiä tottiksen arvostelun suhteen. Kaipaisinkin tuomareiden arvosteluperusteita ja kisaajien (varsinkin kokeneiden) tärkeysjärjestystä seuraavissa asioissa:

1. Kontakti / katsekontakti. Onko katsekontakti minkään sortin arvosteluperuste ja pyrkivätkö kisaajat opettamaan sen koirallensa? Suurella osalla koirista kontakti pysyy, mutta katsekontaktista ei ole tietoakaan! Arvosanoissa tämä ei tunnu juurikaan näkyvän..

2. Estäminen / poikittaminen seuraamisessa. Ongelma monella koiralla (muutamilla todella paha), mutta ei tunnu estävän huippuarvosanojen saamista! Onko koulutusvirhe, vai haetaanko tarkoituksella???

3. Kapulan ottaminen suuhun noudossa. Todella pieni osa koirista otti kapulan suuhun korrektisti. Eri sorttista leikittelyä esiintyi..

4. Eteentulo luoksetulossa ja noudoissa. Tuleeko koiran olla fyysisessä kontaktissa ohjaajaan?

Lopuksi kiitos niille, joille se kuuluu: Russpelz Diego ja Opsin Vagabond :voitto:
Minna Jutila

Viesti Kirjoittaja Minna Jutila »

Eikö keneltäkään löydy minkään sortin valaistusta näihin kysymyksiin?
Kaisu Kainulainen

Loisto idea!!

Viesti Kirjoittaja Kaisu Kainulainen »

Ville Salmia kirjoitti: En ole tuomari ,enkä monen kaverin mielestä toivottavasti koskaan siihen hommaan ryhdykään.

Terv: Ville Salmia
Siinäpä loistava idea! Ville lähde ihmeessä tuomari oppiin!!

:puntaroi:

-kaisu-
Ville Salmia

Viesti Kirjoittaja Ville Salmia »

Kiitos,mutta ei kiitos! Tuo keinulautahymiö on liian enteilevä.


Ville
Kaisu Kainulainen

Harmi...

Viesti Kirjoittaja Kaisu Kainulainen »

... näin jo itseni sieluni silmin tuskanhiki otsalla kokeessa omalla koiralla, Salmia :ovela: tuomaroimassa .. HUH... :seko:

-k-
Sauli Vatanen

Viesti Kirjoittaja Sauli Vatanen »

[quote="Ville Salmia"]

"Diegelin mukaan seuraamisliikkeen aikana koiran tulee katsoa joko ylös ohjaajaan katsekontaktia hakien, tai sisään ja siten huolehtien ohjaajan mahd.suunnanmuutoksista."

Olisi mielenkiintoista kuulla, minkä takia koira opetetaan katsekontaktin sijaan katsomaan sisään. Hyvä katsekontakti on huomattavasti näyttävämmän näköinen ja helppo opettaa. Lisäksi koira ei havaitse mahdollisia häiriöitä, kun silmät ovat liimaantuneet ohjaajan silmiin.

"Estäminen on mielestäni virhe.Ohjesääntö mainitsee melko yksiselitteisesti seuraamisen paikan, ja sen että koiran tulee olla suorassa.Huomioitavaa on mielestäni että seuraamisen poikittaminen on virhe myös eri liikkeiden valmistavissa osioissa. Ja sen pitäisi näkyä myös arvostelussa."

Näimpä. Kaiken järjen mukaan, jos koira ei suorita liikettä ohjesäännön mukaisesti huomioidaan se arvostelussa. Omituiselta tuntuu, että näin ei ole SM-tasolla. Kyseessähän on koulutusvirhe ja vieläpä varsin yleinen.
Veijo Kinnunen

Viesti Kirjoittaja Veijo Kinnunen »

En ole perehtynyt sm kisojen tuloksiin. Montako paria sai seuraamisesta V; n? old man
Ville Salmia

Viesti Kirjoittaja Ville Salmia »

Moi,

vastailen Veijolle ja Saulille. En muista kuinka moni sai euraamisesta V:n,
mutta niihin kuului koiria joilla oli katsekontakti sekä koiria jotka olivat täysin korrekteja asennon,jännitteen/keskittymisen ja sisään katsomisen suhteen.Pisteistähän ei näy yksittäisten liikkeiden arvostelu.
Sauli hoi! Jos koulutettava koira on kova ja vietillisesti normaali niin usein sen katsekontakti jää pois teknisen kouluttamisen aikana/jälkeen. Se liittyy luonnollisesti myös ohjaajan olemukseen suhteessa koiran pehmeyteen/kovuuteen.Kukaan ei välttämättä halua että koira katsoo sisäänpäin silmien sijasta.Mutta "koirankoulutuksessa ei ole ilmaista ateriaa",eli kaikella on hintansa. Pitää koko ajan kuitenkin muistaa että kokonaisuus ratkaisee. Korrektia seuraamista on monenlaista.Siinä jaetaan 10 pistettä,joten kannattaa miettiä mikä sopii ja onnistuu parhaiten kuitenkin yleinen virheettömyys ja nopeus säilyttäen.
Vertaa noutoon.Menetät noudoissa 3 pistettä jos kaksi kertaa hipaiset hypyssä, ja yhdessä luovutuksessa koira hieman korjaa otetta. Jos menetät seuraamisessa 3 pistettä niin korrektilla kurinalaisella seuraamisella se ei edes onnistu.Täytyy vaan koulutuksessa osata löytää se kullekin sopiva luontainen tapa/tyyli tehdä ,joka säilyessään maksaa mahdollisimman vähän muissa liikkeissä.

Ville
Mika Leskelä

Viesti Kirjoittaja Mika Leskelä »

Eihän se ole koira eikä mikään mikä ei poikita....ainakin vähän :lol: :roll:
Ville Salmia

Viesti Kirjoittaja Ville Salmia »

Mika Leskelä kirjoitti:Eihän se ole koira eikä mikään mikä ei poikita....ainakin vähän :lol: :roll:
Aivan sama miten konttailee,kunhan heillä kaikilla on lystiä!!!

Ville :bileet:
Vastaa Viestiin