Kilpirauhasen vajaatoiminta

Terveyteen liittyvät aiheet
Vastaa Viestiin
Marika Silventoinen

Kilpirauhasen vajaatoiminta

Viesti Kirjoittaja Marika Silventoinen »

Moi!

1,5 vuotiaalla nartullani epäillään kilpirauhasen vajaatoimintaa. Koira on pienehkö (painaa 27 kg) ja aina syönyt huonosti. Mun mielestä on aina rapsutellut itseään suht paljon, mutta viime marraskuun juoksujen (toiset juoksut) jälkeen raapiminen on lisääntynyt ja korvien kärjistä on karvat lähteneet. Lääkärissä on käyty useampaan kertaan ja ensin epäiltiin allergiaa. Koira sai kortisonipiikin rauhoittamaan kutinaa ja ruokavalio pistettiin uusiksi. Kortisoni helpotti oireita, mutta lääkkeen vaikutuksen jälkeen kutina palasi. Seuraavalla kerralla korvista katsottiin raapenäyte ja karvanäyte, jotka molemmat ok, taas tuli kortisonia ja otettiin myös kilpirauhas- verikoe. Veriarvot kuulemma viitearvojen alarajalla ja kontrollinäytteeseen mennään ensi viikolla.
Suurimmat vaivat siis korvien kärjistä lähtevät karvat ja kutina. Karvat ovat lähteneet vain korvista, mutta rapsuttaa itseään kauttaaltaan. Virtaa koirassa on vaikka muille jakaa, eli apaattisuutta ei ole (ja kämppän remontissa kun seinät ja puiset portaat maistunu...). Osa oireista siis sopisi hypotyreoosiin, mutta olen miettinyt että olisiko jotakin muuta... kaikki ulkoloiset ei käsittääkseni näy raapenäytteessä?

Onko kokemuksia koiran hypotyreoosista?
Reijo Korpela
Viestit: 98
Liittynyt: 17 Kesä 2008 19:17

Re: Kilpirauhasen vajaatoiminta

Viesti Kirjoittaja Reijo Korpela »

1990 luvun lopulla Suursnautserikerhon toimesta asiaa tutkittiin laajasti. Ota yhteyttä SSSK:n toiminassa mukana oleviin henkilöihin niin saatat saada tietoa asiasta.
t: reijo
Birgitta Vesa-Lehtinen

Re: Kilpirauhasen vajaatoiminta

Viesti Kirjoittaja Birgitta Vesa-Lehtinen »

Mun kultaisella 1984 syntyneellä kultsulla oli kilpirauhasen vajaatoiminta. Siltäkin allergiaa tutkittiin pitkään ja hartaasti, kunnes eräs eläinlääkäri nähdessään koiran karvan kunnon sanoi, että selvä kilpirauhasen vajaatoiminta. Otettiin verinäytteet ja sehän se oli. Koira oli tuollon n. 1,5 v. Koira söi koko loppuelämänsä thyroxinia 0,5 mg 1 talbl/pv ja mitään oireita ei tuon jälkeen enää ollut. Koira ei myöskään koskaan (ei edes ennen lääkitystä) ollut apaattinen - päin vastoin :) .
Birgitta Johansson
Viestit: 165
Liittynyt: 06 Joulu 2007 01:41
Viesti:

Re: Kilpirauhasen vajaatoiminta

Viesti Kirjoittaja Birgitta Johansson »

Kannattaa tutkia ensin se kilpirauhasen vajaatoiminta (helppoa verinäytteestä), mutta jos ei ole sitä, kapi on myös yksi mahdollisuus. Kapin vasta-aineet näkyvät myös verinäytteessä. Tosin tutkimustuloksen saaminen ainakin muutama vuosi sitten kesti muutaman viikon, koska näyte lähetettiin Ruotsiin tutkittavaksi.

Joskus tehdään kapin kohdalla myös niin, että annetaan kokeilumielessä loislääkitys, ja katsotaan tehoaako. Ongelma on vain siinä, että joskus kapi on niin vaikea saada koirasta, ettei ihan peruslääkitys riitä, jolloin voidaan päätyä väärään loppupäätelmään ja todeta, ettei ollut kapia, kun ei kerran lääkityksellä lähtenyt.

t. Birgitta
Marika Silventoinen

Re: Kilpirauhasen vajaatoiminta

Viesti Kirjoittaja Marika Silventoinen »

Meillä kakara kävi uusissa verikokeissa ja nyt arvot kohdallaan, eli ei tullut hypotyreoosi diagnoosia. Tuolla ulkolois ajatuksella annettin häätölääke (nimi oli joku Stron... alkuinen). Nyt on kortisonin vaikutus lakannut ja lievää rapsuttelua taas, mutta myös ihon hilseilyä. Rasvoja oon lisännyt ruokavalioon, eli kokeiltu on lohiöljy ja joku luomuöljy juttu, mutta noilla ei mainittavaa vaikutusta. Juuri tilastin Nurtolin- nimistä öljyä, kokeilen nyt sitten sitäkin.
Tuota kapi ideaa itsekin mietin, mutta eläinlääkärin näkemys oli että ainakaan perinteinen kettukapi ei olisi, kun karva ja iho siistit, eikä mitään karvanlähtöä ole (korvan kärkiä lukuunottamatta) ja karva muutenkin hyväkuntoinen.
Ei auta kun seurailla tilannetta, jos ei helpota kevään tullen niin sitten jatketaan tutkimuksia. Toki toivon että neiti olisi "vain" kuivanahkainen ja kesä helpottaisi tilannetta. Rapsuttelu ei siis häiritse esim yöunia.
Seija Kulmala

Re: Kilpirauhasen vajaatoiminta

Viesti Kirjoittaja Seija Kulmala »

Birgitta Johansson kirjoitti: Joskus tehdään kapin kohdalla myös niin, että annetaan kokeilumielessä loislääkitys, ja katsotaan tehoaako. Ongelma on vain siinä, että joskus kapi on niin vaikea saada koirasta, ettei ihan peruslääkitys riitä, jolloin voidaan päätyä väärään loppupäätelmään ja todeta, ettei ollut kapia, kun ei kerran lääkityksellä lähtenyt.

t. Birgitta
Omalle koiralleni annettiin 4 x loishäätö (2 x Stronghold ja 2 x Ivomec) ennenkuin Kapi saatiin pois. Kapi ei ollut levinnyt vielä kuin päähän eli korvalehtiin, silmien ympärille ja kuonoon. Samalla ihoa hoidettiin voitelemalla tulehtuneet paikat 3 x vuorokaudessa. Loishäädöt annettiin 2 viikon välein ja vasta toinen loishäätö kuuri tehosi.

Valitettavasti koiraa oli aikaisemmin hoidettu allergisena, joka viivästytti paranemista, kun oikea syy vihdoin löytyi.

Kapissa on paha haju, jonka kyllä tunnistaa kun kerran sitä joutuu haistamaan. Kattoimurista ja ilmanvaihdosta huolimatta haju leijaili kaikkialle. Haju on pahin loishäädön jälkeen, loinen kuolee ihon sisään ja poistuessaan aiheuttaa pahan "kalman" hajun. Kapin toinen nimike onkin mätäpunkki.
Marika Silventoinen

Re: Kilpirauhasen vajaatoiminta

Viesti Kirjoittaja Marika Silventoinen »

Muistankohan vastata kaikkiin kysymyksiin...
Koira asustaa pääsääntöisesti rivitalossa, eli sisäilma on kuivaa kun sähköpattereilla lämmitetään. Viikonloppuisin sitten ollaan puulämmitteisellä mökillä, jossa toki peruslämpö sähköpattereilla.
Korvien kärkiin on alkanut karva kasvaa takaisin, mutta iho on alkanut hilseillä. Iho on kuitenkin siisti, ei mitään ihottumaa tms. Iho vaikuttaa kuivalta ja sisäisesti on lisätty rasvan saantia (koira on ollu aina huono syömään, joten annan öljyn ruiskusta), niinkuin aikaisemmin mainitsin on kokeiltu lohiöljy, luomuöljy ja nyt Nutrolin kokeilussa. Anturat on myös kuivat. Nutrolin:ia on menny nyt muutaman viikon, mutta vaikutusta ei ainakaan vielä näy.
Rapsuttelua esiintyy esim heti herätessä jää hetkeksi kupsuttamaan kylkiään ja/tai kaulaa, leikin tai treenin lomassa ei rapsuttele. Tylsistymistäkin oon miettiny, mutta toi hilseily ei mun mielestä sovi oikein siihen.

Ruokaan sitten: pentuna söi royal canin sakemanni junnua, josta siirryttiin aikuisten vastaavaan. Seuraavaksi kokeiltiin Profilliumia ja nyt menossa Brit. Lihaa on annettu nappuloiden lisäks ja kokeilin jättää nekin pois, mutta ei vaikutusta. Viljat jätin alussa heti pois (esim keksit koulutuksessa jne) ja palkkasin kuivatulla lihalla. Lihatontakin kokeilin, ei muutosta. Tämän koiran kanssa syöminen on aina ollu hankalaa, pitää paastopäiviä ja oksentelee sitten tyhjää mahaansa ja sitten kun syö niin syö vähän. Neiti on aika tirpana, painoa 27 kg. Parhaiten on maistunut eläinkaupan lihaseos jossa mukana naudanmahaa, sekotettuna nappuloihin. Rustoluut myös herkkua, oon niistäkin yrittäny "valikoida" rasvasia versioita että jostain tulis energiaa. Toki virran puutteesta tätä koiraa ei voi syyttää, elämää on kun pienessä kylässä.

Odottelen nyt että ilmat lämpiää ja pääsen eroon tuosta kuivasta sisäilmasta, jos se olisi vaikka syyllinen. Allergiakokeisiin kai on mentävä jos ei ala näillä muilla keikoilla selvitä.
Onko hyviä vinkkejä seuraavaksi öljy kokeiluksi, helokkiöljy? Parhaiten neidille on uponnu se lohiöljy, joka oikein herkkua.
Entä pesuaine, onko joku hyväksi havaittu kuivan ihon pesuaine?

Tuohon kapi asiaan: koirassa ei ole hajua, ja nuo tyypilliset kapi paikat on siistit eli silmät, kuono, mahanalusta. Eikös kapista tai muista loisista kärsivä koira rapsuttele "tilanteesta riippumatta" eli esim kesken treenin tai muun mihin on keskittyny?
Seija Kulmala

Re: Kilpirauhasen vajaatoiminta

Viesti Kirjoittaja Seija Kulmala »

Hyvä että koira alkaa toipua. Luin ajatuksella viestisi, eli tutkittu on vaan mitään syytä ei ole
löydetty, lääkitty kortisonilla ja karvatkin kasvaa korviin, tosi kiva että koira alkaa toipua.

Hilseilystä: pieni ajoittainen hilseily on täysin normaalia eli siitä ei tarvitse huolta kantaa, jo ruokinnan
muutos voi sitä aiheuttaa ja se katoaa aivan itsestään, eli en pesisi koiraa kovin usein. Joskus koiralla hilse voi
nousta pintaan hyvinkin äkkiä ja lähes samantien kadota. Erityisesti jollakin tapaa stressaavissa tilanteissa.

Mainitsit ensimmäisessä viestissä koiran syövän portaat ja seinän jne. Voisiko kyse ollakin
tekemisen puutteesta. Koira stressaantuu ja alkaa oireilla? Kunka paljon koiran kanssa harrastetaan,
kuinka paljon sillä on ns luppoaikaa, tai onko koira ylikierroksilla tm joka päivä riehulenkki koirapuistossa tms.
Tämä on myös joillekin yksilöille liikaa.

Stressiä purkavia asioita ovat nenän käyttö erityisesti esim jäljestäminen ja tätä voi tehdä vaikka lähes joka päivä, tottistelu ja pitkät rauhalliset metsälenkit joissa koira saa juosta vapaana.

Allergiakokeet ovat valitettavasti hiukan turhia, eli ne eivät kiistattomasti anna oikeaa tulosta. Voi tulla vääriä negatiivisia ja vääriä positiivisia. Mutta varmaan muun havaintojen ohessa, niistä voi olla hyötyä.

Muutama kasvattini muuten oireili samalla tavalla kuin koirasi. Niillä oli karvatupin tulehdus ja ne molemmat paranivat antibiottikuurilla.
Marika Silventoinen

Re: Kilpirauhasen vajaatoiminta

Viesti Kirjoittaja Marika Silventoinen »

Tosiaan nyt koira näyttää jo voivan paremmin, mikä on ilahduttanu kovasti. Rapsuttelee itteään edelleen, mutta iho on pysyny siistinä, eikä karvaa lähde normaalia kevätkarvanlähtöä enempää. Ehkä tuo on vain herkkänahkainen yksilö :? Hilseilyä on vielä jonkinverran, mutta selkeästi vähemmän kuin aikaisemmin. Syö edelleen Britt carea ja saa lisänä neuta + lohiöljyä.
En ole koskaan koiria kovin usein pessyt, uintireissujen jälkeen huuhdon pelkällä vedellä ja kunnon pesu pari kertaa vuodessa.
No tuo kämpän tuhoaminen sitten. Oon ollu alusta asti sellaisella linjalla että jokapäivä ei treenata, mutta useamman kerran viikossa kuitenkin. Päivittäin ainakin 2 pidempää lenkitystä, kerran vkossa koirapuistossa (joka on täyttä juoksua ja riehumista) ja pari kertaa vkossa "tottis" juttuja tai johonkin uuteen/arasteletavaan paikkaan menoja (esim kylän keskustaan "ihmis ja autovilinään"). Päivisin on kotosalla työpäivän ajan, jonka aikana kerran ulkoilutetaan. Lähes kaikki viikonloput ja lomat ollaan mökillä, missä koirat saavat olla vapaana ja yleensä alku vko menee paremmin myös kotona.
Otin pääsiäisenä toisen koiran, nyt 9 kk ikäisen saku tytön. Yhdessä ovat pääsääntöisesti olleet kiltisti, ainoastaan kun olin työmatkalla ja koirat miehen kanssa kotona (ja pienemmällä virikemäärällä) niin sitten tuhottiin yksi seinä, matto ja päiväpeitto. Selvästi tuolla aktiivisuudella on vaikutusta tuhojen määrään, tasapaino vielä osittain löytämättä. Nuorempana veikkaan että oli liian vähän tottis juttua ja liikaa koirapuistoa, mutta tuo yksi puistopäivä per vko tuntuu ainakin nyt hyvältä, kunhan tuo nuorempi on kasvanu täyteen mittaansa niin sitten voi olla että lisätään kahteen puistokertaan.
Tuula Mäkelä

Re: Kilpirauhasen vajaatoiminta

Viesti Kirjoittaja Tuula Mäkelä »

Luin tässä hiljattain juuri sattumalta mielenkiintoisen jutun miten sen nimisellä aineella kuin Virilo neitsytkookosöljyllä olisi hyvä luonnonmukainen vaikutus juuri tuohon kilpirauhasen vajaatoimintaan ja sillä oli uskomattoman paljon sen lisäksi monia muitakin terveyteen liittyviä hyviä ominaisuuksia myös,kuten esim. hiivaan ja munuaisiin ainakin myös ja sitä voi hyvin käyttää myös lemmikeillekin,joten en tiedä sitten olisiko se mahdollisesti ehkä yksi kokeilemisen arvoinen juttu.Olisi ainakin luonnollinen konsti,joten tuskin mitään haittaakaan sitten olisi.Tuota öljyä voi käyttää sekä sisäisesti kuin ulkoisesti ihoon myös,ja sitä saa ostaa luontaistuotekaupoista ja jotkut lemmikkiliikkeetkin sitä myyvät kuulema myös.Yksi lemmikkiliike on ainakin Paratiisilintu,joka on Helsingissä ja sen osoite on Mechelininkatu 28.En ole itse kylläkään tuota öljyä kokeillut,kun ei ole ollut tarvetta,mutta kun sellaisesta satuin vaan ihan sattumalta lukemaan ja täällä puhetta tuosta kilpirauhasen vajaatoiminnasta on,niin ajattelin tuon vaan nyt sitten kertoa, jos vaikkapa jotain sattuisi se kiinnostamaan.
Vastaa Viestiin