SPL-kasvattajalista

Jalostukseen liittyvät aiheet
Birgitta Johansson
Viestit: 165
Liittynyt: 06 Joulu 2007 01:41
Viesti:

Re: SPL-kasvattajalista

Viesti Kirjoittaja Birgitta Johansson »

Huomattavan pitkä elinikä kertoo kyllä sellaisesta terveydestä ja elinvoimasta, josta ainakin itse olen erittäin kiinnostunut, ja se käsittää luuston lisäksi niin paljon muutakin.

Väittäisin myös, että jos käyttö-/työkoiran ruokinta on kunnossa, liikunta on tarpeeksi monipuolista, verryttelyt, jäähdyttelyt ja lepopäivät hoidetaan asianmukaisesti, lihashuolto pelaa ja koiran fysiikka (ja ikä) otetaan treenitavoissa huomioon, ne luustotkin pysyvät suht kunnossa. (Välillä tuntuu, että koiran pitäisi kestää ihan mitä tahansa, vaikka omistaja laiminlyö em. asiat.)

Ja kuka käskee käyttää tervaskantoa tai muutakaan urosta, josta ei tiedä muuta kuin että se on "kiva kotona" eikä "rähjää turhaa"...?? Eiköhän sitä nyt kuitenkin hiukka enemmän jokainen kasvattaja selvittele ennen astutusta, niin se sopiva narttukin on sitten helpompi valita.

Tervepäinen peruskoira juuri tuon pitkän iän takia saattaisi monessakin kohtaa hyvinkin olla paikallaan rodun terveystilanne huomioon ottaen. Urokselta mahdollisesti puuttuvia ominaisuuksia haetaan sitten siitä omasta nartusta ja jatkojalostuksessa. Sitähän se jalostus yleensäkin on. Kaikkea ei voi saada kerralla. Painotetaan milloin mitäkin, ja kasvattajienkin välillä on eroja. Terveydestä ja elinvoimasta nyt ei vaan mun mielestä pitäisi juurikaan tinkiä, oli kyseessä sitten käyttö- tai näyttökoira.

Tässä nyt ei kuitenkaan ollut tarkoitus erityisesti puhua vanhoista koirista, vaan mahdollisesta jalostuskoirien tulosvaatimuksesta. Tuo tervaskanto nyt oli vain yksi esimerkki, mutta muitakin jalostuksellisia mahdollisuuksia voidaan menettää, jos kriteerit on liian kovat.
Kari Salkosalo
Viestit: 257
Liittynyt: 07 Joulu 2007 12:50

Re: SPL-kasvattajalista

Viesti Kirjoittaja Kari Salkosalo »

Ok, ymmärsin siis alkuun väärin "pointisi" noista tervaskannoista. Mikäpä siinä, jos niistä tiedetään todellakin jotain muutakin kuin tuo mainitsemasi ikä, jonka toit aiemmassa viestissäsi esiin. Minä käsitin, että olit valmis käyttämään sitä vanhaa koiraa jalostukseen, ihan vain sen tuoman iän perusteella. Siksipä kyselinkin muiden ominaisuuksien perään :roll:

Toki pitkä ikä tarkoittaa myös osaltaan elinvoimaa ja terveyttä.

T:Salkkis
Tuula Siimes

Re: SPL-kasvattajalista

Viesti Kirjoittaja Tuula Siimes »

Jos nyt joku koetulos-vaatimus olisi (JK1, HK1, EK1, IPO1) niin eihän se nyt voi olla liian kova?!? Eihän?
Päivi Ollikka
Viestit: 268
Liittynyt: 25 Joulu 2007 19:46

Re: SPL-kasvattajalista

Viesti Kirjoittaja Päivi Ollikka »

Ei ole ja Suomessa tehty. Ulkomaisille tuloksille näyttökoe täällä. Myös käyttölinjaisille :)
Itse pidän ajatuksesta että ensimmäisen pentueen tulosvaatimukseksi riittää Talentsichtung. Toiseen pentueeseen tarvitaan sitten jo koe jne.
Ensimmäinen porras tulisi olla matala, testi minne voi koiran helposti viedä. Halutessaan saa tehyä sen pentueen kouluttamattomalla koiralla. Sitten jos enemmän kasvattamisesta haaveilee kyseisellä yksilöllä tulee koiralla olla koetulokset.
Näin ei paperittomien koirien määrä lisääntyisi merkittävästi.
PEVISAan ehdottomasti selkä ja polvilausunnot pakollisiksi. Tässä on vain vaikeus ettei yhteneväisiä kriteereitä ole selkien kuvaustuloksien ohjeeksi. Minusta riittäisi vain lause onko selän rakenne normaali vai poikkeava eli ei kirjaimia vain diagnoosi vinolantio tms. Polvista taasen nyt etsitään lausunnoissa luksaatiota, joita ei meidän rodulla juurikaan ole. Tähänkin täytyisi saada kuvauslausunnot.
Suuria asioita, joiden toteuttaminen on varsin isoprojekti.
Toivottavasti kuitenkin nykyehdotus pevisan muutoksiin ei tule voimaan. Siinä ei ole mitään mikä auttaisi rotuamme parempaan suuntaan. Saksa sitä on noudattanut vuosikymmeniä - sielläkään ei voi koiramateriaalin toimivuudella tai terveydellä kehuskella.
Marko Kurkinen
Viestit: 948
Liittynyt: 20 Huhti 1996 14:33
Paikkakunta: Oulunsalo

Re: SPL-kasvattajalista

Viesti Kirjoittaja Marko Kurkinen »

Nämä ulkomaiset koulutustunnukset kumpuvat esiin aika ajoin. Luulen että kaikille meille on tullut selväksi että ulkomaiset (ja myös kotimaiset) koulutustunnukset, jotka ovat hankittu epärehellisin keinoin, ovat erittäin väärin ja nämä pitäisi tietenkin hylätä. Kukaan ei ole vain vielä kertonut kuinka tämä tarkalleenottaen tehdään.

Onko tähän muuta tapaa kuin vain jättää huomiotta ulkomaiset tulokset ja pyytää koirakkoa menemään johonkin suomalaiseen kokeeseen? Tästäkin syntyisi aikalailla ongelmia koirien omistajille, myös niille jotka ovat sen aidon koetunnuksen tehneet. Koirat kun eivät ole koneita ja suoritukset vaihtelee kokeesta toiseen, joillakin voi olla pari treenamatonta vuotta välissä, jne..jne... Vai otetaanko me koevalikoimiin joku uusi koetuloksen todistamiskoe?
Hylätäänkö vain suomalaisten koirien ulkomailla tehnyt koulutustunnukset, mutta samassa kokeessa olleiden ulkomaisten koirien koulutustunnukset olisivat päteviä?
Miten esim kennelliitto / SPKL tälläiseen reagoi. Olisiko Kennelliitolle helppo tehdä päätös että suomi ei enää arvosta muiden FCI-maiden koetuloksia, jos tämä olisi esim pevisa-juttuja, jne...

Eli nyt olisi jollakin taas oiva tilaisuus osallistua talkoisiin rodun puolesta, ja tehdä tähän tarkka ja aukoton esitys miten toimitaan?

Vanhalle jalostustoimikunnalle tämä oli myös jonkinlainen sydämenasia, ja paljon oli puhetta, mutta hekään eivät käytännössä saaneet lupauksista huolimatta mitään aikaan asian tiimoilta. Tämä osoittanee että asia on monimutkainen. Jos tähän olisi joku helppo ratkaisu, niin varmasti se olisi jo tehty.
Joanne S A Vähämaa

Re: SPL-kasvattajalista

Viesti Kirjoittaja Joanne S A Vähämaa »

Valottakaas tyhmälle mitä niillä väärennetyillä tunnareilla on virkaa koiran omistajalle? Maine? Emmää ymmärrä. Kun ei tässä nyt NIIN isot rahat liiku. Ymmärrän jos ravihevosten ajasta joku käy viilaan sekunnin pois kun siä kuitenki puhutaan kymmenistä ja sadoistatuhansista euroista. Mut miks koiramaailmassa ostetaan tuloksia?
Tuula Siimes

Re: SPL-kasvattajalista

Viesti Kirjoittaja Tuula Siimes »

Tuosta aiemmin mainitsemastani koetulosindeksistä saisi jalostusta ohjaavan juurikin siksi että siihen kelpaisi vaan täällä tehdyt tulokset. Ulkolaisille koirille voisi asettaa jonkun luvun, kuten lonkissakin nyt tehdään. Kaikkihan kouluttaisi koiriaan ihan intona ja kävisi kokeissa että saisi indeksit nousemaan 8)
Ville Salmia
Viestit: 395
Liittynyt: 04 Joulu 2007 15:11

Re: SPL-kasvattajalista

Viesti Kirjoittaja Ville Salmia »

Joanne, mä voin kertoa miks tuloksia pitää hankkia muualta. 1) Koira on niin huono ettei sitä kukaan saisi oikeasti koulutettua kokeesta läpi. 2) Ohjaaja on kykenemätön,syystä tai toisesta johtuen,kouluttamaan koiraansa itse.3) Ulkomailta saa todenn. muutamassa viikossa koiran takaisin koetunniksilla. Täällä niiden hankkiminen voi viedä noin vuoden.Ja silloinkin pitää tehdä pirusti töitä.

Siinä muutama syy.

Ja kauheus vaan pahenee jos koulutus jää tekemättä sen takia että 1) Ei osaa,ei ymmärrä,ei viitsi.
Silloin ainakin mulla herää kysymys. Miksi tällaisella ihmisella edes on sakemanni? Saatikka että hän haluaa kasvattaa??? Ja pahin vikaks; Saa kasvattaa,kaikessa tietämättömyydessään niin kuin huvittaa?!

Ketä tällainen palvelee? Ei ainakaan rotua.

Kaikki nuo Markon luettelemat faktat on varmastikin ongelmia asiaa ratkottaessa. Mutta edelleen sanoisin; luulis tällaisen epäkohdan jalostuksessa olevan yksi pahimpia. Joten luulis sitten, että siihen tartuttaisiin tilanteen vaativalla vakavuudella,eikä vaan taivasteltaisi.Nyt aina sanotaan että jos kritisoit niin olet "riidanhaastaja" tai provoilet. Mutta onhan tämän luokan asioista pakko puhua ääneen.Ei niitä yksinkertaisesti voi ohittaa vaan sen takia ettei kellekään tule paha mieli. En tiedä muusta, mutta näin asiat hoidetaan oikeassa elämässä.
Tuo edellisen jalostustoimikunnan jatkuvan syyttelyn voisi jo hukata. Siitä on kulunut jo tarpeeksi aikaa. Nyt pitäisi jo uudet tuulet sitten puhaltaa jos kerran niin on todettu olevan parempi.Jos asioihin ja ongelmiin ei paneuduta vaan keskitytään sormella osoittamiseen,niin ei se ainakaan minua vakuuta.Jos työtä on liikaa,niin silloin voi pyytää apua.Olen täysin vakuuttunut että mielellään auttavia on vaikka kuinka paljon.

Jusseja kaikille...pysykää pinnalla.

Ville
Marko Kurkinen
Viestit: 948
Liittynyt: 20 Huhti 1996 14:33
Paikkakunta: Oulunsalo

Re: SPL-kasvattajalista

Viesti Kirjoittaja Marko Kurkinen »

Montako "väärää" tulosta vuosittain suomalaisille koirille tehdään? Siis varmasti epärehellisiä tuloksia? Onko tämä oikeasti tämän päivän jalostuksen pahin asia, vai onko asian takana enneminkin kateus ja harmistus, kun joku sai tuloksen ilmaiseksi. Tämä siis ihan rehellisesi ja objektiivisesti kysyttynä. Voin sanoa että minua ainakin ottaa suuresti päähän jos näen jossakin että koiralla on IPO-tulos, ja koira ei edes molaria tunnista. Mutta onko tämä oikeasti se iso ongelma jalostuksen kannalta? Varmaan jonkunlainen, mutta kuinka suuri.

En syytellyt edellistä toimikuntaa. Halusin vain osoittaa että asiaan ei ole ollut helppoa ratkaisua.
Yhtä hyvin voisi toivoa että nyt voisi hukata jo tämän jatkuvan uuden jalostustoimikunnan syyttelyn. Toimikunta on ollut toimminnassa muutaman kuukauden, ja sitä on jo syytelty (lähinnä edellisen toimikunnan ympärillä olevasta pienestä joukosta) joka ainoasta asiasta ja jokaisella foorumilla, kaikista keskeneräisistä/työnalla olevista ja myös kaikista niistä jotka jäivät edelliseltä toimikunnalta tekemättä. Kaikki olisi pitänyt pystyä ratkaisemaan muutamassa kuukaudessa, tai muuten uusi jalostustoimikunta ajaa rodun perikatoon jne...
Asiallista krittikkiä toki saa esittää ja se on jopa toivottavaa.

Ja juurihan pyysin tuossa kirjoituksessani apua, eli jos jollakin on asiaan toimiva ja tarkka ratkaisu, niin kirjoittaa sen paperille ja pistää tulemaan käsiteltäväksi. Ainakin minä olen iloinen jos asiaan saadaan vain kuntoon.
Kari Salkosalo
Viestit: 257
Liittynyt: 07 Joulu 2007 12:50

Re: SPL-kasvattajalista

Viesti Kirjoittaja Kari Salkosalo »

Marko:
ainakin ensimmäinen, ja helppo lähtökohta asiaan olisi, että vain Fci:n alaiset tulokset hyväksyttäisiin. Tällöin jäisi mm. Viro ja Venäjä heti "kättelyssä" ulos kuvioista. Muiden suhteen esim. helppo "näyttökoe" (piilonkierto + vartiointi ja sit vaikka tämä piilostahyökkäys ja rohkeuskoe). Näillä jo asia voidaan selvittää.!

Ja onhan siinä asiassa paljon muutakin, kuin "harmistus". Lahjattomat koirat "ostettuine" tuloksineen lisääntyvät ja "tuotteet kaupataan uusille ostajille termein
"Valikoidun erinomainen" yksilö nartun ja uroksen puolelta. Tätä minä en ymmärrä, että ihan Liittomme "tukee" tätä toimintaa. Suoranaista valehtelua ja vääristelyä. Joku voisi sanoa, että petoksen tunnusmerkistö voi täyttyä.

T:Salkkis
Ville Salmia
Viestit: 395
Liittynyt: 04 Joulu 2007 15:11

Re: SPL-kasvattajalista

Viesti Kirjoittaja Ville Salmia »

Ei asioita ratkota hetkessä,sen minäkin ymmärrän. Tiedät varsin hyvin ettei kellään ole suoraan taskusta vedettävää patenttiratkaisua tuohon ongelmaan,siksi varmaan pyysitkin sitä. Se että tuollaista ylipäätään tapahtuu, on mielestäni jo ainakin moraalisesti tuomittavaa.Onhan se toki myönnettävä ,ettei sillä ole vaikutusta rotuumme suuressa mittakaavassa.Mutta sekö siitä tekee sitten jotenkin vähemmän tärkeän asian,ja antaa syyn olla käsittelemättä ongelmaa? Pienistä puroista syntyy joet.

Se ei ole salaisuus että ne ihmiset jotka tuntevat lojaalisuutta Koistisen Aukkea ja Kodiksen Keijoa kohtaan, ovat nyreissään siitä kuinka edellinen JT joutui työnsä jättämään. Syitä on varmaan kaikissa,koska eihän kukaan yksin riitele. Mitähän liikkuisi sellaisen päässä, joka ei seisoisi uskomansa asian takana, ja puolustaisi niiden asioiden ajavien kantaa, (ainakin periaatteen tasolla)?

Kyllä tässä voisi nostaa kissan pöydälle ,eikä tabularisoida RSV2000 asiaa.Se tässä kuitenkin loppujen lopuksi on se suurin erimielisyyttä tuottava asia.Aikoinaan eräs henkilö näyttäytyi väärissä kuvissa väärän henkilön kanssa, ja siitä tuli ylemmältä taholta sanomisia.Sitten se asia siirrettiin kätevästi Suomeen jonkinlaiseksi mörköksi.No kannattiko? Sellainen organisaatio tai järjestö joka ei ajaisi sakemannin asiaa ,ei saisi niin paljon järkeviä ja kokeneita kouluttajia taakseen kuten RSV2000.Se on fakta. Eikä se Suomessa ketään vahingoita ,vaikka kuinka kuuluisi kyseiseen järjestöön.Kaikkenmaailman naurettavia ja turhia kiistoja siitä on saatu aikaan.Vaikka asiat olisivat kuinka olleet sakemannin parhaaksi,tämä RSV2000 juttu on aina nostettu sieltä taustalta jonkinlaiseksi mörköksi?!

Tästä tässä oikeasti on kysymys ,eikö vaan? Yritän parhaani mukaan pysyä asialinjalla, enkä kaipaa enempää riitaa harrastukseeni.Mutta asiat on asioita, eikä ne sillä katoa ettei niistä puhuta ääneen,tai kirjoiteta.

Kaikella ystävyydellä

Ville
Marko Kurkinen
Viestit: 948
Liittynyt: 20 Huhti 1996 14:33
Paikkakunta: Oulunsalo

Re: SPL-kasvattajalista

Viesti Kirjoittaja Marko Kurkinen »

Kiitos Villelle ja Salkille kommenteista.
Uskon kyllä että joillakin koirilla on niinsanottuja "ostettuja tuloksia", ja että näitä tuloksia sitten käytetään hyväksi esim pennunmyyntitarkoituksiin. Moraalisesti ehdottomasti väärin. Sanoin että en tiedä miten laaja ongelma tämä ihan oikeasti on koko rodun jalostuksen kannalta, koska minulla ei ole nyt esittää todisteita yhdestäkään koirasta. Varmasti asiaa kannattaa rauhassa miettiä, että tilanne ei ainakaan pahenisi jatkossa. Tähän ei tarvitse keksiä mitään patenttiratkaisua juuri nyt, enkä sellaista pyytänytkään. Minulle riittää jos joku tekee perustellun ehdotuksen siitä miten varmistetaan ettei tämä pitkällä tähtäimellä ole pilaamassa rotua.
Päänäyttelyssä kaikki V/VA-arvosanan saaneet koirat periaatteessa esitti tälläisen helpon näyttökokeen, rohkeuskokeen. Tähänkin on jo saatu kommenttia että koirien suoritukset eivät olleet kaikilta osin arvosanojen mukaisia. Täytyyy muistaa että hallitus otti tämän asian esille jo ennen päänäyttelyä, ja päätti että rohkeuskoe tulee arvostella SPL-koetuomarin toimesta ja VIK-arvosteluasteikko tulee olla sama kuin SPL-suojelukokeessa. Jostakin syystä tämä ei kuitenkaan käynyt asiaan jo kertaalleen suostuneelle tuomarille, ja jouduttiin palaamaan vanhaan. Omasta mielestäni tämä oli sääli, sillä nyt olisi ollut mahdollista yhtenäistää arvostelua ja varmistaa SPL-tuomarin toimesta että arvostelun kriteerit varmasti täyttyvät.

Itselle RSV, Saku tai mikään muukaan yhdistys ei ole missään nimessä mikään mörkö. Uskon että nämä järjestöt sydämellään tekevät töitä huoli rodun säilymisestä. Ainoastaan tämä politikointi, eipäs-juupas väittely, jopa henkilökohtainen piikttely, jne.. tekee jonkinlaista kuilua eri osapuolien välille. Ja varmasti tähänkin on syyllistynyt jokainen osapuoli, ainakin silloin kun tunteet hieman nousevat pintaan. Mutta täytynee vaan luottaa Kari Tapion laulun sanoihin "myrskyn jälkeen on pouta sää...".

Nyt jussit kaikille.
Kari Salkosalo
Viestit: 257
Liittynyt: 07 Joulu 2007 12:50

Re: SPL-kasvattajalista

Viesti Kirjoittaja Kari Salkosalo »

Kiitos kirjoituksestasi Marko!
luulisin, että juurikin nämä VA koirat tuovat rotuumme ison osan jälkeläisiään, eli näitä käytetään jalostuksessa paljon. En ole tarkastanu jalostustietokannasta
monellako näistä koirilla on koetulos ulkomailta, mutta arvelisin että aika usealla. Tätä taustaa vasten ostetut "meriitit" vaikuttavat paljon enemmän, kuin vain pennun ostajia huijatessa pentue mainoksissa.

Kuten tuossa jo, aiemmin kerroin helppo lähtökohta meille olisi, kun olemme itse FCI:n alainen järjestö, niin hyväksyisimme vain FCI:n alaiset koetulokset. Tämä olisi hyvä lähtökohta. Lisä järjestelyjä voisi tarvittaessa miettiä sitten myöhemmin.

T:Salkkis
Maria Arfman
Viestit: 52
Liittynyt: 04 Joulu 2007 10:14

Re: SPL-kasvattajalista

Viesti Kirjoittaja Maria Arfman »

Itse olen koirineni pari tulosta ulkomailla tehnyt ja suoralta kädeltä en kaikkia ulkomaisia tuloksia laittais roskakoriin. Olemme oikeasti olleet jälkipellolla, tottiskentällä ja vielä suoriduttu suojeluosuudestakin. Joten ihan kaikki ulkomaiset tulokset eivät ole ostamalla hankittu :) . paperit pitää oikeasti lähettää SV:lle ja tarkkoja ovat olleet että koira on sitä mitä on ja suoritukset ovat tehty. Vielä jälkikäteenkin tuli SV:ltä pyyntö että toimitan koirani papereista kopiot sinne.... 8)
Vastaa Viestiin