Syyskokous, käytettävissä

SPL:n tapahtumiin liittyvä oma tiedotus-, keskustelu- ja palautekanava.
Juha Puurunen
Viestit: 604
Liittynyt: 04 Joulu 2007 08:30

Syyskokous, käytettävissä

Viesti Kirjoittaja Juha Puurunen »

Kuten tuossa toisessa ketjussa kirjoitin, olen käytettävissä syyskokouksessa jäseniä hallitukseen valittaessa mikäli V-P Hirvioja valitaan puheenjohtajaksi. Ensisijainen mielenkiintoni kohdistuu paikkaan jonka vastuualueeksi hallituksessa tulee jalostus. Olen toiminut ko. toimikunnan vetäjänä vuosina 2007-2008. Teot ja tekemättä jäämiset on luettavissa noiden vuosien pöytäkirjoista. Toimintatapani ei tule jatkossakaan muuttumaan. Pyrin työskentelyssäni jatkossakin mahdollisimman kokonaisvaltaiseen harkintaan perustuvaan päätöksen tekoon. Keväällä 2012 jalostustoimikunnan kokouksessa tehdyt linjaukset luovat hyvät suuntaviivat jatkotoimenpiteille. En kannata ääripäitä missään muodossa. Toisaalla palstalla esitetty video täysin epäluonnollisesti liikkuvasta pennusta ei tietenkään ole jalostuksen tavoite, muttei myöskään koira joka ei kykene rauhoittumaan hetkeksikään ja jonka pitäminen sisätiloissa on mahdotonta. Jalostustoimikunnan järjestäminen siten, että sillä on todelliset mahdollisuudet toimia asiantuntevana valmistelevana elimenä on käsitykseni mukaan vetäjän tärkein tehtävä. Toimikunnan kokoonpanosta tulee löytyä rakenteen, luonteen ja terveyden asiantuntijoita sekä ehdottomasti kasvattajien edustus. Vuonna 2013 toimikunnan ensisijainen tehtävä on JTO:n päivitys ja uuden PeViSa esityksen valmistelu. Jatko muotoutuu JTO:n myötä ja töitä tulee varmasti riittämään.
Marko Kurkinen
Viestit: 948
Liittynyt: 20 Huhti 1996 14:33
Paikkakunta: Oulunsalo

Re: Syyskokous, käytettävissä

Viesti Kirjoittaja Marko Kurkinen »

Kommentoin tähän väliin paria asiaa koska ne enemmän tai vähemmän koskettavat omiakin tekemisiä.

Terveystietokanta-asia pomppaa esiin vähän väliä keskusteluissa, ja ehkä on hyvä mainita tilanne tällä hetkellä.
Taustana tietokannalle voisin mainita että ainakin itsellä on ollut ajatuksena ja toiveena saada julkinen saksanpaimenkoirien terveystietokanta nettiin kaikkien täytettäväksi ja selattavaksi. Tämän vuoksi asiaa ehdotin pariin otteeseen jo edelliselle jalostustoimikunnalle ja tarjouduin sellaisen myös tekniseltä osin tekemäänkin. Jostakin syystä tämä tyrmättiin edellisen jalostustoimikunnan toimesta ja kommenttina sain vain että terveyskysely pitää aina täyttää haastattelijan avustuksella ominaisuusarviointitilaisuudessa, ja mitään muuta ei ole järkevä tehdä.
Tänä vuonna uusi jalostustoimikunta sitten käsitteli terveystietokanta-asian (puhuttiin nimellä terveystietolomake), ja päätettiin yksimielisesti että tietokanta toteutetaan. Joten tämän tietokannan suhteen ei tarvitane mitään lisäpäätöksiä ja homma on käynnissä. Itse lupauduin hommaa viemään eteenpäin, ja jonkinverran asiaa on jo hahmoteltu ja toivottavasti piakkoin homma toteutuu ihan käytännössäkin. Tässäkin, kuten monessa, muussakin asiassa kaikki kiireet vain joskus hieman hidastaa harrastushommia, ja mielestäni asiaa ei kannata hosumisella pilata. Tähän projektiin on myös kysytty alustavasti avuksi yksi ammattihenkilökin, joten kaikki ei ole vain minun vajaavaisten kykyjen varassa.
Kari Salkosalo
Viestit: 257
Liittynyt: 07 Joulu 2007 12:50

Re: Syyskokous, käytettävissä

Viesti Kirjoittaja Kari Salkosalo »

No, niin. Nythän tämä näyttää hyvältä, terveystietokanta toteutuu 2013 vuoden aikana. Valistus pennunostajien suuntaan lisääntyy, jne. Jto:ta ja Pevisaa kehitetään tervyden ja ominaisuuksien suuntaan. :)

Jokohan alkaa vihdoinkin tapahtumaan, vai jäävätkö vaalilupauksiksi? Toivottavasti eivät, mutta nyt näyttää meno hyvältä, ja suunta on oikea...

T:Salkkis
Avatar
Eija Käyhkö
Keskustelun ylläpito
Viestit: 55
Liittynyt: 18 Elo 2003 08:16

Re: Syyskokous, käytettävissä

Viesti Kirjoittaja Eija Käyhkö »

Itseäni ilahduttaa erityisesti Juhan lause
"Lisärajoituksilla, jotka kirjattaisiin rekisteröinnin ehdoiksi, ei välttämättä myöskään saavuteta toivottua tulosta geneettisen monimuotoisuuden liiaksi kaventumatta."
Ja jos terveystietokanta vihdoinkin toteutuisi, niin todellakin hienoa! Vaalilupauksista tekoihin, niin hyvällä tiellä ollaan :wink:
Kari Salkosalo
Viestit: 257
Liittynyt: 07 Joulu 2007 12:50

Re: Syyskokous, käytettävissä

Viesti Kirjoittaja Kari Salkosalo »

Kokoluuston kuvaus jalostuskoirilta olisi myös hyvä vaatimus. Alkuun voitaisiin lähteä esim. pelkällä kuvauksella arvosteluineen, jokainen kasvattaja voi sitten itse päättää haluaako käyttää esim. sairasta koiraa jalostukseen, vai ei!

T:Salkkis
Marko Kurkinen
Viestit: 948
Liittynyt: 20 Huhti 1996 14:33
Paikkakunta: Oulunsalo

Re: Syyskokous, käytettävissä

Viesti Kirjoittaja Marko Kurkinen »

Niin, mainittakoon vielä selvyyden vuoksi että kaikki mitä itse kirjoitin, eivät ole mitään vaalilupauksia, vaan ne ovat tämän vuoden pöytäkirjoista löytyviä päätöksiä ja siten eivät ole mitenkään edes uusia asioita, ja ovat tosiaan jo työn alla.
Eero Lukkari

Re: Syyskokous, käytettävissä

Viesti Kirjoittaja Eero Lukkari »

Johan täällä takit kääntyy, ensin ollaan aiheuttamassa SPL:n "historian pahinta kriisiä" ja sitten ollaan taas ehdolla. Mutta asiaan:
Juha Puurunen kirjoitti:Olen toiminut ko. toimikunnan vetäjänä vuosina 2007-2008. Teot ja tekemättä jäämiset on luettavissa noiden vuosien pöytäkirjoista.
Tuolla pöytäkirjoissa näkyy olevan mainintoja monista kannatettavista asioista, joita ei ole vieläkään toteutettu. Mistä voimme tietää, etteivät asiat jää taas ideoiden ja pöytäkirjojen tasolle?
Toimikunnan kokoonpanosta tulee löytyä rakenteen, luonteen ja terveyden asiantuntijoita sekä ehdottomasti kasvattajien edustus.
Et ehdottanut minkäänlaista käyttö/näyttö edustusta tai jakoa toimikuntaan. Viimeisinkin kriisi aiheutui ainakin osittain käyttö/näyttö -vastakkainasettelusta. Miten käyttö/näyttö -väännöt jatkossa vältetään vetämäsi jalostustoimikunnan toiminnassa?
Pidän nykyisin voimassaolevaa pevisaa hyvänä lähtökohtana myös uudelle.
Nykyinen pevisa on lähinnä laskenut kuvausprosentteja ja suosinut tuontikoiria. Mikä ei mielestä ole hyvä asia. Pitäisikö asiaa mielestäsi korjata, ja jos niin miten?
En ole vielä keskustellut asiantuntijoiden kanssa tarvitaanko siihen lisää rajoituksia esimerkiksi selän, lannerangan tai muiden vikojen osalta.
Ketä nämä asiantuntijat ovat? Miksi sinun tarvitsee käyttää asiantuntijoita, etkö osaa tai uskalla tehdä itse päätöksiä/esityksiä? Mihin SPL tarvitsee jalostusvastaavaa, joka ei koe olevansa itse asiantuntija?
Lisäämällä saatavilla olevaa tietoa ja tekemällä tiedon saanti helpoksi voidaan kasvattaa mahdollisuutta onnistua jo ensimmäistä pentua hankittaessa.
Kokonaisuudessaan ja varsinkin tässä kohtaa kaipaisin käytännön toimenpiteitä, mihin aiot ryhtyä? Näissä sinun kirjoituksissa on varsin vähän todellista asiaa. Miten saksanpaimenkoirakantamme terveys- ja luonnetilanne saadaan mielestäsi käytännössä paranemaan?
Juha Puurunen
Viestit: 604
Liittynyt: 04 Joulu 2007 08:30

Re: Syyskokous, käytettävissä

Viesti Kirjoittaja Juha Puurunen »

Eero Lukkari kirjoitti:Johan täällä takit kääntyy, ensin ollaan aiheuttamassa SPL:n "historian pahinta kriisiä" ja sitten ollaan taas ehdolla.
Samaa mietin itsekin ratkaisua tehdessäni. Mieleni muutti kaikki se tuki mitä eri suunnilta on hallituksen työlle tullut. Uskon kuitenkin niihin viesteihin joita olen saanut ja niiden vuoksi olen käytettävissä.
Eero Lukkari kirjoitti:Tuolla pöytäkirjoissa näkyy olevan mainintoja monista kannatettavista asioista, joita ei ole vieläkään toteutettu. Mistä voimme tietää, etteivät asiat jää taas ideoiden ja pöytäkirjojen tasolle?
Ette yhtään mistään. Monet asiat varmasti jäävät ideoiden tasolle ja niin pitääkin olla. Hyviltäkin tuntuvat ideat voivat osoittautua, syystä tai toisesta, toteuttamiskelvottomiksi ja silloin niistä on vetäydyttävä. Joskus taas resursseja ei vaan löydy ja taas asiat jäävät lepäämään. Töitä rodun ja järjestön eteen tulen tekemään kuitenkin kykyjeni mukaan.
Eero Lukkari kirjoitti:Et ehdottanut minkäänlaista käyttö/näyttö edustusta tai jakoa toimikuntaan. Viimeisinkin kriisi aiheutui ainakin osittain käyttö/näyttö -vastakkainasettelusta. Miten käyttö/näyttö -väännöt jatkossa vältetään vetämäsi jalostustoimikunnan toiminnassa?
En ehdottanut, enkä aio sellaista toimikuntaa hallitukselle esittääkään. Vääntöjä ei vältetä millään, itseasiassa ristiriitojen täydellinen välttäminen pysäyttää kehityksen. En kannata toimikunnan jakamista, enkä myöskään kannata erilaisia jalostukseen käyttö vaatimuksia eri linjoille. Perusvaatimukset on oltava kaikille samat. Kasvattajilla tulee säilyä valinnanvapaus millaista saksanpaimenkoiraa kasvattavat. Itseasiassa jakautuminen näyttää Lohen tutkimuksen mukaan olevan rodun kannalta hyvä asia, geneettinen monimuotoisuus säilyy osin sen ansiosta paremmin.
Eero Lukkari kirjoitti:Nykyinen pevisa on lähinnä laskenut kuvausprosentteja ja suosinut tuontikoiria. Mikä ei mielestä ole hyvä asia. Pitäisikö asiaa mielestäsi korjata, ja jos niin miten?
Mihin tilastoon perustat väitteesi kuvausprosenttien laskusta? Nykyinen pevisa on ollut voimassa vuodesta 2009. Kennelliiton sivuilta löytyvä tilasto ei kirjoittamaasi kuvausprosentin laskua vahvista. Olet myös ainoa joka esittää, että indeksiin pohjautuva rajoitus suosii tuontikoiria. Sekä käyttö, että varsinkin näyttöpuolen kasvattajat ovat jatkuvasti esittäneet vaatimuksia tuonti/ulkomaisten koirien indeksien korjaamista kohtaan.
Eero Lukkari kirjoitti:Ketä nämä asiantuntijat ovat? Miksi sinun tarvitsee käyttää asiantuntijoita, etkö osaa tai uskalla tehdä itse päätöksiä/esityksiä? Mihin SPL tarvitsee jalostusvastaavaa, joka ei koe olevansa itse asiantuntija?
En, herra paratkoon, pidä itseäni asiantuntijana monessakaan suhteessa. Terveysasioissa siihen koulutuksen saaneet ovat asiantuntijoita, rakenteen suhteen myönnän tietämykseni olevan erittäin rajallisen. Kasvattajana tietämykseni on yhtä rajallinen, kokemusta vasta muutamasta pentueesta (niissäkin lähinnä kepon roolissa). Luonteen osalta hallitsen kohtuullisen hyvin yhden pienen sektorin mutta niissäkin kuulen avoimin mielin muitakin näkemyksiä. Kun tähän soppaan vielä heitetään genetiikka, periytymistieteet niin huh...
Eero Lukkari kirjoitti:Kokonaisuudessaan ja varsinkin tässä kohtaa kaipaisin käytännön toimenpiteitä, mihin aiot ryhtyä? Näissä sinun kirjoituksissa on varsin vähän todellista asiaa. Miten saksanpaimenkoirakantamme terveys- ja luonnetilanne saadaan mielestäsi käytännössä paranemaan?
Olen samaa mieltä, vähän on vielä toistaiseksi käytännön suunnitelmia tai valmiita vastauksia. Ainoa minkä varmasti tiedän on, että ensimmäisen vuoden tärkein tehtävä tulee olemaan JTO:n ja pevisan päivitys.
Marko Kurkinen
Viestit: 948
Liittynyt: 20 Huhti 1996 14:33
Paikkakunta: Oulunsalo

Re: Syyskokous, käytettävissä

Viesti Kirjoittaja Marko Kurkinen »

Hyvä että keskustelua syntyy. Myös Eero Lukkari on ilmoittaunut ehdokkuutensa jalostusvastaavan pestiin, joten varmasti monet jäsenet haluaisivat saada vastaukset samoihin kysymyksiin, jotta minä ja muut jäsenet voisivat oman suoksikkiehdokaan helpommin valita.
Eli.

1) Tuolla pöytäkirjoissa näkyy olevan mainintoja monista kannatettavista asioista, joita ei ole vieläkään toteutettu. Mitkä kaikki tekemättömät pöytäkirjoissa olevat hommat toteuttasit ja miten?

2) Miten käyttö/näyttö -väännöt jatkossa vältetään vetämäsi jalostustoimikunnan toiminnassa? Jaettaisiinko toimikunta kahtia?

3) Nykyinen pevisa on mielestäsi lähinnä laskenut kuvausprosentteja ja suosinut tuontikoiria. Pitäisikö asiaa mielestäsi korjata, ja jos niin miten?

4) Etkö käyttäisi koskaan ketään asiantuntijoita? Jos et, luuletko hallitsevasi kaikki asiat paremmin kuin muut? Jos taas käyttäisit niin mihin SPL tarvitsee jalostusvastaavaa, joka ei koe olevansa itse asiantuntija?

5) Kokonaisuudessaan ja varsinkin tässä kohtaa kaipaisin käytännön toimenpiteitä, mihin aiot ryhtyä? Miten saksanpaimenkoirakantamme terveys- ja luonnetilanne saadaan mielestäsi käytännössä paranemaan?
Eero Lukkari

Re: Syyskokous, käytettävissä

Viesti Kirjoittaja Eero Lukkari »

Mihin tilastoon perustat väitteesi kuvausprosenttien laskusta?
KoiraNetin tilasto. Lonkkien tutkimusprosentti oli vuosina 2003-06 syntyneissä joka vuosi vähintään 53 %, mutta jäi vuosina 2007 ja 2008 syntyneissä vain 47 prosenttiin. 2009 prosentti oli sentään 52% mutta sekään ei ole yhtä paljon kuin aikaisemmin.
Olet myös ainoa joka esittää, että indeksiin pohjautuva rajoitus suosii tuontikoiria. Sekä käyttö, että varsinkin näyttöpuolen kasvattajat ovat jatkuvasti esittäneet vaatimuksia tuonti/ulkomaisten koirien indeksien korjaamista kohtaan.
Tulkinta, että Saksan indeksit käännetään vain suomalaisiksi suosii tuontikoiria, koska indeksin laskutapa Saksassa on täysin erilainen. Siellä indeksi 90 on käytännössä huono, mutta Suomessa se sitten onkin tosi hyvä 110. Totta kai ulkomaalaisten koirien jalostuskäyttö pitää mahdollistaa, mutta tämä nykyinen tulkinta suosii kohtuuttomasti tuontikoiria ja sen lisäksi antaa asiaan perehtymättömille kuvan, että ulkomaiset/tuontikoirat olisivat paljon parempia kuin kotimaiset.
Viimeksi muokannut Eero Lukkari, 03 Syys 2012 23:17. Yhteensä muokattu 2 kertaa.
Eero Lukkari

Re: Syyskokous, käytettävissä

Viesti Kirjoittaja Eero Lukkari »

Marko Kurkinen kirjoitti: 1) Tuolla pöytäkirjoissa näkyy olevan mainintoja monista kannatettavista asioista, joita ei ole vieläkään toteutettu. Mitkä kaikki tekemättömät pöytäkirjoissa olevat hommat toteuttasit ja miten?

2) Miten käyttö/näyttö -väännöt jatkossa vältetään vetämäsi jalostustoimikunnan toiminnassa? Jaettaisiinko toimikunta kahtia?

3) Nykyinen pevisa on mielestäsi lähinnä laskenut kuvausprosentteja ja suosinut tuontikoiria. Pitäisikö asiaa mielestäsi korjata, ja jos niin miten?

4) Etkö käyttäisi koskaan ketään asiantuntijoita? Jos et, luuletko hallitsevasi kaikki asiat paremmin kuin muut? Jos taas käyttäisit niin mihin SPL tarvitsee jalostusvastaavaa, joka ei koe olevansa itse asiantuntija?

5) Kokonaisuudessaan ja varsinkin tässä kohtaa kaipaisin käytännön toimenpiteitä, mihin aiot ryhtyä? Miten saksanpaimenkoirakantamme terveys- ja luonnetilanne saadaan mielestäsi käytännössä paranemaan?
1) Siellä oli mm. selkäkuvien arviointi ja kivesvikojen kirjaaminen Kennelliitossa (toteuttaisin luonnollisesti yhteistyössä Kennelliiton/asiaan perehtyneiden tutkijoiden kanssa), tietokanta ja kasvattajasitoumus (nämä kaksi tosin ovat nyt sitten vihdoin ilmeisesti työn alla), kasvattajan perustietolomake (tuolta ei tarkalleen selviä mikä on, mutta kuulostaa hyvältä)
2) Edustajainkokoukselle esitys, jaetaanko toimikunta vai ei. Demokraattisempaa kuin yhden ihmisen päätös. Jos ei jaeta, voisi toimikunnassa olla silti molempien linjojen edustus. Yrittäisin välttää rajoittavia päätöksiä, teemanani olisi enemmän tiedon tuottaminen ja jakaminen.
3) Tämä on hyvin vaikea kysymys. Nykyinen PEVISA estää riskiyhdistelmiä, joita ennen nähtiin, mutta toisaalta se aiheuttaa kuvaamiani ongelmia. Tosin kyynärissä rajaa ei ole, ja älyttömiä riskiyhdistelmiä ei silti pikasilmäyksellä näyttäisi tulevan kuin muutama per vuosi. Joten veikkaisin, että vaikka palattaisiin perinteisiin raja-arvoihin niin tuskin riskiyhdistelmien määrä juuri kasvaisi. Kunhan sinne saisi lannerangat ja ehkä vielä polvet ja olatkin niin olisi muutakin tuijoteltavaa kuin pelkät lonkat ja kyynäreet. Kuitenkin PEVISAsasta päättää aina edustajainkokous, joten jalostusvastaava ei voi asiaan juuri vaikuttaa.
4) Tämä oli vähän ärsytysyritys :twisted:. Siis totta kai asiantuntijoita pitää käyttää jos kokee tarvitsevansa, mutta alkuperäisessä Puurusen tekstissä oli kyse PEVISAsta ja siitä pitäisi mielestäni jalostusvastaavan osata muodostaa oma mielipide ilman mitään asiantuntijoita.
5) No tähän olen jo osin toisaalla vastannutkin, eli tavoitteeksi asettaisin indeksijalostuksen terveyteen, luonneominaisuuksiin ja merkittäviin rakenneominaisuuksiin. Ja tukemaan vielä geenitestit, jos hyödyllisiä sellasia saadaan kehitettyä. Olen kuullut viisauden "Mitä et voi mitata, sitä et voi johtaa". Pätee mielestäni myös koirien jalostukseen, eli indeksit olisivat ihan todellinen tapa mitata jalostusta. Tietoa indeksijalostuksen pohjaksi kerätään terveydessä virallisilla terveystutkimuksilla ja mahdollisesti SPL:n omalla terveystietokannalla, luonneominaisuuksissa ja rakenteessa yhdistelmällä arviointijärjestelmä+jalostustarkastus (jotka ovat laadittu puhtaalta pöydältä siten, että niitä voidaan käyttää indeksilaskennassa) +mahdollisesti kokeista kerättävällä tiedolla. Visioin tähän vielä sellaista porkkanaa, että tehtäisiin sellainen kasvattajasitoumus, että sen allekirjoittaneet kasvattajat jakaisivat terveystietoja avoimesti ja pyrkisivät saamaan mahdollisimman suuren osan kasvateistaan arviointeihin. Niin sitten ensi vaiheessa laskettaisiin indeksit vain näiden kasvattajien kasvateille ja heidän omistamilleen koirille sekä koirille, joista he ovat kiinnostuneita esim. jalostukseen käyttämään.
Marko Kurkinen
Viestit: 948
Liittynyt: 20 Huhti 1996 14:33
Paikkakunta: Oulunsalo

Re: Syyskokous, käytettävissä

Viesti Kirjoittaja Marko Kurkinen »

Kiitos vastauksista.

1) Kennelliitto on heinäkuun jälkeen ryhtynyt antamaan lausuntoja selkäkuvista kaikille roduille.
http://www.kennelliitto.fi/FI/jalostusj ... sunnot.htm
Kennelliitto on tiedustellut myös SPL:ltä että halutaanko että lausunnot tulevat näkyviin Koiranettiin. SPL on ilmoittanut Kennelliitolle että se haluaa kaiken mahdollisen selkäkuviin liittyvän näkyviin.
Eli loppujen lopuksi ei niitä tekemättömiä hommia tainnut niin kauheasti ollakaan.

2) Voisi sanoa että yksi ihminen ei koskaan tee mitään päätöksiä. Päätökset tekee joko hallitus tai sitten vuosikokoukset, ei muut. Jos näin oleellisia muutoksia tehdään niin en itsekään näe mitään muuta vaihtoehtoa kuin edustainkokouksen päätöksen toimintasuunnitelmaan liittyen.

3) Kyynärissä ei ole rajaa nyt. Periaatteessa voisi laittaa rajaksi vaikka 0 ja 1 sallittu, mutta tämä olisi käytännössä aika näennäinen, koska huonommilla kyynärillä ei nykyisinkään taida olla pentueita (ainakaan niin ett äse johonkin vaikuttaisi). Lisäksi kyynärien osalta periytymisaste on paljon pienempi kuin lonkkien osalta, joka ehkä vaikeuttaa indeksienkin käyttöä. Mutta en ole kovin tarkkaan tähän perehtynyt.

5) Indeksien käyttö on teoriassa hyvä väline, käytännössä homma menee usein vaikeaksi, ei vähiten sen vuoksi että löydetään aukottomat mittaustavat indeksien määritykselle erilaisiin ominaisuuksiin.
Juha Puurunen
Viestit: 604
Liittynyt: 04 Joulu 2007 08:30

Re: Syyskokous, käytettävissä

Viesti Kirjoittaja Juha Puurunen »

Eero Lukkari kirjoitti:4) Tämä oli vähän ärsytysyritys :twisted:. Siis totta kai asiantuntijoita pitää käyttää jos kokee tarvitsevansa, mutta alkuperäisessä Puurusen tekstissä oli kyse PEVISAsta ja siitä pitäisi mielestäni jalostusvastaavan osata muodostaa oma mielipide ilman mitään asiantuntijoita.
Tässä kohtaa myönnän auliisti vajavaisuuteni ja reilusti kerron tarvitsevani asiantuntijoiden mielipiteen tässäkin asiassa auttamaan oman mielipiteen muodostuksessa. Syyskokouksessa selviää kummanlaisen jalostusvastaavan jäsenet haluaa.

-Juha
Mikko Sjöberg

Re: Syyskokous, käytettävissä

Viesti Kirjoittaja Mikko Sjöberg »

Kiitos molemmille kandidaateille hienoista ja rakentavista ajatuksien/ mielipiteiden vaihdosta! Tällaista "vaalityötä" toivoisi muiltakin hallitukseen pyrkiviltä. Vastakkainasettelu Puurunen vs. Lukkari on mielenkiintoinen eikä vähiten siksi, että vastakkain on vanha järjestöjyrä (tämä ei Juha ollut viittaus ikääsi eikä muutenkaan tarkoitettu loukkaavaksi, ainoastaan korostamaan tekemäsi uran pituutta) ja nuori, innokas ja uusia tuulia hallitustyöhön mahdollisesti tuova ehdokas. Molemmilla on vahvuutensa ja heikkoutensa, niin kuin meillä kaikilla.

Juha on toiminut jo pitkään SPL:n eri organisaatioissa ja omaa vahvan kokemuksen hallitustyöstä. Tämä on tietenkin vahvuus, mutta onkohan tapahtunut jo "laitostumista"? Lukkari tulee uudella innolla ja asenteella haastamaan totuttuja toimintatapoja ja toivottavasti myös uuden tavan katsoa asioita. Mutta riittääkö pelkkä into, kun pitäisi pitkäjänteisesti tehdä asioita, nähden ehkä jopa kymmenenkin vuotta eteenpäin? Onko kykyä tehdä kipeitä kompromisseja ja pystyykö välttämään turhautumisen, kun asiat ja päätökset ei aina mene omien suunnitelmien tai sen oman kultaisen tien mukaan?

Valitaan kumpi herroista hyvänsä, niin toivotan molemmille onnea ja menestystä äänestykseen sekä ennenkaikkea valitulle jalostusvastaavalle jaksamista ja pitkää ikää hyvin tuulisella paikalla!

Mikko
Sonja Lehtinen
Viestit: 140
Liittynyt: 04 Joulu 2007 00:09

Re: Syyskokous, käytettävissä

Viesti Kirjoittaja Sonja Lehtinen »

Mikon kanssa samaa mieltä, erittäin hienoa ja asiallista keskustelua, ja mielipiteitä joissa molempien ehdokkaiden kanssa on helppo olla samaa mieltä.

Esitänpä siis muutaman lisäkysymyksen (myös muille ehdokkaille)
1. Saksanpaimenkoira kuuluu FCI:n "tarkkailtavien" rotujen listalle, ulkomuodon ylilyöntien vuoksi (takakulmaukset). Miten jalostusvastaavana reagoit saksanpaimenkoirien ylittäessä uutiskynnyksen? Miten mielestäsi jalostusta tulisi ohjata terveempään/tasapainoisempaan suuntaan? Tulisiko saksanpaimenkoiraliiton järjestää omille sekä muille suomalaistuomareille koulutusta? Vai onko mielestäsi kyseistä ongelmaa edes olemassa vai kuuluuko myös ylikulmautuminen ja näyttelyissä sellaisen rakenteen palkitseminen, kasvattamisen vapaukseen?

2. Suomessa on tällä hetkellä 3 SV koetuomaria, ja ymmärtääkseni hiukan jokaisen ura spl-riveissä on katkolla. Jos ja kun jalostustarkastuksiin kannustetaan, niin D-tarkastuksen edellytys on koetulos SV-tuomarilta. Ollaanko nykyisiä spl-tuomareita kouluttamassa? Vai lopetetaanko d-tarkastukset suomessa ? Minkälaisia joustoja olisitte valmiit tekemään noiden sv-tuomarien kohdalla, jotta he tulevaisuudessakin arvostelisivat SPL:n riveissä?

3. Jos valittuanne tehtävään, saatte negatiivista palautetta, miten toimitte?
Vastaa Viestiin