Pannuksesta

Terveyteen liittyvät aiheet
Vastaa Viestiin
Maarit Korpela

Pannuksesta

Viesti Kirjoittaja Maarit Korpela » 15 Maalis 2013 23:48

Tässä tietoa kolmelta eri asiantuntijataholta sairaudesta:

- Pannukseen yhteydessä oleva DLA-haplotyyppi on vain riskigeeni eli
sairaus ei periydy niin suoraviivaisesti kuin muut geenitestattavat
sairaudet. Riskihaplotyyppi yksinkertaisena (heterotsygootti) nostaa
pannusriskin 3-kertaiseksi ja kaksinkertaisena (homotsygootti)
8-kertaiseksi, mutta välttämättä koira ei kuitenkaan sairastu.

- Pannus on monen geenin aiheuttama autoimmuunisairaus. Tämä tarkoitaa,
että kukin geeneistä (joista vain tuo MHC on tunnistettu toistaiseksi = geenitesti)
lisää sairastumisriskiä, mutta ei sellaisenaan riitä.

- Periytyvyydestä: esimerkiksi heterotsygootti ja vapaa yhdistelmä tuottaa 50% heterotsygootteja eli N/N +N/S -> N/N,N/S,N/N,N/S.
Tämä on toki teoriaa eli kukaan ei tiedä miten nuo alleelit sitten lopulta jakautuvat per pentue.
Pannus koirilta löytynyt dla haplotyyppi Heterotsygoottina nosti
sairastumisriskiä 2,7 kertaiseksi ja homotsygoottina noin 8 kertaiseksi.

http://www.koirangeenit.fi/projektit/tu ... et/pannus/

Susanna Lindroos

Re: Pannuksesta

Viesti Kirjoittaja Susanna Lindroos » 16 Maalis 2013 19:22

"Pannus on oletettavasti usean eri geenin ja ympäristötekijöiden yhteisvaikutuksesta aiheutuva sairaus ja sen taustalta on juuri tunnistettu yksi geneettinen riskitekijä saksanpaimenkoirilla."

Mulle on muutama ihminen sanonu etteivät koe tätä _niin_ vakavaksi kun muita ongelmia. Mun mielestä on melko vakavaa kun koiran silmät vuotaa verta, kirkkaassa auringon valossa lenkkeilyä ei oikein viittitä tehdä, ja kokeeseen ilmottauduttaessa joutuu jättämään koiran näkökyvylle tärkeän lääkityksen pois doping pelon varjossa. Ja samalla, kun varoaika on viikko (?), pannus kasvusto lisääntyy niin että sen näkee paljaalla silmällä koiran silmäkulmasta.. Onko oikein koiran kannalta? Kerätessäni ihan oman kiinnostukseni vuoksi sairaita/oireilevia koiria (joita päivän aikana kertyi noin 30 kpl!! ) mul heräs kysymys, et miksei edes jalostukseen käytettäviä koiria ole geenitestattu? Uskon että tämä on paljon suurempi ongelma kun mitä suurinosa porukoista edes tajuaa mutta toivottavasti olen väärässä :(

Johanna Sipiläinen
Viestit: 16
Liittynyt: 24 Tammi 2009 20:51

Re: Pannuksesta

Viesti Kirjoittaja Johanna Sipiläinen » 16 Maalis 2013 21:55

Paljon olisi jo, jos jokainen sairastunut koira olisi ilmoitettuna jalostustietojärjestelmässä. Vaan eipä niitä kaikki halua ilmotella, syystä tai toisesta.

Eero Lukkari

Re: Pannuksesta

Viesti Kirjoittaja Eero Lukkari » 16 Maalis 2013 21:56

Jalostustoimikunta tai siis käytännössä minä tulee lähiaikoina julkaisemaan artikkelin, jossa tarkastellaan perusteellisesti ja myös kriittisesti nykyisiä saatavilla olevia geenitestejä sekä niiden hyödyntämispotentiaalia saksanpaimenkoirajalostuksessa. Sitä odotellessa voitte vaikka opiskella genetiikan perusteita, niiden hallintaa artikkelin täydellinen ymmärtäminen tulee valitettavasti vaatimaan...

Susanna Lindroos

Re: Pannuksesta

Viesti Kirjoittaja Susanna Lindroos » 16 Maalis 2013 22:34

Samaa mieltä Johannan kanssa. Edes sairaat koirat (=oireilevat, lääkitystä vaativat) kirjoihin ja kansiin.

Sauli Vatanen
Viestit: 43
Liittynyt: 04 Joulu 2007 19:55

Re: Pannuksesta

Viesti Kirjoittaja Sauli Vatanen » 17 Maalis 2013 08:59

Loistavaa Eero! Hatun nosto!

Susanna Lindroos

Re: Pannuksesta

Viesti Kirjoittaja Susanna Lindroos » 17 Maalis 2013 16:06

Ja sit vielä kilpailemisesta, millasta olis saada vastaava läpi? Kilpparilääkitys (saattaa joissain tilanteissa) olla kuitenkin koiran suoritukseen vaikuttava, pannus lääkitys ei vaikuta millään tavalla.

http://www.kennelliitto.fi/fi/toiminta/ ... doping.htm

Ja jos toi geenitesti nyt sit kuitenki osoittautuu epäluotettavaksi, niin mites esimerkiksi bortsujen pevisa, silmäkuvat, (väh.24kk vanhat) jalostuskoirilta? Kun ymmärtääkseni kun kyseessä on pannus, ei nuoren koiran silmäpeilauksella ole paljoakaan merkitystä...

Johanna Sipiläinen
Viestit: 16
Liittynyt: 24 Tammi 2009 20:51

Re: Pannuksesta

Viesti Kirjoittaja Johanna Sipiläinen » 17 Maalis 2013 22:57

Geenitestiasiaan en voi tietämättömänä ottaa kantaa, mutta silmäpeilausten osalta on oikeestaan ihan sama minkä ikäinen koira on kun sen silmät peilataan. Se peili osoittaa niistä sen mitä niissä sillä hetkellä näkyy. Pannus voi näkyä silmissä ihan paljaalla silmällä katsottunakin. Virallisen silmätarkastuslausunon kautta se näkyy sitten jalostustietokannassa.

Koko antidoping sääntö tuollaisenaan on ihan susi. Sillä ei ole järjen kanssa mitään tekemistä. Minun mielestä. Esim. Viralliset lonkkakuvat -> rauhotus -> varoaika...

Mia Mäkelä

Re: Pannuksesta

Viesti Kirjoittaja Mia Mäkelä » 09 Huhti 2013 19:39

Johanna Sipiläinen kirjoitti:Paljon olisi jo, jos jokainen sairastunut koira olisi ilmoitettuna jalostustietojärjestelmässä. Vaan eipä niitä kaikki halua ilmotella, syystä tai toisesta.
Mä toivoisin todella että tietoa jaettaisiin sairaiden omistajille että ihan oikeasti sillä virallisella silmäpeilauslausunnolla (n. 30e) sais korvaamatonta tietoa rodulle ja tuleville sukupolville. Ihmetyttää suuresti, miksei eläinlääkärit oma-aloitteisesti ehdota diagnoosin virallistamista, varmasti olisi enemmän koiria jo tällä jalostustietokannassa virallisesti kirjoissa ja kansissa.

Sekin on mielenkiintoista nähdä, todetaanko koskaan yhteyttä pannuksen ja haimavian välille, ne meinaan kun tuntuu kulkevan aika lailla samoissa linjoissa aggressiivisemmin.

Maarit Korpela

Re: Pannuksesta

Viesti Kirjoittaja Maarit Korpela » 10 Huhti 2013 13:13

Kennelliiton vaatimia silmä- ja polvilausuntoja voivat antaa em. tutkimuksiin erikoiskoulutuksen saaneet eläinlääkärit.
http://www.kennelliitto.fi/FI/yhteystie ... tiedot.htm

Päivi Ollikka
Viestit: 274
Liittynyt: 25 Joulu 2007 19:46

Re: Pannuksesta

Viesti Kirjoittaja Päivi Ollikka » 10 Huhti 2013 21:48

Mun haimavikakoiralla on plasmoma keskivaikeana, ja hiukan pannusta silmissä.
Silmälääkärimme aikanaan sanoi: Molemmat ovat autoimmuunitauteja. Mihin tahansa autoimmuunitautiin sairastuminen nostaa riskiä hurjasti sairastua myös muihin autoimmuunitauteihin. Perimä ei ole silloin ihan paras mahdollinen.
Tosin tiedän kyllä monia pannuskoiria, joilla ei ole mitään muuta vikaa ilmaantunut missään iässä.

Pirjo Niskanen

Re: Pannuksesta

Viesti Kirjoittaja Pirjo Niskanen » 12 Huhti 2013 09:14

Kymmenen vuotta sitten ei tunnustettu perianaalifistelian olemassaoloa tai sen tunnusti tietävänsä tosi harva kasvattaja. Tänään siihen on jo geenitesti..hienoa. Asiat kuitenkin etenee. Tuolloin kymmenen vuotta sitten kun oma koirani sairastui perianaalifisteliaan kiinnostuin keräämään tietoja ko. sairaudesta sekä koirista sukutauluineen, joka sairastivat ko. tautia. Loppujen lopuksi aika lyhyessä ajassa sukutauluja oli kasassa mapillinen sekä havainto siitä, että perianaalifistelia koirilla oli myös joku muu autoimmuunisairaus siinä ohessa esim. allergia ja/tai pannus.

Toivottavasti seuraavan kymmen vuoden aikana avoimmuus tässäkin asiassa lisääntyy ja saadaan toimivat tietokannat palvelemaan jalostusta terveyden osalta...sitä minä toivon.

Vastaa Viestiin