Terveyskysely

Jalostukseen liittyvät aiheet
Marko Kurkinen
Viestit: 948
Liittynyt: 20 Huhti 1996 14:33
Paikkakunta: Oulunsalo

Re: Terveyskysely

Viesti Kirjoittaja Marko Kurkinen »

Kim Florström kirjoitti:Marko - pitääkö paikkansa, että nyt ja tulevaisuudessa koirien tietojen lisäys/muutos/poisto on ns. vapaata riistaa, eli kuka tahansa voi päivittää minkä tahansa koiran tietoja?
Admin voi toki jälkeenpäin tarkistaa kuka on päivitykset tehnyt, mutta mahdollisen kiusanteon tai pahimmassa tapauksessa sabotaasin korjaaminen onkin sitten toinen juttu
Voisiko esim. working-dog järjestelmästä ottaa mallia, jolloin koira linkitetään jollekin rekisteröidylle käyttäjälle ja vain kyseinen käyttäjä voi päivittää koiriensa tietoja?
Vai tarvitaanko siihen olemassaoleviin resursseihin nähden liikaa logiikkaa ja sen mukana koodia?
En tiedä mitä tarkoittaa "vapaata riistaa", tuo vertaus on vähän kuin sanoisi että kaupassa kaikki tavarat on "vapaata riistaa", ja on mahdollista että joku ne varastaa.
Mutta anyway, rekisteröityneet käyttäjät saavat nyt sovittujen sääntöjen mukaisesti muuttaa vain omistamiensa koirien tietoja. Teknisesti on kyllä mahdollista että joku tahallaan väärinkäyttää järjestelmää ja merkitsee esim kaverin koiralle olemattoman ihottuman. Samoin kuin teknisesti on mahdollista että joku kirjoittaa keskustelupalstalle virheellistä tietoa toisen koirasta, samoin joku voi teknisesti ilmoittaa vaikka kaverin koiran näyttelyyn ja merkitä sille väärän lonkkatuloksen, jne... Kaikissa tapauksissa käyttäjä syyllistyy väärinkäytökseen, josta mahdollisesti tulee seuraamuksia.

Palvelun toteutuksen aikana olen ollut yhteydessä esim Kennelliiton lakimieheen, ja palvelu on toteutettu hänen ohjeiden ja neuvojen mukaisesti. Ainoa tapa jolla omistaja varmasti pystytään todentaaan olisi vaatia virallinen omistajatodistus, ja tämäkin aina joka kerta uudestaan aina kun tietoja muutetaan. Mielipide siitä, kuka terveystietoja saa lisätä, vaihtelee kovasti eri henkilöiden välillä. Osa sallisi että koiraa ei tarvitsisi edes omistaa, ja osa sitten on sitä mieltä että pitäisi vaatia viralliset SKL:n paperit. Nyt tehty toteutus on tältä väliltä, jotta tietojen syöttö olisi helppoa, mutta silti palvelu täyttäisi kaikki lakitekniset pykälät. Ja että riski syyttömien joutua oikeasti tilanteeseen, josta seuraisi isoja hankaluuksia, olisi pieni.

Mitä tulee tuohon Working-Dog -palveluun, niin siinäkin on mahdollista että joku rekisteröityy keksityllä käyttäjänimellä ja email-osoitteella, ja sen jälkeen lisää koiran järjestelmään ja merkitsee tälle esim olemattomia sairauksia. Samoin taitaa olla kaikissa muisakin vastaavissa palveluissa. Se, että joku koira linkitetään sille käyttäjälle, joka sen tiedot ensimmäisenä ehtii kirjata, ei poista mahdollisuutta väärinkäyttää järjestelmää. SPL-tietokantaan on tulossa pian ominaisuus, jolla voi seurata myös mahdollisia väärinkäytöksia, koira-vahti. Jokainen rekisteröitynyt käyttäjä voi listätä haluamansa koirat (joko omat tai muut mielenkiintoiset) omalle vahtilistalleen, ja aina kun koiran tietoja muutetaan niin henkilö saa siitä ilmoituksen välittömästi postiinsa.

Järjestelmä tulee myös pitämään lokia kaikista tietojen tallennuksista, ja jokaisen talllennuksen yhteydessä lokiin merkitään muutettu koira, muutosaika, mitä muutetiin, muuttajan id ja ip-osoite. Tietokannan ylläpitäjä myös korjaa heti huomatut mahdolliset väärinkäytökset, kun saa niistä tiedon.
Avatar
Miia Heikkinen
Viestit: 151
Liittynyt: 07 Tammi 2009 12:10
Viesti:

Re: Terveyskysely

Viesti Kirjoittaja Miia Heikkinen »

Ok. Ei kyllä toimi, mutta ehkä johtuu siitä, etten voi valita tässä tapauksessa mitään niistä kolmesta vaihtoehdosta mitä siinä on lueteltu, mutta mailaan tarkemmin.
spn FCI IFH1 BH Oligotrofic´s Amaryllis
R.I.P. spn FI KVA FI TVA RM1-11 JK3 EK3 FH2 TK4 SchH1 HK1 Wolfrock´s Blitz
R.I.P. spu HK2 JK2 (TOKO VOI2) Anesin Babar
+ muutama muun rotuinen harrastuskaveri matkan varrella
Kim Florström
Viestit: 7
Liittynyt: 04 Joulu 2007 11:09

Re: Terveyskysely

Viesti Kirjoittaja Kim Florström »

Ok - yhdistyksen päättävillä elimillä on tietysti oikeus päättää millä riskitasoilla mennään ja valittu taso varmasti ylittää juridisestikin minimitason.

Valittu riskitaso varsinkin tietokannan ajan mittaan kerättyjen korrektien tietojen ylläpito-oikeuksien ja -rajoitusten osalta, antaa itselleni väistämättä mielikuvan että päätöksiä tehneet eivät joko ymmärrä miten helppoa ja halpaa on käytännössä sekoittaa koko kanta, suhteessa näiden oikeiden tietojan palauttamiseen - tai sitten he eivät pidä tietokantaan päivitettyjä tietoja kovin arvokkaina.

Uuden tiedon syöttäminen tulee aina sisältämään tietoturvariskejä tämäntyyppisessä tiedonkeruu tavassa - uusien virheellisten tietojan poistaminen kannasta ilman muun datan korruptoitumista on kuitenkin aika helppo kokonaisuus - mutta jos lähdetään palauttamaan muutettuja tietoja, jotka olivat aikoinaan oikein, on niiden tietoja palauttaminen lokeista huolimatta omasta kokemuksesta jumalattoman aikaavievä, kallis, hankala, ja työläs toimenpide, joka lisäksi sisältää riskin omista virheistä.
Sari Kaukola

Re: Terveyskysely

Viesti Kirjoittaja Sari Kaukola »

Itse jäin kaipaamaan jonkinlaista tapaturma-osiota myös, minulla on koira joka on tapaturmaisesti murtanut terveen kinnernivelensä mutta en osannut/tiennyt mihin sen merkitsen, ja jouduIn miettimään onko se ollut koko elämänsä terve vai ei =D
Tuo mietityttää myös että jos "kukavain" voi muokata koirieni tietoja niin olettaisin että muokkaajan nimi jää näkyviin???
Muuten olen todella kiitollinen ja iloinen että tällainen tietokanta on vihdoin avattu, toivon että mahdollisimman moni jopa ihan kotikoiran omistaja tallentaa siihen koiransa tiedot =) !!!
Raija Tuomisto

Re: Terveyskysely

Viesti Kirjoittaja Raija Tuomisto »

Laitoin tietoihin "molemmat kivekset laskeutumatta". Ohjelma herjasi että viesti on liian pitkä, vaikka se oli vaihtoehdoissa?
Marko Kurkinen
Viestit: 948
Liittynyt: 20 Huhti 1996 14:33
Paikkakunta: Oulunsalo

Re: Terveyskysely

Viesti Kirjoittaja Marko Kurkinen »

Raija Tuomisto kirjoitti:Laitoin tietoihin "molemmat kivekset laskeutumatta". Ohjelma herjasi että viesti on liian pitkä, vaikka se oli vaihtoehdoissa?
korjattu. Olikin kolme eri vaihtoehtoa tässä kysymyksessä, ja kyselyn tarkistus hyväksyi vain kaksi ylintä. Kiitos ilmoituksesta.
Kaisu Kainulainen
Viestit: 85
Liittynyt: 03 Joulu 2007 22:50

Re: Terveyskysely

Viesti Kirjoittaja Kaisu Kainulainen »

Talletettaessa ulkomaisen FI rekisteröidyn koiran tietoja ilmoitti "Emän rekisterinumero on liian pitkä (enint. 16 merkkiä)", tämän liian pitkän tiedon haki siis KoiraNetin tiedoista. 16 merkkiin ei just mahdu esim SUCHNO alkuiset rekkarit.
Marko Kurkinen
Viestit: 948
Liittynyt: 20 Huhti 1996 14:33
Paikkakunta: Oulunsalo

Re: Terveyskysely

Viesti Kirjoittaja Marko Kurkinen »

Kaisu Kainulainen kirjoitti:Talletettaessa ulkomaisen FI rekisteröidyn koiran tietoja ilmoitti "Emän rekisterinumero on liian pitkä (enint. 16 merkkiä)", tämän liian pitkän tiedon haki siis KoiraNetin tiedoista. 16 merkkiin ei just mahdu esim SUCHNO alkuiset rekkarit.
Kyllä te kaikki viat löydätte. Olin joskus katsovinani että maksimi pituus olisi ollut 16 merkkiä rekisterille, mutta kun tarkastin kennelliiton datan niin olihan siellä jopa 20 merkkiä pitkiäkin rekkareita pari. Muutin maksimipituutta rekisterin tarkastuksessa, joten nyt voisi taas kokeilla.
Kirsi Lindgren
Viestit: 147
Liittynyt: 24 Maalis 2012 12:34

Re: Terveyskysely

Viesti Kirjoittaja Kirsi Lindgren »

tarkoitus on saada mahdollisimman paljon koiria kirjattua tuonne jalostusnettiin, jotta pystyttäisiin tekemään tulevaisuudessa mahdollisimman "luotettavia" tilastoja. Tarkoitus ei ole tehdä siitä pelkästään sairaustietokantaa.Sinne siis voi ja pitääkin kirjata myös täysin terveet koirat, siksi suosittelenkin kaikkia kasvattajia panostamaan tähän...
kika
Birgitta Johansson
Viestit: 165
Liittynyt: 06 Joulu 2007 01:41
Viesti:

Re: Terveyskysely

Viesti Kirjoittaja Birgitta Johansson »

Tilastoinnissa kannattaa huomioida, että ne "täysin terveet koirat" tilastoidaan vasta siinä 7-8 -vuotiaina, kun sairaudet todennäköisesti ovat puhjenneet, jos ovat puhjetakseen.

"Täysin terveet" nuoret koirat vääristävät tilastoa.
Marko Kurkinen
Viestit: 948
Liittynyt: 20 Huhti 1996 14:33
Paikkakunta: Oulunsalo

Re: Terveyskysely

Viesti Kirjoittaja Marko Kurkinen »

On ollut jokunen koira joiden tietoja järjestelmä ei ole löytänyt, vaan kaikki koiran perustiedot on joutunut syöttämään käsin. Sama on esiintynyt myös esim näyttelyilmoittautumisten osalta, ja muuallakin joissa koirat tiedot haetaan automaattisesti. Selvisi että Kennelliiton toimittamasta datasta on puuttunut jokunen koira kokonaan. Kennelliiton koiradata on nyt päivitetty meidän systeemeihin, ja nyt pitäisi kaikki FIN/FI-koirat löytyä.
Jaana Paavola

Re: Terveyskysely

Viesti Kirjoittaja Jaana Paavola »

Milloin terveystietokanta avataan?
Marko Kurkinen
Viestit: 948
Liittynyt: 20 Huhti 1996 14:33
Paikkakunta: Oulunsalo

Re: Terveyskysely

Viesti Kirjoittaja Marko Kurkinen »

Idea vähän oli että kyselyyn odotellaan ensin reilu määrä koiria jonka jälkeen se avataan. Nyt siellä o 590 koiraa, joten kohta voisi olla hyvä aika lisätä selaussivu kyselyyn. Jos vaikka tavoiteena olisi että vuoden loppuun mennessä koiria voisi selata kyselystä.
Jaana Paavola

Re: Terveyskysely

Viesti Kirjoittaja Jaana Paavola »

Eikös jo terveystiedot voisi avata?
Marko Kurkinen
Viestit: 948
Liittynyt: 20 Huhti 1996 14:33
Paikkakunta: Oulunsalo

Re: Terveyskysely

Viesti Kirjoittaja Marko Kurkinen »

Voi, heti kun joku ehtii sellaisen sovelluksen koodaamaan. On työn alla.
Vastaa Viestiin