Nenäpunkista

Terveyteen liittyvät aiheet
Vastaa Viestiin
Anna Olin

Nenäpunkista

Viesti Kirjoittaja Anna Olin »

Nenäpunkista on varmasti ollut tälläkin palstalla aiemmin juttua, mutta liekkö jutut kadonneet uuden vuoden aikoihin "bittitaivaaseen", kun systeemi kaatui.. :?:

No jokatapauksessa olisin kysellyt, että mitä täällä tiedettäisiin sen leviämisestä? Kuulin itse useammalta eläinlääkäriltä, että nenäpunkki leviäisi vain koira-koira kontaktissa, ja siinäkin pitäisi käytännössä olla kuonot vastakkain. Mutta kuitenkin olen kuullut myös toisenlaista kommenttia (välikäsien kautta) eläinlääkäreiltä. Osa tuntuu olevan sitä mieltä, että se voisi levitä myös siitä kun koira haistelee toisten koirien jätöksiä. Ilmeisesti tälläisessä tapauksessa jätöksiä olisi haistellut koira jolla on punkkeja, ja sitten seuraava "posteja lukeva" sesse hengittäisi tämän edellisen jättämät punkit nenäänsä... Eli onko kellään varmempaa tietoa nenäpunkkien leviämisestä?

Ja kysytäänpäs nyt sitten samantien, että onko kukaan teistä kuullut että näitä nenäpunkkitartuntoja voitaisiin tutkia jollakin tavalla? -vai onko oikeasti ainoa hoito ns. poissulkeva hoito (eli lääkitään ja jos oireet häviävät on kyseessä ollut nenäpunkki)? Jälleen kerran ell:n antamat kommentit ovat menneet pahasti ristiin... Samoin tuntuvat menneet hoitokeinot, eli stronghold vs. ivermectin, mitä mieltä?
Merja Koponen

Viesti Kirjoittaja Merja Koponen »

Olen myös hoidattanut koiraani " punkin " takia ja el. totesi että riesaa saa hoidattaa useastikkin että onkelma häviää.

Jännintä oli että hänen kertoman mukaan se voi olla ihmiselläkin, joskus oli todettu immeisellä ruumiinavauksen yhteydessä.

Leviämisestä...meillä ei oireita muissa haukkuloissa ole ollut, mutta nekin ovat piikin kankkuunsa saaneet. harjoituksissa punkki voi tarttua muihin jos käyttää samaa " tumppua ", esineitä ruudussa ja jopa kisoissa näin kapulat jne...

Tutkia sitä pystyy, mutta silloin koira rauhoitetaan ja näin piikki hoidot ovat helpompia. elikkä varmaankin sitten nenäröörit tutkitaan perää myöten.

Meitin koiruus oireili , ettei pystynyt jäljestämään kunnolla näki että se on todella työlästä ja aivasteli kovasti jäljellä.
Hoidon saatuaan homma oli entisenlaista, helpompaa.


Merja
Merja Koponen

Viesti Kirjoittaja Merja Koponen »

:) Uuutta tietoa sain justiinsa pohjolan tuttavalta joilla on porokoirii ja poroja. Niiden yhdellä koiralla oli todettu porokiiliäinen , cephenemyia trompe ja niitä oli löytynyt nenäontelosta....nukutuksessa tehty huuhtelu.
Hoitona koira sai neljä ivermectiini-piikkiä kymmenen päivän välein.

Oireet oli olleet kans sisään niistäminen ja jonkun verran vuotoa sieraimista.

Eli kandee varmaankin pidättäytyä ihan sisällä, jotta tollasiltakin voisi välttyä...onhan ne pirun vi..xxx.....maisia ja kalliiks tulee hoidattaminen....mut elämä on... Kallista :o

Merja
Heidi Paju

Viesti Kirjoittaja Heidi Paju »

Nenäpunkki tarttuu koirasta koiraan pääasiassa kosketuskontaktin (haistelu) kautta, toki on mahdollista että jokunen punkkipoloinen on "tipahtanut" sierainontelosta kakkakasaan, patukkaan tms. ja tartunta tapahtuu sitä kautta.
Nenäpunkin tyypillisin oire on "sisäänpäin niiskuttaminen" mutta oireettomiakin kantajia tavataan, tästä omakohtainen kokemus kun toinen koirani niiskutti niiskuttamistaan toinen taas ei inahtanutkaan. Saman perheen koirat lääkitään aina kun epäillään nenäpunkkitartuntaa jolloin ensimmäisen lääkitsemisen jälkeen myös toinen koirani alkoi niiskuttaa (punkit lähtivät ilmeisesti vaeltämaan joukkiolla). Molemmat koirat rauhoittuivat vasta kolmannen lääkintäkerran jälkeen.
Nykyisin hoitona käytetään Strongholdia tai Interceptoria (Ivomec ei ole rekisteröity koirille mutta jotkut käyttävät sitäkin).
Nenäpunkin varma diagnosointi on hankalaa. Niitä saattaa kävellä koiran sierainaukoille narkoosin yhteydessä, ne vaan ovat niin pieniä että havainnointi voi tuottaa vaikeuksia. Toinen, varmempi keino on sierainonteloiden tähystäminen jolloin hyvällä tuurilla voi törmätä "kynsin hampain" ontelon seinämässä roikkuvaan punkkiin.
Vastaa Viestiin