Tuomarikoulutuksesta

SPL:n näyttelyihin ja ulkomuotoon liittyvät aiheet
Lilli Hyvärinen

Viesti Kirjoittaja Lilli Hyvärinen »

Mistä mahtaa johtua että vastaus on näin piukassa??
Ei tässä kai niin kummallisesta asiasta ole kyse ettei siihen vastaamaan kykeneviä henkilöitä löytyisi.....
Esa Harjula

Viesti Kirjoittaja Esa Harjula »

V 1999 vuosikokouksessa hyväksytty saksanpaimenkoiran kehittämisprojekti kohta 3.

3. TUOMARIKOULUTUS

Tarkoituksena on kouluttaa Saksanpaimenkoiraliitto ry:n erikoistuomareita sekä rakenne- että käyttökoe-arvosteluun.
Saksanpaimenkoiralliton erikoistuomarilla tulee olla hyvä näkemys omasta arvostelualastaan sekä riittävä näkemys toisesta arvostelualasta. Tuomareilla tulee olla erittäin hyvä rotumääritelmän tuntemus ja halu toteuttaa ensisijaisesti sen tavoitteita arvostelussaan.


3.1. PERUSVAATIMUKSET

- Ikä 25-50 v
- liiton jäsen ja toiminut aktiivisesti liiton tai alaosaston toiminnassa
- osallistunut liiton kasvattajakoulutuskurssille


3.1.1. Ulkomuototuomarioppilaan tulee olla
* toiminut menestyksellisenä kasvattajana
* toiminut näyttelytoimihenkilönä
* saavuttanut kouluttamallaan koiralla koulutustunnuksen SchHl
* suorittanut tai suorittaa SKL:N ulkomuototuomarikurssin


3.1.2. Koetuomarioppilaan tulee olla
* useampivuotinen omakohtainen kokemus koiran koulutuksesta
* saavuttanut kouluttamallaan koiralla koulutustunnuksen SchH3
* pätevöity SPL: ry:n maalimies tai omata vastaavat tiedot
* toiminut koetoimihenkilönä
* riittävä tietämys arvosteluperusteista
* suorittanut tai suorittaa SPKL:N lajituomari pätevyyden


3.2. PEREHDYTTÄMISKOULUTUS

Koulutus järjestetään yhteisenä ulkomuoto- ja koetuomarikokelaille
(2 vkonloppua)
Aiheina:
- rodun alkuperä ja kehitys sekä rotumääritelmä ja sen tulkinta
- yleinen kenneltoimintatietous (aineisto kasvattajakoulutuspaketista)
- valmistelevat harjoittelut ovat yhteiset kummallekin osa-alueelle
- tiedontarkistuskoe


3.3. SOVELTUVUUSKOE

Esiharjoittelut suoritetaan nimetyn tuomarin ohjauksessa. Tällä tavoin opetustuomarit saavat käsityksen oppilaista ja vastaavasti oppilaiden valmiuksia lisätään.
Tilaisuuksia järjestetään vähintään kaksi ja opetustuomarina toimii muu kuin arvosteleva tuomari.
Ulkomuototuomarioppilaan tulee seurata suojelukoetta ja koetuomarioppilaan vastaavasti erikoisnäyttelyitä. Tämä vaihe kestää n. 2 kk jonka päätteeksi pidetään tiedontarkistuskoe.

Hyväksytysti suoritetun tiedontarkistuskokeen jälkeen opetustuomari voi esittää liiton johtokunnalle oppilaan hyväksymistä varsinaiseen tuomarikoulutukseen. Tällöin oppilaiden nimet julkaistaan Saksanpaimenkoiralehdessä. Mikäli tässä vaiheessa joku tuo esille perusteltuja syitä joiden vuoksi oppilas olisi sopimaton tuomariksi, voidaan hänen koulutuksensa keskeyttää, mutta on otettava huomioon, että syyt tulee olla ehdottomasti hyvin perusteltuja.

3.4. ERIKOISKOULUTUS

Kun johtokunta on hyväksynyt oppilaan varsinaiseen tuomarikoulutukseen, aloitetaan varsinainen erikoistuminen omaan alaan. koulutukseen sisältyy silti edelleen osia toisesta arvostelualasta.
Erikoiskoulutus jakaantuu kahteen osaan, teoreettiseen koulutukseen sekä käytännön arvosteluharjoitteluun. Tuomarioppilas suorittaa erikoiskoulutuksen aikana neljä hyväksyttyä koearvostelua tuomarineuvoston osoittamalle tuomarille.

Koulutuksen lopuksi on teoreettinen sekä käytännön loppukoe, jonka arvostelee kaksi tuomaria. Mikäli loppukokeen tuomarien käsitykset oppilaan pätevöimisestä eroavat, suoritetaan uusinta loppukoe nimetylle tuomarineuvoston jäsenelle.
Koulutusvaiheen kesto kokonaisuudessaan on n. 1-3 vuotta. Hyväksytyn loppukokeen jälkeen esitetään oppilaan nimeämistä SPL ry:n erikoistuomariksi.


3.5. SEURANTA JA JATKOKOULUTUS

Jatkokoulutukseen osallistuminen on erikoistuomareille pakollista. Tilaisuuksia on kaksi vuodessa, joista vähintään toiseen on osallistuttava. Taitojaan erikoistuomari voi kehittää myös esim. vierailevien SV tuomareiden johdolla.


3.6. WUSV:N TUOMARIKOULUTUS

Kyseinen koulutus on vasta esitysasteella


3.7. TUOMARIKOULUTUSOSAPROJEKTIIN KUULUVIA TEHTÄVIÄ

* tarvittavien asiakirjojen valmistus ja kokoaminen
* tuomareiden vuosiraportin suunnittelu
* koirien koesuoritusten vuosiraportin suunnittelu
* SPL ry:n kouluttamien ja SV:n tuomarilistan kehittäminen
* koiran ominaisuusarviointikaavakkeen kehittäminen tiedostolle

Tässä on vielä lopuksi aikajana kuinka tuomariksi valmistutaan, muuta se ei suoraan kopioitunut ja en sitä viitsi manuaalisesti kirjoittaa tähän :(
Lilli Hyvärinen

Viesti Kirjoittaja Lilli Hyvärinen »

Kiitos Esa tarkasta vastauksestasi.

En ollut väärää infoa saanut tästä SchH1-tuloksen vaatimisesta näyttelytuomarioppilailta.
Onkohan tämä tulos kaikilla Läikkeen mainitsemilla oppilailla,itse kouluttamallaan koiralla? Jos on,en ymmärrä miksi vastaus tähän asiaan oli niin piukassa. Läike kyllä kertoili omista pätevöinneistään(vaikka niistä ei kukaan tainnut edes kysellä),mutta sivuutti tämän kysymyksen täysin.

Ja vielä tästä:
"Hyväksytysti suoritetun tiedontarkistuskokeen jälkeen opetustuomari voi esittää liiton johtokunnalle oppilaan hyväksymistä varsinaiseen tuomarikoulutukseen. Tällöin oppilaiden nimet julkaistaan Saksanpaimenkoiralehdessä. Mikäli tässä vaiheessa joku tuo esille perusteltuja syitä joiden vuoksi oppilas olisi sopimaton tuomariksi, voidaan hänen koulutuksensa keskeyttää, mutta on otettava huomioon, että syyt tulee olla ehdottomasti hyvin perusteltuja."

Missä SP-lehden numerossa nämä Läikkeen mainitsemat oppilaat on julkaistu? Ymmärtääkseni Läikkeen mainitsemien oppilaiden lisäksi alkuperäiseen oppilasjoukkoon on kuulunut myös Auli Impola,minne hän on listalta kadonnut? Ja missä vaiheessa?
Johanna Mattila

Viesti Kirjoittaja Johanna Mattila »

Ilmeisesti näillä oppilailla on vaadittavat tulokset, koska heidät on oppilaiksi hyväksytty.
Jos tämä asia sinua noin kovasti kiusaa, ehdotan, että lähetät ko oppilaille vaikka sähköpostia ja kysyt heiltä suoraan.
Lilli Hyvärinen

Viesti Kirjoittaja Lilli Hyvärinen »

Eikö liiton palsta ole tätä varten? Samasta asiasta kiinnostuneita saattaa itseni lisäksi olla muitakin,ja vaikkei olisikaan,miksi tämä foorumi ei olisi sopiva paikka ottaa tälläistä kysymystä esille?

Suuresti ihmettelen sitä,miten koulutuksesta on voitu tiputtaa henkilö(/henkilöitä?) pois,jos lehdessä ei ole edes ollut tietoa siitä,kuka tähän koulutukseen on alustavasti valittu. Tuo Esan kirjoitus kun hyvin selväsanaisesti kertoo,miten tässä asiassa on sovittu menenteltävän.
Krista Salmivaara

Viesti Kirjoittaja Krista Salmivaara »

Auli Impolahan kirjoittelee tälle palstalle, eikö Auli voisi vastata omasta puolestaan?
Auli Impola

Viesti Kirjoittaja Auli Impola »

Moikka. Omalta kohdaltani voin sanoa, että olen kilpaillut omalla koirallani SchH3:ssa, minkä olen ihan itse kouluttanut . Tulos on kakkosesta. Lisäksi olen kisaillut seitsemän muun koiran kanssa kansallisissa lajeissa. Olen spl-koulutusohjaaja vuosimallia 1997, kasvattajakurssin kävin vuonna 2003. Kennelnimen sain vuonna 1992. Olen nyt aakkosissa ekaa kertaa L:ssä.

Tuomarikoulutukseen minä en osaa sanoa mitään. Tuomarineuvoston jäsenet voisivat vastata, mitkä syyt mihinkin ratkuisuun ovat johtaneet. Tuomarineuvoston jäsenet löytyvät näiltä sivuilta. Siihen kuuluu näyttelytuomareista Läike ja lisäksi kaikki käyttöpuolen tuomarit.

Terveisin

Auli
Lilli Hyvärinen

Viesti Kirjoittaja Lilli Hyvärinen »

Auli Impola:"Tuomarikoulutukseen minä en osaa sanoa mitään. Tuomarineuvoston jäsenet voisivat vastata, mitkä syyt mihinkin ratkuisuun ovat johtaneet. Tuomarineuvoston jäsenet löytyvät näiltä sivuilta. Siihen kuuluu näyttelytuomareista Läike ja lisäksi kaikki käyttöpuolen tuomarit."

Auli Impola,joka on koulutuksesta pudotettu pois,ei itse osannut vastata kysymykseen miski näin on tehty.Hallituksen pöytäkirjassa mainittiin päätös,syytä ei.Kuka tähän osaa vastata,kun asianomainen itsekin siihen vastausta näköjään odottaa?

En ole löytänyt lehteä,jossa tuomarioppilaat olisi nimetty.Johtuuko tämä omasta puusilmäisyydestäni,vai siitä että niitä nimiä ei ole missään julkaistukaan?Harjulan tekstin mukaan näin on kuitenkin sovittu toimittavan.
Vastaa Viestiin