JTO,lonkat ja indeksit

Jalostukseen liittyvät aiheet
Vastaa Viestiin
Lilli Hyvärinen

JTO,lonkat ja indeksit

Viesti Kirjoittaja Lilli Hyvärinen »

Uusimmassa sp-lehdessä kerrottiin esitys uudeksi PEVISA-ohjelmaksi lonkkien osalta seuraavasti:

"Pentueen vanhempien lonkkaindeksien keskiarvon tulee olla parempi kuin 100. Mikäli pentueen toinen tai molemmat vanhemmista ovat maista,joissa ko. indeksi on määritelty eri tavalla kuin Suomessa,muunnetaan se (jalostustieteellisen toimikunnan kanssa sovittavalla tavalla) suomalaiseksi. Jos isä/emäkoira on maasta,jossa indeksiä ei ole määritetty,annetaan sille oletusarvona indeksiluku 100."

Koiran oman kuvaustuloksen raja-arvosta ei ollut tässä mitään puhetta,jääkö se siis sellaisenaan pois? Indeksiinhän se tietysti vaikuttaa.
Sonja Lehtinen

Viesti Kirjoittaja Sonja Lehtinen »

Toivottvasti ettei tuo ehdotus kaadu kennelliitossa pieneen detaljiin. Eli mielestäni tuossa ehdotuksessa tulisi selkeästi määritellä milloin indeksin tulee ylittää se sata. Rekisteröintihetkellä? Astutushetkellä? Muuna määriteltynä ajankohtana?
Rekisteröintihetki oli kennelliiton kannalta helpoin toteutettava, mutta kasvattajien kannalta katastrofi, astutushetki, no se vielä menettelisi, mutta jos olisi lähdössä ulkomaille astuttamaan narttua jonka indeksi 100-105 paikkeilla, ja kennelliitto sitten tekisi uuden laskennan matkan aikana, jolloin indeksi tipahtaisi vaikkapa 99, nuo indeksin päivitysajot kun tapahtuvat ihan miten sattuu.
Kaisu Kainulainen

Viesti Kirjoittaja Kaisu Kainulainen »

Ihan hypoteettinen esimerkki tuli mieleen tästä...

Oletetaan on narttu A jonka indeksi on 100 ja uros B jonka indeksi myös 100, keskiarvo näille on siis 100
Narttu A astutetaan uroksella B ja syntyy pentue X
Kuviteltu kasvattaja myöhemmin haluaa astuttaa nartun A myöhemmin uudelleen uroksella B tai uroksella C jonka indeksi myös 100
Mutta pentue X on joko vielä virallisesti kuvaamatta tai ne on jo kuvattukin, mutta kennelliitossa ei ole vielä indeksejä päivitetty ja seuraava indeksilaskentapäivä on koska lie tulevaisuudessa.
Koska pentueella X ei ole vielä indeksejä lasketettu on indeksin näkökulmasta nartulla A kuvaamattomia jälkeläisiä jolloin sen indeksi on tässä välissä laskenut esim 96 (riippuen pentujen lukumäärästä kuinka paljon laski).
Nyt siis kasvattaja ei voi astuttaa narttua A uroksella B eikä uroksella C vaikka kuinka haluaisi vaan on joko haettava uros jolla on korkeampi indeksi tai sitten odotettava seuraavaa indeksin laskentapäivää joka on milloin lie tulevaisuudessa.....
Kaukaa haettu ja ehkä ei todellinen esimerkki mutta tulipa vain mieleen... tuossa tapauksessa kuitenkin olisi kasvattajalle "edullisinta" rekisteröidä pentue vasta siinä vaiheessa kun ne virallisesti kuvataan tai sitten indeksin laskennassa ei otettaisi huomioon pentuja ennen kuin ne ovat virallisessa kuvausiässä.

Sinänsä hyvä ajatus tuo indeksiraja jos kennelliitolla olisi esittää esim jalostustietokannassa kaikki muuttujat jotka vaikuttavat indeksiin jotta sitä pystyisi tulkitsemaan ihan tavallinen koirantaluttajakin.
Marko Kurkinen
Viestit: 948
Liittynyt: 20 Huhti 1996 14:33
Paikkakunta: Oulunsalo

Viesti Kirjoittaja Marko Kurkinen »

Hyviä pointteja edellä.
Itsellä tuli jo kauan sitten mieleen (kun perusepäilevä luonne olen :) ) että onko mahdollista että indeksikäytäntö saa jotkut kasvattajat pimittämään kuvaustuloksia, ja kuvat jätetään jopa lähettämättä lausuttavaksi *eek*. Tiedän kyllä että tätä tapahtuu jo nyt joidenkin kasvattajien piirissä, mutta voisiko indeksikäytäntö lisätä tätä paheksuttavaa toimintaa?

Esimerkki:
Kasvattaja X omistaa nartun A, jonka kuvaustulos on C/C ja laskettu indeksi vaikkapa 90. Kasvattaja A tekee pentueen jossa kuvaava eläinlääkäri arvioi tulokset B/C, C/C, D/B, D/D, C/C ja C/D.
1) Vanhassa systeemissä kasvattaja voisi tuumata että voihan perhana, ja laittaa sitten kuvat lausuttavaksi Kennelliitoon koska vaikka tulokset ovat huonoja niin sillä ei ole merkitystä PEVISA-mielessä nartun uudelleenkäyttöön.
2) Uudessa systeemissä kasvattaja heti tajuaa että nämä tulokset tulevat laskemaan hänen narttunsa indeksiä kovasti, ja nartun uudelleenkäyttö tulee hankalammaksi PEVISA-mielessä. Herää pirullinen ajatus olla lähettämättä kaikkia kuvia Kennelliittoon.

Tähän olisi tietenkin helppo vastata että homma on aina loppujen lopuksi kiinni kasvattajien moraalista, mutta sehän tiedetään että kaikilla tuo moraali ei ole yhtä korkealla, varsinkin kun kyseessä on raha ja maine. Ja jos olisi niin sillonhan koko PEVISA-raja olisi periaatteessa turha.
Vastaa Viestiin