mietteitä jalostuksesta

Jalostukseen liittyvät aiheet
maiju savolainen

Viesti Kirjoittaja maiju savolainen »

Sami Lehtosen kirjoitelmat menevät kyllä yli hilseen, että ujellus kuuluu...

Onko kyseessä jonkun muun rodun harrastaja? Saksanpaimenkoiraihmiset eivät sekoile tuollatavoin. :D
Timo Tokola

Viesti Kirjoittaja Timo Tokola »

Miu on oikeassa. Minäkin kuvittelen olevani jonkinlainen saksanpaimenkoiraharrastaja. Itsekin tulee tuota käytölinjainen määrielmää arjessa käyettyä, mutta jos sen perusteella aletaan jalostustoimikuntia jakamaan, olisi parasta olla selkeämpi määritelmä,kuin että rotu on jakautunut niihin "tiedät kyllä mihin" ja niihin toisiin. Mieluummin sellainen joka perustuisi jonkinlaisiin kynologisiin tosiasioihin eikä meidän kaikkien koiraharrastajien rakastamaan taikauskoon.
Miksiköhän tämä aihe kirvoittaa aika ilkeitä kommentteja?

ystävällisesti
Timppa
maiju savolainen

Viesti Kirjoittaja maiju savolainen »

Nojoo :D

Yleensä sakemanni-ihmiset puhuvat aika lailla samaa kieltä, vaikka jostain asioista voi olla näkemyseroja. Tiedätte kyllä mitä tarkoitan. :wink:

Saksanpaimenkoira ei suinkaan ole ainoa rotu, jossa on jyrkkä ero näyttely- ja käyttölinjan välillä.
Esim.
Bordercollie
Malinois
Kelpie
Setterit
Springerspanielit
Labradorinnoutaja

Muutamia vain mainitakseni. Kuinkahan "syvällisesti" näiden rotujen ihmiset miettivät linjaeroa ja mistä se tulee ja mistä se johtuu.
Veijo Kinnunen

Viesti Kirjoittaja Veijo Kinnunen »

Mitään eriytymistä tarvitse suorittaa, valitaan näyttelyihin sellaiset tuomarit seuraavan kymmenen vuoden ajaksi, jotka antavat harmaalle hieman takakorkealle, vietikkäälle koiralle va-n suurissa näyttelyissä, pakkohan kasvattajien on reagoida tähän.
Vitsi vitsi.
Mutta totta on, että näyttelytuomarit sen rodun suunnan viime kädessä määrää, sanokaa mitä sanotte.
Päivi Ollikka

Viesti Kirjoittaja Päivi Ollikka »

koiraharrastajien rakastamaan taikauskoon.
Taas mä takerrun Timon sanoihin. Sorry.

Minusta kirjoitat outoja. Koska olet pitkänlinjan harrastaja luulisi sinun huomannen eron näissä kahdessa linjassa.

Itse en tarkoita lausunnoillani, että nlylinja olisi jotenkin huonompi -se on erilainen. Se on erilainen ulkonäössä, luonteesta, kehittymisessä, kouluttetavuudesta.
Lyhyen kokemukseni osalta esim koiran koulutuksessa asia on otettava huomioon. Sen takia en seiso sellaisten lausuntojen takana, että kaikki täytyisi saada samanlaisiksi. Koirat ovat linjoissa aivan liian kaukana toisistaan. Samanlaisen yhdistelmän saa jos kultaisennoutajan yhdistää malinoisiin. Ulkonäöstä et tiiä mitään ja luonnekin on hepreaa.

Suuri osa nlykasvattajista tekee erittäin korkeatasoista työtä kasvatuksessa. Koirat ovat alkaneet menestymään maailmalla näyttelyissä ja ne keräävät Suomessa näyttelypöydät palkinnoista. Yhdistelmät mietitään tarkkaan ja kasvatustyössä tapahtuu kehitystä. Koirat ehkä koulutetaan ulkomailla, mutta samoilla kouluttajilla koulutetaan myös saksalaisten koirat.
Ymmärrän mainiosti etteivät astuta koiriaan käyttölinjauroksilla vain saadakseen koiriin lisää virtaa. Käyttölinjainen koira ei ole rakenteeltaan sitä mitä he kasvateistaan hakevat. Niillä ei menesty näyttelyssä. Jos olet tehnyt viisipolvea töitä jonkin rakenteen saavuttamiseksi niin et heitä työtäsi pois vain saadaksesi pentueelle EHKÄ luonteeseen jotakin lisää.

Ymmärrän myös mainiosti miksi käyttökasvattajat ei astuta koiriaan näyttelyuroksilla esim. etupään rakenteita korjatakseen. Mukana valitettavasti tulee myös luonne, ei vain pelkkä etupää. Luonne on liian erilainen tuottaakseen mitään järkevää käyttökoirakasvatukseen.

Esim. tottiseroja itse huomanneena meille taviskoirankouluttajille:

Pentu aika: Molemmat aloitetaan samallalailla. Saaliskoulutuksella. Perusasioiden opettelulla. Koirat ovat kohtalaisen samalla tasolla. Jossain on enemmän virtaa kuin toisessa -linjalla ei ole väliä.

Nuoruusaika: Käyttölinjainen kehittyy vielä vietillisesti. Sitä vahvistellaan ja ruokitaan turhaumaa. Teknisyyttä opetellaan vietin kanssa. Haetaan mahd korkeaa viettitilaa ja sen patoamista.

Näyttelylinjainen osoittaa vielä hyvin saalista -se ei enää kuitenkaan turhaudu lisää. Oman näkemyksen mukaan nyt koulutetaan teknisyys. Sille opeteaan patoamista, joka on hyvin lyhyt kestoista, mutta olemassa olevaa. Tähän väliin kannattaa tehdä nouto niin pitkälle kuin pystyy.

Kaksi vuotiaskoira: Käyttölinjainen pystytään alkaa ruuvaamaan lisää tehoja ulos pakon ja turhauman kautta. Koiran vietti kehityy vielä, aggressiosta tulee lisää puhtia. Saaliilla koulutus on vielä kuitenkin erittäin suuressa osassa. Koira ei ole vietillisesti vielä valmis.

Näyttlylinja: Koiran työskentely saaliilla lopahtaa. Tarvitaan voimakas pakko apuun. Koira rutistetaan mankelin läpi, jolloin taas löytyy työskentelyhalu. Ennen helppo nouto valuu löysäksi ja koiralle vastenmieliseksi - koira tolppaan. Pelkällä pallolla homma ei enää toimi ollenkaan. Koira tarvitsee pitkäkestoiseen työskentelyyn jatkuvasti ärsykkeitä. Enemmän pakkoa kuin palloa. Pelkällä saalilla se jaksaa pyörähtää parikertaa ohjaajan ympäri sitte on takki tyhjä. Jos sitä kuitenkin repäisee karvoista ja hiukan rettuuttaa niin virta löytyy taas.
Koira on vietillisesti sitä mitä on. Kehitystä ei tapahdu enää. Pakon kautta saadaan vähän lisää voimaa työskentelyy.


Voihan olla että olen ^asian kanssa ihan metsässä.

Kaksi linjaa on siltikin olemassa. Olkoot kynologinen määritelämä mitä vain. Hyvä niin.

Eikä jalostustoimikunta ole mihinkään jakautumassa. Oma ehdotukseni oli, että sen voisi jakaa -en että sen jaetaan.

Mulle edelleenkin aivan sama mitä tehdään, kunhan eivät häiritse koirankoulutusta ja harrastamista :D

Tää täst
Ville Salmia

Viesti Kirjoittaja Ville Salmia »

:D :D Timppa; nyt sun kuuluu herrasmiehenä kiittää Päpää luennosta.Täähän oli sulle uutta ,vai miten se meni? :wink:
Richard Winquist

Viesti Kirjoittaja Richard Winquist »

Minäkin laitan tänne muutaman oman ajatuksen. Lähestyn asiaa vain näyttelyitten kautta.
Mielestäni SPL-näyttelyt ja erikoinäyttelyt ei saa olla miss/mrs kauneuskilpailuja.
En ymmärrä tätä palkitsemis vimmaa, jossa parhaimat saavat miljoona kerrostalon kokoista pokaalia ja tonnikaupalla koiranruokaa.
Mitä helvetin missikisa tilaisuuksia nämä näyttelyt oikein ovat. Mielestäni ne pitää olla vain koira arviointi ja katsastustilaisuuksia.
Kun katsoo näyttelylinjasen koiran historiaa, niin on käyty triljoonassa näyttelyissä ( I'm kidding...I'm kidding ) ja vain parissa pakollisessa kokeessa. Muuttuuko aikuisen koiran rakenne kuukausittain? Miksi on näin?
Mielestäni nämä näyttelyt pitää saada paljon asiallisemmalle pohjalle.

nim: "tarttis tehdä jotain". :shock:
Vastaa Viestiin