vesipelastussaku?

SPL:n Koulutukseen ja kokeisiin liittyvät aiheet
Vastaa Viestiin
kaisli-marie hakala

vesipelastussaku?

Viesti Kirjoittaja kaisli-marie hakala »

siis,onko kellään kokemuksia oman sakunsa vesipelastus kouluttamisesta,yksin-itseään ja/tai perhettään varten tai jonkun liiton koulutuksissa?

uskoakseni sakun kouluttaminen tähän(kin) tehtävään on mahdollinen,mutta vaatiiko erityispiirteitä,-kokemuksia tai vastaavaa?

kokemuksia,mielipiteitä,arvauksia,linkkejä.
Päivi Ollikka

Viesti Kirjoittaja Päivi Ollikka »

Suomen ensimmäinen vesipelastusvalio on (oli) saksanpaimenkoira. Taffuterryn Cerry.
SPK sopii mainiosti myös tähän harrastukseen. Harrastuksen aloitusvaiheessa koiran täyttyy vain osallistua soveltuvuustestiin....eli koira ei saa pelätä vettä ja kaipa siinä katsotaan osaako se uida ;)
Marko Kurkinen
Viestit: 948
Liittynyt: 20 Huhti 1996 14:33
Paikkakunta: Oulunsalo

Viesti Kirjoittaja Marko Kurkinen »

Ei vaadi mitään sen kummempia erityisvaatimuksia kuin vain normaalin sakemannin. Yksin tuota on aika hankala treenata ja vaatii yleensä vähintään yhden kaverin avuksi.

Itse tuli tuotakin lajia toissakesänä muutaman kerran treenattua, ja kävin sitten suorittamassa soveltuvuuskokeen sekä pari alokasluokan koetta. Meille riitti ihan vaan muutama treeni ja sen jälkeen kokeet olivat tosi helppoja suorittaa. Kokeessa on paljon apua jos koira on ns. hanskassa ja perustottis hyvällä mallilla. Kun koira hakee esim patukkaa innolla kentällä, niin periaatteessa nuo veneiden tai hukkuneiden hinaukset rantaan menee aika heittämällä. Käskee koiraa vaan hakemaan veneessä roikkuvan narun tai hukkuvalla olevan "patukan", ja se vene/hukkuva tulee siinä samalla :)
Ihan mukavaa puuhaa kesähelteellä kun saa itsekin uikkaressa polskutella mukana, ja tulee koirat uitettua treenin ohessa.

Vesipelastus on rodunomainen koe newfoundlandinkoirille ja landseereille , ja niiden ei tarvitse suorittaa soveltuvuuskoetta, kuten kaikkien muiden täytyy tehdä ennen alokasluokkaa.
Esimerkiksi alokasluokassa on 4 liikettä:
- Hyppy veneestä ja uinti 50m rantaan
- Esineen vienti rannasta 30m päässä olevaan veneeseen
- 30m rannasta olevan veneen nouto rantaan
- 30m rannasta olevan hukkuvan ihmisen vetäminen rantaan.
Ekassa liikkeessä koira lähtee veneestä, ja kolmessa viimeisessä rannasta.

Lisää vesipelastuksesta voi lukea esimerkiksi Landseeryhdistyksen kotisivulta.
Jenni Pajunpää

Viesti Kirjoittaja Jenni Pajunpää »

Meijän sake pelastelee ihan huvikseenkin :) Ja todellakin rasittavuuteen asti. Raukka kun ei ymmärrä että ihminen voi uida huvikseenkin. Kaiken lisäksi "pelastaminen" on uikutusta ja hätäistä tassujen läpsyttelyjä eli lähemmäksi hukuttamista. Koiran kynsillä saa muuten tooosi pitkiä naarmuja aikaiseksi paljaaseen selkään ja jalkoihin ja mahaan ja... :wink: Täytyy ottaa omat uimiset ja koiran uittamiset erikseen.

Tässäpä ei nyt ole vastausta kysymykseen, mutta nähtävästi sakemanneilla on taipumusta pelastustoimintaan, joten varmasti vesipelastajankin siitä saa!
Susanna Korhonen

Viesti Kirjoittaja Susanna Korhonen »

Me harrastetaan parin sakemannimme kanssa vesipelstusta ja koirat toimivat siinä hyvin ja vesihulluina nauttivat puuhasta :)
Tuo vanhin uroksemme suoritti viime kesänä soveltuvuuskokeen hyväksytysti ja ensi kesänä jatkamme alokasluokasta .
Juha Lyytikäinen

Viesti Kirjoittaja Juha Lyytikäinen »

Meidän sakunarttu 1,2v ihan vesihullu ja tosiaan kun itse menee uimaan niin varmasti saat kaverin ja lisäksi pitkiä naarmuja selkään yms.. :lol:
Jaana Hiltunen

Viesti Kirjoittaja Jaana Hiltunen »

Meillä opetin ukkelin huvikseen vetämään mamman rantaan...

Eli roksu ottaa kädessäni olevasta narusta kiinni ja vetää minut rantaan.
Muita se ei pelasta..muitten kanssa kun ei sitä uita.
kaisli-marie hakala

Viesti Kirjoittaja kaisli-marie hakala »

joo meillä olen opettanut koiran uimaan kanssani ilman että kiipeää selkään yms. mutta vieraiden kanssa saa olla varovainen. viime kesänä opetin koiran myös kiskomaan minut rantaan valjailla käskystä.

tuo soveltuvuuskoe kuulostaa siltä,että ihan läpi menisi meiltä mutta onko koepaikalla esim. muita koiria,ranta yleinen tai muita vastaavia ärsykkeitä? kun tuo musti ei tee kyllä mitään jos vapaaksi pääsee vieraalla rannalla,vieraitten ihmisten ympäröimänä ja koirien haukkuessa lähellä.
:roll:
Jenny Lindström

Viesti Kirjoittaja Jenny Lindström »

Mulla oli sakemanninarttu joka oli yhtä ykköstulosta vaille vesipelastusvalio...koira jäi sitten pari vuotta sitten auton alle, joten viimeisen tuloksen saaminen jäi..

Nykyään vepeilen malikalla joka kilpailee avoimessa luokassa..

Ja joku kysyi tuota soven häiriötekijöitä..sove on ihan samanlainen koe kun muutkin luokat, eli häiriötekijöitä löytyy..kisapaikalla on muitakin koiria, ihmisiä..rannassa kuitenkin on aina vain toimihenkilöt/tuomarit sekä suorittava koira..
Christina Mielonen

Viesti Kirjoittaja Christina Mielonen »

Minun urokseni suoritti viime kesänä soveltuvuuskokeen ja kaksi alokasluokan koetta. Ensi kesänä olisi siis tarkoitus kilpailla avoimessa luokassa.

Marko tuolla aiemmin luetteli ALO liikkeet, jotka ovat samat myös SOVE-kokeessa. Soveltuvuuskokeeseen kannattaa mennä hyvin harjoitelleena, sillä sitä saa yrittää vain kaksi kertaa.

Meidän vesihullulle hurtalle tuottaa eniten vaikeuksia suoritusluvan odottaminen. Esineen vienti ja etenkin sen luovuttaminen on myös monelle koiralle hyvin vaikeaa.

Nöffeiltä ja lansuilta kuulemma löytyy 'vepeviettiä', mutta meidän sakemanni ei kyllä ketään pelasta. Ihan saaliilla se menee vedestä sen patukan/köyden hakemaan. Se ei tahtia haittaa, että siellä roikkuu vene tai pelastettava perässä.

Vepeily on kivaa! Kannattaa kokeilla!
Hilkka Laakso

Viesti Kirjoittaja Hilkka Laakso »

Pitääkö bh olla suoritettu ennen SOVEa ja ALOa?
Susanna Korhonen

Viesti Kirjoittaja Susanna Korhonen »

Hilkka: Ei tarvitse .
kaisli-marie hakala

Viesti Kirjoittaja kaisli-marie hakala »

jenny : tarkoitin tuota soveltuvuuskoetta lähinnä,
kisoissa luonnollisesti häiriötekijöitä.

kiitos kaikille kokemuksista,ehkäpä mekin ihan jonkun liiton treeneihin joskus uskaltaudutaan :wink: tai sitten omissa ympyröissä opetellaan vaan "kotipelastajiksi" :lol:

kylhän se noin toiminnalliselle hurtalle on kivaa puuhaa opettaa uusia asioita,ja monipuolisuus on aina hyve.
tuo ei myöskään pelkää vettä saatikka työtä,joten myös vepeily sopii meille kuin nakutettu! ei tällä hetkellä harrasteta ronin kanssa mitään "virallisesti", mutta ollaan kokeiltu melkein kaikkea maan ja taivaan väliltä. hyödylliset arkielämän taidot ovat kivoja opettaa koiralle,ja ainakin roni nauttii aina kun saa jossain auttaa tai olla edes mukana :P

minusta vepe opettaminen on myös arkielämälle hyödyllinen taito.
kun esim. olen käynyt uimassa järvellämme,on joskus pidemmälle mentäessä ruvennut väsyttämään. nyt voi turvallisesti mennä pitkällekkin,kun tietää et jos todella väsyy,on kaveri pelastamassa :D
ja jaksaa varmasti paremmin tehdä sen kuin esim. pikkusisko.
Vastaa Viestiin