Jalostustoimikunnan kokouspöytäkirja ja geenitutkimus

Jalostukseen liittyvät aiheet
Vastaa Viestiin
Birgitta Johansson

Jalostustoimikunnan kokouspöytäkirja ja geenitutkimus

Viesti Kirjoittaja Birgitta Johansson »

Moi!

Luin äsken jalostustoimikunnan tammikuisen kokouspöytäkirjan, ja odotin löytäväni siitä infoa tavoista, joilla jalostustoimikunta aikoo edistää Biomedicumissa meneillään olevaa geenitutkimusta.

Ymmärtääkseni jalostustoimikunta on ollut useamman kerran yhteydessä tutkija Hannes Loheen ja sillä tavoin aktiivinen asian suhteen, mutta onkohan suunnitelmissa esim. ohjeistaa suurien tapahtumien järjestäjiä luomaan paikan päälle mahdollisuuksia ilmaiseen verinäytteen antamiseen tms.? Tarvittavat näytteenottovälineethän toimitetaan Biomedicumista ilmaiseksi, joten järjestäjille ei aiheudu tästä mitään kustannuksia, etenkään jos näytteenottajat saadaan paikalle talkooväkenä (tässä tutkimusryhmäkin voi mahdollisesti auttaa).

Itse toivoisin, että kaikkiin vuoden 2007 "suurtapahtumiin" järjestettäisiin näytteenantomahdollisuus (myös muille kuin tapahtumaan osallistuville koirille)! Näin saataisiin omistajille eri paikkakunnille ympäri Suomen helppo mahdollisuus käydä antamassa oma panoksensa rodun terveyden puolesta, kunhan asiasta tiedotetaan tapahtumapaikkakunnalla.

Ehkä olisi mahdollista myös toimittaa eläinlääkäreille jonkinlainen info välitettäväksi asiakkaille el.l.käynnin yhteydessä, että tällainen mahdollisuus osallistua tutkimukseen on olemassa. Monet omistajat kun eivät näitä palstoja tai koiralehtiä lue, eivätkä näin ollen tiedä tutkimuksesta mitään, vaikka mielellään siihen osallistuisivatkin.

terv. Birgitta
Juha Puurunen

Viesti Kirjoittaja Juha Puurunen »

Asiaa ei enää erikseen jalostustoimikunnan kokouksessa käsitelty koska siitä on jo päätös hallituksessa tehty. Näytteenottajat ovat tervetulleita SPL tilaisuuksiin kunhan siitä hyvissä ajoin etukäteen ilmoittavat. Luonnollisesti aktiiviset alaosastot tai yksittäiset kasvattajat voivat tehdä omia kampanjoita asian edistämiseksi, yhteystiedot tutkijaan löytyy etusivulla olevasta tiedotteesta. Toistaiseksi suurempaan kampanjaan ei SPL:n taholta aiota ryhtyä. Tietoa asiaan liittyen on julkaistu mm. artikkeli joissakin maakuntien päälehdissä joten tieto leviää sitäkin kautta.
Birgitta Johansson

Viesti Kirjoittaja Birgitta Johansson »

aktiiviset alaosastot tai yksittäiset kasvattajat voivat tehdä omia kampanjoita asian edistämiseksi
Toistaiseksi suurempaan kampanjaan ei SPL:n taholta aiota ryhtyä.
Omasta mielestäni geenitutkimus on tällä hetkellä tärkein asia, johon saksanpaimenkoiran tulevaisuuden kannalta pitäisi panostaa. Esim. jalostustoimikunnan kokouksessaan käsittelemät Talentsichtung, MH, tulosten tallennus, tuomarikoulutus, FIN-tarkastus... tärkeitä asioita sinänsä, mutta mitä teemme niillä, kun rodun terveys senkun vain rapistuu? Nyt olisi ehkä se priorisoinnin paikka. Koiran terveyden rinnalla kaikki muu on näpertelyä. En ymmärrä, miten mikään muu voisi olla tärkeämpää juuri nyt, kun kerrankin on konkreettinen mahdollisuus tehdä tämän asian eteen jotain.

Tutkimus ei jatku ikuisesti, joten nyt on juuri oikea aika kampanjoida sen eteen, että mahdollisimman paljon koira saadaan antamaan näyte geenipankkiin. Tällaista tilaisuutta ei pidä hukata!

Tutkimusten rahoitus on aina ongelma. Jos ei tule tuloksia, ei tipu lisärahoitusta, ja tutkimus loppuu lyhyeen. Jos haluamme tutkimuksesta itsellemme hyötyä = terveemmän saksanpaimenkoiran, ei riitä, että istumme takapuolellamme ja olemme "hengessä mukana", vaan asian eteen on myös tehtävä jotain, jotta tutkijoilla on mahdollisuus niitä tuloksia tehdä. Ei kukaan tule ottamaan niitä näytteitä, ellemme me itse järjestä näitä tilaisuuksia. Emme me saa "epäaktiiveja" antamaan näytteitä, ellei heitä jotenkin aktivoida ja tiedoteta asiasta. Asia on pidettävä esillä ja puheenaiheena, jotta jotain myös tapahtuu.

Tutkijat eivät tee tutkimusta omaksi ilokseen, vaan meidän hyödyksemme. Siksi juuri MEIDÄN, ei heidän, on oltava aktiivisia käytännön järjestelyjen suhteen. Tutkijoilla on kädet täynnä työtä monien rotujen monien sairauksien kanssa. Ei heillä ole aikaa/mahdollisuutta potkia meitä liikkeelle, se meidän on tehtävä ihan itse.

Olkaamme siis kaikki aktiivisia, niin maailma pelastuu :). Jokainen touhuamaan omalla tavallaan sen eteen, että tutkimus etenee. Yksittäisenkin koiran näyte on askel eteenpäin, ja jos saa mukaan naapurinkin koiran, siinä on jo kaksi askelta.

t. Birgitta
Birgitta Vesa-Lehtinen

Viesti Kirjoittaja Birgitta Vesa-Lehtinen »

Täysin samaa mieltä kaiman kanssa!
kati tuominen

Kaikkien parhaaksi..

Viesti Kirjoittaja kati tuominen »

Tutkimukset on meidän kaikkien hyödyksi ja ennen kaikkea koiriemme parhaaksi.Oma vanhukseni osallistui tutkimukseen antamalla verinäytteen.Eikä siitä ollut mitään vaivaa.
Salla Vättö

Viesti Kirjoittaja Salla Vättö »

SPL-Kouvola ry on omalta osaltaan jo osallistunut tutkimukseen järjestämällä talkoovoimin ilmaisen näytteenantotilaisuuden, kiitos Birgitan sähköpostiviestistä kummunneen idean.

Näytteenottotilaisuuden järjestäminen oli yksinkertainen ja edullinen operaatio - Anjalan ell-asema tarjosi tilat, tutkimusryhmä näytteenottomateriaalin, ja talkoovoimin tilaisuus saatiin rullaamaan varsin kätevästi.

Toisin sanoen melko vähäisellä vaivalla alaosastojen, kasvattajien, ja muiden yhteisöjen on helppo järjestää näitä näytteenottotilaisuuksia itsekin, suosittelen.
Tuula Siimes

Viesti Kirjoittaja Tuula Siimes »

Rahallinen tuki olisi myös tärkeää. Liitto voisi järjestää keräyksen tutkimuksen hyväksi
http://www.pesatu.fi/osallistu.html
Birgitta Vesa-Lehtinen

Viesti Kirjoittaja Birgitta Vesa-Lehtinen »

SPL-Helsinki on myös järjestämässä joukkoverinäytetilaisuutta (huh, mikä sana)
Irene Routio

Turku?

Viesti Kirjoittaja Irene Routio »

Kyselin jo syksyllä omalta eläinlääkäriltä, mutta täällä ei ole tulossa em tapahtumaa. Toisaalta ei ole tiedossa näitä perinnöllisiä sairauksia omien koirien osalta.
:evil:

Miten saisi mahd. rahallisen osallistumisen suunnattua saksanpk hyväksi? Tämä on ainutlaatuinen rotu ja TODELLA MONIPUOLINEN. Minulle on useista syistä tärkeää, että saksanpaimenkoira säilyy rotuna elinvoimaisena käyttökoirarotuna.
Tuula Siimes

Viesti Kirjoittaja Tuula Siimes »

Varsinaisesti ei kaiketi voi kohdentaa avustusta tietylle rodulle mutta hyötyä rahasta on silti. Tutkimustuloksia voivat hyödyntää kaikki :peukku:
Marja Wuorimaa

Viesti Kirjoittaja Marja Wuorimaa »

Heippa,

10.3. järjestetään Riihimäellä joukkotilaisuus ja jos kiinnostusta riittää, ilmoittaudu vaikkapa http://www.sukoka.com etusivun napin kautta.
Eläinlääkärin työtä helpottaaksemme olemme tehneet kaavakkeen johon tiedot voi täyttää rauhassa kotona.


Terkuin Toto

ja jos joku tarvitsee toiseen tapahtumaan kaavakkeen, lähetän sen mielelläni s-postitse :)
Vastaa Viestiin