Tietoa Osteokondroosista, KIIRE!

Jalostukseen liittyvät aiheet
Vastaa Viestiin
Sanna Marttila-Tornio

Tietoa Osteokondroosista, KIIRE!

Viesti Kirjoittaja Sanna Marttila-Tornio »

Koirallani todettiin viime viikolla osteokondroosi toisessa polvessa, ja eläinlääkäri suositteli pikaista leikkausta. Polvessa oli rustonpala irrallaan, ja meinasivat että leikkauksella saadaan pois eikä välttämättä kehity nivelrikoksi.
Haluaisin kuulla muiden kokemuksia osteokondroosista, onko leikattu, miten onnistunut ja kuinka elämä sujuu tällaisen koiran kanssa.
Ja siis alustavasti leikkausaika sovittu ensi viikolle... Leikatakko vai ei?

Harmittaa ja surettaa niin kamalasti, kun on vielä niin nuorikin tuo neiti :(
Hanna Rikkonen

Viesti Kirjoittaja Hanna Rikkonen »

Pärnäsen "korjaamo" Lahdessa tekee hyvää jälkeä, soitappa sinne
Seija Kulmala

Viesti Kirjoittaja Seija Kulmala »

Itselläni on kokemusta oman koirani osteokodroosista ja nimenomaan polvessa. Oma kasvattini joka jäi itselleni harrastuskoiraksi oli muutoin terve, lukuunottamatta vasemman polven 3 asteen osteokondroosia. Sairauden kehittymistä seurattiin jonkin aikaa, noin 3 kuukautta ja koiralle annettiin niveliä voitelevia tuotteita (Artroflex), jona aikana toisessa polvessa ollut lievä sairaus parani täysin (tämä sairaus voi parantua jos se havaitaan ajoissa ja on onnea), ja tämä vasemman polven alunperin 2 asteen sairaus paheni 3 asteeseen ja röntgenissä näkyvään irtoamassa olevaan palaan. Kyseessä oli alta vuoden ikäinen kookas uros. Eläinlääkärini tuolloin kertoi että leikkaus on mahdollinen mutta että sillä ei mitään pysyvää tulosta saada aikaan ja että sairaus on pahimmassa mahdollisessa paikassa, ja hän myös kertoi että hänen kokemuksensa mukaan leikkauksella saadaan noin vuoden verran jatkoaikaa koiralle jonka jälkeen joudutaan leikkaamaan uudellen ja että koira ei ikinä voisi elää normaalia, edes kotikoiran elämää (ei voisi juosta toisten koiriemme kanssa, vetää kelkkaa saati sitten olla aktiivisessa harrastuskäytössä. Koira pääsi nukkumaan.

Olen itse vakuuttunut siitä, että tämä sairaus syntyy liian vahvan ruokinnan ansiosta (liikaa vitamineja, liikaa proteineja). Toki sen on oltava myös perimässä. Tapauksen jälkeen muutin omaa ruokintaani täysin koska oli ilmennyt myös toinen vastaava tapaus, osteokondroosi olassa ja siitä aiheutuva kyynärän reagointi), erityisesti iässä 5 - 8 kk (ja ohjeistan ruokinnan kasvateilleni eri tavalla) ja yhtään tapausta ei ole ollut yli kolmeen vuoteen.

Kertomukseni on erittäin omakohtainen kokemus, enkä lähde neuvomaan miten sinun tulee toimia. Nämä ovat aina hyvin henkilökohtaisia asioita ja jokainen ratkaisee ne varmasti aivan itse.

Tsemppiä sinulle Sanna!
Irene Routio

Kruunulisäke puuttui, irtopaloja?

Viesti Kirjoittaja Irene Routio »

Hei!

Oman koirani vaiva taitaa olla alkuperältään erilainen, mutta ajattelin mainita, että huonolla ennusteella ja 3/3 kyynärilläkin voi pärjäillä pitkään. Toinen eläinlääkäri ei antanut hyvää ennustetta, toinen kehotti leikkaamaan nuorena. Koska koivet olivat samanarvoiset. Lykättiin leikkausta, kunnes n 6v tuli paha irtopala ja leikattiin. Vielä 9v nauttii elämästä ja pienimuotoisesta harrastamisesta.

Yksilöllisiä tapauksia. Rankkaa tehdä ratkaisuja nuoren koiran puolesta. Vakuutus yleensä korvaa samaa vaivaa vain tiettyyn summaan saakka. Toivottavasti tulee kerralla kuntoon.

Irene, Zani, Nikke
Sanna Marttila-Tornio

Viesti Kirjoittaja Sanna Marttila-Tornio »

Kiitos vastauksistanne! Koiralla on siis jo rustopala irronnut, ja seilaa vielä toivottavasti irrallaan nivelessä. Eläinlääkärin mukaan se voidaan saada pois huuhtelemalla nivel, mutta jos se on ehtinyt kiinnittyä, en tiedä mitä sitten tehdään. Joka tapauksessa sen näkee vasta jos/kun leikataan.
Kuvat ovat matkalla toiselle eläinlääkärille ja odotellaan sieltä tuomio myös.
On se niin surku kun nuori koira sairastuu, vaikka elämä on vasta alkutaipaleella... Toivottavasti jalka saadaan kuntoon ja voisi olla edes kotikoirana, on niin suloinen tapaus :love:
Päivi Ollikka

Viesti Kirjoittaja Päivi Ollikka »

Polven irtopalasta en tiedä, mutta kyynäressä irtopala kannattaa leikata mahd. nopeasti pois. EX -omalla todettiin irtopala kyynäressä. Toinen ell sanoi, ettei kannata leikata. Hevospuolelta kuitenkin tiedän, ett nivelen "zippi" kannattaa leikata -nivel kuntoutuu hyvin. Joten vein toiselle lääkärille ja koira leikattiin heti.

Koiralla kyynärestä poistettiin 8kk iässä irtopala. Nivel avattin hiottiin ja huuhdeltiin (tri Talvio). Koiralla on 1/3 kyynärpäät eli leikattu meni kolmoseksi. Koira muutti kolme vuotiaana uuteen kotiin. Siihen saakka sillä tehtiin metsäjälki hommia. Nyt ollut sitten kaverillani tallikoirana. Koira täyttää syksyllä yhdeksän. Koskaan kyynärpää ei ole sitä vaivannut. Ontuminen loppui leikkauspöydälle ja se on viettänyt terveen ja hyvän elämän. Toivottavasti viettää vielä monta yhtä tervettä vuotta.
Elina Pöyhönen

Viesti Kirjoittaja Elina Pöyhönen »

Omalta urokseltani leikattiin ko. asian takia polvi reilun 2-vuoden iässä. Polven nivelpinnasta puuttuu pala, josta kasvaa uudisluuta. Leikkausessa nivel siistittiin, mutta "paikka-ainetta" ei ole olemassa, joten kolo jäi ennalleen. Määräys oli 6 vko lepoa, antibioottikuuri ja kipulääkettä. Koska koira ei ontunut jalkaa, niin sain aloittaa liikuttamisen hiljalleen jo kaksi viikkoa leikkauksesta. Puolentoista kuukauden päästä oltiin jo jälkikisoissa, joten leikkauksen jälkeen toipuminen oli nopeaa.

Kaikki sujui hyvin pari vuotta (täysipainoista elämää kaikin puolin), jonka jälkeen oli havaittavissa pientä ontumista ja jäykkyyttä. Tuolloin määrättiin kortisonikuuri. Kaiken kaikkiaan normaalia elämää pystyttiin viettämään 3,5 vuotta, kisojen ja treenien kera. Sitten alkoi taas vaivat. Lopulta suurin vaivan aiheuttaja oli poikki mennyt eturistiside --> johdannainen osteokondroosista. Taas leikattiin ja putsattiin niveltä samalla. Tällä hetkellä (puoli vuotta viimeisestä leikkauksesta) koira elää "kotikoiran" elämää. Juoksulenkit, vetohiihto, potkutkurilenkit ja hyppimiset olen rajoittanut pois. Muuten koira lenkkeilee normaalisti mukana pitkätkin lenkit ja pääsee tekemään tottista ja ajamaan jälkeä mielenvirkistämiseksi.
Vastaa Viestiin