Ohjelma epigenetiikasta

Jalostukseen liittyvät aiheet
Vastaa Viestiin
Birgitta Johansson

Ohjelma epigenetiikasta

Viesti Kirjoittaja Birgitta Johansson »

Moi!

Tässä paperinkulmalle äsken tekemiäni muistiinpanoja mielenkiintoisesta tv-ohjelmasta, josta näin vain lopun. Ohjelma uusitaan Yle Teemalla to 1.3. klo 21.55.


Geenien ”muisti” – epigenetiikkaa:
Muistiinpanoja tv1:n 26.2.-07 esitetystä ohjelmasta ”Prisma – arvoitus geeneissämme”

- Eläinkokeissa todettu, että tiineydenaikainen stressi vaikuttaa jälkeläisiin myös 2 ja 3 polvessa.
- Tukimus rotilla: Tiineysaikana stressattujen naaraiden poikasilla poikkeava stressivaste ja ahdistuneisuutta.
- Kaksoistornien sortuminen 11.9.-01: tutkittiin silloin raskaana olevia naisia: Niillä naisilla, jotka olivat raskauden viimeisellä kolmanneksella, muutoksia syljen kortisolipitoisuuksissa. Tämä muutos löytyi myös heidän lapsiltaan. Stressi oli siis vaikuttanut lapsen kortisolijärjestelmän kehittymiseen.
- Lars Olof Bygren: Aliravitsemus aiheuttaa sairauksia seuraavissa sukupolvissa. Lastenlasten eliniän odote korreloi isovanhempien ravitsemustilanteeseen tietyissä herkissä ikävaiheissa (sukusolujen kehittymisen aikoina).
- Ympäristömyrkkyjen yms. vaikutus tuleviin sukupolviin: Mike Skinner altisti tiineen rotan torjunta-aineille: jälkeläisissä syöpiä, immunologisia sairauksia 85%:lla seuraavien sukupolvien yksilöistä!

t. Birgitta
niina luotonen

Viesti Kirjoittaja niina luotonen »

voi hitsin-pimpula kun meni ohjelma ohi!!! geenit ja genetiikka on aiheena todella mielenkiintoisia! harmi vaan ettei tällä blondilla riitä polla tarpeeksi että lukis niistä enemmänkin, kiinnostusta kyllä löytyy.
joku norjalaisen metsäkissan(kasvatan niitä) värigenetiikka nyt jotenkuten menee, takkuaa, mut silti. olis niin kiva opiskella jotain noin kiinnostavaa ja hienoa. :kiukku: :valistus:
Päivi Ollikka

Viesti Kirjoittaja Päivi Ollikka »

Erittäin mielenkiintoinen juttu.

Itse seuraan lähes kaikki tiede- ja dokumettiohjelmat. Osa ohjelmista on silkkaa höpinää ja erittäin huonoa tutkimusta esittelevää.

Tällaisena "kotibiologina" rakastan tiedettä ja tietoa yleensä.
Tosin mitään maata mullistavaa noista ohjelmista harvoin elävään elämään saa. Tiettyjä asioita voi hiukan johdatella normi elämään ja sitä kautta kyseenalaistaa asioita. Tehdä havaintoja toivoen niistä joskus hytötyvänsä.
Se, että saadaan jossakin tutkimuksessa jokin asia esitettyä, johtaa: Kuka tutkii? Mitä tutkii? Miksi tutkii? ja tärkempänä...Kuka rahoittaa? Tässä valossa sitten tuloksia voi tarkastella :D

Valitettavasti koirapuolella ei ole juurikaan riippumatonta tutkimusta. Osittain varmasti sen takia tutkimus on varsin vaatimattomia tuloksia tuottavaa. Hannes Lohen ja Katariina Mäen tutkimukset ovat mielenkiintoisia. Toivottavasti mahd. moni niitä pääsee tukemaan. Jos joku sattuu olemaan vielä varoissaan niin voisi ohjata jonkun summan yliopistolle koiratutkimukseen. 8)
Irene Routio

uusinta loppuviikosta?

Viesti Kirjoittaja Irene Routio »

Eikö Prismat uusita sunnuntaisin? Yritän tarkistaa.

Äitinä tuli tosi ahdistava olo. Toisaalta ohjelman ennakkoarvioissa kaivattiin lisää eriäviä mielipiteitä. Tällaiset ohjelmat on aina kärjistävää popularisointia, mutta ihan mielenkiintoinen juttu. Maakotilot tuntuu aika arkipäiväiseltä tutkimusaiheelta tällaisen runnalla, mutta eihän sitä koskaan tiedä...

Itsellä on genetiikan n cum laude sivuopinnot 80-l (pääaina el. ekol). Jännittävää, miten paljon käsitykset muuttuu. Tekee todella mieli päivittää tietoja!
Irene Routio

uusinta 4.3. TV1 klo 15.10-16.00

Viesti Kirjoittaja Irene Routio »

Uusinta su 4.3. TV1 klo 15.10-16.00 "Arvoitus geeneissämme"
niina luotonen

Viesti Kirjoittaja niina luotonen »

kiitti irene!
tarvii laittaa muistiin!!
Terhi Puumalainen

Viesti Kirjoittaja Terhi Puumalainen »

Noi dokkarit ja tiedeohjelmat tulee aina katsottua, ihan ammatin puolestakin mielenkiintoa ja intoa aiheeseen löytyy ja toki linkittyy myös koiraharrastukseen tiiviisti.
Oli oikein mielenkiintoista katseltavaa tuo eilinen ja täysin järkeenkäypää tutkimustietoa. Aina toki tehdään ja tulee ilmi niitä kumoavia ja päinvastaisia tutkimuksia, mutta hyvä että genetiikkaa viedään vauhdilla eteenpäin.

Suomessa juuri esimerkiksi koiratutkimukseen on hankala saada rahoituksia, siis jos ajatellaan todella suuren mittakaavan tutkimuksia. Äärimmäisen tarpeellisia ja hyödyllisiä ovat myös ne "kotigeneetikot", pitkän uran omaavat kasvattajat, jotka todella perehtyvät genetiikan saloihin kasvatustyössään ja ja ottavat kokemuksesta opikseen jakaen tietoa rehellisesti muillekin.
Vastaa Viestiin