Jalostus

Saksanpaimenkoira on maailman yleisin koirarotu. Rotumääritelmä  kertoo, millainen saksanpaimenkoiran tulisi olla. Jokainen uusi pentue on rodunjalostusta.

Jotta rotu pysyisi yhtenäisenä sekä käyttöominaisuuksiltaan että ulkonäöltään, rotujärjestöt pyrkivät asettamaan jalostukselle rajoituksia ja suosituksia. Suositukset ja rajoitukset kerrotaan vähintään 5 vuoden välein päivitettävässä jalostuksen tavoiteohjelmassa (JTO 2024-2028).Saksanpaimenkoiralla on myös voimassa oleva perinnöllisten vikojen ja sairauksien vastustamisohjelma (PEVISA-ohje). Tällä hetkellä ohjelmassa on vastustamisen kohteena selkä LTV:n osalta, lonkka- ja kyynärnivelen dysplasia sekä luonneosio. Lonkkien,kyynärien, selän LTV sekä luonteen osalta yhdistelmän kummankin osapuolen tulee olla kuvattu ja kuvaustuloksesta Kennelliiton lausunto ennen astutusta.

Saksanpaimenkoiraliiton tavoitteena on, että mahdollisimman suuri osa koirakannasta jalostustarkastettaisiin. Tarkastus kertoo niin koiran ulkomuodosta kuin käyttöominaisuuksistakin. Tarkastuksen läpäisee vain terve, rotumääritelmän mukainen koulutettu koira.

Saksanpaimenkoiraliitossa näitä rajoituksia ja suosituksia koordinoi jalostustoimikunta.

Jalostustoimikunnan muut suositukset ovat Pevisan lisäksi:

Jalostukseen käytettävät koirat olisivat jalostustarkastettuja.

Silmät:Pannuksen peilaus yli 5 -vuotiaiden jalostukseen käytettäviltä koirilta, virallinen
lausunto tallennus myös Spl-jalostusnettiin jalostukseen käytettävältä urokselta
viisi pentuetta tai 35 pentua (saa valita kumpaa käyttää) ennen 5 vuoden ikää.

Jalostuskoiran ensimmäinen pentue tulee olla luonnollinen astutus.

Jalostuskoirien terveystiedot, tallennetaan Spl-jalostusnettiin.

Värivirheelliset: valkoinen, sininen rekisteröitäisiin EJ rekisteriin pentuerekisteröinnin yhteydessä jo kasvattajan toimesta.

Ikä: jalostuskoiran tulisi olla iältään väh.24kk.

Monimuotoisuus: Suositellaan käytettäväksi laajasti erisukuisia ja vanhempia uroksia.

Kennelliiton suositusten mukaisesti LTV 1-4 tulisi yhdistää LTV 0 kanssa, tämä on myös Saksanpaimenkoiraliiton suositus.

Jalostustietokannat

Huoltokatko

Keskustelupalsta on uuden sivuston julkaisun myötä huoltokatkolla. Otamme keskustelupalstan käyttöön mahdollisimman pian.

Hae sivustolta:

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors