Käyttöohjeet

1. Tietokannan perustiedot

Terveystietoja saa antaa vain koiran omistaja, tai henkilö joka on saanut tähän luvan koiran omistajalta. Järjestelmään jää tieto kuka on luonut koiran tietokantaan, eli täyttänyt koiran tiedot ensimmäistä kertaa, ja lähettää aina henkilölle sähköposti-ilmoituksen jos joku muu koiran tietoja muuttaa.

Täyttämällä ja lähettämällä terveyslomakkeen annat samalla hyväksyntäsi sille että omistamasi koiran tiedot julkaistaan SPL-terveystietokannassa.

Kaikki terveystiedot ovat käyttäjien vapaaehtoisesti antamia, ja SPL ry ei voi taata että kaikki tiedot ovat täysin paikkansapitäviä tai ajantasalla, vaan tietojen oikeellisuus on tietojen syöttäjän vastuulla.


2. Rekisteröityminen

Terveystietojen syöttö edellyttää rekisteröitymistä järjestelmään. Kirjautumisella voidaan hieman valvoa että järjestelmää ei väärinkäytetä eikä internetrobotit sotke järjestelmää. Syötä rekisteröinnissä kysytyt tiedot ja järjestelmä lähettää sähköpostiisi aktivointinkin. Linkkiä klikkaamalla käyttäjätunnus aktivoituu, jonka jälkeen voit kirjautua sisään järjestelmään. Aktivoinnilla varmistetaan että jokainen antaa toimivan sähköpostiosoitteen. Käyttäjätunnus voi olla vapaavalintainen tunnus, jota käytetään vain järjestelmään kirjautumiseen. Järjestelmä ei talleta salasanoja selväkielisessä muodossa, ja esimerkiksi ylläpidon on mahdoton nähdä kenenkään salasanaa. Mitään käyttäjätietoja ei julkaista palvelussa julkisesti.

3. Yleinen ohjeistus

Mitään kohtaa ei ole pakko täyttää, mutta mitä tarkemmin kyselyn täytät, sitä suurempi hyöty siitä on. Jos koiralla ei ole ollut jonkin aihealueen sairauksia, voit laittaa heti otsikon alta löytyvään "Koiralla ei ole koskaan ollut..."-laatikkoon rastin ja siirtyä seuraavaan osioon (paitsi tuki- ja liikuntaelinsairauksien kohdalla on hyvä ilmoittaa myös, jos koiralla kuvattu esim. selkä ja polvet terveiksi). Sairauksien diagnoosin tekijäksi voi valita omistajan tai eläinlääkärin. Jos diagnoosin on tehnyt joku muu henkilö, esimerkiksi kasvattaja, valitse omistaja, lisätietoja-kentässä voit tarkentaa asiaa. Diagnoosin tehneen eläinlääkärin nimen antaminen ei ole pakollista, mutta suositeltavaa, sillä esim. erikoistuneiden eläinlääkärien diagnoosit erikoistumisalaltaan ovat väistämättä luotettavampia kuin tavallisten. Jos diagnoosin on tehnyt useampi eläinlääkäri, voi kenttään laittaa kaikkien nimet. Koiran ikä diagnoosihetkellä on arvokas tieto, ja sen voi syöttää joko päivänä, jolloin diagnoosi on tehty (jolloin sovellus laskee iän) tai koiran ikänä. Päivän tai iän täsmällinen tarkkuus ei ole oleellista, kunhan se on suunnilleen oikein. Jos koiralla on useita sairauksia jossakin osiossa, klikkaamalla vihreää "Lisää uusi..."-painiketta voit lisätä niin monta kuin haluat. Kaikissa kohdissa voit syöttää listan ulkopuolisen sairauden kirjoittamalla sen listan oikealla puolella olevaan kenttään.
Syötä päivämääräkenttiin päivämäärä muodossa pp.kk.vvvv, esim 14.08.2008. Kirjoita kaikki rekisterinumerot ilman välilyöntejä.

4. Aloitus ja koiran valitseminen

Kirjoita koiran rekisterinumero tai sen nimi kenttään, jokaisen annetun merkin jälkeen sovellus hakee avautuvaan listaan täsmäävät koirat. Valitse listasta koira, jolle tietoja haluat syöttää. Mikäli oikeaa koiraa ei löydy (näin käy jos kyseessä on esim. ulkomainen koira, jota ei ole rekisteröity Suomeen), valitse ylin vaihtoehto, jonka perässä lukee (nimeä ei löytynyt) ja klikkaa Terveyskyselyyn-painiketta.

5. Terveyskyselyn osiot

5.1. Koiran perustiedot

Jos tietokannasta löytyi syöttämäsi koira, sovellus on hakenut sen perustiedot valmiiksi. Jos syötät koiraa, jota tietokannasta ei löydy, joudut syöttämään perustiedot itse. Perustietojen jälkeen kysytään, onko koira kuollut. Mikäli vastaat kyllä, sovellus kysyy tarkentavia tietoja. Viimeiseen kenttään "Yleisiä koiran terveyteen liittyviä lisätietoja" voit tuoda esille vapaasti koirasta tai sen historiasta tietoja, joilla on mahdollisesti vaikutusta sen sairauksiin tai joilla on jalostuksellista merkitystä.

5.2. Koiran yleistiedot

Koiran sukupuolisidonnaiset terveystiedot:
Tässä kohdassa nartuilla ja uroksilla on eri kysymykset. Jos et pysty johonkin kohtaan vastaamaan, jätä siihen oletusarvo.

Koiran yleistiedot:
Valitse parhaiten sopiva vaihtoehto kuhunkin kohtaan.

5.3. Tuki- ja liikuntaelinsairaudet

Tässä aihealueessa on erittäin suositeltavaa ilmoittaa myös terveiksi kuvatuista kohteista. Jokaisesta kuvatusta kohteesta tulee lisätä uusi kenttä klikkaamalla vihreää painiketta "Lisää uusi sairaus/tutkimus". Jokaisesta kohdasta Selän kohdalla muutoksista on valmis lista rodulle tyypillisimmistä. Muitten kohdalla on suositeltavaa tarkentaa muutoksia lisätietoja-kentässä. Esimerkiksi jos koiralla mainitsee koiralla olleen polvissa ostekondroosin, on se huomattavasti hyödyllisempi tieto kuin vain ilmoittaa, että koiralla on polvissa muutoksia.

5.4. Ohimenneet, akuutit sairaudet

Tässä osiossa kysytään sairauksia, joista koira on täysin parantunut tai jos sairaus on koiralla tälläkin hetkellä, paraneminen on todennäköisin vaihtoehto. Tällaisia sairauksia ovat tyypillisesti tulehdussairaudet. Jos sairaus on esiintynyt useamman kerran, diagnoosi-iäksi tai päivämääräksi laitetaan ensimmäinen esiintymiskerta. Jos et tiedä/muista tarkasti, kuinka monta kertaa sairaus on esiintynyt, vastaa mielestäsi todennäköisin vaihtoehto, onko se juuri oikea, ei ole suurta merkitystä.

5.5. Pitkäkestoisia, kroonisia sairauksia

Tässä osiossa kysytään sairauksia, joista koira ei voi parantua täysin, tai jotka eivät pysy oireettomina ilman jatkuvaa lääkitystä, tai jotka ovat periaatteessa akuutteja sairauksia, mutta jotka toistuvat jatkuvasti eli ovat kroonistuneet.

5.6. Allergia ja allergiatyyppiset oireet

Jos koiralla on allergia/sen tyyppistä oireilua, rastita ne oireet, joita koiralla on kyseisen allergian johdosta ollut. Jos koiralla on ollut muita oireita, ne voi kirjoittaa listan alla olevaan kenttään. Koiran allergia-oireet liittyvät yleensä ihoon, korviin, silmiin tai suun/nenän limakalvoihin, sen sijaan esimerkiksi oksentelu tai ripuli ei ole tyypillinen koiran allergian oire. Oksentelu tai ripuli johtuu yleensä intoleranssista, joka ei liity immuunijärjestelmän toimintaan, ja jonka syynä on esim. pilaantunut ruoka. Lisätietoja-kenttään voi kirjoittaa, mille koira on allerginen.

5.7. Geenitestit

Tähän osioon voi syöttää koiralle tehdyt geenitestit. Osaa valittavina olevista geenitesteistä ei ole enää saatavilla. DLA-monimuotoisuuden tapauksessa ei voi syöttää kuin yhden haplotyypin, jos koiralla on kaksi erilaista haplotyyppiä, voit klikata "lisää uusi geenitesti"-painiketta ja sitä kautta lisätä toisenkin haplotyypin. Haplotyypit ovat yleisyysjärjestyksessä.