Lehteen materiaalia lähettävien huomioitavaksi

Saksanpaimenkoiraliiton toimikuntien tiedotteet
Vastaa Viestiin
Oili Helenius

Lehteen materiaalia lähettävien huomioitavaksi

Viesti Kirjoittaja Oili Helenius » 16 Helmi 2013 13:15

Lehden ilmestyminen ilmoitetussa aikataulussa

Saksanpaimenkoiralehdelle on määritelty ilmestymisaikataulu viikkotasolla. Käytännössä tämä useimmiten tarkoittaa sitä, että kaiken onnistuessa suunnitellusti lehti ilmestyy ilmoitetun ilmestymisviikon loppupuolella. Vuodelle 2013 lehden aineistopäivät sekä ilmestymisviikot on ilmoitettu liiton sivuilla "lehti" -osiossa:
http://www.spl.fi/saksanpaimenkoiraliitto/lehti
Ilmestymisviikot päivämäärinä ovat seuraavat:
Numero Ilmestymisviikko
Nro 1 vko 6
Nro 2 vko 12 (18.3. alkava viikko)
Nro 3 vko 21 (20.5. alkava viikko)
Nro 4 vko 29 (29.7. alkava viikko)
Nro 5 vko 35 (26.8. alkava viikko)
Nro 6 vko 42 (14.10. alkava viikko)
Nro 7 vko 47 (18.11. alkava viikko)
Nro 8 vko 51 (16.12. alkava viikko)

Kaikkien on kuitenkin hyvä tiedostaa, että lehden valmistumiseen vaikuttavat monet seikat ja suuri osa niistä on sellaisia, joihin lehden toimitus ei pysty mitenkään vaikuttamaan. Tällaisia seikkoja ovat esimerkiksi
- sovitun materiaalin saapuminen ajoissa tai myöhässä sovitusta
- kielenhuollon viivästyminen
- painon toiminta ja aikataulussa pysyminen
- postituksen toiminta ja aikataulussa pysyminen
- Itellan toiminta


Jos aikataulut alkavat heittää tuolta ketjun alkupäästä (sovittujen materiaalien saapuminen) ja oikein huono tuuri käy niin viivästys kertautuu jokaisessa osavaiheessa kun kaikilla muillakin toimijoilla on omat aikataulunsa, lomansa jne. Tällöin alkuperäinen päivän-parin mittainen myöhästyminen voi pahimmillaan venähtää viikoiksi. Varsinkin kesä ja vuodenvaihde ovat haasteellista aikaa tässä suhteessa.

Toivon kaikkien lehteen materiaalia lähettävien tahojan huomioivan tämän ja lähettävän päivämääriin sidotut ilmoituksensa, sovitut jutut ja muut lehteen tulevat materiaalit hyvissä ajoin. Lähettäkää materiaali mieluusti yhtä lehteä liian aikaisin kuin aivan viime tipassa. Myös ennen aineistopäivää saa lähettää materiaalia.

Ilmoitukset

Kun teette ilmoituksia niin muistakaa, että Power Point on tarkoitettu näytöllä esitettävien diojen rakentamisohjelmaksi ja Word tekstin kirjoittamiseen. Kumpaakaan edellä mainituista ei ole suunniteltu lehdessä painettavien julkaisujen tekoon. Lehteen tarkoitetut ilmoitukset pitäisi tulla korkearesoluutioisena (240-300 ppi) ja fontit liitettyinä pdf:ään. Mikäli lehti-ilmoituksen teko ei ole se parhaiten hanskassa oleva juttu niin mieluummin lähettäkää minulle selvä malli millaisen ilmoituksen haluatte ja liittäkää viestiin mukaan kuvat korkearesoluutioisena (mieluiten alkuperäisen, kamerasta tulleen kuvan kokoisena) sekä tekstit omana liitetiedostonaan. Älkää siis lähettäkö tekstejä sähköpostiviestissä vaan erillisenä liitteenä! Nimetkää liitteenne tapahtuman nimellä. Liiton tapahtumien ilmoitukset toimitus tekee painokelpoisiksi vakiomuotoisena veloituksetta, muut kaupalliset ja kennel-ilmoitukset kohtuullista, erikseen sovittavaa korvausta vastaan.

Tekstit

Kirjoita juttusi Wordilla tai muulla tekstinkäsittelyohjelmalla antaen ohjelman huolehtia rivinvaihdoista. Kirjoitat siis vaan suoraan pötköön, ohjelma kyllä heittää sanat toiselle riville. Ainoastaan kappaleiden väleihin tehdään rivinvaihto. Ennen väliotsikkoa tehdään kaksi rivinvaihtoa. Älä käytä mitään muotoiluja (kuten esim reunojen tasauksia, keskittämisiä yms), erilaisia fontteja, tai muita tehokeinoja - ne ovat taiton tehtäviä ja tehdään erikseen taitto-ohjelmassa.

Mikäli haluat jotain asiaa korostettavan esim lihavoinnilla tai muulla keinolla liitä siitä erillinen ohje tekstin jälkeen esim näin: "Meilläpäin tehdään..." -väliotsikon jälkeen toinen kpl kolmas rivi: lihavoi sana "maailmanvoittajanäyttely" . Voit myös kirjoittaa hakasulkeisiin sanan jälkeen isoin kirjaimin LIHAVOI. Mikäli juttuun liittyy kuvia muista pyytää julkaisulupa kuvaajalta ja liitä hänen nimensä kuviin. Nimeä juttusi otsikon mukaisesti. Esim. eriknlyKotka02-2013.doc. Jos lähetät tuloskuvan koirasta niin nimeä kuva koiran nimellä esim näin: tempun_teit_jallu_OH.jpg ja kerro jossain viestissäsi, että OH tarkoittaa kuvaajan nimikirjaimia, tässä tapauksessa se olisi Oili Helenius :-).

Kuvat

- Lehteen otetaan mielellään vastaan kuvia julkaistavaksi sitoumuksetta
- Pääsääntöisesti lehti ei maksa kuvien käyttöoikeudesta
- Kuvan julkaisuun on aina oltava kuvaajan lupa ja hänen nimensä pitää ilmoittaa kuvaa lähetettäessä. Kuvaaja voi myös kieltää nimensä julkaisemisen kuvan yhteydessä, mutta nimen pitää joka tapauksessa olla toimituksen tiedossa
- Painettavien kuvien pitää olla korkearesoluutioisia (240-300 ppi)


Kuvan tekijänoikeuden haltija ja luvan antaja on se, joka kameran laukaisinta painaa. Sillä ei siis ole merkitystä kenen kameralla kuva on otettu tai kenen koirasta kuva on. Kaikki julkisilla paikoilla otetut kuvat ovat vapaasti julkaistavissa eikä niihin tarvita erikseen kuvan kohteen tai sen omistajan antamaa julkaisulupaa. Ihmisten kuvaamisessa kannattaa huomioida, että jos kuvat on otettu yleisellä julkisella paikalla, voidaan ne julkaista journalistisessa ja ei kaupallisessa tarkoituksessa olipa siinä lapsia tai ei (edellyttäen, että ne eivät halvenna tai loukkaa kuvauksen kohdetta tai niitä esitetä loukkaavassa yhteydessä). Jos ollaan tarkkoja, niin edes kuvattavan kielto ei merkitse mitään. Lasten kohdalla on tilanteesta riippuen korrektia tietysti kysyä vanhemmilta lupaa julkaisuun. Kuvia lehteen lähetettäessä on aina ilmoitettava kuvaajan nimi ja jos se on joku muu kuin lähettäjä niin maininta, että lupa julkaisemiseen on pyydetty ja annettu.

Ollakseen painokelpoisia kuvien pitää olla korkearesoluutioisia. Tämä tarkoittaa sitä, että niissä on riittävästi kuvapisteitä tarkan painokuvan aikaansaamiseksi. Kuvan resoluution voi tarkastaa esim photoshopissa komennoilla Image -> Image size ja avautuvasta laatikosta kohta resolution. Tietokoneen näytöllä ei kuvasta pysty päättelemään onko se korkearesoluutioinen vaiko ei, sillä näyttö pystyy parhaimmillaankin toistamaan vain noin 100 ppi resoluutiota, yleisin näyttöresoluutio on 72 ppi, joka ei riitä painokuvaan. Netistä kopioidut kuvat eivät tuota hyvää painojälkeä varsinkaan, jos kuva pitäisi painaa vähänkin suurempana kuin postimerkkikokoisena... Kuvan koko antaa myös osviittaa, jos olisi tarkoitus julkaista esimerkiksi kansikuvan kokoinen kuva lehdessä (lehden sivun koko on 21x29,7 cm) niin sen koko korkearesoluutioisena värikuvana on noin 30 Megatavua ja pikselimitoiltaan se on 2598 (leveys) x 3912 (korkeus) pikseliä. Kun sama kuva pienennetään nk kymppikuvaksi (10x15 cm), ovat pikselimitat leveys 1181 pikseliä ja korkeus 1780 pikseliä. Kuvan kokonaispaino on 6,01 Megaa. Nyrkkisääntönä voisi siis sanoa, että kuvat pitäisi lähettää niin suurena kuin ne kamerasta tulevat, sillä pienemmäksi niitä saa helposti, suurentaminen onkin sitten vähän vaikeampaa.

Lehteen on lähetetty paljon hienoja kuvia, joita julkaisisi mielellään, mutta kun ne ovat liian pieniä siihen tarkoitukseen :cry:.

Toivottavasti nämä ohjeet auttavat hieman mateliaalia lähettäviä ja selventävät asioita lehden osalta. Mitä sujuvammin nämä asiat hoituvat, sitä vähemmällä kirjeenvaihdolla ja asioiden ylimääräisellä selvittelyllä pääsemme kaikki ja sitä nopeammin lehti valmistuu painokuntoon. Lisäselvityksiä näihin asioihin voitte kysellä ympäri vuorokauden sähköpostitse osoitteesta lehti (at) spl.fi ja mieluiten toimistoaikana (arkisin 9-16.30) puhelimitse numerosta 040 9600 456.

Ystävällisin terveisin, lehdentekijänne Oili

Vastaa Viestiin