Uusi VIK-arviointi

Saksanpaimenkoiraliiton toimikuntien tiedotteet
Vastaa Viestiin
Tita Poikonen
Viestit: 81
Liittynyt: 11 Joulu 2007 12:53

Uusi VIK-arviointi

Viesti Kirjoittaja Tita Poikonen » 15 Touko 2014 10:22

Koetuomaritoimikunta tiedottaa!

SPL koetuomareiden laajennetussa kokouksessa 26.4.2014 päätettiin ottaa käyttöön uusi VIK-arviointi. Tätä arviointia koekäytettiin SPL IPO-kokeissa koekaudella 2013 ja se sai positiivista palautetta. Tämän uuden VIK-arvioinnin tavoitteena olisi tuoda paremmin esille se miksi joku koira on saanut VIK-arvioinniksi esim VIK4. Sinänsä tämä perustuu ihan samoihin arvosteluperiaatteisiin kuin aikaisemmin mutta se kertoo paremmin koiran vahvuuksista ja mahdollisista puutteista työskentelyominaisuuksissa. Tutustukaa arviointiin, joka on liitteenä. Tämä tulee näkymään myöhemmin myös koetuloksissa entisen pelkän VIK-numeron sijaan.

Tita Poikonen
Koetuomaritoimikunta
Liitteet
Viettiominaisuusarviointi 2012 ver 2.docx
(14.99 KiB) Tiedosto ladattu 798 kertaa

Esa Koivulahti
Viestit: 134
Liittynyt: 04 Joulu 2007 18:27

Re: Uusi VIK-arviointi

Viesti Kirjoittaja Esa Koivulahti » 16 Heinä 2014 17:20

Uudistettu VIK-arvostelu SPL-kokeissa

Suojelukoirakokeissa (IPO, SchH, ym.) on arvosteltu koirien viettiominaisuuksia, itsevarmuutta ja kuormitettavuutta (VIK) jo hyvin kauan. Suomessakin arvostelu otettiin käyttöön uusien kansainvälisten sääntöjen tullessa voimaan v. 1989.
Arvostelun tarkoituksena on arvostella koiran synnynnäisiä ominaisuuksia, joita ei voida koulutuksella koskaan täysin muuttaa tai peittää. Arvostelu on erillinen koiran saamaan C-osan arvosteluun nähden. Esimerkkinä koira saattaa saada huonon arvosanan ja pisteet puutteellisen hallinnan vuoksi, mutta VIK- arviointi voi olla hyvinkin korkea erinomaisten ominaisuuksien vuoksi.
Alun perin arvostelujakauma oli kolmiportainen. ”a” erinomainen, ”vh” olemassa oleva ja ”ng” puutteellinen. Ongelmaksi koettiin silloisten Suomen SV-tuomareiden piirissä ”erinomaisen” arvosanan saaneiden koirien laaja hajonta. Arvosanan sisään mahtui hyvin erilaisia koiria, toinen täytti kriteerin niukin naukin ja toinen oli ns. todella erinomainen. Tämän johdosta 2000-luvun alussa SPL-kokeissa otettiin koekäyttöön tarkennettu VIK-arviointi, jolloin ”a” erinomainen jaettiin numeroilla kolmeen osaan. ”a5” kuvaa koiraa joka erinomaisesti täyttää kriteerit. ”a4” kuvaa koiraa jolla on hieman puutteita ja ”a3” täyttää erinomaisen kriteerit, mutta koiralla voi olla jo hyvinkin suuria puutteita. Arvostelun jakaminen koettiin niin tuomareiden, koiranohjaajien kun kasvattajienkin mielestä erittäin hyväksi ja näin se vakiintui pysyväksi käytännöksi.
Viime vuonna SPL-koetuomarit testasivat kokeissa vieläkin yksityiskohtaisempaa viettiominaisuusarviointia. Kokeessa arvioitiin vielä erikseen neljää ominaisuutta: hyökkäyskäyttäytyminen, otetyöskentely, vartiointivaihe ja viettikäyttäytyminen. Nämä neljä kohtaa antavat tarkemman kuvan koiran ominaisuuksista. Näille on annettu arvot numeroin 0 puutteellinen, 1 olemassa oleva ja 3-5 erinomainen. Uudistus antaa koiranohjaajille, koiran hankintaa suunnitteleville sekä etenkin kasvattajille huomattavasti tarkemman kuvan koiran ominaisuuksista ja tekemisestä. Lisäksi se antaa tuloksia lukeville paremmat ja syvällisemmät perustelut tuomarin arvosanoille ja VIK-arvioinnille. Se tukee ja yhdistää myös osaltaan tuomareiden arvostelua. Mikään ei kuitenkaan voita paikanpäällä nähtyä ja koettua koesuoritusta.
Järjestelmä on päätetty ottaa käyttöön SPL-kokeissa kuluvalla koekaudella ja julkaista ne myös viime koekauden tulosten yhteydessä. Nyt koetuloksissa löytyy siis kokonaisviettiarvio ja sille neljä alakohtaa esim. VIK ”a4” (3-4-4-4).
Tarkemmat määrittelyt VIK-arvioinnille kokonaisuudessaan löytyvät SPL-nettisivuilta, koejärjestelmä => ohjeet.

Koetuomaritoimikunta

Vastaa Viestiin