Perinnöllisten sairauksien vastustaminen

Jalostukseen liittyvät aiheet
Birgit Johansson

Viesti Kirjoittaja Birgit Johansson »

Hyvä puheenaihe ottaa esille nyt nuo muutkin vaivat, kun hieman pistää miettimään indexien tulo. Rodussa kun on paljon näitä muitakin periytyviä juttuja (tilastoimattomia), joiden pitäisi aiheuttaa karsintaa jalostuksessa: nuo jo mainitut hemofilia ja haima, lisäksi allergiat, olka- selkä- polvi- purenta- ja kivesvika, (unohtuikin varmaan joku) sekä muut seikat koiran koosta luppakorvaisuuteen ja karvanlaatuunkin asti, osalle vaikuttaa rakenne, viimeisimpänä muttei vähäisimpänä tulee käyttöominaisuudet, jotka myös pitää olla suurennuslasin alla. Tuntuu, että ”pulaa” voi tulla hyvistä nartuista, uroksistahan voi helpommin valintaa tehdä ulkomaisia myöten. Nartuista kenties vain pieni osa on kasvattajien ”käytettävissä” tai käyttökelpoisia. Riittääkö tämä jäljelle jäävä koira-aines, ettei geenipooli kapene liikaa ja suvut käy vähiin? Tämä riippuu tietysti myös kasvattajien ja liitonkin suhtautumisesta indexeihin. Kun indexien käyttöarvo on tullut esiin tuotantoeläin-jalostuksessa, onkohan tämä ”systeemi” suoraan verrannollinen toiminnallisen käyttökoiran jalostukseen, kun lonkat ja kyynärät on kuitenkin vain osa koiraa eivätkä ole ainoat harrastuksesta tai työstä pois sulkevat asiat? Entä jos käykin niin, että nuo muut seikat koirassa unohtuu entistä enemmän!!! Näissäkin pitää ottaa huomioon, että aina koira voi sairastua johonkin, aivan kuin me ihmisetkin. Yksittäisen tapauksen perusteella kaikki suvut varmaan voisikin pistää ”romukoppaan”.

Aivan varmasti indexeistä kasvattajille on suuri hyöty, sitä en mitenkään jutullani tarkoita. Muutoinkin on ihan ok, jos rekisteröinnit vastaa sitä määrää, mitä löytyy sellaisia isäntiä/emäntiä, jotka myös panostaa koiraan (vaatiihan rotu ainakin jonkin koulutuksen, vähimmilläänkin tapa -sellaisen). Joka miehen koirana sitä ei saisi kaupitella.

Tuula Siimes kirjoitti aiemmin C:n poistamisesta jalostuksesta, mut mun mielestä sitä ei nyt varsinkaan pidä tehdä noiden muiden seikkojen takia, kun indexit ovat käytössä ja taulukosta löytyy ne perimältään paremmat C:t. Ja sitä paitsi tuolla ylimpänä Läike jo kirjoitti muissa maissa olevista rajoituksista, ettei sekään ole tuonut tulosta. Alun perinkin (joskus kauan sitten) muistelisin, että nuo muut tekijät rodussa on olleetkin syynä C:n pitämisenä hyväksyttynä rajana.

Entä sitten kuvausprosentti? Yhä edelleen suuri osa on kuvaamatta. Siitä mitä ne kuvaamattomat voisivatkaan vaikuttaa, ei kukaan voine sanoa mitään. Reilun pelin kasvattaja/omistaja laittaa huonotkin tilastoihin, kun joku taas ei ehkä niitä sinne SKL:ään lähetä… Osa (ne sairaimmat) menee jo nuoresta kuoppaan… Iso parannus tähän on, kun nyt voi kasvattaja/omistaja vaikuttaa tässä!!! Välikuvat kun kelpaa nykyään laskentaan, jos koira kuolee ennen virallista kuvaustaan.
Laskin indexeistä tilaston äkkiseltään ihan kiinnostuksesta, (kun lehdessäkään lonkkatilastoja ei viime vuosiin ole näkynyt), tämä voi siten sisältää jonkun virheenkin.
Tilastoon on laskettu koirat joilla indexi 100 tai yli. Kaikki ääriarvot laskettuna (lonkissa 58 – 133 ja kyynärissä 30 – 135), tästä laskin vertailuna ”keskiarvon”, eli lonkissa: 95,5 ja kyynärissä: 97,5. Olikos joskus jossain mainittu jalostuksen ”ohjenuoraksi”, että keskiarvo 100 tulevalle pentueelle olisi vähimmäistavoitteena? Se muuttaisi tilastoa huomattavasti laajemmaksi. Ja ainakin nuo vertailun koirat olis mukana hyvinkin, yhdistelmän toisena puolena. Partneria etsiessä sata tai yli lukemaiset koirat vähenee vielä, kun hyvää indexiä luonnollisesti löytyy useita samoista suvuista ja pentueista, eli sukuja on vähemmän ”käytössä”.

v.rekist. kuvatut % 100 % 95/97 %
-93 3457 1059 30,6 369 34,8 512 48,3
-94 2842 1106 38,7 326 29,4 512 46,2
-95 2688 1011 37,6 292 28,8 419 41,4
-96 2022 1011 36,4 217 29,2 310 42
-97 1935 728 37,6 237 32,5 329 45,2
-98 1728 763 42,5 251 32,8 349 45,7
-99 1728 702 41 252 35,8 344 49
-00 1680 692 41,2 237 34,2 318 45,9
-01 1607 690 42,9 201 29,1 292 42,3
-02 1633 322 tuloksia puuttuu vielä tältä vuodelta

Suunta on ainakin oikea: koiramäärä on laskenut ylenpalttisista vuosista ja kuvausprosentti noussut!
Tuula Siimes

Viesti Kirjoittaja Tuula Siimes »

C:n ongelma on mielestäni siinä että ei tiedetä onko se pelkkä C eli löysä, vai C + nivelrikko, tämän kun sais tietokantaan....
Omasta kokemuksesta tiedän että C lonkka voi olla tavallisen ihmisen silmissä D-luokkaa, tai B-luokkaa. Kokemukseen viittaan tässä sen takia että kuvasin kaksi narttua, toinen lähti arviolla B/D (ja siltä se näyttikin), takaisin tuli C/C (ilman rikkoa), toinen lähti B takaisin tuli C (ilman rikkoa), tästä nartusta soitin Limannille ja hän sanoi että kun se oli siinä rajalla niin hän laittoi C:ksi. Narttu kuvattiin myöhemmin uudestaan ja tulos muuttui B:ksi.
Tietysti sitten voitais hyväksyä ne D:tkin jos ne on vain löysät.....tai mieluummin huomioida ne niin että ne laskisivat vähemmän indeksiä kuin C:t nivelrikolla. No, ehkä se menee sitten jo liian hankalaksi.

Piti vielä lisätä noista välikuvista; jos ne hyväksytään laskentaan niin johan lähtee indeksit huimaan nousuun. Ja taas puhun kokemuksesta 2:n koiran kohdalla. Välikuvat vilkuttaa A:ta noin 5,5 kk:n ikäisenä, viralliset toisen kohdalla C + nivelrikko ja toisella C ilman rikkoa, puhumattakaan sitten niistä joiden välikuvia en ole nähnyt ja omistaja on kertonut että A:t ne oli välikuvissa, nyt ne on D:t......eihän näitä sitten kannata kuvata enää ollenkaan virallisesti, 6-kuisena vaan välikuviin ja se on sit siinä!
Laura tikkanen

Viesti Kirjoittaja Laura tikkanen »

Birgit Johansson kirjoitti: kun indexit ovat käytössä ja taulukosta löytyy ne perimältään paremmat C:t. Ja sitä paitsi tuolla ylimpänä Läike jo kirjoitti muissa maissa olevista rajoituksista, ettei sekään ole tuonut tulosta. Alun perinkin (joskus kauan sitten) muistelisin, että nuo muut tekijät rodussa on olleetkin syynä C:n pitämisenä hyväksyttynä rajana.

Partneria etsiessä sata tai yli lukemaiset koirat vähenee vielä, kun hyvää indexiä luonnollisesti löytyy useita samoista suvuista ja pentueista, eli sukuja on vähemmän ”käytössä”.
Samaa mieltä, vaikka toivosinkin kaikilla olevan A:t :roll:
Vieras

Viesti Kirjoittaja Vieras »

Onko kenelläkään tutkimustietoa/linkkejä/"totuudenmukaista julkisuuden kestävää kuvaa" siitä, miksi saksanpaimenkoirilla on (ainakin minun mielestäni) näin paljon perinnöllisiä sairauksia?

Mikähän lienee tervein rotu, jos ihmistä ei lasketa mukaan? :wink:

-Christina-
Vieras

PEVISA

Viesti Kirjoittaja Vieras »

Suomen Kennelliitolla on olemassa PEVISA ohjeisto.

Kuka sen sisällöstä/rahoituksesta päättää vuosi vuodelta? Hallituksen valitsema työryhmä, Kennelliiton jäsenet? Maailmanlaajuiset organisaatiot joissa Suomella ei ole sananvaltaa? Miksei ole? Kannattaako tiettyä rotua yrittää jalostaa maassa, joka ei koskaan voi olla päätösvaltainen tai jossa ei löydy tarpeeksi rahoitusta tutkimustyöhön?
(Onko Saksanpaimenkoiraliitto Kennelliiton jäsen? Miksi liittojen välillä on niin paljon erimielisyyksiä?)

En ole perehtynyt asiaan tarkemmin, valitettavasti vielä, mutta yritän koko ajan tehdä sitä.

Kärsivällisyyttä, kiitos.


-Christina-
Vieras

Viesti Kirjoittaja Vieras »

Miksei näihin kysymyksiin ole löydetty vastauksia vuosikymmenien kuluessa?
Mielestäni tuossa ei ole mitään puolusteltavaa missään suhteessa.

-Christina-
Anu Torvinen

Viesti Kirjoittaja Anu Torvinen »

Miten nuo "välikuvatun" tulokset saa indekseihin mukaan? Meillä nimittäin on omakasvatti joka kuvattiin välikuvat (oli OK) mutta koira jouduttiin onnettomuuden seurauksena lopettamaan n. 10kk äkäisenä, eli se on tosiaan sitten kuopattu, eikä koskaan keretty ottamaan virallisia..

Entä miten nartulla (C-lonkat) voi indeksi olla sama kuin D-lonkkaisella veljellään? Molemmillehan vaikuttaa samat sukulaiset. Nartulla on omia pentuja joista yksikään ei ole D tai huonompi.. Kuvattuja on A, B ja C lonkkaisia.. Tuo A ei taida vielä näkyä kylläkään kun on vasta kuvattu.. Millaisin väliajoin koirien indeksejä tarkistellaan, tai siis millä viivellä tulokset saapuu kennelliitosta spl:lle?
Vieras

Viesti Kirjoittaja Vieras »

MIksi puhutaan vain indekseistä, jotka eivät yleensäkään kerro ihmisille yhtään mitään, hyvä jos pitkäaikaiskasvattajille?

-Christina-
Vastaa Viestiin