Tutkimusaiheena ylivilkkaus ja hännän ajo

Jalostukseen liittyvät aiheet
Vastaa Viestiin
Keijo Kodis
Viestit: 45
Liittynyt: 08 Joulu 2007 19:31

Tutkimusaiheena ylivilkkaus ja hännän ajo

Viesti Kirjoittaja Keijo Kodis »

Tutkija Katariina Tiira on pyytänyt Saksanpaimenkoiraliiton jalostustoimikuntaa julkaisemaan seuraavan tiedotuksen liiton nettisivuilla. Jalostustoimikunta tekee tiivistä yhteistyötä saksanpaimenkoiran terveyden ja ominaisuuksien tutkimustyön tukemiseksi. Pyydämme jäsenistöltä suoraa aktiivisuutta.

Tutkimusryhmällämme on meneillään useita käyttäytymiseen ja sen geneettisen taustaan liittyviä tutkimuksia, joissa saksanpaimenkoira on yksi pääroduista. Tällä hetkellä haemme erityisesti koiria kahteen alla olevaan tutkimukseen 1) ylivilkkaus ja keskittymiskyvyttömyys sekä 2) toistuva hännänjahtaus. Molempia tutkimuksia tehdään yhdessä ihmispsykiatrin kanssa (Dr Paul Arnold, Hospital of Sick Kids, Toronto) sekä myös kansainvälisesti tunnetun koirien käyttäytymistutkijat Adam Miklosin (Unkari) kanssa.
Lue lisää alla olevista tutkimuksista ja osallistu. Lisätietoja kaikista alla olevista tutkimuksista antaa Katriina Tiira (katriina.tiira @ helsinki.fi , 040-0014447) sekä prof. Hannes Lohi (hannes.lohi @ helsinki.fi). http://www.koirangeenit.fi

Ylivilkkaus ja keskittymiskyvyttömyys (ADHD)

Ylivilkkaus, keskittymiskyvyttömyys sekä impulsiivisuus ovat käyttäytymispiirteitä paitsi ihmisellä, mutta myös koiralla. Koirilla ne ilmenevät kyvyttömyytenä rauhoittua, jatkuvana ääntelynä ja keskittymiskyvyn puutteena. Koira kiinnostuu helposti ympärillään tapahtuvista asioita, mutta kiinnostus harvoin kestää kauan, sillä koira nopeasti kiinnostuu taas heti jostain toisesta. Vilkkautta voi ajatella jatkumona, jossa toisessa päässä ovat äärettömän rauhalliset, lähes flegmaattiset yksilöt ja toisessa ääripäässä ylivilkkaat, vaikeasti rauhoittuvat yksilöt. Tähän tutkimukseen haemme ylivilkkaan ääripään yksilöitä tutkimuskoiriksi, sekä rauhallisia, ja keskittymiskykyisiä yksilöitä kontrollikoiriksi. Tutkimusta tehdään yhteistyössä ihmispsykiatrin Dr Paul Arnold, Toronto sekä koirien käyttäytymisen tutkijan prof. Adam Miklosin, Unkari kanssa yhteistyössä.

Tutkimukseen voivat osallistua kaikenrotuiset koirat, mutta ennen kaikkea haemme tutkimukseen saksanpaimenkoiria, belgianpaimenkoiria (kaikki muunnokset) bordercollieita sekä partacollieita.
Haemme tutkimukseemme 1) ylivilkkaita ja keskittymiskyvyttömiä koiria SEKÄ 2) ’normaaleja’ keskiverto koiria, jotka pystyvät hyvin rauhoittumaan ja keskittymään.

Tutkimukseen osallistuminen tarkoittaa 1) oheisen kyselyn täyttäminen: https://elomake.helsinki.fi/lomakkeet/17692/lomake.html
2) pienelle osalle myöhemmin suoritettava lyhyt ja vapaaehtoinen käyttäytymistesti 3) verinäyte koirastanne.

Toistuva hännänjahtaaminen
Toistuva hännänjahtaaminen, valojen ja varjojen jahtaaminen, jatkuva kaivaminen ja tarharamppaus – nämä ovat muutamia esimerkkejä stereotyyppisistä, koirilla esiintyvistä käyttäytymismuodoista. Toistuva, liiallinen käyttäytyminen ajatellaan usein johtuvan pelkästään ympäristöolosuhteista, mutta tällä hetkellä ajatellaan niissä olevan taustalla myös geneettinen komponentti. Vuoden 2010 alusta paikannettiin ensimmäinen koirien pakko-oireiseen käyttäytymiseen, dobermannien toistuvaan nuolemiseen, liittyvä geenialue kromosomista 7, varmistaen oletuksen pakko-oireisen ja stereotyyppisen käyttäytymisen geneettisestä komponentista.
Tutkimusryhmämme tarkoituksena on löytää uusia stereotyyppiseen käyttäytymiseen vaikuttavia geenialueita sekä tutkia erilaisten ympäristötekijöiden vaikutusta stereotypioiden syntyyn.

Toistuvaa hännänjahtausta esiintyy maailmanlaajuisesti eniten bullterriereillä (standard ja mini) sekä saksanpaimenkoirilla, ja näistä roduista etsimme ensisijaisesti nyt lisää tutkimuskoiria. Haemme tutkimukseen koiria, jotka jahtaavat toistuvasti häntäänsä (esim. kuukausittain, viikottain tai päivittäin). Jos olet joutunut kieltämään koiraasi hännänjahtaukseksi, koirasi sopii todennäköisesti mukaan tutkimukseen. Tutkimukseen voit osallistua 1) täyttämällä oheinen kyselylomake https://elomake.helsinki.fi/lomakkeet/18259/lomake.html
sekä 2) luovuttamalla verta koirastasi tutkimusryhmälle.

Vastaathan kyselyyn huolellisesti. Tutkimuksen kannalta on tärkeää saada mahdollisimman totuudenmukaisia kuvauksia koirista. Kaikki tiedot käsitellään luottamuksellisesti ja ne tulevat halutessasi ainoastaan tutkimusryhmän käyttöön. Yksittäisen koiran tietoja ei julkaista. Koiran omistajat saavat myöhemmin mahdollisten geenilöytöjen myötä syntyvät tulokset ilman korvausta. Kiitämme jo etukäteen arvokkaasta tuestanne tutkimuksellemme!
Seija Kulmala

Re: Tutkimusaiheena ylivilkkaus ja hännän ajo

Viesti Kirjoittaja Seija Kulmala »

Tuossa kirjoitettiin koirien pakko-oirehäiriöstä. Tässä olisi linkki ja uutta tietoa asiasta (käännös)
http://www.spk-terveys.fi/index.php?opt ... &Itemid=28
Vastaa Viestiin