NARTUT(KOIRAT) MESTARUUSKISOISSA?

Jalostukseen liittyvät aiheet
Päivi Ahola

Re: NARTUT(KOIRAT) MESTARUUSKISOISSA?

Viesti Kirjoittaja Päivi Ahola » 06 Syys 2012 22:28

Itsellä tällä hetkellä narttu josta pidän kovasti, ja paras koiristani tähän asti..selkeä työkoira..ei ehkä kuitenkaan niin kisakoira vaan työkoira:)..loppumaton työmoraali erilaisisssa maastolajeissa. Suojeluhommat kulki aika pitkälti ominaisuuksien varassa ja se on luokkansa tehnyt nopeaan ja ei niihin kovinkaan valmiina, loppupeleissä.
Juoksut (hormoonikierto) eivät ole olleet treenaamisen eikä kilpailemisenkaan kannalta mikään ongelma eikä asia joka olisi jotenkin vaikuttanut koulutukseen.. Ennen juoksua saalispuoli vähän enemmän pinnassa , tärppipäivien jälkeen selkeästi se toinen puoli alkaa nousta enemmän esiin, ja sitten tasapainottuu omaksi itsekseen.
Erittäin terävä, röyhkeä ja voimakkaankin aggression omaava koira.. voimakkaaksikin voisin sanoa, mutta sehän onkin reiska..nimeltään. Vuosi sitten kohtupoistettu, toinen juoksu päällä.. ei mitään eroa käyttäytymisessä. Vääryyttä olen sille paljon koulutuksen aikana tehnyt .. itsekkin aika aggressiivinen ja terävä.. vaan kaiken se on anteeksi antanut:)..
Tämä narttu on opettanut että käsissäni voisi joskus olla toisenkin kerran.. narttukoira. C-osan ohjaaminen on aina tämän kanssa ollut kokemus jossa ohjaajana viihtyy niin harjoituksissa kuin kokeissa; puutteineenkin. Koira pursuaa ja terävänä koirana.. ohjaajan on mietittävä hengityksensäkin kohdilleen.
päxä

Jussi Planting
Viestit: 116
Liittynyt: 21 Maalis 2008 22:27

Re: NARTUT(KOIRAT) MESTARUUSKISOISSA?

Viesti Kirjoittaja Jussi Planting » 09 Syys 2012 21:15

No niin... Nyt kun kisat ovat ohi ja tuli suorituksia seurattua aamusta iltaan, täytyy toivottaa ohjaajille lämpimät onnittelut suorituksista. Etenkin narttu koirien ohjaajille.

Itse asiaan eli suorituksia tuli seurattua tarkemmin ja enemmän ajatuksella tänä vuonna ja täytyy sanoa, että narttukoirien suoritukset olivat itselle positiivinen yllätys. Mielestäni suorituksissa oli enemmän varmuutta varsinkin soujelun eri osissa. Pääsääntöisesti nartuilla oli mielestäni paremmat vartioinnit kuin monella uroksella. Muutama narttu katsomosta katsottuna pistivät maalimiehelle "hanttiin" paossa ja kuljetuksissa.

Mitäs mieltä muut kisoja paikan päällä seuranneista näistä suorituksista oli mieltä?

Mia Mäkelä

Re: NARTUT(KOIRAT) MESTARUUSKISOISSA?

Viesti Kirjoittaja Mia Mäkelä » 09 Syys 2012 21:42

Sen mitä kameran takaa ehdin keskittyä myös koirien suorituksiin, huomasin saman kuin Jussikin :).

Päivi Ollikka
Viestit: 274
Liittynyt: 25 Joulu 2007 19:46

Re: NARTUT(KOIRAT) MESTARUUSKISOISSA?

Viesti Kirjoittaja Päivi Ollikka » 10 Syys 2012 18:41

Sama huomio täältä :)

Ville Salmia
Viestit: 399
Liittynyt: 04 Joulu 2007 15:11

Re: NARTUT(KOIRAT) MESTARUUSKISOISSA?

Viesti Kirjoittaja Ville Salmia » 11 Syys 2012 09:02

Valinta senkun vaikeutuu?! Kiitti :wink:

Seija Kulmala

Re: NARTUT(KOIRAT) MESTARUUSKISOISSA?

Viesti Kirjoittaja Seija Kulmala » 15 Syys 2012 10:05

Joitakin vuosia sitten WUSV:ia, siellä esiintyi tuon jalostusnarttuni Heidi vd Ronden Hoek:in täyssisko Hind vd Ronden Hoek.
Ei tosin ihan parhaalla suorituksellaan, oli ollut mammalomalla. Hollannissa oli tehnyt V:n C-osuuksia.
Aika paljon joutui kisaamaan jotta sai riittävät pisteet WUSV:iin. Pieni täpäkkä narttu, en tiedä muistaako
kukaan.

Jussi Planting
Viestit: 116
Liittynyt: 21 Maalis 2008 22:27

Re: NARTUT(KOIRAT) MESTARUUSKISOISSA?

Viesti Kirjoittaja Jussi Planting » 13 Elo 2013 16:03

Huhuu nostellaassa tätä aihetta taas!

Tän vuoden SM.ssä 14 narttua eli kaks enemmän kuin mitä viime vuonna...

Juha Puurunen
Viestit: 605
Liittynyt: 04 Joulu 2007 08:30

Re: NARTUT(KOIRAT) MESTARUUSKISOISSA?

Viesti Kirjoittaja Juha Puurunen » 13 Elo 2013 19:26

Jussi, monellako noista on jälkeläisiä?

Kaisu Kainulainen
Viestit: 85
Liittynyt: 03 Joulu 2007 22:50

Re: NARTUT(KOIRAT) MESTARUUSKISOISSA?

Viesti Kirjoittaja Kaisu Kainulainen » 13 Elo 2013 19:46

Minen oo Jussi mutta vastaan kun hänen kans aiheesta oli tänään puhetta. Tarkistin ja narttuja yht 15 (25% osallistujista). Näistä 7 nartulla 1 pentue, 1 nartulla 2 pentuetta ja 1 nartulla 3 pentuetta, yhteensä siis 9/15 on käytetty jalostukseen.

Jussi Planting
Viestit: 116
Liittynyt: 21 Maalis 2008 22:27

Re: NARTUT(KOIRAT) MESTARUUSKISOISSA?

Viesti Kirjoittaja Jussi Planting » 13 Elo 2013 22:00

Ja jos joku väittää ettei nartulla voi kouluttaa / kisata, niin aika huonot argumentit. Ite treenasin Pennia aktiivisesti ja sillä on samaan aikaan ollut 3 pentuetta. Mun mielestä hyvät suhteet noilla mitä jalostukseen on käytetty. Onhan tuo yks parhaimmista foorumeista kasvattajalle tuoda narttumateriaaliaan esille.

Ja mitä täs kylillä kuullu niin suottaapi olla et tulivina vuosina nähdään narttuja vieläkin enemmän framilla. Kuulemma koulutustunnuksia tehneet ohjaajat alkaneet ottamaan narttupentui... Mikäköhän siinä sit on?

Päivi Ollikka
Viestit: 274
Liittynyt: 25 Joulu 2007 19:46

Re: NARTUT(KOIRAT) MESTARUUSKISOISSA?

Viesti Kirjoittaja Päivi Ollikka » 14 Elo 2013 12:51

No höh, nartut ON hyviä. Hyvässä nartussa on aina enemmän henkeä mukana kuin hömelö uroksessa :P

Tita Poikonen
Viestit: 81
Liittynyt: 11 Joulu 2007 12:53

Re: NARTUT(KOIRAT) MESTARUUSKISOISSA?

Viesti Kirjoittaja Tita Poikonen » 21 Elo 2013 15:46

Itselläni on myös narttu joka aikoinaan kisasi suojelussa SM-tasolla ja teki yhteensä neljä pentuetta. Enemmän juurikin narttuja koulutelleena näkisin että tuo narttujen osallistuminen ylipäätään kokeisiin johtuu ihmisten asenteista kuin huonoista ominaisuuksista. Aktiiviset ohjaajat ottavat jostain syystä mieluummin uroksen kuin nartun, sen asenteen toivoisin minäkin muuttuvan... Kasvattajana olen kokenut että on paljon vaikeampaa löytää lupaavan oloiselle narttupennulle harrastavaa ohjaajaa kuin urospennulle. Tuomarina taas toivoisin myös näkeväni enemmänkin narttuja kokeissa.

Tuli myös mieleen että jospa syy ottaa uros onkin se että jalostukseen käyttö on sitten helpompaa, jos siitä yksilöstä jalostuskoira sukeutuu? Kaikki eivät halua kasvattaa eikä tarvitsekaan.... Joka tapauksessa arvostan erittäin paljon sellaista kasvattajaa joka itse kouluttaa ja kilpailee omalla materiaalillaan ja varsinkin Jabina on osoittanut sen olevan mahdollista jopa MM-tasolla...

Tita

Vastaa Viestiin