JTO&Pevisa 2014-2019

Jalostukseen liittyvät aiheet
Vastaa Viestiin
Mia Mäkelä

Re: JTO&Pevisa 2014-2019

Viesti Kirjoittaja Mia Mäkelä » 13 Loka 2013 10:11

Noiden Ei-SKL:n alaisten testien osalta JTT:n päätös oli odotettavissa oleva päätös, koska Kennelliitto ei pentuja rekisteröidessään pysty valitettavasti mitenkään varmistamaan että Talentsichtung tai SPL-testi on suoritettuna.

Tuo selkäkuvauspakko ilmeisesti ei kohdistu vieläkään pakastesperman käyttöön, koska ilmeisesti sitä käyttäessä sovelletaan talletushetken PEVISAa jatkossakin. Kattaako tuo JTT:n mainitsema selkätutkimuspakko edelleen LTV:n vai myös spondyloosilausunnon kun siinä puhutaan vaan selkäkuvauspakosta?

Luonteeseen liittyen seuraavat PEVISAt ovat tällä hetkellä käytössä:
Bouvier - LTE / MH / PK / IPOR-A
"Koiran tulee astutushetkellä olla luonnetestattu tai MH-luonnekuvattu. Tulos ei vaikuta pentujen rekisteröintiin, mutta keskeytetty testi ei täytä PEVISA-vaatimuksia. Luonnetestin tai MH-kuvauksen sijasta voidaan hyväksyä myös tulos palveluskoirakokeesta tai hyväksytty pelastuskoirakoe (IPOR-A)"

Rottweiler - LTE tai MH
"Keskeytettyä luonnetestiä tai MH:ta ei hyväksytä."

Valkoinenpaimenkoira - LTE / MH / PK / IPOR-A
"Koiran tulee astutushetkellä olla luonnetestattu tai MH-luonnekuvattu. Tulos ei vaikuta pentujen rekisteröintiin, mutta keskeytetty testi ei täytä PEVISA-vaatimuksia. Luonnetestin tai MH-kuvauksen sijasta voidaan hyväksyä myös koulutustunnus 1-luokassa palveluskoirakokeessa tai hyväksytty pelastuskoirakoe (IPOR-A), samoin ehdoin kuin muotovalion arvon saavuttamiseksi."

Kuriositeettina tuohon Birgitan mainitsemaan rajoitukseen nuorilla uroksilla - muutamalla rodulla on ehtona myös että uroksen täytyy olla vähintään 24kk vanha astutushetkellä.

Juha Puurunen
Viestit: 605
Liittynyt: 04 Joulu 2007 08:30

Re: JTO&Pevisa 2014-2019

Viesti Kirjoittaja Juha Puurunen » 13 Loka 2013 10:28

Mia Mäkelä kirjoitti:Noiden Ei-SKL:n alaisten testien osalta JTT:n päätös oli odotettavissa oleva päätös, koska Kennelliitto ei pentuja rekisteröidessään pysty valitettavasti mitenkään varmistamaan että Talentsichtung tai SPL-testi on suoritettuna.
Henk.koht. hämmästelen juuri noiden ei SKL testien kohdalla perusteluna Miankin mainitsemaa perustetta. Miksi ei pysty varmistamaan? Rekisteröintiin kohdistuu vaateita, jos kaikki tarvittava löytyy Kennelliiton tietojärjestelmästä niin asia kunnossa. Jos ei löydy, toimitetaan todistus niiden olemassa olosta. Esimerkiksi tilanne jossa astutetaan uroksella jolla ei ole näyttelytulosta, Kennelliittoon pitää toimittaa erillinen todiste olemassa olevista kiveksistä.

Mia Mäkelä

Re: JTO&Pevisa 2014-2019

Viesti Kirjoittaja Mia Mäkelä » 13 Loka 2013 10:48

Juha Puurunen kirjoitti: Henk.koht. hämmästelen juuri noiden ei SKL testien kohdalla perusteluna Miankin mainitsemaa perustetta. Miksi ei pysty varmistamaan? Rekisteröintiin kohdistuu vaateita, jos kaikki tarvittava löytyy Kennelliiton tietojärjestelmästä niin asia kunnossa. Jos ei löydy, toimitetaan todistus niiden olemassa olosta. Esimerkiksi tilanne jossa astutetaan uroksella jolla ei ole näyttelytulosta, Kennelliittoon pitää toimittaa erillinen todiste olemassa olevista kiveksistä.
Jossain vaiheessahan oli puhetta että KoiraNetiin kirjataan rotujen omia epävirallisia testejä, mutta se idea vissiin kuoli vuosien varrella (?). Sillä tavallahan tuo Talentsichtung / SPL-testi olisi saatu SKL:n tietoon ja rekisteröinti onnistuisi Omakoirankin kautta automaattisesti. Sitä tuli salaa omassa mielessä toivottua että josko tämä asia lähtisi etenemään niin saataisiin nuokin asiat uuden PEVISAn voimaantuloon mennessä kuntoon.

Kennelliiton kanssa on ollut viimeaikoina useammalla tutulla ongelmia noiden kivestodistuksien kanssa, kun Kennelliitto ei haluaisi kovin innokkaasti hyväksyä esimerkiksi saksalaisen uroksen jalostustarkastuslausuntoa todistukseksi kiveksistä, vaan haluaisi eläinlääkärin todistuksen tai näyttelytuloksen. Veikkaampa että tässä JTT:n ehdottomuudessa on kyse nimenomaan tuosta mitä Kennelliitto kokee viralliseksi todistukseksi - rotuyhdistyksien omat testit eivät näitä sen silmissä ole, mutta eläinlääkärin kivestodistus ja ulkomainen näyttelyarvosana kelpaa.

Minna Knuuttila

Re: JTO&Pevisa 2014-2019

Viesti Kirjoittaja Minna Knuuttila » 14 Loka 2013 11:31

Mä alan pudota vähän kärryiltä jo noiden selkälausuntojen kanssa. Lukaisin Kennelliiton kuvausohjeet eilen uudemman kerran. LTV-lausuntoonkin tarvitaan vähintäin 3 kuvaa, lonkkakuvan ja lannerangan sivukuvan lisäksi myös rintarangasta. Jos koira on yli 24 kk, niin kuvista lausutaan automaattisesti myös SP, jos oikein ymmärsin? Jos myös kaularangasta on kuva, lausutaan automaattisesti myös VA, vaikkei ole korkkiruuvihäntäisestä rodusta kyse?

Ymmärsinkö nyt oikein että korjausesityksen mukaan jalostukseen käytettäviltä koirilta vaaditaan selkälausunto (mikä kaikki noista?) huolimatta siitä koska ko. koira on syntynyt poislukuen ulkomaiset urokset?

Juha Puurunen
Viestit: 605
Liittynyt: 04 Joulu 2007 08:30

Re: JTO&Pevisa 2014-2019

Viesti Kirjoittaja Juha Puurunen » 14 Loka 2013 12:08

Minna ja muutkin kiinnostuneet. Jalostustoimikunta tiedottaa päätöksen sisällön heti kun se on varmistunut. Tuo liitolle tullut tiedote JTT:n kokouksesta on "epävirallinen" ja odottaa vielä Kennelliiton hallituksen siunausta. Lisätietoja juuri tuohon selkäkuvaus kohtaan on pyydetty.

Petri Petajajarvi

Re: JTO&Pevisa 2014-2019

Viesti Kirjoittaja Petri Petajajarvi » 14 Loka 2013 12:55

Jos tuo kuvauskuvio menee vähääkään tuohon suuntaan mitä Minna uumoilee, niin jalostukseen aiotun koiran tutkimuskulut vähintäänkin tuplaantuvat, eli kokonaiskustannukset noussevat lausuntoineen vähintään tuonne kuuden ja kahdeksan sadan euron kieppeille, riippuen eläinlääkäristä jne.. Lisäksi vielä osa koirista joudutaan rauhoittamaan/nukkuttamaan ylimääräisiä kertoja näiden tutkimusten takia, eikä nuo toimenpiteet kuitenkaan ihan riskittömiä ole.

Marko Kurkinen
Viestit: 952
Liittynyt: 20 Huhti 1996 14:33
Paikkakunta: Oulunsalo

Re: JTO&Pevisa 2014-2019

Viesti Kirjoittaja Marko Kurkinen » 14 Loka 2013 13:47

Miksi koira pitäisi nukuttaa useita kertoja? Eikös homma mene niin että vie koiran vaikka 18kk vanhana kuviin, ja kun perus lonkkakuva on otettu, niin koira käännetään kyljelleen ja otetaan vielä pari sivukuvaa lisää. Jos lonkkakuva on sen vaikka 150e, niin hieman tulee tietty lisähintaa kun joutuu pari lisäkuvaa räpsimään.

Minna Knuuttila

Re: JTO&Pevisa 2014-2019

Viesti Kirjoittaja Minna Knuuttila » 14 Loka 2013 14:14

18 kk ikäisestä koirasta ei saa kuin synnynnäisistä muutoksista lausunnon, LTV vaatii ohjeen mukaan vähintään 3 kuvaa, VA vähintään 5 kuvaa. Rappeumamuutoksista SP lausutaan vasta kun koira on min. 24 kk. Käytännössä jos koiraa suunnitellaan jalostuskäyttöön, kannattaa se välikuvata alle vuotiaana ja sitten odottaa että se on täyttänyt 2, jotta nuo kaikki lausunnot tulisi myös kirjatuksi tietokantaan.

Selailin KoiraNetiä vähän, muutama selkälausunto on tullut jo sakemannille, belggareille, bortsuille, dobbereille ja niinhän se menee, että iästä kuvaushetkellä riippuu mitä lausutaan, sekä siitä onko kuvia rintarangasta ylöspäin otettu ollenkaan.

Nuo kuvausohjeet eivät kyllä ole olleet kovinkaan selkeät kesän aikana. Sen takia saattaa joutua kuvaamaan koiran uudestaan viralliset lausunnot saadakseen.

Mia Mäkelä

Re: JTO&Pevisa 2014-2019

Viesti Kirjoittaja Mia Mäkelä » 14 Loka 2013 15:16

Tuossa tarkistelin asiaa kun nuo LTV+SP-lausunnot tökkii, niin noiden selkäkuvien lausumisessa tulee olemaan vieläkin ruuhkaa, johtuen siitä että luvattu mahdollisuus toimittaa ko kuvat digitaalisena tökkii Kennelliitossa vieläkin..

Ja tosiaan 18kk iässä ei saa ihan kaikkea tarvittavaa koirasta kuvattua, toki vaatimus SP-lausunnosta jalostuskäyttöön olisi siitä mukava, että ei ole mahdollista käyttää ihan teini-ikäisiä keskenkasvuisia koiria jalostukseen :).

Marko Kurkinen
Viestit: 952
Liittynyt: 20 Huhti 1996 14:33
Paikkakunta: Oulunsalo

Re: JTO&Pevisa 2014-2019

Viesti Kirjoittaja Marko Kurkinen » 14 Loka 2013 15:27

jees, toki 18kk vanhasta ei saa kaikkia lausuntoja, mutta itse tarkoitinkin vain tilannetta nykyisen minimikuvauksen (eli ne lonkat+kyynärät), ja LTV-vaatimuksen välisiä eroja. Kun ymmärsin Petrin postauksesta että tämä LTV-lausunnon lisäys toisi kustannuksia, nukutuksia ja vaivaa tuplasti enemmän.

Päivi Ollikka
Viestit: 274
Liittynyt: 25 Joulu 2007 19:46

Re: JTO&Pevisa 2014-2019

Viesti Kirjoittaja Päivi Ollikka » 14 Loka 2013 15:35

Eihän toi nyt oo mikään kummallinen vaade, itse asiassa hyvä vaade. Minusta alkujaan oli kyse LTV kuvista ja ne saa lonkkakuvien yhteydessä otettua. Järkevää olisi kuvata koira uudelleen ennen astutusta, koska selkään tulee muutoksia. Osa on ihan normaaleja, mutta jos 3-4 vuotiaan koiran ranka on monesta kohtaa spondyloosissa - ei koira ole jalostuskoira. Vuotiaana terve, kolme vuotiaana rikki - meidän rodun arkipäivää :(
Itse olen nyt alkuun kuvannut tuon LTV:n lonkkakuvien yhteydessä. Vahemmat jalostukseen menevät koirat kuvataan uudellen sekä spondarin, että LTV:n osalta (ja kyynäret, polvet, niska ja olkavarret ihan vaan tiedoksi voiko koiran astuttaa)
Kasvattaminen maksaa, mitä sitä murehtimaan.

Minna Knuuttila

Re: JTO&Pevisa 2014-2019

Viesti Kirjoittaja Minna Knuuttila » 14 Loka 2013 18:32

Munkin mielestä alkuun oli kyse vain LTV-lausunnosta ja kuvausohje oli että tarvitaan lonkkakuva sekä lannerangan sivuttaiskuva, jossa näkyy ensimmäinen rintanikama ts. josta pystyy laskemaan lannenikamien määrän.

Mutta ei se yksi lisäkuva nyt tosiaan montaa kymppiä maksa, ja hyvähän se olisi jos "selkäkuvauspakko" sisältäisi sen SP-lausunnonkin, vaikka toivottavasti kovinkaan monella parivuotiaalla ei vielä sen suhteen ole sanomista. No, aika näyttää niin kuin senkin kuinka ahkerasti ei-jalostuskäyttöön hankittuja koiria kuvataan (siis se suuri harrastus- ja kotikoirien massa). Jalostuskoirista voisi kuvitella, että ne on jo välikuvattukin ja risat karsittu jo siinä vaiheessa.

Petri Petajajarvi

Re: JTO&Pevisa 2014-2019

Viesti Kirjoittaja Petri Petajajarvi » 14 Loka 2013 19:02

Marko, kennelliiton tekstihän menee näin: "... Lisäksi toimikunta hyväksyy, että selkätutkimuspakko liitetään rodulle hyväksyttyyn PEVISA-ohjelmaan 1.1.2016 alkaen ja vaatimus koskee voimaan tullessaan kaikkia jalostukseen käytettäviä koiria." Tarkoittanee sitä, että kaikki ne koirat joita käytetään 1.1.2016 alkaen jalostukseen on selkätutkittava, eli myös ne koirat jotka ovat aiemmin kuvatut kyynärien-, lonkkien - jne. takia. Kyllähän tässä näille koirille ylimääräisiä rauhoituksia ja nukutuksia tullaan tekemään. Juu, kasvattaminen maksaa ja paljon ja tulevaisuudessa näköjään vielä enemmän.

Se, mitä tämä lannerankakuvio lopulta kenellekkin maksaa on kiinni siitä mitä koirallaan haluaa tehdä ja kuinka perusteellisesti haluaa koiran mahdolliset viat kaivaa esiin. Tunnollinen kasvattaja joka itse treenaa koiransa ja tekee kaiken perusteellisesti maksaa hurjasti muita enemmän. Kasvattaja välikuvatuttaa koiransa reilusti alle vuosikkaana kyynärien ja lonkkien osalta, saattaappa tehdä sen myös selänkin osalta. Kasvattaja jolla on koira joka on välikuvissa osoittautunut hyväksi todennäköisesti vie koiransa virallisiin kuviin aika pian kun koiralla tulee vuosi ikää mittariin. Jos viralliset kuvat ovat ok, koiraa aletaan todenteolla viemään eteenpäin, treenaamaan tosissaan. Tämän jälkeen edessä on vielä tämä, hieman kysymysmerkkinä näyttäytyvä lannerankakuvaepisodi.

Vähän höölimpi kasvattaja menee koiran kanssa kuviin kun koira on täyttänyt 2 vuotta ja teettää koiralla pennut vaikka kyynärät ovat ykköset, lonkkaindeksit juuri riittävät ja rangassa jo siloittumaa ja muitakin pieniä muutoksia. Eli kyllä jalostuskoira joka on tunnollisen kasvattajan hyppysissä joutuu tässä myllyssä entistä kovemmalle, nukutuksia/rauhoituksia tehdään lisää, röntgensäteilyä annetaan lisää, aikaa, vaivaa ja rahaa palaa selvästi aiempaa enemmän.

Tarkoitus on hyvä mutta mitä tästä sitten loppupeleissä hyödytään? Oletus on, että tiedämme jalostukseen käytettävien koirien luustoterveydestä aiempaa enemmän. Ajatus, että jalostukseen käytettävien koirien luusto tutkitaan on hyvä, mutta mielestäni lannerangantutkimusvaatimus kohdistuu ehdottomasti liian kapeasti, jos vaatimuksena on pelkästään jalostukseen käytettävät koirat. Vähintään yhtätärkeää on tietää jalostukseen käytettävän koiran vanhempien ja sisarusten lannerankojen tila, sillä on varsin tunnettu tosiasia se, että vaivoja aiheuttavat geenit eivät äidy taudiksi asti jokaisessa yksilössä vaikka niitä sisällään kantaa. Nykyinen tutkimusvaade vain jalostuskoiran tutkimisesta jättää paljon kysymyksiä auki sen suhteen mitä tuo koira lopulta periyttää. Jos otetaan vertailupohjaksi kyynärät tai lonkat, niin eihän niidenkään suhteen riitä missään nimessä se, että tutkitaan vain niiden koirien kyynärät tai lonkat joita käytetään jalostukseen, vaan kyllä tutkimustietoa kerätään vanhemmista, sisaruksista ja jälkeläisistä, lannerangan osalta ollaan esittämässä mallia jossa tutkitaan yksilöitä sieltä täältä vailla mitään vertailupohjaa. Onko tämä lannerankaongelma periytyvyydeltään niin erilainen kuin kyynärät tai lonkat, että sen ehkäisemiseen riittää vain jalostukseen käytettävän koiran tutkiminen ja terveeksi toteaminen?

Toinen kysymys on se, että millä tavalla tuo tieto vaikuttaa varsinaisiin jalostuspäätöksiin? Parhaimmillaanhan tässä käy niin, että systeemi tuottaa lopulta entistä luustolaadukkaampaa saksanpaimenkoiraa, mutta aivan varmaa on myös se, että mitä luustoterveydessä voitetaan niin jossakin muussa ominaisuudessa todennäköisesti menetetään. Pahimmillaan voi käydä niin, että kotimaisten kelpojen, riittävän luustoterveiden jalostuskoirien määrä romahtaa, syinä koirien tutkimattomuus (tutkimusten kalleus ja moniportaisuus/riskit) ja kasvattajamäärän romahtaminen (siirtyminen kasvattajasta harrastajaksi, siirtyminen toisiin rotuihin, siirtyminen rekisteröimättömien koirien kasvattajaksi). Tämä voi tarkoittaa lopulta sitä, että Suomessa kasvatustyöhön käytettävä koiramateriaali, kotimainen geenipooli varsin nopeasti kaventuu entisestään, ja tämä jos mikä on todellinen uhkatekijä kotimaiselle kasvatustyölle.

Mikäli lannerankakuvaus menee pisimmän ja vaikeimman kaavan kautta on varsin helppo visioida, että kahden seuraavan vuoden aikana saksanpaimenkoiramarkkinoilla nähdään pentuemäärän lisääntymistä ja siitä eteenpäin saksapaimenkoiramarkkinassa tapahtuu isoja, jopa dramaattisia muutoksia.

Birgitta Johansson
Viestit: 165
Liittynyt: 06 Joulu 2007 01:41
Viesti:

Re: JTO&Pevisa 2014-2019

Viesti Kirjoittaja Birgitta Johansson » 23 Loka 2013 16:05

Täällä ollaan myös pudottu kärryiltä.

Onko nyt siis suunnitteilla, että narttua ei voisi astuttaa ennen kuin siltä on 2-vuotiaana kuvattu ja lausuttu selän spondyloosi ja vain korkkiruuviroduilla esiintyvät (mopsi, bostoninterrieri, englannin- ja ranskanbulldoggi) nikamien epämuodostumat?? KoiraNetissä noitakin näyttää nyt olevan sakemanneilla lausuttuna...

Eli jos nartun juoksu ajoittuu siihen 2-v päivän tienoille, sen astuttamista pitäisi noiden turhien kuvausten takia siirtää seuraavaan juoksuun, jolloin vuodenaika voi olla huono/ narttu voi jäädä tyhjäksi, ja suunnitelmat siirtyä jo yli vuodella eteenpäin...

Ottaen huomioon, miten lyhyt nartun jalostukseenkäyttöikä on, jos halutaan tietoa myös jälkeläisistä siinä välissä, ei ole mielestäni ollenkaan hyvä juttu. Sijoitusnarttujen omistajille olisi myös mukavampaa, jos narttua ei astutettaisi vasta sitten, kun jo kisataan voittajaluokissa.

Ristiselän kuvaaminen nuorillta koirilta on tarkoituksenmukaista, mutta nuo kaksi muuta käytännössä ihan turhia. Spondyloosi 2-vuotiaalla sakemannilla on niin harvinainen, ettei joukkolausuminen ole perusteltua, ja jos pitää odottaa, että virallisesti todetaan, ettei jalostusnarttuni ole mopsi, niin johan nyt on markkinat... :D

Paljon tärkeämpää olisi, että voidaan astuttaa se sukutaustan ja omien kuvaustulostensa perusteella potentiaalinen jalostusnarttu siinä 2-vuotiaana (jopa muutama päivä/viikko ennen sitä juoksujen ajoittumisesta riippuen), jotta ehditään sitten seurata sen jälkeläisten terveystilannetta ennen mahdollista uudelleen käyttämistä. Nartut eivät ole parhaassa jalostukseenkäyttöiässä kovinkaan kauaa.

Vai onko nyt suunnitteilla, että LTV-lausunto on pakollinen (kuvat voidaan ottaa virallisten kuvien yhteydessä), ja spondyloosi ja korkkiruuvilausunto tulee "kaupan päälle", jos koira sattuu kuvattaessa olemaan yli 2-v?
Viimeksi muokannut Birgitta Johansson, 23 Loka 2013 16:38. Yhteensä muokattu 1 kertaa.

Eero Lukkari

Re: JTO&Pevisa 2014-2019

Viesti Kirjoittaja Eero Lukkari » 23 Loka 2013 16:14

Birgitta Johansson kirjoitti:Onko nyt siis suunnitteilla, että narttua ei voisi astuttaa ennen kuin siltä on 2-vuotiaana kuvattu...
Ei ole suunnitteilla.

Vastaa Viestiin