Viime aikojen tutkimustuloksia

Jalostukseen liittyvät aiheet
Vastaa Viestiin
Eero Lukkari

Viime aikojen tutkimustuloksia

Viesti Kirjoittaja Eero Lukkari » 23 Heinä 2013 14:55

Keräsin tähän muutamia viime aikojen mielenkiintoisimpia saksanpaimenkoiria koskevia tutkimustuloksia, joista en muista, että olisi jo keskusteltu jossain yhteydessä (tuosta toisesta tosin oli maininta geenitestiartikkelissa).

Kathrani A, House A, Catchpole B, Murphy A, German A, et al. (2010) Polymorphisms in the Tlr4 and Tlr5 Gene Are Significantly Associated with Inflammatory Bowel Disease in German Shepherd Dogs. PLoS ONE 5(12): e15740. doi:10.1371/journal.pone.0015740 http://www.plosone.org/article/info%3Ad ... ne.0015740

Tulehduksellinen suolistosairaus (IDB) lienee yleisin syy koirien oksenteluun ja ripuliin, ja saksanpaimenkoiran tiedetään olevan altis sairaudelle. Ihmisellä tiedetään eräiden geenien olevan yhteydessä sairauteen. Tässä tutkimuksessa tutkittiin, onko samoilla geeneillä yhteyttä saksanpaimenkoirilla kyseiseen sairauteen. Tutkimuksessa löydettiin kahdesta geenistä yhteensä viisi yhden emäksen muutosta, jotka vaikuttavat saksanpaimenkoirilla riskiin sairastua IDB:hen. Alttius sairastua tulehdukselliseen suolistosairauteen on tulosten perusteella saksanpaimenkoirilla jossain määrin perinnöllistä.


Tsai KL, Noorai RE, Starr-Moss AN, et al. (2011) Genome-wide association studies for multiple diseases of the German Shepherd Dog. Mammalian Genome 23:203–211 http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3509149/

Tässä tutkittiin koko perimän laajuisella analyysillä kääpiökasvuisuuden, degeneratiivisen myelopatian (DM), megaesofaguksen ja haiman vajaatoiminnan perinnöllistä taustaa saksanpaimenkoirilla. Kääpiökasvuisuuden tiedettiin jo entuudestaan periytyvän autosomaalisesti resessiivisesti, tämä tutkimus vahvisti sen. DM:n riskigeenejä on tutkittu jo aikaisemmin laajemmassa tutkimuksessa ja sen on havaittu periytyvän autosomaalisesti resessiivisesti. Tässä tutkimuksessa näitä aiempia tuloksia ei pystytty täysin vahvistamaan, sillä löydettiin myös heterotsygootteja sairaita, mutta koiria ei tutkittu ruuminavauksin, joten virhediagnoosien mahdollisuutta ei voida poissulkea.

Megaesofagukseen löydettiin riskialleeli, ja periytymismalli vaikuttaisi olevan autosomaali dominantti epätäydellisellä läpäisevyydellä ja/tai muuntelevalla lokuksella. On myös mahdollista, että kontrollipopulaatio sisälsi diagnosoimattomia megaesofagus-tapauksia, ja periytymismalli olisi puhdas autosomaali dominantti. Haiman vajaatoimintaan löydettiin yhteys seitsemältä yhden emäksen muutokselta. Vaikuttaisi siltä, että haiman vajaatoiminta periytyy useiden pienivaikutteisten lokusten välityksellä tai se on heterogeeninen sairaus (=sairaudesta on useita erilaisia muoja, jotka periytyvät eri tavalla).


Amort, K. H., Ondreka, N., Rudorf, H., Stock, K. F., Distl, O., Tellhelm, B., Kramer, M. and Wigger, A. (2012), MR-IMAGING OF LUMBOSACRAL INTERVERTEBRAL DISC DEGENERATION IN CLINICALLY SOUND GERMAN SHEPHERD DOGS COMPARED TO OTHER BREEDS. Veterinary Radiology & Ultrasound, 53: 289–295. doi: 10.1111/j.1740-8261.2011.01903.x

Lumbosakraalialueen nikamavälilevyjen tilaa terveillä saksanpaimenkoirilla verrattuna joukkoon muunrotuisia koiria tutkittiin käyttäen magneettikuvausta. Tutkittavat koirat olivat terveitä, keskimäärin suunnilleen saman ikäisiä ja painoisia molemmissa ryhmissä. Lannerangan nikamavälilevyissä L5-L6 ja L6–L7 ei eroja havaittu, mutta L7-S1 nikamavälilevyssä (eli viimeisen lannenikaman ja ristiluun välissä) saksanpaimenkoirilla oli tilastollisesti merkitsevästi enemmän rappeumamuutoksia (degeneraatiota). Tutkijoiden johtopäätös oli, että saksanpaimenkoirilla on alttius rappeumamuutoksille lumbosakraalisessa nikamavälilevyssä.


Gaitero, L., Nykamp, S., Daniel, R. and Monteith, G. (2013), COMPARISON BETWEEN CRANIAL THORACIC INTERVERTEBRAL DISC HERNIATIONS IN GERMAN SHEPHERD DOGS AND OTHER LARGE BREED DOGS. Veterinary Radiology & Ultrasound, 54: 133–138. doi: 10.1111/vru.12005

Tässä tutkittiin rintarangan T1-T9 nikamavälilevyjen pullistumia, rappeumamuutoksia ja selkäytimen ahtaumia jälleen vertaamalla saksanpaimenkoirien magneettikuvia muun rotuisten kuviin. Tuloksena löydettiin, että saksanpaimenkoirilla on väleissä T2-T3 ja T4-T5 riski ahtaumiin ja välissä T3-T4 riski pullistumiin sekä ahtaumiin suurempi kuin muilla roduilla (ero tilastollisesti merkitsevä). Kirjoittajien mukaan löydös antaa ymmärtää, että saksanpaimenkoirilla saattaa olla muita rotuja suurempi riski saada selkäytimen ahtauma nikamavälilevyjen pullistumien vuoksi.

Birgitta Johansson
Viestit: 165
Liittynyt: 06 Joulu 2007 01:41
Viesti:

Re: Viime aikojen tutkimustuloksia

Viesti Kirjoittaja Birgitta Johansson » 24 Heinä 2013 16:53

Kiitos yhteenvedoista ja linkeistä. Mielenkiintoisia!

t. Birgitta

Mia Mäkelä

Re: Viime aikojen tutkimustuloksia

Viesti Kirjoittaja Mia Mäkelä » 25 Heinä 2013 11:34

Ihan mielettömän hienoa :)!

Näitä, sekä noita tilastoja / yhteenvetoja voisi miettiä miten siirretään ne esiin tuonne normaalin sivustonkin puolelle, pysyvät tallessa ja kaikki löytävät tiensä niihin..

Päivi Ollikka
Viestit: 274
Liittynyt: 25 Joulu 2007 19:46

Re: Viime aikojen tutkimustuloksia

Viesti Kirjoittaja Päivi Ollikka » 26 Heinä 2013 14:06

Kiitos. Mukavaa lukea näitä ja mutulle tulee lisäksi
hiukan tieteellisellä materiaalia.

Eero Lukkari

Re: Viime aikojen tutkimustuloksia

Viesti Kirjoittaja Eero Lukkari » 26 Heinä 2013 15:05

Mia Mäkelä kirjoitti:Näitä, sekä noita tilastoja / yhteenvetoja voisi miettiä miten siirretään ne esiin tuonne normaalin sivustonkin puolelle, pysyvät tallessa ja kaikki löytävät tiensä niihin..
Webtiimi on vapaa laittamaan näitä sinne, tai jos ei jaksa niin toimittaa minulle tunnukset niin voin laittaa itsekin.

Ville Salmia
Viestit: 399
Liittynyt: 04 Joulu 2007 15:11

Re: Viime aikojen tutkimustuloksia

Viesti Kirjoittaja Ville Salmia » 26 Heinä 2013 17:33

Oliko näiden TULES puolen löydöksiin mitään yhteenvetoa tutkittujen koirien ympäristötekijöistä? Olivatko ne kotikoiria ,harrastuskoiria,työkoiria...tms?

Nimim. too lazy to read it all. :wink:

Eero Lukkari

Re: Viime aikojen tutkimustuloksia

Viesti Kirjoittaja Eero Lukkari » 26 Heinä 2013 20:18

Tutkimuksessa Amort ym. ei kerrottu koirien taustasta, mutta ne olivat kliinisesti normaaleja ja pääosin nuoria (keski-ikä saksanpaimenkoirilla 17,5 kk, vaihteluväli 6–38 kk). Tuskin tuossa iässä on suurta merkitystä rasitustasolla.

Tutkimuksessa Gaitero ym. ei myöskään kerrottu koirien taustoista, kohteena olivat koirat, joista oli otettu sopivat kuvat Ontario Veterinary College Health Sciences Centressä. Saksanpaimenkoirien ikä kuvaushetkellä oli välillä 3-14 vuotta keskiarvon ollessa 7,45.

Vastaa Viestiin