Ihanneprofiilit luonnetestiin ja MH-kuvaukseen

Jalostukseen liittyvät aiheet
Riitta Vainiontaus
Viestit: 236
Liittynyt: 02 Tammi 2008 20:39

Re: Ihanneprofiilit luonnetestiin ja MH-kuvaukseen

Viesti Kirjoittaja Riitta Vainiontaus » 08 Maalis 2014 17:00

Tuomari kyllä kysyy, mutta ei kirjaa tietoa mihinkään. Kun itse aina näitä testejä lueskelen, niin teen sen jalostusta ajatellen. Minulle oli testi tuloksia lukiessa mukava tietää nuo asiat.

Esa Koivulahti
Viestit: 136
Liittynyt: 04 Joulu 2007 18:27

Re: Ihanneprofiilit luonnetestiin ja MH-kuvaukseen

Viesti Kirjoittaja Esa Koivulahti » 08 Maalis 2014 19:28

Birgitta Johansson kirjoitti:Erinomainen kirjoitus rodun monipuolisuudesta Kari Salkosalolta.
Tähän kommenttiin on helppo yhtyä!

Erinomaista, että asia on herättänyt vilkasta keskustelua. Muistetetaan kuitenkin muutama asia. JTO:n hyväksymisen yhteydessä Kennelliitto on edellyttänyt Saksanpaimenkoiraliitolta, että mikäli luonne- tai MH-testi liitetään Pevisa ohjelmaan, pitää ihanneprofiilit olla määriteltynä. Juha aiemmassa kommentissa totesikin, että muutamama kohta "avataan". Siksi olisi hyvä, että nostaisitte nyt esiin kaikki kohdat mitkä eivät mielestänne ole oikein, niin saamme kaikkia tyydyttävän lopputuloksen.

Muutama henkilökohtainen mielipide. Kuten Salkosalo totesi, pitää liiton määritellä ihanne saksanpaimenkoiralle. Silloin ei voida sotkea ihannetta partiokoiraan tai seurakoiraan yms. Ymmärtäisin rva Vainiontauksen tarkoittaneen sitä, että koiran koulutustausta voi vaikuttaa sen käyttäytymiseen, joten sen tiedon kirjaaminen ja näkyminen voi selventää joitain voimakkaita reaktioita yksittäisiin kohtiin testeissä, jolloin se auttaa testin lukemista "oikein".

Hyvää suojelukoiraihannetta ei olla luomassa, vaan se tulee automaattisesti silloin kun saksanpaimenkoira vastaa rotumääritelmää.

Jatketaan...

Petri Petajajarvi

Re: Ihanneprofiilit luonnetestiin ja MH-kuvaukseen

Viesti Kirjoittaja Petri Petajajarvi » 09 Maalis 2014 11:33

Saksanpaimenkoiran ideaaliprofiileilla pitäisi pyrkiä löytämään ne yleiskoirat joilla on rotumääritelmän vaatimat ominaisuudet vahti-, palvelus-, suojelu-, seura- ja paimenkoiriksi. Saksanpaimenkoiran ideaaliprofiileilla ei pitäisi hakea, eikä varsinkaan mitata erikoiskoirien paremmuutta, niitä varten on olemassa omat fooruminsa. Saksanpaimenkoiran ideaaliprofiilien pitää olla kompromissienprofiileja, johtuen nimenomaan rotumääritelmässä esitetyistä monipuolisista vaatimuksista.

Ideaaliprofiilit rakentuvat eri osa-alueista ja jokainen osa-alue edellyttää vahvaa ja asiantuntevaa arviointia sekä kompromissien tekemistä, jotta yleiskoiran profiiliin on mahdollista päästä. Esimerkiksi alakohta missä suojelukoiralle parhaiten sopii vaihtoehto A ja seurakoiralle kohta C, joudutaan valikoimaan alakohta B, jotta saksanpaimenkoiran rotumääritelmän vaade täyttyy. Ei ole järkevää rakentaa ideaaliprofiileja siten, että unohdetaan rotumääritelmän vaade yleiskoirasta ja sen edellyttämistä ominaisuuksista ja keskitytään erikoiskoirien ideaaliprofiileihin, kultainen keskitie on avainsana.

Käsitykseni mukaan ideaaliprofiileista voivat hyötyä ennen kaikkea kasvattajat. Asiantuntevasti luodut ideaaliprofiilit mahdollistavat sen, että niistä tulee oikeasti yksi jalostustyön työkalu. Rotumääritelmässä mainittujen monipuolisten ominaisuuksien, vahti-, palvelus-,suojelu-, seura- ja paimenkoiran vartijoina ovat ennen kaikkea kasvattajat. Asiantuntevasti laaditut ideaaliprofiilit mahdollistaisivat kenties myös jonkinlaisen yhteisen vision löytymisen, tällä hetkellä varsin sirpaloituneelle kasvatustyölle. Kasvatustyön trendit menevät tänä päivänä aika paljon muualla kuin yleiskoiran jalostamisessa, keskittyen erikoiskoirien jalostamiseen. Voisiko asiantuntevasti ja rotumääritelmään vahvasti nojaamalla laaditut ideaaliprofiilit, toimia kasvattajien yhteisenä visiona ja pienenä askeleena kohti parempaa ja yhtenäisempää saksanpaimenkoiraa, jotka samalla purkaisivat raja-aitoja esimerkiksi ns. käyttö- ja näyttelylinjojen eriytymiskehityksen tieltä?

Riitta Vainiontaus
Viestit: 236
Liittynyt: 02 Tammi 2008 20:39

Re: Ihanneprofiilit luonnetestiin ja MH-kuvaukseen

Viesti Kirjoittaja Riitta Vainiontaus » 09 Maalis 2014 21:12

Olit ymmärtänyt Esa oikein mitä tarkoitin. Hyvä koira on aina hyvä koira. Se sopii melkein mihin vain, mutta niitä hyviä jokapaikan koiria ei enää niin vain löydykään. Aina jokin osa-alue ei toimikaan. Koira voi olla super omistajalleen olipa laji mikä tahansa, mutta jalostusnäkökulmasta koira on ongelmallinen. Sillä on liikaa jotakin ja taas puutteellinen jostakin toisesta näkövinkkelistä. Yhtenä suurena ongelmana näen koirien siviilikäyttäytymisen. Koirat toimivat harrastuksessa, mutta jo lenkkeily muiden kanssaihmisten koirien kanssa tuottaa ongelmia. Pitää olla pallo mukana, että rauha pysyy maassa lenkillä. Se ei ole pelkkää johtajuusongelmaa, vaan jotain mitä me kasvattajat olemme tehneet väärin. Miksi saksanpaimenkoiran huutaa ja rähisee, riehuu ja riekkuu. Ja linjalla ei ole väliä. Kun olen eläinlääkärissä tiedät milloin sinne tuli sakemanni. Suurin osa huutaa ja möykkää. Olet suojelun sm kisoissa. Kärryt heiluu ja huojuu kun suurin osa koirista volttaa häkeissä hirvittävän metelin kera. Näyttelyissä koirat hirtettynä viedään muiden koirien ohitse, etteivät ne syö muita koiria. Jossain vaiheessa huomaamattamme olemme saaneet mölyapinageenin koiriin ja siihen tarvitaan yksi jos toinenkin sukupolvi ennen kuin se paranee. Monesti meillä kasvattajat sivuutetaan nimenomaan jalostusasioissa. Eikö juuri kasvattajapäivät olisi paikka puhua ja pohtia näin suuria asioita. Siellä nyt kuitenkin on mahdollisuus kaikilla tulla jotka ovat asiasta kiinnostuneita.

Anu Salminen

Re: Ihanneprofiilit luonnetestiin ja MH-kuvaukseen

Viesti Kirjoittaja Anu Salminen » 11 Maalis 2014 20:05

Onneksi nuo on vain jonkun mielipide asiasta. Oma narttuni kävi testissä ja tuomari aloitti tulosten purun lauseella: "Millä hintaa myyt koirasi?"

Tässä siis oman hukkasenia LTE +250

LTE, Nokia, 17.6.2012 : FIN54616/08 ASSUMPTA

Arvo Osasuoritus Tulos Pisteet
1 +2 Toimintakyky Hyvä 30
2 +3 Terävyys Kohtuullinen ilman jälj. jääv. hyökkäyshalua 3
3 +3 Puolustushalu Kohtuullinen, hillitty 3
4 +3 Taisteluhalu Suuri 30
5 +2 Hermorakenne Tasapainoinen 70
6 +3 Temperamentti Vilkas 45
7 +3 Kovuus Kohtuullisen kova 24
8 +3 Luoksepäästävyys Hyväntahtoinen, luoksepäästävä, avoin 45
9 +++ Laukauspelottomuus Laukausvarma
Yhteensä 250

Avatar
Miia Heikkinen
Viestit: 148
Liittynyt: 07 Tammi 2009 12:10
Viesti:

Re: Ihanneprofiilit luonnetestiin ja MH-kuvaukseen

Viesti Kirjoittaja Miia Heikkinen » 12 Maalis 2014 16:14

Esa Koivulahti kirjoitti:
Muistetetaan kuitenkin muutama asia. JTO:n hyväksymisen yhteydessä Kennelliitto on edellyttänyt Saksanpaimenkoiraliitolta, että mikäli luonne- tai MH-testi liitetään Pevisa ohjelmaan, pitää ihanneprofiilit olla määriteltynä. Juha aiemmassa kommentissa totesikin, että muutamama kohta "avataan". Siksi olisi hyvä, että nostaisitte nyt esiin kaikki kohdat mitkä eivät mielestänne ole oikein, niin saamme kaikkia tyydyttävän lopputuloksen.

Mielestäni LT ja MH ihanneprofiilit pitäsi käsitellä kokonaan kokonaisuutena uudestaan siten, että vuoropuhelua käytäisiin LT ja MH asiantuntijoiden kanssa. Erään asioihin perehtyneen kanssa keskustellessa nousi esille hyvä pointti: sen lisäksi, että LT ja MH ihanneprofiileista tunnistaan (niin lähelle kun se on LT ja MH resursseilla mahdollista) mahdollisimman lähelle rotumääritelmää olevan saksanpaimenkoiran, pitäisi niistä olla tunnistettavissa samankaltainen koira. Mielellään vuoropuhelua muutamien sellaisten eri henkilöiden kanssa, jotka tuntevat molemmat, sekä MH:n että LT:n. Kahden koiristani olen käyttänyt molemmissa ja kirjallisista tuotoksista löytyy samat heikkoudet ja vahvuudet sekä ko. koiran luonne on tunnistettavissa. Kuvaus, toimihenkilöt ja testipaikat olivat eri molemmilla koirilla.
spn Oligotrofic´s Amaryllis
R.I.P. spn FI KVA FI TVA RM1-11 JK3 EK3 FH2 TK4 SchH1 HK1 Wolfrock´s Blitz
R.I.P. spu HK2 JK2 (TOKO VOI2) Anesin Babar
+ muutama muun rotuinen harrastuskaveri matkan varrella

Maaret Guldbrand
Viestit: 19
Liittynyt: 18 Loka 2008 22:58

Re: Ihanneprofiilit luonnetestiin ja MH-kuvaukseen

Viesti Kirjoittaja Maaret Guldbrand » 14 Maalis 2014 20:24

En kyllä tavannut tällaisia "mölyapinageenikoiria" Seinäjoen ryhmänäyttelyssä vaikka hieno Hurtta-Areena olikin melkoisen ahdas
syystä että ns. häkkialue vei optimaalisesta näyttelytilasta aikamoisen "kakun". Sakemannit käyttäytyivät tosi mallikkaasti näissä
ahtaissa olosuhteissa oli sitten näyttely-tai käyttölinjainsesta koirasta kysymys.Areena on hieno!

Eija Paananen

Re: Ihanneprofiilit luonnetestiin ja MH-kuvaukseen

Viesti Kirjoittaja Eija Paananen » 14 Maalis 2014 23:31

Tykkäysnappia Salkkikselle. Rotumääritelmän mukaisen sakun kohdalla ei tarvitse miettiä, mihin lajiin tai työhön siitä on, sillä se sopii kaikkeen. Omia koiriani ja kasvattejani olen 10 käyttänyt luonnetestissä ja 5 MH-kuvauksessa (kolmea eri rotua) Suurin anti on nähdä koira, jonka tunnen myös kotioloissa, testitilanteessa. Se, miten tuomari tai arvioija asian näkee, ei niinkään kiinnosta. Sen sijaan se auttaa arvioimaan itse testejä ja niiden merkitystä. Kuinka moni jalostustoimikunnasta on vienyt testiin oman/omia koiria? Tuntuu hiukan hätiköidylle määrittää sakun ihanne MH-profiilia, kun SKL:n mukaan vuosina 2009-2014 kuvattuja koiria oli 95 ja rekisteröintejä samaan aikaan kuitenkin yli 8000. Eikä luonnetestissäkään ole koiria käynyt vuosittain kuin 80-120. Jos tämä kuitenkin aiotaan JTO:n sisällyttää, tulee asiasta käydä avointa keskustelua. Tällainen sanelupolitiikka ei ole tätä päivää!

Juha Puurunen
Viestit: 605
Liittynyt: 04 Joulu 2007 08:30

Re: Ihanneprofiilit luonnetestiin ja MH-kuvaukseen

Viesti Kirjoittaja Juha Puurunen » 15 Maalis 2014 08:06

Eija Paananen kirjoitti:Tuntuu hiukan hätiköidylle määrittää sakun ihanne MH-profiilia, kun SKL:n mukaan vuosina 2009-2014 kuvattuja koiria oli 95 ja rekisteröintejä samaan aikaan kuitenkin yli 8000. Eikä luonnetestissäkään ole koiria käynyt vuosittain kuin 80-120. Jos tämä kuitenkin aiotaan JTO:n sisällyttää, tulee asiasta käydä avointa keskustelua. Tällainen sanelupolitiikka ei ole tätä päivää!
Eija, miten suoritetut testit vaikuttaa ihanteeseen? Muodostuuko ihanne testitulosten perusteella? Ymmärtääkseni jokaisessa käytössä olevassa arviointi menetelmässä on ihanne luotu ennen suorituksia. Esim talentsichtungissa pisteytys oli olemassa ennen suoritettuja arviointeja. SPL-arviointi on niitä harvoja johon ei ole arvotusta/ihannetta tehty, sen muodostaa jokainen itse. Keskustelu jto:sta oli harvinaisen avointa, samoin pevisasta. Molemmat hyväksyttiin selvällä enemmistön tuella yleiskokouksessa. Mihin perustat väitteesi sanelupolitiikasta?
-Juha-

P.S. Olen käyttänyt oman koirani kummassakin ;)

Eija Paananen

Re: Ihanneprofiilit luonnetestiin ja MH-kuvaukseen

Viesti Kirjoittaja Eija Paananen » 16 Maalis 2014 09:29

Tämä keskustelu vastaa juurikin siihen, että meillä tulisi olla paljon enemmän kokemusta saksanpaimenen käyttäytymisestä ko. testeissä, etenkin MH-testistä. Tuo etäleikki on erityisesti tulkinnanvarainen. Luonnetesti on selkeämpi ja silti senkin tulkinnoissa ollaan erimielisiä. Eikö olisi ollut korrektia käydä nämä keskustelut ennen hallituksen päätöksiä? Ja ihanko vakavasti Juha vertaat "talenttia", joka on kehitetty spk:lle, kehittäjinä henkilöt, joiden tuntemus rodusta on huippuluokkaa, MH tai luonnetestiin? Yhtään väheksymättä ko. testejä. SPL-arvioinnista en sano mitään, kun en ole ollut sitä seuraamassa.

Juha Puurunen
Viestit: 605
Liittynyt: 04 Joulu 2007 08:30

Re: Ihanneprofiilit luonnetestiin ja MH-kuvaukseen

Viesti Kirjoittaja Juha Puurunen » 16 Maalis 2014 12:00

Eija, en vertaa testejä vaan esitin kysymyksen siitä miten ihanne luodaan. Tarvitaanko sen luomiseen runsaasti materiaalia jo tehdyistä testeistä, niin kuin annat ymmärtää? Jos tarvitaan, niin miten ne vaikuttaa profiiliin? Millainen sinun mielestä ihanneprofiili luonnetestissä tai mh-kuvauksessa on? Tuohon kaipaisin perusteltua mielipidettä myös muilta keskustelijoilta.

Eero Lukkari

Re: Ihanneprofiilit luonnetestiin ja MH-kuvaukseen

Viesti Kirjoittaja Eero Lukkari » 16 Maalis 2014 15:21

Tosiasia on, että näiden ihanneprofiilien käytännön merkitys on hyvin pieni, ne eivät kenenkään kasvatus- tai harrastustoimintaa mitenkään rajoita, tuskin edes ohjaavat. En sen takia oikein ymmärrä väitteitä sanelupolitiikasta ja ihmettelen myös miksi asia herättää näin paljon keskustelua. Laatimiseen päädyttiin siksi, että suunnitelmissa oli näiden testien sisällyttäminen Pevisaan (mikä ei ainakaan vielä onnistunut), ja lisäksi Kennelliiton jalostustieteellinen toimikunta kommenteissaan JTO:sta näiden laatimiseen pakotti. Sellaisten ihanneprofiilien, jotka olisivat kaikkien mieleen, laatiminen on mahdotonta. Aidosti tärkeistä asioista, kuten JTO/Pevisa/jalostustarkastus, on mielestäni ainakin yritetty käydä mahdollisimman avointa keskustelua.

Jos nyt näistä halutaan vielä jauhaa niin kaipaisin Juhan tapaan keskustelijoilta selkeitä mielipiteitä siitä, millaisia profiilien pitäisi olla. Huutelu, että ei ainakaan tuollaisia, ei johda yhtään mihinkään. Nostaisin myös keskusteluun, pitäisikö ihanneprofiileissa olla useita valintoja per kohta? Jos katsomme esimerkiksi collieiden MH-ihanneprofiilia niin siellä on 2-4 valintaa per kohta. Luonnetestin ihanneprofiilissakin on useita valintoja.

http://www.scy.fi/collie/terveys-luonne ... uvaus.html
http://www.scy.fi/collie/terveys-luonne ... fiili.html

Eija Paananen

Re: Ihanneprofiilit luonnetestiin ja MH-kuvaukseen

Viesti Kirjoittaja Eija Paananen » 16 Maalis 2014 19:28

Eero tuossa jo antoikin vastauksen, mitä tarkoitan sanelupolitiikalla. Tuollaiset ilmaisut kuin "halutaan jauhaa" tai että asiallinen kritiikki, mitä täällä on esitetty on " huutelua", kuvaavat hyvin asennetta. Onko tästä asiasta käyty avointa keskustelua jäsenistön kanssa ennen hallituksen päätöstä? Onko asia viety esim. SPL-kasvattajille, missä on valtava tietomäärä tähänkin asiaan. Mikäli ei, niin mitä muuta se on kuin sanelupolitiikkaa. Ja olen Eeron kanssa täysin eri mieltä siitä, että tällä asialla ei ole merkitystä. Kaikki se, mitä muutoksia teemme JTO:n tai Pevisaan on merkityksellistä, luulisi sen jalostustoimikunnankin ymmärtävän :shock: Ja mikäli se ei ole, niin miksi ihmeessä yleensä tätä sinne viemme? Tänä päivänä, kun media käy kuumana ongelmakoirakeskustelua, rotumme siellä yhtenä, pyrkii SKL vastaamaan haasteeseen. Mihin se johtaa, aika näyttää, mutta luonneasiat tulevat varmasti nousemaan pinnalle. Niin ja kyllä, tuo collieiden malli on huomattavasti parempi ;)

Tuula Siimes

Re: Ihanneprofiilit luonnetestiin ja MH-kuvaukseen

Viesti Kirjoittaja Tuula Siimes » 16 Maalis 2014 20:26

Collieillahan on hyvä malli miten tämän voisi tehdä.
Tälle meidän rodulle ehdottaisin vaihtoehdoiksi LT ihanneprofiiliksi

Toimintakyky +3, +2
Terävyys +3, +2
Puolustushalu +3, +2
Taisteluhalu +3
Hermorakenne +3, +2
Temperamentti +3, +2
Kovuus +3
Luoksepäästävyys +3
laukausvarma

Päivi Ollikka
Viestit: 274
Liittynyt: 25 Joulu 2007 19:46

Re: Ihanneprofiilit luonnetestiin ja MH-kuvaukseen

Viesti Kirjoittaja Päivi Ollikka » 17 Maalis 2014 00:36

Olipas hassu teksti Eerolta.
Edelleen olen samaa mieltä, mitä kirjoitin aikaisemmin. Kuvaus ei näytä LT mukaan tehdyltä vaan suojelukokeen määreillä - ja silloin se näyttää kovin oudolta.
Edelleenkin meillä on LT koulutettuja harrastajia joukossamme. Heiltä kannattaa kysyä ihanneprofiilin luonnista - kuten jostakin viestistä ymmärsin näin jo tehdyn.
En ole mikään luonnetestin tuntija, mutta oman koiran kautta koettua: Se kertoo huomattavasti enemmän koiran siviiliolemuksesta kuin koetoiminta.
Jos nyt näin maallikkona antaisin LT rivin susikoiralle niin Tuulan tyyppaus on hyvä, paitsi että lisäsin vielä taistelutahtoon +2.
Luonnetestihän on aikanaan kehitetty Ruotsin armeijan koiratestiksi, ja "täydet" pisteet keräävä koira on vieläkin hyvä saksanpaimenkoira.
Luonnetesti pelkästään ei kerro koirasta paljoakaan, sen lisäksi se pitää kouluttaa - mielellään suojelukokeeseen. Joka sekään yksinään ei kerro hyvästä koirasta tai edes huonosta. Koira on kokonaisuus, mitä enemmän saamme niistä tietoa - niin luonteesta kuin terveydestä eri testien ja tutkimusten kautta, sen enemmän meillä on työkaluja kasvatukseen.

Vastaa Viestiin