Ihanneprofiilit luonnetestiin ja MH-kuvaukseen

Jalostukseen liittyvät aiheet
Eero Lukkari

Re: Ihanneprofiilit luonnetestiin ja MH-kuvaukseen

Viesti Kirjoittaja Eero Lukkari » 17 Maalis 2014 12:15

Mä en jaksa ottaa näitä nettikeskusteluja niin vakavasti. Teki niin tai näin, aina se on jonkun mielestä väärin. Jatkakaa huutelua ja jauhamista ihan vapaasti. Ei vaikuta minun tekemisiin.

Päivi Ollikka
Viestit: 274
Liittynyt: 25 Joulu 2007 19:46

Re: Ihanneprofiilit luonnetestiin ja MH-kuvaukseen

Viesti Kirjoittaja Päivi Ollikka » 17 Maalis 2014 21:39

Asiaa.... :lol:

Avatar
Miia Heikkinen
Viestit: 148
Liittynyt: 07 Tammi 2009 12:10
Viesti:

Re: Ihanneprofiilit luonnetestiin ja MH-kuvaukseen

Viesti Kirjoittaja Miia Heikkinen » 17 Maalis 2014 22:21

MH on nuori Suomessa, mutta Ruotsista löytyy varmasti paljon tietotaitoa ja kuvattuja saksanpaimenkoiria.

Rotikoilla ( http://www.rottweiler.fi/sivu.php?s=luonne ) on hyvin tehty nämä ihanteet. Useampi kohta varmasti järkevää molempiin ja ehkä tuoda esille kanta, mitä ei toivota.
spn BH Oligotrofic´s Amaryllis
R.I.P. spn FI KVA FI TVA RM1-11 JK3 EK3 FH2 TK4 SchH1 HK1 Wolfrock´s Blitz
R.I.P. spu HK2 JK2 (TOKO VOI2) Anesin Babar
+ muutama muun rotuinen harrastuskaveri matkan varrella

Sonja Lehtinen
Viestit: 145
Liittynyt: 04 Joulu 2007 00:09

Re: Ihanneprofiilit luonnetestiin ja MH-kuvaukseen

Viesti Kirjoittaja Sonja Lehtinen » 17 Maalis 2014 22:53

Mia ehti ensin eli mahtaisiko Ruotsista löytyä ihanne profiilia ja voisiko/kannattaisiko asian tiimoilta ehkä jotain pohjoismaista yhteistyötä viritellä? Ehkei ole tarvetta keksiä pyörää uudestaan :) jotenkin uskoisin ettei kennelliittokaan pahalla katsoisi asiaa

Juha Puurunen
Viestit: 605
Liittynyt: 04 Joulu 2007 08:30

Re: Ihanneprofiilit luonnetestiin ja MH-kuvaukseen

Viesti Kirjoittaja Juha Puurunen » 18 Maalis 2014 06:11

Viestiketjun alussa todettiin jo ettei ihanneprofiilit omaa jalostuksen kannalta suurtakaan merkitystä, eikä niihin kannata suuresti voimavaroja tuhlata. 4 sivua ja lähes 50 viestiä on tullut. Nyt ehdotellaan jo pohjoismaista yhteistyöhanketta. Onko ihanneprofiilit todella näin merkityksellisiä?

Reijo Korpela
Viestit: 98
Liittynyt: 17 Kesä 2008 19:17

Re: Ihanneprofiilit luonnetestiin ja MH-kuvaukseen

Viesti Kirjoittaja Reijo Korpela » 18 Maalis 2014 07:08

Hieman sivuan tuota Juhan edellä mainitsemaa. Rotumääritelmähän on ohjenuora, punainen lanka, joka antaa suuntaviivat/määräykset jalostukseen ja sen tavoitteisiin. Ei kannata tehdä asioita monimutkaisemmiksi kun ne ovat.

Petri Petajajarvi

Re: Ihanneprofiilit luonnetestiin ja MH-kuvaukseen

Viesti Kirjoittaja Petri Petajajarvi » 18 Maalis 2014 09:33

Kummeksun ajatusta siitä, ettei ihanneprofiileilla olisi juurikaan merkitystä. Eivätkö luonnetesti ja MH-kuvaus ole ainoat viralliset, kennelliiton, luonteen mittaamisen ja arvioimiseen hyväksymät menetelmät? Eikö liiton tulevaisuuden tavoitteena ole saada kaikki, ainakin jalostukseen käytettävät koirat, jonkinlaisen luonnearvioinnin piiriin? Mielestäni ihanneprofiileilla voi olla tulevaisuudessa suurtakin merkitystä kasvattajille, harrastajille ja koiran hankintaa suunnitteleville. Olettaisin, että ainakin suuren yleisön kohdalla noita luonnetestien ja MH-kuvausten tuloksia peilataan nimenomaan Ihanneprofiileihin. Rotumääritelmän vaalimisen kannalta on todellakin järkevä ja kannatettava ajatus tehdä ihanneprofiileista joustavia, juuri niinkuin esimerkiksi Collien kohdalla on tehty.

Tuula Siimes

Re: Ihanneprofiilit luonnetestiin ja MH-kuvaukseen

Viesti Kirjoittaja Tuula Siimes » 18 Maalis 2014 12:22

Juha Puurunen kirjoitti:Viestiketjun alussa todettiin jo ettei ihanneprofiilit omaa jalostuksen kannalta suurtakaan merkitystä, eikä niihin kannata suuresti voimavaroja tuhlata. 4 sivua ja lähes 50 viestiä on tullut. Nyt ehdotellaan jo pohjoismaista yhteistyöhanketta. Onko ihanneprofiilit todella näin merkityksellisiä?
Olen aiemmista viesteistä käsittänyt että SKL vaatii ihanneprofiilit? Jos se kerran on tehtävä niin tehdään sitten kunnolla.
Kuten joku jo mainitsi on MH:sta varmasti olemassa Ruotsin puolella ihanneprofiili myös sakemannille. Käytetään sitä.

Eero Lukkari

Re: Ihanneprofiilit luonnetestiin ja MH-kuvaukseen

Viesti Kirjoittaja Eero Lukkari » 18 Maalis 2014 13:06

Tässä on ruotsalaisten MH-ihanneprofiili. Kelpaako tämä nyt sitten kaikille?

http://www.schaferhundklubben.se/handle ... 6ec1904dd3

Sonja Lehtinen
Viestit: 145
Liittynyt: 04 Joulu 2007 00:09

Re: Ihanneprofiilit luonnetestiin ja MH-kuvaukseen

Viesti Kirjoittaja Sonja Lehtinen » 18 Maalis 2014 14:48

Paljon parempi (vaihtoehtoineen) ja osuuhan valtaosassa kohtia nyt ehdotettu myös ruotsin ihanteeseen. Suurin ero lienee oli juusri siinä etäleikki aggressio (väärinymmärrys?)
ja lisäksi saalistamisen ihanne määritetty. (oisko siinäkin väärin ymmärrys, kun en millään usko että ihmisille on merkityksetöntä onko saalisviettiä vai ei.)
Ja puuruselle en nyt tarkoittanut yhteistyöllä, että sitä varten pitäisi jotain työryhmää perustaa, ja teidän reissata lahden yli 5 kertaa vuodessa asian tiimoilta, mutta jos ja kun Ruotsissa profiili on luotu, ja siellä MH-kuvattuja koiria on varmaan tuhansia, niin miksi tehdä työtä ei niin tärkeän asian vuoksi, koska vaikka mitä asiantuntijoita suomesta käytettäisiin on kuvattuja koiria se kourallinen. Mutta kai se ois kohteliasta kysästä saako spl ruotsin pohjaa käyttää, voihan sitä vastineeks tarjota vaikka spl-testin runkoa? Koska oishan se aika hienoa jos "meidän testin" informaatiota saisi Ruotsalaisistakin koirista.

Risto Siimes

Re: Ihanneprofiilit luonnetestiin ja MH-kuvaukseen

Viesti Kirjoittaja Risto Siimes » 18 Maalis 2014 16:33

Eero Lukkari kirjoitti:Mä en jaksa ottaa näitä nettikeskusteluja niin vakavasti. Teki niin tai näin, aina se on jonkun mielestä väärin. Jatkakaa huutelua ja jauhamista ihan vapaasti. Ei vaikuta minun tekemisiin.
Eerolla jalostustmk:n jäsenenä asenne kohillaan

Maria Arfman
Viestit: 52
Liittynyt: 04 Joulu 2007 10:14

Re: Ihanneprofiilit luonnetestiin ja MH-kuvaukseen

Viesti Kirjoittaja Maria Arfman » 19 Maalis 2014 08:43

^no niinpä... :shock:

Sonja Lehtinen
Viestit: 145
Liittynyt: 04 Joulu 2007 00:09

Re: Ihanneprofiilit luonnetestiin ja MH-kuvaukseen

Viesti Kirjoittaja Sonja Lehtinen » 20 Maalis 2014 13:34

Noh toisaalta Eero kaivoi sen Ruotsin profiilin ja vaikuttaa aika ahkeralta kaverilta, eli teot vaikuttaa nyt paremmilta kuin sanat :) parempi niin päin, moni puhuu ja lupaa vaikka mitä, muttei mee sanoista tekoihin, aika positiivisat vaihtelua, tuommonen "älkää rutisko en tee mitään", ja sitten kuiteskin tekee :lol:

Seppo Hursti
Viestit: 3
Liittynyt: 29 Marras 2008 14:07

Re: Ihanneprofiilit luonnetestiin ja MH-kuvaukseen

Viesti Kirjoittaja Seppo Hursti » 20 Maalis 2014 16:51

Luonnetestiä sinällään pidän hyvänä testinä muiden joukossa jos ei ole mahdollista ja motivaatiota muuhun koe tai ominaisuusarviointiin.

Toimintakyky on hyvä tavoite +3 suuri
Terävyys +3 kohtuullinen ilman j.. kertoo että koiralla ei ole luontaista aggressiota siinä määrin että se haluaisi/uskaltaisi puolustaa itseään uhkaajalta(virkamies haukku).( tämä pudottaa toimintakyky arviota)
Puolustushalu +2 suuri hillitty. Jos terävyys on kohtuullinen niin ohjaan vaikutus puolustushaluun vaikuttaa koiraan, niin että se osoittaa suurta,
mutta se taas ei ole luontaista vaan opittua ja vahvistettua joka tulisi nähdä. Yleensä terävyys kompensoi puolustushalua ja se myös tukee tai alentaa toimintakyky arviota.
Taisteluhalu +1 erittäin suuri ... sanallinen arvio hieman pettää. Tälläinen arvio on koiralla jo häiritsevä, koska se ei pysty lopettamaan leikkiä vaan haluaa jatkaa sitä lähes loputtomiin ja sen keskittyminen häiritsee testin jatkoa halulla mennä leikkiesineelle.
Hermorakenne +3 tasapainoinen ja varma. Näin ollen taisteluhalun epäjohdonmukaisuus tiputtaa hermojen arviota. (+3 hermoilla voi joissain tapauksissa koira vaikuttaa jopa flekmaattiselta)
Temperamentti +2 kohtuullisen vilkas.... taisteluhalun epäjohdonmukaisuus heijastuu myös tähän osa suoritukseen. Erittäin suuren taisteluhalun omaava on suurella tod. näköisyydellä vähintään +1 erittäin vilkas.
Kovuus +2 kova .... Koulutuksen kannalta ei ole helppo viedä eteenpäin. Esimerkkinä samaa reittiä kuljetaan ja kivi tippuu koiran päähän.... ei reagoi mitenkään... sama uudestaan ja taas tippuu kivi ..ei reagoi ... 3 kerta katsoo hieman ylös että tippuuko vielä. -1 erittäin kova ei reagoin 3 kerrallakaan kiveen :)
Nämä asiat tuli minun mieleen kun arvioin ajateltua profiilia näin lyhykäisyydessään.
Terv. S"S"H (muutaman vuoden LT tuomari kokemuksella)

Harri Norkko
Viestit: 14
Liittynyt: 06 Joulu 2013 15:50

Re: Ihanneprofiilit luonnetestiin ja MH-kuvaukseen

Viesti Kirjoittaja Harri Norkko » 20 Maalis 2014 18:08

Seppo Hursti

Kiitos perustellusta vastauksesta.

3.3 ja 6.3 pyysin vastausta Koivulahden tulkintaan kohtaan 5b ja esitin kysymyksiä, joista 12 kohdistuu tähän kohtaan.
Olet itsekin kommentoinnut tätä kohtaa joten voisitko ystävällisesti vilkaista kysymykset ja vastata, pitääkö ihanne koiran vastata.
Ellei vastaa, mistä voi johtua ?

Ystävällisin Terveisin Harri Norkko

Vastaa Viestiin