Eroan jalostustoimikunnasta + spk:n tulevaisuus

Jalostukseen liittyvät aiheet
Vastaa Viestiin
Eero Lukkari

Eroan jalostustoimikunnasta + spk:n tulevaisuus

Viesti Kirjoittaja Eero Lukkari » 14 Helmi 2016 00:05

Jätän paikkani jalostustoimikunnassa.

(loput poistettu kun oli kuulemma vuodatusta)
Viimeksi muokannut Eero Lukkari, 17 Helmi 2016 00:04. Yhteensä muokattu 1 kertaa.

Mirva Sainio
Viestit: 44
Liittynyt: 11 Helmi 2008 20:31

Re: Eroan jalostustoimikunnasta + spk:n tulevaisuus

Viesti Kirjoittaja Mirva Sainio » 14 Helmi 2016 21:59

Heippa!
Rohkenen nyt kuiteskin kommentoimaan tähän, vaikka ei liikuta ns omilla vahvoilla alueilla. Mun mielestä on sääli, jos sinä Eero jättäydyt pois, sinulla on selkeesti ollut intohimo noihin tilastoihin, tieteellisiin tutkimuksiin jne jne. Se, mikä sinun heikkous on, on käytännön puoli kasvatuksessa. Pitää pystyä antamaan arvoa myös sen puolen vahvoille osaajille (kokemuksen kautta). Mun mielestä on ollut hienoa nähdä nyt uusi "julkinen puoli" Puurusesta tässä asiassa eli teräviä kommentteja ja keskustelua. Hiljaisuus on aina pahinta. Pitää vaan pystyä perustelemaan kantansa niin hyvin, että tulee ymmärretyksi. Harmillista on tietty, jos jonkun egosta tulee "seinä". Toivottavasti löydätte vielä kommunikoinnin väylän.

Terv. Mirva

Eero Lukkari

Re: Eroan jalostustoimikunnasta + spk:n tulevaisuus

Viesti Kirjoittaja Eero Lukkari » 14 Helmi 2016 23:29

Toiminta jatkuu. Ajan hermolla elävät tietävät jo missä. Jos et tiedä, ehkä kaverille kilauttaminen auttaa :wink:

Esa Koivulahti
Viestit: 136
Liittynyt: 04 Joulu 2007 18:27

Re: Eroan jalostustoimikunnasta + spk:n tulevaisuus

Viesti Kirjoittaja Esa Koivulahti » 16 Helmi 2016 19:20

Ajattelin ensin, ettei kannata kommentoida Eeron "vuodatusta", mutta tulin toisiin ajatuksiin.

Minusta Eeron parhaita puolia on ollut kyky luoda erilaisia tilastoja sekä yleensäkin kirjallisen informatiivin tuottaminen. Terveystieto on varmasti ollut omaa luokkaansa. Tavat toimikuntatyöskentelyssä, miten asioihin vaikutetaan ja tavoitteisiin päästään, eivät aina kohdanneet. Kokoustemme osalta olisin kaivannut Eerolta selkeästi keskustelevampaa roolia ja perusteluja, naamatusten yleensä asiosta sovitaan.

Jalostustarkastuksen osalta Eero on ollut suunnittelemassa ja hyväksymässä esitystä nykyisestä SPL-jalostustarkastuksesta. Eeron omat ehdotukset alunperin tarkastuksen suorittamiseen ja asioiden kirjaamiseen, eivät toimikunnan mielestä olleet toteuttamiskelpoisia. Mikäli jalostaisimme ja kirjaisimme tietoja lehmistä olisivat asiat huomattavasti helpompia, heti kun puhutaan luonneominaisuuksista tilanne mutkistuu.

Eeron esittämä eron syy, jalostustoimikunnan ja kasvattajatoimikunnan asenteet, on mielestäni virheellinen. Jalostaminen ja kasvattaminen on hyvin monimuotoista toimintaa ja Eeron oma näkökanta on sensijaan hyvin yksioikoinen.

Eeron nykyinen mieliala suhteessa jalostustoimikuntaan on ymmärrettävä. Kika on aloittanut toimikunnan vetäjänä vuoden alusta ja toimii varmasti "omalla" tavallaan eikä häntä tarvitsekkaan vertailla edeltäjiinsä. Voimme olla varmoja siitä, että Kika pyrkii varmasti parhaaseen lopputulokseen tehdessämme päätöksiä saksanpaimenkoiran tulevaisuuden eteen.

Puhalletaanko kuitenkin yhteen hiileen...

Ville Salmia
Viestit: 399
Liittynyt: 04 Joulu 2007 15:11

Re: Eroan jalostustoimikunnasta + spk:n tulevaisuus

Viesti Kirjoittaja Ville Salmia » 17 Helmi 2016 00:11

No onpa tämä taas dramaattista. Saksanpaimenkoira on työkoira. Pidetäänpä se mielessä ja puhalletaan sitä hiillosta liekkiin asti. Lisäksi suosittelen historiaan tutustumista. Ratsumestarin ja hänen oppilaidensa Schäfermeistereiden tekemisiin kannattaa tutustua. Saattaa nopeasti konkretisoitua missä ollaan, ja mihin ollaan menossa :wink:

Menestystä ja jaksuja Kikalle.

T. Ville Salmia

Kennel Helfergeist

Eero Lukkari

Re: Eroan jalostustoimikunnasta + spk:n tulevaisuus

Viesti Kirjoittaja Eero Lukkari » 17 Helmi 2016 00:46

Esa Koivulahti kirjoitti:Mikäli jalostaisimme ja kirjaisimme tietoja lehmistä olisivat asiat huomattavasti helpompia, heti kun puhutaan luonneominaisuuksista tilanne mutkistuu.
Kritiikkini terävin kärki kohdistui rakenneosaan, yritin viritellä aiheesta aikoinaan keskustelua, mutta näkemyksiäni ei haluttu huomioida. Jos et ole poistanut sähköposteja, niin katsoppa vaikka mitä kirjoitin 14.10.2014, eikö siinä ole nyt niitä perusteluja? Siinä viestissä esitettyyn kritiikkiin ei muistaakseni kukaan edes kokouksessa kunnolla vastannut.

Luonneominaisuuksien mittaamisesta jos puhutaan, niin tutustukaa Kennelliiton jalostustarkastuksen käyttäytymisosaan. Se on tietysti suunnattu kaikille roduille eikä ratkaise saksanpaimenkoirajalostuksen ongelmia, mutta katsokaapa millä tarkkuudella siinä asioita kirjataan. Sitä on ollut selvästi laatimassa oikeasti jalostuksesta tietävät ihmiset.

http://www.kennelliitto.fi/sites/defaul ... make_0.pdf

Juha Puurunen
Viestit: 605
Liittynyt: 04 Joulu 2007 08:30

Re: Eroan jalostustoimikunnasta + spk:n tulevaisuus

Viesti Kirjoittaja Juha Puurunen » 17 Helmi 2016 09:48

Kiitos Eerolle työpanoksesta. Jalostustoimikunnalla on taatusti asialle omistautunut ja kuuntelukykyinen vetäjä. Hyviä hermoja Kikalle taaatusti vaikeaan tehtävään. Joka vanhoja muistaa, sitä tikulla silmään. Päätökset edellisessä toimikunnassa tehtiin parhaalla mahdollisella ymmärryksellä, ne yhdessä hyväksyttiin ja tulevat vuodet näyttää onnistuttiinko. Jämäkkyyttä vai ei, onpa tuota joku sanonut jääräpäisyydeksikin :)
-------------
Juha Puurunen
Koetuomari, maalimies, kennelpoika ja rivijäsen :)

Riitta Vainiontaus
Viestit: 236
Liittynyt: 02 Tammi 2008 20:39

Re: Eroan jalostustoimikunnasta + spk:n tulevaisuus

Viesti Kirjoittaja Riitta Vainiontaus » 17 Helmi 2016 12:00

Useamman kasvattajan kanssa juteltiin Eeron kirjoituksesta. Täytynee sanoa, että kirjoitus oli todella loukkaava meitä kaikkia kasvattajia kohtaan. Vaikka meillä ei kaikilla olekaan yliopistotaustaa tai tutkijakoulutusta, niin meidät yhtenä ryppäänä idiootiksi ja tyhmäksi lähes luokittelu oli loukkaavaa.

Arvostan Eeron tekemiä tilastoja ym, yhtenä osana kasvatusta. Kasvatuksen ulkoistaminen pelkästään tieteeseen perustuvaksi, en oikein usko. Ei se kotieläimillekään ole oikein aina hyvää tiennyt. Toki niistä saadaan teollisuuden tarpeisiin tehomaatalouden näkökulmasta paras hyöty irti. Onko se kuitenkaan eläimen kannalta se paras ratkaisu, en aina allekirjoita sitä. Ehkä lihan ja maidon tuotanto kuitenkin eroaa hieman monipuolisesta koiraharrastuksesta.

Sanon tämän Eerolle, niin kuin olen sanonut muillekin kasvattajien arvostelijoille.

Näytä omalla esimerkilläsi, miten sinun ideologialla kasvatetaan parempia, terveempiä ja toimivampia saksanpaimenkoiria. 20 vuotta on lyhyt aika jalostuksen näkökulmasta. Pystyt siinä ajassa näyttämään meille tyhmille nykykasvattajille, kuinka osaat kasvattaa ja jalostaa paremman saksanpaimenkoiran. Jos kasvatusideologiasi on ylivertainen muihin nähden, se pakottaa muut seuraamaan perässä. Näin meillä on 30-vuoden kuluttua kaikilla Eeron ideologia käytössä.

Nyt siis vain Eero härkää sarvista.

Riitta Vainiontaus

Eero Lukkari

Re: Eroan jalostustoimikunnasta + spk:n tulevaisuus

Viesti Kirjoittaja Eero Lukkari » 17 Helmi 2016 16:12

Riitta, onko mielestäsi liikaa vaadittu, että kasvattajat olisivat perehtyneet esimerkiksi indekseihin edes sen verran, että olisivat lukeneet Katariina Mäen yleistajuiset jutut aiheesta, jotka on julkaistu aikoinaan myös Koiramme-lehdessä?

http://katariinamaki.com/yleisjutut.html
Riitta Vainiontaus kirjoitti:Kasvatuksen ulkoistaminen pelkästään tieteeseen perustuvaksi, en oikein usko.
En ole minä tällaista koskaan esittänyt, käyttökelpoisen tiedon tuottamisen lisäämistä jalostuksen helpottamiseksi olen kyllä esittänyt monessa yhteydessä.
Näytä omalla esimerkilläsi...
En omista tarvittavaa kiinteistöä/pääomaa. Nämä "tee itse paremmin"-tyyliset vastaväitteet eivät johda mihinkään.

Pia Kiili
Viestit: 48
Liittynyt: 03 Joulu 2007 23:59

Re: Eroan jalostustoimikunnasta + spk:n tulevaisuus

Viesti Kirjoittaja Pia Kiili » 17 Helmi 2016 16:47

Itse tässä juuri tein yhden jalostusvalinnan, ei siitä sen enempää, mutta päätöstä tehdessäni, miettiessäni ja pähkäillessäni - mitä jos sitä ja mitä jos tätä - ja ulottaessani ajatukseni siihen sukupolveen ja sen mahdolliseen jalostuskäyttöön joka tämän päätöksen tuloksena (toivottavasti) syntyy, mietin sitäkin, että ei tuota indekseihin liittyvää problematiikkaa akateemisella koulutuksella ratkaistaisi, kyllä nämä on sellaisia pulmia että näitä joutuu käytännössä miettimään että ne aukeavat.

Eeva Rinne
Viestit: 1
Liittynyt: 10 Helmi 2016 18:13

Re: Eroan jalostustoimikunnasta + spk:n tulevaisuus

Viesti Kirjoittaja Eeva Rinne » 17 Helmi 2016 19:43

Olen seurannut sivusta käytäntöjä ja keskustelua rodun terveysongelmista ja erityisesti selkäongelmista n. 2 v ajan. Selkätutkijana (humaanipuolella 30 v) hämmästyin kuinka vähän niistä on luotettavaa tietoa olemassa . Esim. LTV:n ja spondyloosin merkitys on epäselvä ja tutkimaton spk:lla. Tämä liittyy paljolti siihen, että nivelmuutokset näkyvät rtg-kuvissa, mutta selkävaivojen syy on yleensä pehmytosissa, jotka eivät näy rtg:ssä.
Kasvattajilla ja harrastajilla on kyllä kokemuksen tuomaa näppituntumaa mikä selkäkuvien merkitys on koiran terveydelle ja käytettävyydelle. Tämä tieto on lähtökohta hyvälle tutkimukselle. Tutkijan tehtävä on sitten luoda niiden pohjalta hyvä tutkimussuunnitelma, miettiä miten se toteutetaan, rahoitetaan, julkaistaan, mitä tulokset tarkoittavat käytännössä jne.
Kertynyttä ja kertyvää selkäkuvausmateriaalia tulisi hyödyntää spk:n selkäongelmia selviteltäessä. Siihen tarvitaan kaikkia:harrastajia, kasvattajia, eläinlääkäreitä ja selkätutkijoita. Ilman laadukasta tutkimustyötä tuskin päästään tavoitteisiin

Sirpa Pellikka

Re: Eroan jalostustoimikunnasta + spk:n tulevaisuus

Viesti Kirjoittaja Sirpa Pellikka » 17 Helmi 2016 20:11

Kiitos Eeva Rintelle asiantuntevasta kommentoinnista. Se oli asiaa, ilman tilastoja. :)

Vesa Hirvioja
Viestit: 274
Liittynyt: 03 Tammi 2008 19:23

Re: Eroan jalostustoimikunnasta + spk:n tulevaisuus

Viesti Kirjoittaja Vesa Hirvioja » 17 Helmi 2016 23:20

Olen Eero erittäin pettynyt siihen että sinä erosit jalostustoimikunnasta ja varsinkin siihen tyylin miten sen teit. Tällainen nettiryöpyttely ei ollut asiallista, eikä poista sitä mitä olet tehnyt tai ollut tekemättä.
Olisin mielelläni nähnyt sinut mukana toimikuntatyöskentelyssä, ajatuksinesi toit siihen yhden ja merkittävän panoksen ja ammattitaidon.

Vaikuttaminen on edelleen parasta siellä missä niitä päätöksiä tehdään, ei oppositiossa. Päätöstä tehdessä ja valmistellessa välillä joutuu pois omalta mukavuusalueelta, kuuntelemaan ja ottamaan huomioon muitakin mielipiteitä, se on ihan normaalia. Oppositissa jää pois vastuu ja pääsee helposti takaisin mukavuusalueelle, samalla kyllä menettää vaikuttamis mahdollisuutensa.

Minun ajatusmallissani toimikuntia ei ole ollut tarkoitus rakentaa täysin samoin ajattelevista ihimisistä. Mukaan on pyydetty mahdollisimman laajasti kokemusta ja asiantuntemusta. Kaikkien ei tarvi omata korkeaa sivistystä, jota en koulupohjalla edusta minäkään, kokemuksella ja maalaisjärjelläkin on käyttöä. Laajapohjaisessa toimikunnassa jokainen jäsen joutuu perustelemaan kantansa ja samalla saa erilaisiakin näkemyksiä asioista. Täten vältytään monesti suurilta pettymyksiltä ja riidoilta, vaikkei se aina toteudukkaan, kuten valitettavasti tässä tapauksessa nyt kävi.

Nykyisellä kuten edelliselläkin jalostustoimikunnan vetäjällä on ollut ja on minun täysi tuki ja luottamus. Vanha sanonta "Sota ei yhtä miestä kaipaa" sopii tähänkin. Käyttäydytään kaikki sivistyneesti puolin sun toisin, oli tilanne mikä hyvänsä. Tehdään oma työmme ja harrastuksemme ihan niin hyvin kuin kykenemme, enempää ei voi vaatia. Kiitos sinulle tähän astisesta ja hyvää jatkoa. Me jatkamme eteenpäin hieman uudistunein voimin.

Mälli

Vastaa Viestiin