Degeneratiivinen myelopatia

Terveyteen liittyvät aiheet
Vastaa Viestiin
Timo Jäppinen

Degeneratiivinen myelopatia

Viesti Kirjoittaja Timo Jäppinen » 24 Kesä 2009 12:43

Moro kaikille.Kyselisin tällaisesta sairaudesta kuin degeneratiivinen myelopatia.Onko täällä palstalla kävijöillä kokemuksia ko. sairaudesta?itse jouduin laittamaan koirani pois sen takia 5.6. Asia vaan painaa mieltä koska en ollut ennen kuullut ko. sairaudesta mitään ennen omalla koirallani todettiin se olevan.Noin puoli vuotta meni sen etenemisessä siihen pisteeseen että oli pakko tehdä se viimeinen palvelus kaverille ja päästää Simppa vaivoistaan.Kertokaa jos tiedätte onko tutkittu josko tuo sairaus olisi mahdollisesti perinnöllinen vai johtuuko se jostain muusta,sen verran sanoi lekuri että se on aineenvaihdunnallinen sairaus.Meillä se alkoi yhtäkkiä takajalkojen hallitsemattomina liikkeinä ja hoippumisena sekä lopuksi takajalkojen voimakkaana väsymisenä varsinkin vasen takajalka meni tosi huonoksi loppuvaiheessa aika äkkiä.Kiitos etukäteen vastauksista ja hyvää sekä tervettä koirakesää kaikille.

Minna Tero
Viestit: 15
Liittynyt: 03 Joulu 2007 22:32

Re: Degeneratiivinen myelopatia

Viesti Kirjoittaja Minna Tero » 24 Kesä 2009 19:00

En osaa sanoa moisesta sairaidesta mitään , mutta osanottoni sinulle Timppa :tuki:

T.Minna

Päivi Ollikka
Viestit: 268
Liittynyt: 25 Joulu 2007 19:46

Re: Degeneratiivinen myelopatia

Viesti Kirjoittaja Päivi Ollikka » 25 Kesä 2009 00:07

http://www.aisti.info/disease_2.html

Tuolt saa lukea. Vahva oletus on, että se on perinnöllinen. Sen verran yleinen, että uskon sen olevan koko populaatiossamme jossain muodossa.

Nyt siihen on saatavilla jonkinasteinen geenitesti Jenkeissä. Se ei ole tosin mikään yksiselitteinen, eikä ihan varmuudella tiedetä löytyykö mahdollisesti muualtakin markkereita tuohon sairauteen. Oletettavasti polygeeninen.

Ystäväni joutui koiransa lopettamaan samaisilla oireilla. Koirasta lähetettiin näyte Jenkkeihinn ja tulos oli positiivinen. Asiaa on kuitenkin tutkittu niin vähän, että mitään sukuja/linjoja ei pysty varmuudella osoittamaan. Tiedän paljon koiria, jotka menevät 12 vuotiaaksi vetreästi ja hyvin liikkuen. Sitten tiedän paljon koiria, jotka 8 vuotiaana osoittavat jo muuttunutta takapään liikuntaa. Koirat ovat toistensa sukulaisia ja eivät ole.
Itse asiassa en tiedä yhtään sukua sakemanneissa, jossa ei joku koira olisi selkää sairastanut. Osa varmasti on perinnöllistä alkuperää ja osa käytössä hankittua. Näiden hemosairauksien jalostuksellinen pois sulkeminen on hankalaa, koska koirat sairastuvat vasta iäkkäinä. Selkeät luustomuutokset ylimääräiset lannenikamat, vinot lantiot jne on helppo nähdä jo puolivuotiaalla koiralla - nämä ovat perinnillösiä. Hermoratojen rappeumasairaudet ja alttius sillottumille on vaikeampaa todistaa perinnölliskeksi, koska samoja vauroita tulee onnettomuuksissa ja rajussa käytössä. Mikä koira on perinnöllisesti sairas tai sairaus on hankittu - ei voi varmasti sanoa mitään mihinkään suuntaan.

...mutta... osanotto kaverin poismenosta.... :tuki:

Seija Kulmala

Re: Degeneratiivinen myelopatia

Viesti Kirjoittaja Seija Kulmala » 25 Kesä 2009 09:25

Otan osaa, harmillista.

Degeneratiivinen myelopatia eli etenevä selkäydinrappeuma on ns autoimmuunisairaus,
Koiran takaosa halvaantuu koska hermosto rappeutuu, selkäytimen hermokudoksen autoimmuunireaktion vuoksi, impulssien kulku estyy.

Ihmispuolella vastaava tauti on ALS amyotrofinen lateraaliskleroosi , eli Yhdysvalloissa (prof: Joan Coates) löysi geenin joka aiheuttaa koirien DM:ää sekä geenimutaation joka aihuttaa ihmisille ALS taudin.

Olen nähnyt jopa välikuvaikäisen tätä sairautta sairastaneen pennun, valitettavasti pentu joutui onnettomuuteen eikä sairautta koskaan saatu todennettua, eli osa koirista sairastuu erittäin varhain.

Sairauden perinnöllisyyttä ei varmaankaan tarkoin tunneta, mutta käsittääkseni kaikissa autoimmuunisairauksissa on mahdollisuus periytyä, ainakaan kahta riskiyksilöä ei kannattaisi yhdistää.

Geenitesteistä:
Tässä jotakin geenitesteistä http://www.koiranjalostus.fi/Geenitestit.htm

Seija Kulmala

Re: Degeneratiivinen myelopatia

Viesti Kirjoittaja Seija Kulmala » 26 Kesä 2009 12:13

Lisään vielä omaan kirjoitukseeni: ihmisen vastaavan sairauden periytyvyys on vain 5 % luokkaa ja loput 95 %:lla ei
ole sairaudelle altistavaa taustaa suvussaan.

Tiina Rupponen

Re: Degeneratiivinen myelopatia

Viesti Kirjoittaja Tiina Rupponen » 26 Kesä 2009 20:36

Hei Timo!

Osanotan suruusi, sillä meilläkin lähti pilven reunalle saksanpaimen Jassi, joka eli vähän yli 7-vuotiaaksi (24.1.2002 - 26.3.2009). Nyt kun tätä kirjoitan, niin kyynelet puristuvat silmistä. Tiesin, että lähteminen tapahtuu tänä vuonna ja kun oireet hieman pahenivat, ajattelin, että Jassi saa lähteä vielä neljä jalkaa maassa. En halunnut nähdä sitä päivää, jolloin takapää putoaa alta kesken juoksemisen.

Meillä diagnosoitiin selkäydinrappeuma viime syyskuussa 2008 magneettikuvauksen yhteydessä. Ensioireet Jassilla näkyivät jo vuonna 2005, jolloin huomasin vasemman takajalan erilaisen liikeradan. Silloin ei kukaan eläinlääkäri puhunutkaan DM:stä enkä sitä osannut itsekään epäillä. Vasta oireiden lisääntyessä vuonna 2008, oma eläinlääkäri suositteli koiran viemistä magneettikuvauksiin, jotta saadaan selvempi diagnoosi. Ja sieltä sitten tuli se lopullinen diagnoosi. Koska DM on selkäydinaineenvaihduntasairaus, arvelisin sen vaikuttaneen myös Jassin ruokintahaluun, lihaksettomuuteen ja painon laskuun. Kortisonilla ja pienellä ruokintamuutoksella ruokahalu saatiin paranemaan ja saatiin muutama kilo painoon lisää. Sorry, että tää mun kirjoitus on sekava. On näköjään edelleen suru pinnassa, kun näitä juttuja lukee.

Tässä on kopio lausunnosta.

DNA Test Report
Animal Molecular Genetics Laboratory
University of Missouri
College of Veterinary Medicine

Owner Information
Owner: Tiina Rupponen
Address:
City-St-Zip:

Dog Information
Call Name: Jassi
Breed: German Shepherd Dog
Registered Name: Azzo
Reg Number: FIN15254/02
Sex male
Birthdate:1/24/2002

AMGL Case #: 63908 DNA Source: whole blood

Testing Date: 2/20/2009

Test Run: DM-Degenerative Myelopathy
Result: Affected/At Risk


Explanation of results:
NORMAL: This dog has tested normal (or clear) for the mutation known to cause
Degenerative Myelopathy. It can only transmit a normal gene to offspring, and can be
bred to a dog with any test result without producing affected offspring.

CARRIER: This dog has tested as a carrier for the mutation known to cause
Degenerative Myelopathy. It will not develop clinical symptoms of DM, but it may
transmit either a normal gene or an affected gene to offspring.

AFFECTED: This dog has tested as affected for the mutation known to cause
Degenerative Myelopathy. It is at risk for developing clinical symptoms of DM at some
point in its lifetime, usually after 8 years of age. We do not presently have a way to
predict when symptoms may appear.

Additional details available online at http://www.CanineGeneticDiseases.net, in DM section.


Animal Molecular Genetics Laboratory
321 Connaway Hall – University of Missouri College of Veterinary Medicine
Columbia, MO 65211 573-884-3712 HansenL@ Missouri.eduP.S. Mie olen se henkilö, josta Päivi Ollikka mainitsi.

Timo Jäppinen

Re: Degeneratiivinen myelopatia

Viesti Kirjoittaja Timo Jäppinen » 28 Kesä 2009 23:56

Kiitos vastauksista ja myötätunnosta,se on aina kova paikka kaverista luopuminen vaikka kuinka ehtii pitemmän aikaa valmistautua siihen.Ei sitä oikein ymmärrä vieläkään.Se on ainoa lohtu asiassa että tietää ettei kaverilla ole enää vaivoja ja kipuja.Simpalla ei jostain syystä lihakset pahemmin surkastuneet,johtuen varmasti siitä että ruokahalu säilyi hyvänä loppuun asti,ja kuitenkin yritettiin liikkua paljon,sairauden rajoissa toki.väsy vaan iski niin pahasti kevään aikana ettei ne lenkit enää maalishuhtikuun jälkeen olleet kuin lyhyitä kierroksia.Mutta päästiin kesään asti ja saatiin nauttia kesäkeleistäkin hieman mökillä.kiitos vielä vastauksista Seija,Päivi ja Tiina ja Minna.Ja Tiinalle toivon tsemppiä toipumiseen kaverin poismenon johdosta.

Soile Nordberg
Viestit: 5
Liittynyt: 08 Maalis 2011 21:22

Re: Degeneratiivinen myelopatia

Viesti Kirjoittaja Soile Nordberg » 19 Tammi 2015 17:49

Hei!

Meille varmistui juuri positiivinen tulos selkäydinrappeumasta :(.Koirallani on 2 virheellistä geeniä ja varmistin vielä eläinlääkäriltä,että kummallakin vanhemmalla pitää olla tuo kyseinen geeni,että jälkeläinen voi siihen sairastua. Kyllä niinkun vähä ottaa päähän,kun luusto muuten on priimaa ei edes nivelrikkomuutoksia mangneettikuvissa näkynyt ja koira jouluna täytti 8v.

2 kuukautta kesti tulosten tulo jenkeistä,kun pieneläinklinikka ne sinne lähetti.

2 kertaa ollaan käyty akupunktiossa , kun joillakin se on auttanut ja huomenna mennään kolmannen kerran .Jospa se hoito hidastaisi taudin etenemistä,kun koira muuten pirtee ja leikkisä.Hyvä puoli,että tuo sairaus ei ole kivulias.

Soile Nordberg
Viestit: 5
Liittynyt: 08 Maalis 2011 21:22

Re: Degeneratiivinen myelopatia

Viesti Kirjoittaja Soile Nordberg » 20 Tammi 2015 19:33

Tässä tietoa sairaudesta. http://sennenkoirat.net/site/dm-geenitesti#testintilaus .Sain aika idiootin vastauksen yheltä kasvattajalta,että testaa vasta sitten jos liitto tulee kustannuksiin mukaan! Näinkö vastuuntuntoisia kasvattajia suomessa on ??? Toivottavasti kyseinen testaus joskus tulevaisuudessa tulee pakolliseksi jos halutaan sakemannien terveyttä parantaa.

Vastaa Viestiin