Syylät suupielissä/kielessä/ikenissä

Terveyteen liittyvät aiheet
Vastaa Viestiin
Katja Suontausta

Syylät suupielissä/kielessä/ikenissä

Viesti Kirjoittaja Katja Suontausta » 31 Elo 2011 23:12

Tiedustelisin onko jollakin ollut koirallaan syyliä suun alueella? miten hoiditte ne ja lisäkysymyksenä onko koiranne luustoa kuvattu? lähinnä selkä/lonkat/kyynärät?

Omalla koiralla (7 kk) ilmestyi pariviikkoa sitten syyliä runsaasti suun alueelle, lähinnä huuliin ja kieleen. Hetkessä syylät olivat todella isoja ja verestäviä, koiraa sinänsä ne eivät tuntuneet haittaavan. Koirani on myös kuvattu 5 kk ikäisenä luustoltaan jo on todella huonot lonkat E/D ja nivelrikkoa molemmissa, ell. arvio oli, että koira on aika valmis vuoden vanhana. Menemme päivä kerrallaan tällä hetkellä takapää liikkuu (voi) hyvin, mutta koska koira säästää takapäätään voimakkaasti (vaikka liikkuu puhtaasti takaa) niin nyt se ontuu vastaavasti toista etujalkaansa.

Lähinnä nuo syylät kiinnostavat minua siinä mielessä, että työskentelen ravihevosten parissa ja kasvavilla varsoilla tavataan joskus samanlaisia syyliä suun ja sierainten alueella ja niihin hoitona on ollut ruokinta kalkin voimakas lisääminen. Kun koiralleni ilmeni syylät päätin koittaa tuota hyväksi todettua (hevosten) hoitoa ja lisäsin koiran päivittäiseen ruokaan noin puoli kourallista ihan tavallista hevosille tarkoitettua ruokinta kalkkia. Ja kas kummaa koiran syylät katosivat viikossa! nyt heräsikin ajatus liittyvätkö nuo syylät jollakin tapaa heikkoon luustoon? onko jollakin muulla kokemuksia syylistä / koiran luustosta.

Vaikka niitä hevosia joilla syyliä on ollut on myös kuvattu luustosta, valitettavasti en ole osannut koskaan laittaa merkintää millä varsalla on ollut syyliä.. ja ikäluokassa on ollut parhaillaan 40 - 50 varsaa niin muisti ei enää toimi jotta muistaisi nuo syylä varsat, kuvaus tulokset ovat kyllä tallessa vuosien ajalta. Joten yhteenvetoa en valitettavasti pysty tällä hetkellä tuolta hevospuolelta tekemään. Jatkossa kyllä seuraan tämän asian tarkaan. Kokemuksia koira puolelta kuulisin mielelläni.

Pirjo Niskanen

Re: Syylät suupielissä/kielessä/ikenissä

Viesti Kirjoittaja Pirjo Niskanen » 01 Syys 2011 09:54

Syylistä ei ole kokemusta, mutta sen sijaan lonkkavikaisesta koirasta, jolla oli vaikeat muutokset jo virallisissa kuvissa eli noin vuoden vanhana. Et maininnut, että minkälainen on koirasi olka-kyynärtilanne välikuvien perusteella, joten onko sielläkin kasvuhäiriöitä, joista ontuminen johtuu vai tuleeko se takaosan painon siirtymisestä etuosalle ja sitä kautta rasituksesta.
Oma koirani ei oireillut mitenkään huonoja lonkkiaan. Ainoa asia, josta saattoi jälkikäteen jotain päätellä oli se, että koira ei venytellyt takaosaansa loppuunsaakka, vaan se oli sellainen jäykähkö, puolinainen venytys. Ensimmäisen kerran koira ontui hetkellisesti kolme vuotiaana. Koirani treenasi säännöllisesti, se ei ontunut rasituksen jälkeen, se ei ontunut levon jälkeen eikä ollut jäykkä, mutta lonkkien tilanne heikkeni kokoajan ja vääjäämättä. Jos koira on oireeton sen elinikää voidaan jatkaa pitämällä lihakset hyvässä kunnossa ja vahvoina, jolloin rasitus ei kohdistu kokonaan niveliin, vaan lihakset kantavat oman osansa. Nivelten liikkuvuus täytyy pitää moitteettomana eli venytykset ovat arkipäivää. Jollei kyseinen koira olisi saanut vatsalaukunlaajentumaa/kiertymää sen aika olisi ollut mennä vihreimmille tottiskentille lonkkiensa vuoksi, koska ne alkoivat olla kipeät ja nimenomaan leposärky on se stressaavin kivu. Tämäkin koira (7 v) halusi edelleen juosta ja liikkua, mutta sen jälkeinen huvivero oli jo raskasta katsella eikä minun mielestäni koiran osa saa olla särkylääkkeiten varassa elämistä.

Nivelrikko on kivulias tila, joka ei parane. On toki varmasti helpompia päivä ja sitten niitä tuskan täyttämiä päiviä ja etenkin leposärky on jotain kauheaa. Nämä asiat on todella tuskallisia asioita meille koirien omistajille, koska sydänhän näiden päätösten kanssa särkyy joka ikinen kerta, mutta niitä päätöksiä pitää tehdä koiran parhaaksi, vaikka oma sielu olisikin sitten hetken aikaa hajalla. On toki totta, että kukaan ei pysty tarkkaa ennustetta antamaan, mutta mikäli koirasi kuvannut eläinlääkäri omaa ammattitaitoa luustokuvien ottajana ja niiden tulkitsijana, kannattanee hänen arviotaan miettiä siten, että se voi osua oikeaan.

Katja Suontausta

Re: Syylät suupielissä/kielessä/ikenissä

Viesti Kirjoittaja Katja Suontausta » 01 Syys 2011 10:59

Etupää oli ok kuvaustilanteessa siellä ei ollut nivelrikkoa, vain lonkissa. Joten uskoisin, että ontuminen tulee rasituksesta kun säästää tuota takapäätään. Koiran lihaksistoa on koitettu ylläpitää niin maksimaalisesti kuin mahdollista; uinti on ollut se paras muoto mutta syksy tulee... Ell. on kokenut luustokuvaaja ja kielsi jo tuolloin 5 kk kaiken rajun ns. rehaamisen ja sanoi, että maksimaalista tasaista liikettä niin ettei tule äkkijarrutuksia eikä kiihdytyksiä.

Olen itsekkin noiden hevosten kanssa tullut tietoiseksi, että hyvä lihaskunto kantaa monen ongelman yli. Nyt odotan, että koira saa kasvunsa kasvettua ja sitten katsotaan miltä kuvat näyttävät ja tehdään muita ratkaisuja. Venytykset ja pitkät rauhalliset lenkit ovat meidän arkipäivää joka tapauksessa oli koiralla ongelmia tai ei, se on mielestäni jo niitä koiran pidon perus asioita kuten hyvä ruoka ja riittävä lepo sekä koiran aktivointi joka tässä tapauksessa on oikeastaan vain peltojäljen ajamista. Näillä eväillä nyt mennään ja katsotaan mitä tulevaisuus tuo.

Mutta kun löytyi nuo syylät, niiden yhteys ruokinta kalkkiin niin heräsi ajatus kuinka yleisiä nuo syylät ovat koirilla ja onko muilla ollut yhteyttä näissä asioissa?

Tuula Mäkelä

Re: Syylät suupielissä/kielessä/ikenissä

Viesti Kirjoittaja Tuula Mäkelä » 13 Joulu 2011 20:43

Erään tuttavani sakupoika sai syylätartunnan leikkiessään toisen koiran kanssa ,jolla oli tällaisia syyliä suussaan ja huulissaan.Tuttuni kun ei tiennyt ,että ne syylät olivatkin tarttuvaa laatua, niin hän antoi koiransa leikkiä tämän syyläisen kaverin kanssa sillä seurauksella, että kohta jo omallakin koiralla syylät kukkivat sen suussa ja huulissa epämiellyttävän komeasti myös.Vähän myöhemmin hän sai sitten kuulla,että sellaista virusta oli koirilla ollut silloin liikkeellä, joka teki noita syyliä koirien suuhun.Hänen sitten kertoessaan tästä koiransa ongelmasta minullekin myös muistuikin siinä samassa sitten mieleeni,että olinkin sattumoisin juuri hiljattain jostain lehdestä pari päivää aijemmin lukenut näistä sienistä kertovan artikkelin, jossa sanottiin, että Osteri vinokas kapselit auttaisivat hyvin juuri syylien pois saamiseen,mutta en vain osannut sitten sanoa,että voisiko niitä antaa myös koirillekin,vai olisivatko ne pelkästään ihmisille vain tarkoitettuja. Sen kuultuaan hän sitten suunnistikin heti lähimpään luontaistuotekauppaan kysymään tästä asiasta ja saatuaan kuulla,että ne kävisivät koirillekin myös hän sitten ostikin niitä ja antoi niitä koiralleen, jolta syylät sitten katosivatkin tosi nopeasti sen jälkeen.

Tämä tapahtui kyllä monta vuotta sitten joskus-90 luvun puolivälissä ,mutta eiköhän niiden kapseleiden luulisi toimivan yhtä hyvin tänäkin päivänä myös,jos niillä sellainen vaikutus kerran syyliin on.

Tuula Mäkelä

Re: Syylät suupielissä/kielessä/ikenissä

Viesti Kirjoittaja Tuula Mäkelä » 13 Joulu 2011 20:54

Sorry ,huomasin vasta kerittyäni jo laittaa tuon edellisen kirjoitukseni matkaan,että minulle tuli tuossa ilmeisesti kirjoitusvirhe,sillä tuo Osterivinokas piti varmaankin kirjoittaa kyllä yhteen eikä erikseen,niinkuin vahingossa tuossa edellisessä kirjoituksessani tein ,joten korjaan sen tähän perään nyt sitten vielä myös ja pahoittelen samalla virhettäni .Se tämä kirjoittaminen kun ei tosiaankaan ole niitä minun vahvimpia puoliani,joten näin pääsi vaan sitten käymään.

Vastaa Viestiin