Arvosteluasteikossa LTV0 -lausunnon saanut koira arvioidaan sanallisesti "ei muutoksia". Tästä tulee kaikille osapuolille sellainen vaikutelma, että koiran ristiselässä kaikki olisi kunnossa. Näinhän ei kuitenkaan välttämättä ole.
Lausunto ei ota mitään kantaa siihen, että koiran ristiluukanava saattaa olla erittäin ahdas. Tämä on saksanpaimenkoirilla yleinen rakenteellinen ongelma. Kun ristiuukanava on ahdas, pienikin liika liikkuvuus (syystä tai toisesta) viimeisen lannenikaman ja ristinikaman välillä aiheuttaa hermopuristusta ja takajalkojen oireilua.
Itsellänikin on kasvatteja, jotka olisivat tässä uudessa arvioinnissa saaneet ristiselästään lausunnon LTV0. Tilastoja lukemalla koirien tilanne siis olisi näyttänyt hyvältä, ja jotkut olisivat sitä voineet käyttää iloisesti hyväkseen jalostussunnitelmia tehdessään. Näillä koirilla ahdas ristiluukanava kuitenkin on aiheuttanut selkäongelmia. Kuva tällaisesta:
Tärkeää olisi siis muistaa, että LTV0-lausunto tarkoittaa vain sitä, ettei selässä ole välimuotoista tai ylimääräistä nikamaa tai sen esiastetta. Se ei siis tarkoita sitä, että koiran ristiselkä olisi rakenteellisesti terve. Pelkäänpä vain käyvän niin, että kun koiralla on LTV0 -lausunto, siitä aletaan puhua terveselkäisenä. Ei hyvä.
Alla oleva lainattu Kennelliiton sivuilta:
http://www.kennelliitto.fi/FI/jalostusj ... tokset.htm
"Välimuotoinen lanne-ristinikama
ELL Anu Lappalainen, Helsingin yliopisto
Välimuotoinen lanne-ristinikama (lumbosacral transitional vertebra, LTV) on yleinen synnynnäinen ja perinnöllinen nikamaepämuodostuma, jonka periytymismekanismia ei tunneta. LTV:llä tarkoitetaan nikamaa, jossa on sekä lanne- että ristinikaman piirteitä. Välimuotoinen nikama voi olla viimeinen lannenikama (L7), jolloin puhutaan sakralisaatiosta tai ensimmäinen ristiluun nikama (S1), jolloin puhutaan lumbalisaatiosta. Muutos voi olla symmetrinen eli samanlainen oikealla ja vasemmalla puolella tai epäsymmetrinen, jolloin selällään otetussa röntgenkuvassa nähdään puoliero. Diagnoosi tehdään usein lonkkakuvasta, josta voidaan nähdä koiran ristiluu ja lanne-ristiluuliitos yhdestä suunnasta (”ylhäältäpäin”). Joillain koirilla lannenikamien lukumäärä on poikkeava, normaalin 7 nikaman sijaan näillä koirilla on 8 tai 6 lannenikamaa. Tämä on yksi LTV:n muoto ja se voidaan nähdä sivusuunnasta otetusta röntgenkuvasta (koira on kuvattaessa kyljellään), jossa ristiluun lisäksi näkyy koko lanneranka.
LTV:tä esiintyy useilla koiraroduilla, ja ainakin saksanpaimenkoirilla sen yhteydestä selkävaivoihin on tutkimustietoa. LTV altistaa lanne-ristiluuliitosalueen varhaiselle rappeutumiselle, minkä seurauksia voivat olla takaselän kivut ja pahimmassa tapauksessa takajalkojen halvausoireet. Hoitona käytetään lepoa ja kipulääkkeitä ja vakavimmissa tapauksissa leikkaushoitoa. Kotikoirina sairastuneet koirat pärjäävät usein melko hyvin, mutta ennuste paluusta harrastus- tai työkoiraksi on epävarma.
LTV:stä voi saada lausunnon 12 kuukautta täyttänyt koira. Arvostelussa käytetty asteikko:
LTV0 Ei muutoksia
LTV1 Jakautunut ristiluun keskiharjanne (S1–S2)
LTV2 Symmetrinen välimuotoinen lanne-ristinikama
LTV3 Epäsymmetrinen lanne-ristinikama
LTV4 6 tai 8 lannenikamaa"