Saksanpaimenkoirien ristiselkälausunnot

Terveyteen liittyvät aiheet
Vastaa Viestiin
Birgitta Johansson
Viestit: 165
Liittynyt: 06 Joulu 2007 01:41
Viesti:

Saksanpaimenkoirien ristiselkälausunnot

Viesti Kirjoittaja Birgitta Johansson » 26 Maalis 2013 12:15

Kennelliitto alkaa antaa lausuntoja saksanpaimenkoriien ristiselän välimuotoisista nikamista 1.6.2013. Hyvä juttu sinänsä, mutta tässä piilee yksi iso ongelma.

Arvosteluasteikossa LTV0 -lausunnon saanut koira arvioidaan sanallisesti "ei muutoksia". Tästä tulee kaikille osapuolille sellainen vaikutelma, että koiran ristiselässä kaikki olisi kunnossa. Näinhän ei kuitenkaan välttämättä ole.

Lausunto ei ota mitään kantaa siihen, että koiran ristiluukanava saattaa olla erittäin ahdas. Tämä on saksanpaimenkoirilla yleinen rakenteellinen ongelma. Kun ristiuukanava on ahdas, pienikin liika liikkuvuus (syystä tai toisesta) viimeisen lannenikaman ja ristinikaman välillä aiheuttaa hermopuristusta ja takajalkojen oireilua.

Itsellänikin on kasvatteja, jotka olisivat tässä uudessa arvioinnissa saaneet ristiselästään lausunnon LTV0. Tilastoja lukemalla koirien tilanne siis olisi näyttänyt hyvältä, ja jotkut olisivat sitä voineet käyttää iloisesti hyväkseen jalostussunnitelmia tehdessään. Näillä koirilla ahdas ristiluukanava kuitenkin on aiheuttanut selkäongelmia. Kuva tällaisesta:
Kuva

Tärkeää olisi siis muistaa, että LTV0-lausunto tarkoittaa vain sitä, ettei selässä ole välimuotoista tai ylimääräistä nikamaa tai sen esiastetta. Se ei siis tarkoita sitä, että koiran ristiselkä olisi rakenteellisesti terve. Pelkäänpä vain käyvän niin, että kun koiralla on LTV0 -lausunto, siitä aletaan puhua terveselkäisenä. Ei hyvä.

Alla oleva lainattu Kennelliiton sivuilta:
http://www.kennelliitto.fi/FI/jalostusj ... tokset.htm

"Välimuotoinen lanne-ristinikama
ELL Anu Lappalainen, Helsingin yliopisto

Välimuotoinen lanne-ristinikama (lumbosacral transitional vertebra, LTV) on yleinen synnynnäinen ja perinnöllinen nikamaepämuodostuma, jonka periytymismekanismia ei tunneta. LTV:llä tarkoitetaan nikamaa, jossa on sekä lanne- että ristinikaman piirteitä. Välimuotoinen nikama voi olla viimeinen lannenikama (L7), jolloin puhutaan sakralisaatiosta tai ensimmäinen ristiluun nikama (S1), jolloin puhutaan lumbalisaatiosta. Muutos voi olla symmetrinen eli samanlainen oikealla ja vasemmalla puolella tai epäsymmetrinen, jolloin selällään otetussa röntgenkuvassa nähdään puoliero. Diagnoosi tehdään usein lonkkakuvasta, josta voidaan nähdä koiran ristiluu ja lanne-ristiluuliitos yhdestä suunnasta (”ylhäältäpäin”). Joillain koirilla lannenikamien lukumäärä on poikkeava, normaalin 7 nikaman sijaan näillä koirilla on 8 tai 6 lannenikamaa. Tämä on yksi LTV:n muoto ja se voidaan nähdä sivusuunnasta otetusta röntgenkuvasta (koira on kuvattaessa kyljellään), jossa ristiluun lisäksi näkyy koko lanneranka.

LTV:tä esiintyy useilla koiraroduilla, ja ainakin saksanpaimenkoirilla sen yhteydestä selkävaivoihin on tutkimustietoa. LTV altistaa lanne-ristiluuliitosalueen varhaiselle rappeutumiselle, minkä seurauksia voivat olla takaselän kivut ja pahimmassa tapauksessa takajalkojen halvausoireet. Hoitona käytetään lepoa ja kipulääkkeitä ja vakavimmissa tapauksissa leikkaushoitoa. Kotikoirina sairastuneet koirat pärjäävät usein melko hyvin, mutta ennuste paluusta harrastus- tai työkoiraksi on epävarma.

LTV:stä voi saada lausunnon 12 kuukautta täyttänyt koira. Arvostelussa käytetty asteikko:

LTV0 Ei muutoksia
LTV1 Jakautunut ristiluun keskiharjanne (S1–S2)
LTV2 Symmetrinen välimuotoinen lanne-ristinikama
LTV3 Epäsymmetrinen lanne-ristinikama
LTV4 6 tai 8 lannenikamaa"

Eero Lukkari

Re: Saksanpaimenkoirien ristiselkälausunnot

Viesti Kirjoittaja Eero Lukkari » 26 Maalis 2013 18:11

Joo itsekin kun luin Kennelliiton sivuilta asiasta, ihmettelin, miksi saksanpaimenkoirien monista selkävioista vain välimuotoinen nikama pääsi lausuttavaksi. Minun tietääkseni saksanpaimenkoirilla esiintyy ainakin osteokondroosia (tyypillisesti ristiluussa), normaalia matalampaa selkäydinkanavaa kuten kuvassa, porrasmaista rakennetta viimeisen lannenikaman ja ristiluun välillä sekä muita degeneroivia muutoksia lumbosakraalialueella. Kunhan kerkeän perehtyä asiaan, tiedustelen tarkemmin, voisiko muitakin muutoksia alkaa arvioimaan Kennelliitossa.

Päivi Ollikka
Viestit: 268
Liittynyt: 25 Joulu 2007 19:46

Re: Saksanpaimenkoirien ristiselkälausunnot

Viesti Kirjoittaja Päivi Ollikka » 27 Maalis 2013 12:38

Minusta tuo asia on hyvä, koska näissä kohdin näkee geneettisen alttiuden 8 lannenikamaan ja ristiluu ongelmiin.
Kyllä LTV0 saanut koira voidaan luokitella terveeksi tai ainakin normaalin selän rakenteen omaavaksi.
Eri asia on sitten onko koiran rakenne terve ja se kestää sille aiheutetut rasitteet rikkoontumatta eläkeikään saakka.
Saksanpaimenkoira on kärsinyt vuosikymmeniä takapään pettämisestä ja takapään ongelmista.
Itse lähestyn selän problematiikkaa seuraavasti:
Ensimmäinen ongelma on geneettinen (8 lannenikamaa - ja sen kaikki variaatiot) - tämä on se helpoin. Se todetaan jo 6kk koirilta.
Toinen ongelma on rakenteellinen. Sakemannin rakenne (en puhu nlykoirien liitoitellusta ulkomuodosta) ... on sakemannin rakenne ... ja se altistaa heikolle lanneosalle ja sen kautta selkäongelmille.
Vuosien saatossa olen miettinyt syytä tähän. Yksi on varmasti liian pystylantio. Se ei yksin riitä - itse (ja kaverien kanssa) olen epäillyt sylttytehtaaksi hännän asentoa. Niillä koirilla joiden häntä kiinnittyy "ylös" ja ne juoksevat häntä selkälinja yläpuolella myöskin lannekanava on yleensä laaja. Sitten taas nämä perinteiset sakemannin malliset koirat kärsivät kapenevasta lannekanavan rakenteesta. Nämä yleensä sairastuvat 5-7 vuotiaana lumbosakraalistenoosiin. Ongelma on vanha ja ihanne on jo pitkään ollut ettei häntä juostessa nouse selkälinjan yläpuolelle.
Kolmas ongelma. Meillä on rodussa joku välilevyrappeumasairaus, ja jo 3 vuotiaat koirat joutuvat selkäleikkuriin pursuilevien välilevyjen takia.

Ongelma on - eikä sitä ratkaista mitenkaan nopeasti. Paras tapa varmaankin on käyttää hieman iäkkäämpiä, kovassa käytössä olleita koiria jalostukseen. Kuvata ne uudelleen ennen astutusta - ja jos on käytössä kestänyt niin sitten voi käyttää jalostukseen. Nartuilla se on hieman ongelmallista, mutta ensi synnyttäjän ikää voisi hyvin hilata lähemmäs neljää vuotta. Siinä ehtii jo kaikenlaista sairautta puhjeta ennen ensimmäistä pentuetta.
Uroksissa taas - mitä vanhempi sen parempi. Jos on kymmenen vuotta ja hyppää vielä hyvin ja astuu kunnolla - ei voi kauheen säpäleinä ranka olla.

Miten ongelmaa tulee vastustaa? En tiedä. Itse jätän käytöstä pois jos lannealue ei ole normaali. Onko siitä mitään hyötyä - en tiedä. Onko se järkevää, en tiedä. Olen päätynyt kyseiseen ratkaisuun, koska parempaa vaihtoehtoa ei ole eikä kukaan tiedä miten homma periytyy.
Kokonaisuuden kannalta ei ole koskaan järkeä karsia kovalla kädellä jalostuspohjaa. Onko jalostuksesta pois sulkeminen oikea ratkaisu - aika näyttää.

Eero Lukkari

Re: Saksanpaimenkoirien ristiselkälausunnot

Viesti Kirjoittaja Eero Lukkari » 08 Huhti 2013 17:14

Tavoitin Lappalaisen ja hänen mielestään ongelmana muiden muutosten arvioinnissa on arvosteltaviksi tulevien kuvien vaihteleva laatu ja varsinkin tuollaisessa ahtaan selkäydinkanavan tapauksessa määrittely, mikä on ahdas.

Kennelliitto on saanut valmiiksi selkäkuvien kuvaukseen ja arvosteluun liittyvät ohjeet, ja niissä kerrotaan että 12-24kk iässä kuvatusta saksanpaimenkoirasta annetaan vain LTV-lausunto, mutta 24kk iästä eteenpäin annetaan myös spondyloosilausunto.

Selkäohje2013

Selkien kuvausohje

Elina Pöyhönen
Viestit: 7
Liittynyt: 06 Joulu 2007 14:37

Re: Saksanpaimenkoirien ristiselkälausunnot

Viesti Kirjoittaja Elina Pöyhönen » 05 Syys 2014 21:49

Mikäli koiralla on 8. epäsymmetrinen nikama ja vinolantio, niin silloinhan se käsittääkseni on tuo LTV4 ja VA jotain. Tuleeko tuo vinolantio maininta mitenkään näkyviin?

Sonja Lehtinen
Viestit: 140
Liittynyt: 04 Joulu 2007 00:09

Re: Saksanpaimenkoirien ristiselkälausunnot

Viesti Kirjoittaja Sonja Lehtinen » 06 Syys 2014 18:45

Ei vaan jos koiralla on epäsymmetrinen nikama sen on LTV3, riippumatta oliko normaaleja nikamia 6 tai 7. Eli LTV 4 koiralla on joko 6 tai 8 normaalia lannenikamaa ja normaali ristiluu. LTV3 ja LTV nikamassa on sekä lannenikaman että ristinikaman piirteitä.
VA lausunto liittyy taas lähinnä korkkiruuvihäntäisten rotujen nikamaepämuodotumiin, jossa nikamat ovat sivuttais kuvassa epänormaaleja, kun taas LTV3 ja LTV2 eron näkee lähinnä lonkkakuvassa. Ja aika usein epäsymmetriseen liittyy tuo lanton vinous, koska tällöinhän koiralla välityypin nikama on esim oikealta puolelta lannenikaman oloinen sivuhaarakkeineen, ja vasemmalta ristinikaman oloinen ilman sivuhaarakkeita. Nuorena kuvattaessa ei lantio ehkä ole luutunut vinoon, mutta kai se liki väistämätöntä on.

Elina Pöyhönen
Viestit: 7
Liittynyt: 06 Joulu 2007 14:37

Re: Saksanpaimenkoirien ristiselkälausunnot

Viesti Kirjoittaja Elina Pöyhönen » 06 Syys 2014 22:06

Juu kuvissa näkyvät muutokset olikin jo selvillä, mutta nyt selkis tuo LTV-aste. Kiitos!

Oma 11-vuotias kuvattu aikoinaan selästä, mutta virallisia kuvia ei ole. Kyseessä siis LTV3. Geeniryhmän tutkimukseen olen koiran tiedot kuvineen kera näytteen toimittanut.

Vastaa Viestiin