Ruotsissa tehty tutkimus saksanpaimenkoirien sairauksista

Terveyteen liittyvät aiheet
Vastaa Viestiin
Eero Lukkari

Ruotsissa tehty tutkimus saksanpaimenkoirien sairauksista

Viesti Kirjoittaja Eero Lukkari » 11 Heinä 2013 16:01

Pari viikkoa sitten julkaistiin loistava tutkimus saksanpaimenkoirien sairauksista ja kuolinsyistä Ruotsissa. Jos se olisi julkaistu aiemmin, olisi sitä voinut käyttää lähteenä JTO:ssa.

Tutkimuksen aineistona oli 445 336 vakuutettua koiraa Ruotsissa (Agria), joista saksanpaimenkoiria oli 7,3% eli 32 486. Aineisto kattoi vuosina 1995-2006 vakuutetut koirat. Sairaudet ja kuolinsyyt oli ryhmitelty yleisluonteisiin kategorioihin ja niiden sisällä vielä tarkempiin kategorioihin.

Seuraavassa on suomentamani oleellisimmat taulukot ja kuvat tutkimuksesta. Karsin taulukoista luottamusvälit, koska ne lähinnä tekevät taulukoista vaikeampia lukea. Taulukoiden numerointi on alkuperäistekstin mukainen. (Suhteellinen riski muihin rotuihin verrattuna on luku, joka saadaan kun jaetaan saksanpaimenkoirien tapausmäärä per koiravuosi muiden rotujen tapausmäärällä per koiravuosi. Mikäli se on yksi, riski on yhtä suuri, mikäli suurempi kuin yksi riski saksanpaimenkoirilla on suurempi kuin muilla roduilla, mikäli pienempi kuin yksi riski saksanpaimenkoirilla on pienempi.)

Kuva
Kuva
Kuva
Kuva
Kuva
Kuva
Kuva
Kuva
Kuva

Kuten taulukoista/kuvista voi nähdä, iho-ongelmat ovat yleisin syy eläinlääkärin hoitoon hakeutumiseen ja riski saksanpaimenkoirilla niihin on 1,9-kertainen muihin rotuihin verrattuna. Riski iho-ongelmiin kuolin- tai lopetuksen syynä on saksanpaimenkoirilla 7,8-kertainen muihin rotuihin verrattuna. Saksanpaimenkoirilla iho-ongelmat ovat yleisyyden lisäksi siis myös vakavampia kuin muilla roduilla. Sama koskee immunologisia sairauksia, varsinkin kun ottaa huomioon, että tutkimuksessa saksanpaimenkoirille tyypillisiä autoimmuunisairauksia (taulukko 6) ei oltu ryhmitelty kategoriaan "immunologinen". Kirjoittajien mukaan aineistossa tulehduksellisissa ihosairauksissa uroskoirat olivat yliedustettuina.

Tutkimuksessa ei tätä seikkaa kommentoitu, mutta kuvista näkee, että saksanpaimenkoirien riski eläinlääkärin hoitoa vaativiin infektioihin on 1,5-kertainen ja kuolemaan/lopetukseen johtaviin infektioihin 1,8-kertainen muihin rotuihin verrattuna. Sen lisäksi siis, että saksanpaimenkoirien immuunijärjestelmä hyökkää omia kudoksia vastaan (autoimmuunisairaudet) ja vääriä molekyylejä vastaan (allergiat), se tämän aineiston perusteella vaikuttaisi toimivan muita rotuja heikommin oikeassa tehtävässään eli taudinaiheuttajia vastaan.

Tutkimuksen aineistossa saksanpaimenkoirilla oli huomattavan vähän sydämen ja umpierityselimistön sairauksia. Mahdollisena syynä sille tutkijat pitävät saksanpaimenkoirien kuolemista moniin muihin rotuihin verrattuna keskimäärin nuorempina, sydämen ja umpierityselimistön sairaudet kun puhkeavat yleensä vasta vanhemmalla iällä.

Kuolinsyylistalla (taulukko 9) varsin perinteiset sairaudet ovat korkealla. Kuolinsyitä tarkastellessa on hyvä muistaa, että Agrian vakuutus loppuu 10/12 vuoden iässä, joten vanhojen koirien kuolinsyyt ovat listalla aliedustettuina.

Tutkimuksessa pohditaan aineiston kattavuutta sekä luotettavuutta ja todetaan, että aineisto ei ole täydellinen lähde sairauksien esiintymisen tutkimiselle, mutta se on niin laaja, että korkeita tilastollisia merkitsevyyksiä voidaan saavuttaa. Kirjoittajien mukaan vain ensimmäinen diagnoosi jokaiselle eläimelle huomioitiin, mikä on täsmällisin tapa verrata rotuja, mutta aliarvioi sairauksien kokonaiskuorman. Agrian tietokanta on validoitu, ja sen yhtenevyys alkuperäisten eläinlääkärien rekisterien kanssa on hyvää tasoa. Aineistossa todennäköisesti helposti diagnosoitavat sairaudet ovat yliedustettuina vaikeasti diagnosoitaviin sairauksiin verrattuna.

Lähde
Vilson Å, Bonnett B, Hansson-Hamlin H, Hedhamma. Å. Disease patterns in 32,486 insured German shepherd dogs in Sweden: 1995–2006. Veterinary Record (2013)

Birgitta Johansson
Viestit: 165
Liittynyt: 06 Joulu 2007 01:41
Viesti:

Re: Ruotsissa tehty tutkimus saksanpaimenkoirien sairauksist

Viesti Kirjoittaja Birgitta Johansson » 13 Heinä 2013 11:31

Hyvä tilasto, kiitos, että laitoit tännekin!

Eikös nuo ole olleet saatavilla jo vuonna 2009, jolloin Koiramme-lehdessä oli aiheesta juttu? Ainakin omalle juttupalstalleni olen linkittänyt kyseiseen Agrian tutkimukseen liittyviä artikkeleita jo joulukuussa 2009.
http://www.sonorian.fi/forum/index.php?topic=22.0

Koiramme-lehden 11/09 mukaan tutkimuksen perusteella tehdyt rotuprofiilit oli toimitettu Ruotsissa myös rotujärjestöille jalostuksen ohjaamisen avuksi.

Onko SPL miten aktiivisesti yhteydessä Ruotsin ja muiden maiden rotujärjestöihin esim. tällaisen informaation saamiseksi/jakamiseksi?

Eero Lukkari

Re: Ruotsissa tehty tutkimus saksanpaimenkoirien sairauksist

Viesti Kirjoittaja Eero Lukkari » 13 Heinä 2013 13:32

Joo Agria on julkaissut rotuprofiileja jo aiemmin, mutta tässä tutkimuksessa olevat taulukot vaikuttaisivat sisältävän tarkempaa tietoa kuin Agrian tarjoamat. Ruotsin rotujärjestöhän tarjoaa Agrian tietoja sivuillaan kaikille: http://avel.schaferhundklubben.se/Sjukdomar_1

Vastaa Viestiin