Jakautunut ristiluunharjanne

Terveyteen liittyvät aiheet
Vastaa Viestiin
Pirjo Niskanen

Jakautunut ristiluunharjanne

Viesti Kirjoittaja Pirjo Niskanen » 18 Tammi 2014 08:53

Kysyn, koska en tiedä enkä ole asiaa aiemmin seurannut/havainnut. Nyt kun koiriemme selkiä kuvataan virallisesti niin tietokannassa on paljon näitä selkädiagnooseja "jakautunut ristiluunharjanne". Onko näitä diagnooseja miten paljon saatu aiemmin ja jos on niin onko ne tulleet tilanteissa, joissa koira on kuvattu, kun se on oireillut? Mietin tätä sen vuoksi, että jollakin foorumilla oli arvioitu selän kestämistä eli kotikoirana kyllä, mutta harrastuskoirana ei. Mihin tämä arvio perustuu, koska ei kai voida tietää, että miten monella harrastuskoiralla olisi ollut tai on tämä "epämuodostuma", koska niitä ei ole kuvattu. Tätä vaan pohdiskelen siksi, että paljonko jää koiria pois harrastuskäytöstä tämän diagnoosin vuoksi ja paljonko tämä taas seuloo jalostuksesta koiria pois? Lonkkien osalta perinnöllisyyttä ja sen astetta on tutkittu, mutta tämä selkäjuttu lienee vielä tutkimatta.

Eero Lukkari

Re: Jakautunut ristiluunharjanne

Viesti Kirjoittaja Eero Lukkari » 18 Tammi 2014 10:40

Asiaahan ei ole tutkittu kunnolla, mutta jos tämä "jakautunut ristiluun keskiharjanne" on ainoa muutos niin koiralle tuskin sen takia mitään oireita ikinä tulee eikä sen pitäisi estää harrastusuraa. Tämä muutos on myös tämänhetkisen tietämyksen mukaan saksanpaimenkoirilla niin yleinen, että ei ole järkevää jättää kaikkia tämän muutoksen omaavia koiria pois jalostuksesta. Oma mielipiteeni on, että jos niitä käyttää jalostukseen niin pitäisi kuitenkin yhdistää koiraan, jolla on täysin normaali selkä. En tiedä mutta veikkaisin, että tämän "jakautunut ristiluun keskiharjanne" omaavia koiria on lausuttu eri eläinlääkärien toimesta varsin paljon selältään täysin terveiksi.

Mirva Sainio
Viestit: 40
Liittynyt: 11 Helmi 2008 20:31

Re: Jakautunut ristiluunharjanne

Viesti Kirjoittaja Mirva Sainio » 18 Tammi 2014 13:09

En tiedä mutta veikkaisin, että tämän "jakautunut ristiluun keskiharjanne" omaavia koiria on lausuttu eri eläinlääkärien toimesta varsin paljon selältään täysin terveiksi.[/quote]
Sama mutu nyt kun Eerolla. Meiltä lähti monta koiraa eläinlääkärin lausunnolla "terve selkä" ja nyt tulee takasin tuomiolla "jakautunut ristiluun keskiharjanne".

Pirjo Niskanen

Re: Jakautunut ristiluunharjanne

Viesti Kirjoittaja Pirjo Niskanen » 18 Tammi 2014 13:56

Juurikin tähän viitaten mitä Mirva kirjoitit, että terveinä on selät lähteneet ja nyt sitten muuta diagnoosia pukkaa, joten se tässä hieman ihmetyttää. http://www.kennelliitto.fi/perinnolliset-selkamuutokset : LTV:tä esiintyy useilla koiraroduilla, ja ainakin saksanpaimenkoirilla sen yhteydestä selkävaivoihin on tutkimustietoa. LTV altistaa lanne-ristiluuliitosalueen varhaiselle rappeutumiselle, minkä seurauksia voivat olla takaselän kivut ja pahimmassa tapauksessa takajalkojen halvausoireet. Hoitona käytetään lepoa ja kipulääkkeitä ja vakavimmissa tapauksissa leikkaushoitoa. Kotikoirina sairastuneet koirat pärjäävät usein melko hyvin, mutta ennuste paluusta harrastus- tai työkoiraksi on epävarma.. Tämän lausunnon mukaan tutkimustietoa on olemassa ja viitteitä siihen, että ko. diagnoosilla varustetun koiran kestäminen rasituksessa vähintäänkin arveluttavaa. Mä olen ollut ainakin pimennossa tämän tiedon osalta. Toivottavasti tässä ei ole kyseessä sama ilmiö, kun aikanaan (2003) perianaalifistelian kanssa, jolloin kenenkään koira ei sitä sairastanut eikä kukaan tiennyt mitään koko asiasta. Asia oli kuitenkin toisin, kuten moni sen tänä päivänä jo tietää.

Päivi Ollikka
Viestit: 268
Liittynyt: 25 Joulu 2007 19:46

Re: Jakautunut ristiluunharjanne

Viesti Kirjoittaja Päivi Ollikka » 18 Tammi 2014 15:24

Olen ollut Anu Lappalaisen luennolla ensimmäisen kerran 2007 tms jo silloin hän avasi tuota LTV asiaa. Sanoi sen olevan perinnöllistä ja koirien mahdollisuus sairastua CESiin on n. 20% suurempi ja ne sairastuvat 1,5 vuotta aikaisemmin kuin normaalirakenteen omaavat koirat.
LTV1 ja muiden muunnosten yleisyys tukevat kaikkien meidän tiedossa olevaa asiaa, että susikoira hajoaa selästään - jos ei 3 vuotiaana niin suurin osa 5-7 vuotiaana :(
Ja se on ihan kökkö juttu :(
Varsinkin kaikki se työ terveemmän koiran puolesta valuu nyt hukkaan, jos todetaan että näitä virhediagnooseja on enemmänkin. Toivotaan nyt vielä, että asia ei olisi näin ja nämä virhediagnoosit jäisivät kuitenkin yksittäistapauksiksi :(
Tässä kohden on kuitenkin aivan upeaa, että tämä selkähomma vihdoin saatiin viralliseksi ja kaikkien näkyviin. Näin on paljon helpompaa hankkia tulevaisuuteen eväitä terveemmän saksanpaimenkoiran puolesta.
Miten vikaa voi ja pitää vastustaa? Ei kai oikein kukaan tiedä. Nyt näyttää siltä ettei pelkkien terveendiagnoosin saaneiden varaan pystytä hommaa kasaamaan - ja toisekseen - jalostus meidän rodussa tapahtuu ennekaikkea Saksassa, jossa ei todellakaan seländiagnostiikka ole millään tasolla. "Terve selästä" -kuvat ei Saksassa tarkoita yhtään mitään :|
Eero tuossa mainitsikin jo, että normaali-normaali paritus olisi toive, mutta rodun tila huomioiden muutos-normaali on se todellisuus.
Nyt emme kuitenkaan voi heittää kaikkea muuta roskikseen ja kasvattaa vain selältään terveitä tai lonkitaan terveitä tms. Luonne ja terveys kulkee käsi kädessä. Terveellä surkimuksella tekee ihan yhtä paljon kuin sairaalla huippukoiralla.
Ei ole helppo tulevaisuus, mutta nyt meillä on edes mahdollisuus vaikuttaa siihen. Kiitos päättäjille siitä!

Eero Lukkari

Re: Jakautunut ristiluunharjanne

Viesti Kirjoittaja Eero Lukkari » 18 Tammi 2014 15:54

Täytyy kuitenkin muistaa, että LTV1 "jakautunut ristiluun keskiharjanne" ei tarkoita välimuotoista nikamaa, vaan ainoastaan sen jonkinlaista esiastetta. Sen voi jossain määrin rinnastaa B-lonkkaan. Ne muodot, jotka oireita todennäköisimmin aiheuttavat ovat LTV2 "symmetrinen välimuotoinen lanne-ristinikama" ja LTV3 "epäsymmetrinen lanne-ristinikama".

Ondrekan ja kumppanien yhdessä tutkimuksessa he olivat sitä mieltä, että LTV ei edes olisi pääasiallinen syy selkäongelmien yleisyyteen saksanpaimenkoirilla, vaan syyt löytyisivät muista selkäsairauksista ja rakenteellisista tekijöistä kuten kapeampi selkäydinkanava, ristiluun osteokondroosi, aikaisin ilmenevät rappeumamuutokset ja porrasmainen rakenne viimeisen lannenikaman ja ristiluun välissä.

Päivi Ollikka
Viestit: 268
Liittynyt: 25 Joulu 2007 19:46

Re: Jakautunut ristiluunharjanne

Viesti Kirjoittaja Päivi Ollikka » 18 Tammi 2014 16:12

^ Juurikin näin, mutta onko LTV 1 kuitenkin merkki koiran kantavan geneettisesti LTV muunnosta?

Eero Lukkari

Re: Jakautunut ristiluunharjanne

Viesti Kirjoittaja Eero Lukkari » 18 Tammi 2014 16:39

^Tuskin tuohon kukaan osaa vastata, kun LTV:n periytymistapa ei ole selvillä.

Tätähän voi tietysti spekuloida, että LTV periytyy todennäköisesti usean geenin välityksellä, ja että tällaisella LTV1 koiralla voisi olla joitakin LTV:lle altistavia geenimuotoja, muttei niin montaa tai ei sellaista geeniyhdistelmää, että sille olisi tullut varsinainen LTV.

Sauli Vatanen
Viestit: 43
Liittynyt: 04 Joulu 2007 19:55

Re: Jakautunut ristiluunharjanne

Viesti Kirjoittaja Sauli Vatanen » 19 Tammi 2014 10:10

Selkäarvostelut on kyllä ollut mielenkiintoisia seurata. Epäilen myös, että LTV1 ei ole aikaisemmin lausuttu pätevienkään arvostelijoiden toimesta ollenkaan. Tieto siis hyvin vähäistä, joten kannattaa nyt muutamia vuosia seurata tilannetta ennen ku alkaa koiria jalostuksesta hylkäämään.

Muutamia ongelmiakin tässä on. Ensinnäkin emämaan tilanne. Kuten Päpä sanoi, niin Saksassa selkälausunnot ovat hyvin epämääräisiä. En ole saksalaisilta kuullut koskaan kennelliiton lausuntoja vastaavia diagnooseja lannerangasta. Ainoastaan CES tai spondyloosi -lausuntoja. Toisekseen välikuvista monttuun menneet Suomessa. LTV3 koirat monasti menee kotikoiriksi tai monttuun, eikä kuvia koskaan julkisteta. Joka tapauksessa, kun hieman tuntee taustoja niin pysyy tilastojen luotettavuudessa kärryillä. Samat ongelmathan koskevat lonkkia ja kyynäriä välikuvien osalta.

Sonja Lehtinen
Viestit: 140
Liittynyt: 04 Joulu 2007 00:09

Re: Jakautunut ristiluunharjanne

Viesti Kirjoittaja Sonja Lehtinen » 27 Tammi 2014 18:26

Tuon keskiharjanteen osalta epäilen että omiakin ns. terveitä voi olla kyseisellä ominaisuudella. Ja mitä vanhoja kuvia katselin niin äkkiseltään näyttäisi siltä että välikuvissa (siis lonkkakuva) tuo keskiharjanne näyttäisi olevan jakautunut ja sitten myöhemmissä kuvissa yhteneväinen. Sivukuvassa ristiluu siisti, eikä se mutkakaan näytä eri iässä sen suuremmalta, mutta laittaa kyllä miettimään kannattaisiko tosiaan sen LTV lausunnonkin kanssa odottaa sinne 2vuoteen? Ja siis kyseessä tosiaan omat pähkäily hitsaajan ammattitaidolla vanhoista kuvista, ei mitkään lekureitten lausunnot.

Mutta vaikeahan mistään periytyvyyksistä on puhua kun vasta on päästy selvyyteen siitä mitä kuvista tutkitaan, ja edelleen röntgen antaa vaan suuntaa. JOllain LTV1 koiralla saattaa olla jossain nikamaraossa jopa sivuhaarakkeen aihiota, ja toisella kyse on vain ristiluun yläosan muodosta. Joku 10v kun menee ja koiria kuvataan ehkä kertoo enemmän. Itse en ole huolissani jos koirissa on pelkkää LTV1 ja ei muita selkävaivoja, mutta toistaiseksi omista ei ole yhtään lausuntoa, vain epävirallisia terveitä.

Sonja Lehtinen
Viestit: 140
Liittynyt: 04 Joulu 2007 00:09

Re: Jakautunut ristiluunharjanne

Viesti Kirjoittaja Sonja Lehtinen » 02 Huhti 2014 20:07

Laitetaas pari kuvaa, eli kävi lausuttavana 5v narttu tässä sen ristiluu viimeviikolta
Kuva
ja sama koira 7kk
Kuva
Välikuvissa keskiharjanne selvästi jakautunut.
Nyt vuotiaana kuvattu tytär välikuvissa aika samannäköinen kuin emänsä
Kuva ja nyt vuotiaana oli vielä viivassa katkos, valitettavasti en tajunnut sen kuvia pyytää disketille. Pysyykö sillä katkos vai jatkaako keskiharjanne luutumistaan, selviää sitten tulevaisuudessa. Toki joku hidas luutuminen silloinkin on kyseessä, sillä maleilla ei näkynyt moista lausuntoa ollenkaan.

Minna Knuuttila

Re: Jakautunut ristiluunharjanne

Viesti Kirjoittaja Minna Knuuttila » 07 Huhti 2014 07:26

Tämän vuoden aikana on saamieni tietojen mukaan Helsingin yliopistolla käynnistymässä LTV tutkimus, jossa tutkitaan geeniperimää ja sen mahdollista yhteyttä eri fenotyypin LTV-muunnoksiin. Sen jälkeen saanemme varmaan taas lisää tietoa.

LTV1-diagnoosiin vaikuttaa muutkin asiat kuin pelkkä katkos keskiharjanteessa. Varsinkin tapauksissa jotka on siinä rajalla lonkkakuvasta katsottuna, sivukuvasta voidaan tehdä lopullinen lausunto. Ymmärsin että myös tuo ristiluun yläosan korkeus (-> askel kohti jakautuvaa nikamaa?) on eräs tekijä lausuntoon päätymisessä.

Ainakin oman koirani (lumbalisaatio) lähisuvusta löytyy kaikkia muotoja LTV0-LTV4 ja todennäköisesti myös muiden koirien lähisuvusta joilla jonkinasteinen LTV on todettu. Olen arvioituttanut myös aiemmin terveeksi lausuntun koiran kuvan asiantuntijalla uudelleen, kun mielestäni kuvasta näkyi selvä LTV1. Näin myös asiantuntijan mielestä.
Tästä syystä yhdyn Sonjan näkemykseen siitä että aiemmin terveiksi lausutuissa on hyvinkin vähintään LTV1-muotoja. Onko tällä sitten mikä merkitys yksilön oman terveyden tai jalostuksen osalta - enpä arvaa ottaa kantaa kun ei sitä tutkijatkaan vielä osaa tehdä.


Elina Pöyhönen
Viestit: 7
Liittynyt: 06 Joulu 2007 14:37

Re: Jakautunut ristiluunharjanne

Viesti Kirjoittaja Elina Pöyhönen » 11 Huhti 2014 09:30

Onko tutkimuksen tiimoilta tulossa joukkonäytteenottoa jonkun tapahtuman yhteyteen?

Lea Mikkola

Re: Jakautunut ristiluunharjanne

Viesti Kirjoittaja Lea Mikkola » 13 Huhti 2014 12:35

On tulossa Lehtimäen leirille ainakin kahdeksi päiväksi. Lisäksi esim. Lahdessa on joukkonäytteenotto ensi viikon viikonloppuna 18.4. https://www.facebook.com/events/699222176800528/

Koirien geenitutkimuksen FB-sivuilla voi seurata myös muita joukkonäytteenottoja tältä keväältä. Jos joku ei ole facebookissa, tapahtumia voi seurata myös sivuilta http://www.koirangeenit.fi.

Joukkonäytteenotot ovat kaikille avoimia ja yleensä eivät kohdistu tiettyyn rotuun tai sairauteen. Lehtimäki on siinä poikkeus, että se kohdistuu käytännössä saksanpaimenkoiriin ja järjestetään sinänsä eksklusiivisesti leiriläisille. Saksanpaimenkoira on meille tutkimusrotuna todella tärkeä ja uusia näytteitä kaivataan jatkuvasti etenkin lonkka-, LTV- ja luonneprojekteihin, joten siksi siihen satsataan eri tavoin.

Mikäli mikään joukkonäytteenotto ei sovi ja leirillekään ei ole tulossa, minuun voi ottaa yhteyttä (yhteystiedot tuolla Minnan aiemmin linkkaamalla LTV-tutkimussivulla). Yritetään sitten miettiä miten koirasta saataisiin näyte omistajille sopivimmalla tavalla.

Vastaa Viestiin