Koetuomarikoulutus

SPL:n Koulutukseen ja kokeisiin liittyvät aiheet
Vastaa Viestiin
Laura Havana
Viestit: 174
Liittynyt: 04 Joulu 2007 14:21

Koetuomarikoulutus

Viesti Kirjoittaja Laura Havana » 21 Loka 2014 10:27

Saksanpaimenkoiraliitto käynnistää SPL-koetuomarikoulutuksen. Koulutus aloitetaan perehdyttämiskoulutuksella kevään 2015 aikana. Koulutukseen voivat ilmoittautua perusvaatimukset täyttävät SPL:n jäsenet.

Perusvaatimukset ovat:
• ikä 25-50 vuotta
• Kennellitton jäsen
• aktiivinen toiminta alaosastossa ja/tai liiton organisaatiossa
• omaa perustiedot koiran jalostuksesta
• useamman vuoden omakohtainen kokemus koiran kouluttamisesta
• suorittanut itse koulutetulla saksanpaimenkoiralla SchH3/IPO3 koulutustunnuksen
• on suorittanut hyväksytysti SPL-maalimieskoulutuksen
• on toiminut kokeenjohtajana/kokeesta vastaavana henkilönä
• on perehtynyt arvosteluperusteisiin

Perustelluista syistä koulutukseen voi päästä mikäli kaikki em. kohdat eivät täyty. Kaikkien vaatimusten tulee täyttyä ennen koulutuksen päättymistä. Perehdytyskoulutukseen osallistuneet saavat oikeuden osallistua 2016 järjestettävään soveltuvuuskokeeseen. Soveltuvuuskokeen hyväksytysti suorittaneet nimetään koetuomarioppilaiksi.

Lisätietoja antaa tarvittaessa Juha Puurunen puh. 044-2798935 ja Vesa Laaksonen puh. 050-3489839. Perustellut ilmoittautumiset osoitteella juha.puurunen@spl.fi. Ilmoittautumisen tulee olla perillä 31.12.2014 mennessä. Ilmoittautumisesta tulee käydä ilmi perusvaatimusten täyttyminen.

Jaana Tuukkanen
Viestit: 20
Liittynyt: 27 Joulu 2010 15:32
Paikkakunta: Vantaa

Re: Koetuomarikoulutus

Viesti Kirjoittaja Jaana Tuukkanen » 03 Marras 2014 18:26

En tiiä onko tyhmä kysymys, mutta kysyn silti kun askarruttaa.

"Perustelluista syistä koulutukseen voi päästä mikäli kaikki em. kohdat eivät täyty. Kaikkien vaatimusten tulee täyttyä ennen koulutuksen päättymistä."

Perusvaatimuksena oli että pitää olla suorittanut hyväksytysti SPL-maalimieskoulutuksen. Tarkoittaako tämä nyt sitä, että naiset on ns. suljettu koetuomarikoulutuksesta pois?! :shock:

Esa Koivulahti
Viestit: 134
Liittynyt: 04 Joulu 2007 18:27

Re: Koetuomarikoulutus

Viesti Kirjoittaja Esa Koivulahti » 03 Marras 2014 19:27

Jaana; Tyhmiä kysymyksiä ei ole.

Ko. Kysymyksestä käytiin koetuomareitten kesken erittäin laaja keskustelu. Keskustelun jälkeen alkuperäistä vaatimusta jopa lievennettiin. Lähtökohtana vaatimukselle oli ja on, että koetuomarin pitää ymmärtää koiran kouluttaminen myös maalimiehen näkökulmasta. Mikäli tämä ymmärrys koetuomarilta puuttuu on hyvin vaikeata lähteä arvostelemaan koiran ominaisuuksia suojelukokeessa. Koetuomari toimii kokeessa myös maalimiehen "esimiehenä" joten myös tämä osuus on hallittava.

Vaatimuksella ei ole pyritty sulkemaan naisia koulutuksesta pois, koulutukseen hakeutuvan pitää vain suorittaa SPL-maalimieskoulutus hyväksytysti. Vaatimus tulee varmasti eteen myös joillekin miespuolisille henkilöille, olen kuitenkin vakuuttunut siitä, että vaatimus palkitsee tulevaisuudessa meidät kaikki yhä paremmilla SPL-tuomareilla.

T:EKKU

Jaana Tuukkanen
Viestit: 20
Liittynyt: 27 Joulu 2010 15:32
Paikkakunta: Vantaa

Re: Koetuomarikoulutus

Viesti Kirjoittaja Jaana Tuukkanen » 05 Marras 2014 13:25

Ymmärrän hyvin tuon teidän pointin, sitä en kuitenkaan ymmärrä etteikö naiset ilman maalimiespätevöintiä voisi oppia olemaan "hihanvarressa" ja etteikö koirankouluttamista voisi oppia ns. vierestä, varsinkaan kun Suomessa SPL-puolella koetuomarikoulutus on ihan varmasti huipputasoa.
Vaikka päätöksellä ei ole pyritty tietoisesti sulkemaan naisia pois, niin kyllähän päätös on jo ihan fyysisesti OSALLE naisista mahdottomuus :( .
Se että muita osia on lievennetty, ei paljon auta siihen, koska kuitenkin kaikkien kohtien tulee täyttyä.

En todellakaan epäile yhtään, etteikö tulevaisuudessa SPL-tuomarit voisi olla yhä parempia, onhan ne todella loistavia, osaavia ja ammattitaitoisia jo nyt. :)

Mutta tämä vaan minun ajatukseni ja ehkä olen yksin ajatuksen kanssa, joten kiitos kuitenkin Ekku vastauksesta :)

T. Feministi :D

Juha Puurunen
Viestit: 604
Liittynyt: 04 Joulu 2007 08:30

Re: Koetuomarikoulutus

Viesti Kirjoittaja Juha Puurunen » 04 Joulu 2014 11:44

Hakemuksia koulutukseen on tullut kokonaista 4 kappaletta. Katsomoissa ja nettipalstoilla on ollut huomattavasti enemmän "tuomareita", missäs ne nyt on? :)

Ville Salmia
Viestit: 395
Liittynyt: 04 Joulu 2007 15:11

Re: Koetuomarikoulutus

Viesti Kirjoittaja Ville Salmia » 26 Joulu 2014 09:14

Saahan niitä mielipiteitä olla suorituksista...arvostelulaji. Mitä tulee tuomarikoulutukseen/tuomarina toimimiseen,niin ainakaan itselläni ei olis edes aikaa. Mun aika menee koirien kouluttamiseen, ja lasten kans touhuiluun.Ja ikääkin on jo yli rajojenne.
Uskoisin että mielenkiintoa olis laajemminkin, mutta pelkkä koulutusurakka taitaa pelottaa monia. Uskoisin että jos jotenkin sitä keventäisi esim. etteivät ottaisi nopeasta valmistumisesta paineita, niin saattais ehkä tulla enemmän hakemuksia.Tuomarioppilaita vois mielestäni käyttää harjoittelemassa esim. simuloiduilla kokeilla, joita aika moni tarttis,ennen varsinaisia kokeita.Voisin kuvitella että esim.BH-/ ykköseen olisi hyvä saada tietoa koiran käyttäytymisestä jo etukäteen.
Nää on vaan tällassii heittoja ja rakentavassa mielessä toki.

Hyvää vuotta 2015.

Ville

Sonja Lehtinen
Viestit: 140
Liittynyt: 04 Joulu 2007 00:09

Re: Koetuomarikoulutus

Viesti Kirjoittaja Sonja Lehtinen » 26 Joulu 2014 17:43

Itseäkin hiukan ihmetyttää tuo maalimies vaatimus, kun maalimiehistä muutenkin pulaa, tietty jos tuomarius on maalimiesten eläkevirka.
Sinänsä se ohjeistuksen antaminen ilman kokemusta maalimiestyöskentelystä, niin ihan onnistuneesti työelämässäkin esimiehet ohjeistavat ja kouluttavat tehtäviin, joita eivät itse ole tehneet (ja eivät edes osaisi tehdä).
Oman kiinnostuksen tuomaritehtäviä kohtaan ainakin tuo maalimiesvaativus vie, koska mikään kuntosalikaan ei auta välilevynpullistumaan, ja ihan rehellisesti aika harvassa(en ole vielä tavannut) on sellaiset naiset fyysisesti joille omani pitkään liikkeeseen lähettäisin, ei sillä etteikö se monen miehenkin kanssa hirvitä.
Välillä tulee kyllä mieleen onko ihmisillä uskoa koulutuksiin, eli kunnioittavatko maalimiehet koulutusohjaajan osaamista, entä tuomarit maalimiesten osaamista. Tuomareitahan nyt kritisoi kaikki, millon on joulupukkeja, millon turhan tiukkoja, kuka saa liikaa ja liian vähän pisteitä. :)

Mutta toivotaan että maalimiehistä tuomaroinneista innsotuneita löytyy, ja yleensäkkin että harrastukseen saisi maalimiehiksi ja tuomareiksi kykeneviä.

Juha Puurunen
Viestit: 604
Liittynyt: 04 Joulu 2007 08:30

Re: Koetuomarikoulutus

Viesti Kirjoittaja Juha Puurunen » 11 Tammi 2015 17:56

Koulutukseen ilmoittautuneille on lähetetty postia. Jos et ole saanut, niin tarkista roskapostilaatikko tai ota yhteyttä.

Harri Norkko
Viestit: 14
Liittynyt: 06 Joulu 2013 15:50

Re: Koetuomarikoulutus

Viesti Kirjoittaja Harri Norkko » 11 Tammi 2015 18:11

kertoisitko Juha kuinka olette päätyneet ikärajoituksen kohdalla tällaiseen päätökseen, (50v)
terv harri norkko

Juha Puurunen
Viestit: 604
Liittynyt: 04 Joulu 2007 08:30

Re: Koetuomarikoulutus

Viesti Kirjoittaja Juha Puurunen » 12 Tammi 2015 10:12

Harri Norkko kirjoitti:kertoisitko Juha kuinka olette päätyneet ikärajoituksen kohdalla tällaiseen päätökseen, (50v)
terv harri norkko
Ikäraja on tullut suoraan Saksan vastaavasta ohjeesta. Tuomarikoulutukseen halutaan kaikkein aktiivisimmassa iässä olevia henkilöitä. Tuomariksi valmistuvien toivotaan myös tekevän työtään mahdollisimman kauan. Tuomarikoulutus kestää minimissään 2-3 vuotta. Yläikäraja seuloo koulutuksesta ne joiden ura iän puolesta suhteessa koulutuksen vaativuuteen jäisi väistämättä lyhyeksi.

Birgitta Johansson
Viestit: 165
Liittynyt: 06 Joulu 2007 01:41
Viesti:

Re: Koetuomarikoulutus

Viesti Kirjoittaja Birgitta Johansson » 12 Tammi 2015 16:54

Ikäraja on kyllä hieman outo, ja sen voisi poistaa vaikka kokonaan. "Ikärasismia" lienee työelämässä jo riittävästi, joten aika hurjalta kuulostaa, että 50-v olisi liian vanha olemaan hyödyksi nyt jo harrastuspuolellakin :shock:.

Eikös juuri niillä vähän enemmän kilometrjä keränneillä, jotka ovat jo "kaiken kokeneet" omassa harrastuksessaan, olisi parhaiten aikaa ja ehkä myös näkemystä tuomaroida? Ei ole niin paljon omia kisoja häiritsemässä eikä yleensä pieniä lapsiakaan hoidettavana.

50-vuotiaathan ovat tänä päivänä myös keskimäärin todella hyvässä kunnossa verrattuna aikaan kivi ja kirves. Moni 50-v on paljon paremmassa kunnossa kuin pikaruoka-IT-sukupolven 25-v.

Mieleen tulee myös, kuinkahan pitkää "käyttöikää" tässä nyt oikein halutaan...? Hyväkuntoinen 50-v tuomaroi kevyesti 15 vuotta ja pitempäänkin. Jos koulutukseen osallistuminen edellyttäisi 20-30 vuoden varmaa sitoutumista, taitaisi kyllä karsiutua pois jokainen koiulutukseen hakeva, iästä riippumatta...

Tita Poikonen
Viestit: 81
Liittynyt: 11 Joulu 2007 12:53

Re: Koetuomarikoulutus

Viesti Kirjoittaja Tita Poikonen » 02 Maalis 2015 23:03

Sen verran palaan tuohon koetuomarikoulutuksen pääsyvaatimukseen "suorittanut hyväksytysti SPL-maalimieskoulutuksen", että alkuperäinen ehdotus oli, jota kaikki muut tuomarit aluksi kannattivat paitsi allekirjoittanut, että pääsyvaatimuksena on PÄTEVÖITY SPL-MAALIMIES! Tämä vaatimus olisi johtanut suoraan sanottuna siihen että naisilla olisi ollut olemattomat mahdollisuudet edes päästä koulutukseen/pätevöityä! (suosittelen lukemaan SPL-maalimieskoulutusohjeen tämän asian ymmärtämiseksi vrt harjoitusmaalimiesmääritelmä ja pätevöity maalimiesmääritelmä) Nyt tällä nykyisellä vaatimuksella naisilla on edes se olematon mahdollisuus päästä SPL-koetuomarikoulutukseen/pätevöityä tuomariksi. Kun on suorittanut hyväksytysti maalimieskoulutuksen, se riittää. Uskon vakaasti että tuomarina olemiseen pystyy niin miehet kuin naisetkin...

On totta että maalimieskoulutus auttaa ymmärtämään koiran ominaisuuksien ja koulutuksen ymmärtämistä, mutta koetuomarikoulutus on kyllä sen verran vaativa että se karsii niin pätevöidyt kuin pätemättömätkin maalimiehet, jos ei oppilaalta löydy a.oikea asenne koulutukseen ja tuomariksi pätevöitymiseen b.aktiivisuutta itsensä kehittämiseen c.koiranlukutaitoa d.kokemusta tarpeeksi koiran kouluttamisesta suojelukokeeseen e.myös kirjallisia taitoja sekä kärsivällisyyttä tehdä kirjalliset tehtävät täsmällisesti. Olen seurannut nyt ainakin kahden tuomarikoulutuksen verran sitä kuinka paljon on ensimmäiseen perhedyttämiskoulutukseen osallistuneita versus kuinka monta näistä on pätevöity. Omasta ryhmästä johon itse osallistuin, pätevöityi lopuksi kolme ihmistä ja noin 10 kpl aloitti, toisessa koulutuksessa aloitti ainakin 12 ihmistä, kaksi pätevöityi. Suurin osa aloittaneista oli pätevöityjä SPL-maalimiehiä. Oma johtopäätelmä tästä on (ja kokemuskin) että koulutus karsii vaativuudessaan ja pituudessaan paljon porukkaa pois syystä ja toisesta.

SPL-koetuomarikoulutus on jälleen käynnistynyt. Haluan toivottaa koulutukseen ilmoittautuneille menestystä ja jaksamista koulutuksen suorittamiseen!

SPL-koetuomari vuosimallia 2005, Tita Poikonen

Vastaa Viestiin