Vatsavaivoja - herkän koiran barf?

Ruokintaan ja ravintoon liittyvät aiheet
Vastaa Viestiin
Laura Vallikkala.

Vatsavaivoja - herkän koiran barf?

Viesti Kirjoittaja Laura Vallikkala. » 20 Marras 2007 13:45

Siirryttiin jokunen kuukausi sitten nappuloista raakaravintoon kutinan ja vatsaoireiden vuoksi. Uudella ruokavaliolla kutina katosi ja vatsa toimi normaalisti. Kuitekin parisen viikkoa sitten vatsa alkoi oireilla uudestaan.
Satunnaisesti ripulia, mutta enemmän löysää ja vaalean ruskeaa ulostetta. Vähensin kasvisten määrää tuloksetta. Broilerin siipiä syöttäessä uloste on kiinteää, mutta kovin vaaleaa antaa sitten minkä määrän tahansa. Kokeilin siis todella vähällä luumäärällä ja väri ei muuttunut.

Possunsydänjauhelihalla (+kasvikset) vatsa on normaali, mutta ei sitä pelkältään oikein päivittäin viitsi syöttää..?

Auttaisiko ruuan kevyt kypsentäminen mahdollisesti? Jos vatsa ei kestä raakaa ruokaa? Jos kasvikset kypsentää, voiko lihaisia luita enää antaa? Enäähän ei olisi kyseessä barf.... :roll:

Olen ollut todella tyytyväinen ruokavalioon muuten - turkki kiiltää, iho on hyvässä kunnossa ja yleiskunto on hyvä... vatsa ei vain kestä? :?

Lähinnä siis kaipaisin kokemuksia ja neuvoja herkkä vatsaisen koiran ruokintaan?

Niina Hämäläinen

Viesti Kirjoittaja Niina Hämäläinen » 20 Marras 2007 14:29

onko koiraltasi otettu verikokeet haiman vajaatoiminnan poissulkemiseksi?

Laura Vallikkala.

Viesti Kirjoittaja Laura Vallikkala. » 20 Marras 2007 14:50

Eipä ole tullut mieleen, kun yleiskunto on hyvä. Tosin sairaus voi olla pitkään piilevänä, jos olen oikein ymmärtänyt... Torstaina ollaan menossa lääkäriin, niin kokeet voisi varmuuden vuoksi ottaa.

Seija Kulmala

Viesti Kirjoittaja Seija Kulmala » 20 Marras 2007 14:51

Veikkaan että ruuan kypsentäminen auttaa asiaa. Kasviksia voisit myös vähentää ja lisätä viljaa (riisi, kaura).

Mitä väliä jos ruoka ei ole enää puhdasoppista BARF:ia, kunhan vähän lisäät raakaa mukaan esim. kanansiipiä tai lihaisia luita.

Laitan tähän helpon ohjeen, mukaeltu ns yrjölän puurosta.

Riisiä turvotettuna ja kypsennettynä,
tähän keitetään mukaan kaurapuuro.
Liha kypsennettynä (sika, nauta tai kana, tai kala)
Porkkanaa tai jotakin kasvista raastettuna ja kypsänä (mikäli koira sietää). merisuolaa muutama hipu.

loraus jugurttia kun tarjoillaan.

Terhi Puumalainen

Viesti Kirjoittaja Terhi Puumalainen » 20 Marras 2007 16:32

Jos koira on jo barffaillut parisen kuukautta, niin ripulointi voi myös johtua ihan jostain muusta kuin ruuasta. Ripuloivalle koiralle on hyvä pitää vuorokauden totaalipaasto ja aloittaa ruokinta sitten varovasti "miedoilla" ruuilla.

Oletko antanut koiralle maitohappobakteereita? Niitä on hyvä syöttää barffausta aloittaessa ja muulloinkin, mikäli vatsa oireilee.

Barfin alkuvaiheessa on koirakohtainen kokeiluvaihe. Herkkävatsaisille ei sovi kaikki kasvikset/lihat/luut. Alussa vatsa voi olla jonkin aikaa sekaisin herkemmillä, annoitpa mitä tahansa, vaikka kypsennettynäkin. Kannattaa suosia mietoja kasviksia ja vain pari erilaista kasvista kerrallaan. Myös lihojen/kalojen syöttäminen on parempi aloittaa herkkiksillä varovaisemmin ja monipuolistaa niitä, kuten kasviksiakin pikkuhiljaa, kun vatsa tottuu.

Barffaavan koiran uloste on erinäköistä kuin nappulakoiran. Se on vaaleampaa, kiinteää ja määrältään vähäisempää. Harvemmin samannäköistä kuin teollista syövillä.

Jos koirasi massu toimii possunsydän+kasvisruualla, niin syöttäisin sitä kunnes vatsa on ihan kunnossa, ja sitten voi kokeilla lisäillä yksi kerrallaan eri lihoja/luita/kaloja/elimiä, jotta näkee aiheuttako jokin yksittäinen oireet. Kaikille ei sovi kaikki.

Vastaa Viestiin