Pentu syö ulostettaan??

Ruokintaan ja ravintoon liittyvät aiheet
Tapani Laukkanen

Re: Pentu syö ulostettaan??

Viesti Kirjoittaja Tapani Laukkanen » 17 Touko 2009 14:31

Joko se paskansyönti on loppunut ?

Meillä oli sama ongelma. Se oli kaikista hirvein mihin olen koskaan törmännyt. Pentu oli noin vuoden ja 2 kk ennen kuin se paskansyönti loppui !
Mitkään munuais- tai ananastemput eivät auttaneen tippaakaan. Aina paska maisui.

Luojan lykky; nyt on pentu jo vuoden ja 4 kk ja tamä ongelma on loppu... . . . Toivottavasti teilläkin.

; Esa L

Sirpa Hörkäs

Re: Pentu syö ulostettaan??

Viesti Kirjoittaja Sirpa Hörkäs » 21 Touko 2009 21:28

Jarno Hakkarainen kirjoitti:Kyselin asiasta myös muilta sakemannien omistajilta ja aika monet kuulemma ovat tehneet pentuna samaa, että ei pitäisi olla aihetta huoleen...

Ai monet sakemannin omistajat on pentuna syöny kakkia? :harhar:

Sori,ei malttanu taaskaan..

Tommi Mikkeli

Re: Pentu syö ulostettaan??

Viesti Kirjoittaja Tommi Mikkeli » 04 Helmi 2010 20:41

Mitenköhän tässä nyt kannattaisi menetellä :

Tosiaankun tuo reilu 4kk epeli löytää noita jäisiä kikkareita tuolta pihalta hangesta loppuu kaikki yhteistyö siihenpaikkaan. Luoksetulo pelaa muuten useimmiten ongelmitta mutta jos kikkare on suussa niin kaveri tietää että on kielletty ja kirmaa karkuun minkä kerkiää. Kiellot tai paikka käskyt tuota mitään tulosta, jos lähen kävelemään poispäin niin ei seuraa perässä, mikäli menen sisälle niin se mutustaa kakkansa ensin ja vasta tämän jälkeen alkaa korvat nousemaan kinoksesta että mihinkäs se yksi meni. Oon kokeillut myös painostaa ja kävellä perässä sanomatta mitään mutta juoksee pitkin pihoja karkuun siihen asti kunnes on saanut syödä, tämän jälkeen vasta alistunut ja jäänyt paikoilleen.

Onko kellään parempaa tietoa noista ravintomutuista mitä ketjussa aikaisemmin mainittu? Nyt syödään royal canin penturuokaa + lohiöljyä (hilseilee muuten) sekä näiden lisänä vaihdellen raejuustoa, jauhelihaa, piimää, kanaa, kurkkua yms. yhden aterian yhteydessä päivittäin, kourallinen papanoita menee myös päivän aikana koulutukseen/kongiin + joku koirakeksi.

Asiaa vähän sivuten, mitenkäs nuo määrät noiden ruokien kanssa? Onko parempi seurailla puntaria vai noudattaa jotain ohjetta ruokapussin kyljessä? 3x2.5-3dl + nuo yllämainitut lisät on nyt ollu 3kk iästä lähtien, painoa tullut n. 1.2kg/vk mutta hirveä honkkeli tuo kuitenkin on, olikin tosi laiha sillonkuin tuli ja kesti hetken ennenkun saatiin kaverille ruoka maistumaan. Viimeeksi punnitessa painoa 16,5kg ja kyseessä siis uros. Varmaan vähän pöljiä kysymyksiä mutta ei oo ollu tämmöstä aikasemmin ja mielummin safe than sorry :lol:

Maiju Kaarnola

Re: Pentu syö ulostettaan??

Viesti Kirjoittaja Maiju Kaarnola » 10 Helmi 2010 09:18

Meillä oli tasan sama ongelma ja vieläkin (vajaa 8kk) joskus löytyy joku vastustamaton herkkupala, mutta irti-sana on tässä vaiheessa onneksi tehonnut. Paskakauden ollessa kiihkeimmillään kokeiltiin naudanmahat, salamit ja pinaatit, mutta natustelu senkus jatkui. Yhtäkkiä se sitten rauhottui, mutta luulen että paras apu tähän oli maan jäätyminen :) Nyt se tapa on ikään kuin unohtunut. Pääsyy paskan syömiseen oli varmasti äärimmäisen hyvä ruokahalu. Kaverin koira teki ihan samaa ja juoksi kikkareiden kanssa karkuun innoissaan. Sen mielestä oli hauskaa että emäntä jahtaili sitä pitkin ja poikin. Minä tein niin, että aina kun herkkukasa löytyi (silloin kun koira oli vapaana ja useimmiten se on), sinkaisin kovaan vauhtiin poispäin koirasta sanomatta yhtään mitään. Ei se koskaan jäänyt jatkamaan syömistään vaan lähti perään ja unohti herkkulautasen sillä erää.
Tuosta omistajien paskansyönnistä en ollutkaan kuullut ennen - toivottavasti ei ole tarttuvaa :o Vaikka joskus tulee kyllä paskaa jauhettua :harhar:

Meillä kasvattaja ohjeisti aikuisen ruokaan suoraan ja verrattuna edellisiin sakemanneihini, kasvu on ollut paljon tasaisempaa. Kesken kaiken tuskin kuitenkaan kannattaa pennulla vaihdella sapuskaa, joten jos sinulla on kasvattaja jonka kanssa kommunikointi pelaa, niin kannattaa jutella hänen kanssaan. Palstalla on keskustelu urospentujen painosta, vertailepa siellä vähän painoja. Toisin kun ennen, nykyruokinnalla ei meillä ollut sitä honkkelivaihetta ollenkaan, paino lisääntyi n. 1,5 - 1,7kg viikossa. Nyt se on kyllä hidastunut vähän, niin kun kuuluukin. Tosi kaunis on meidän vauhtimimmi :love:

Tommi Mikkeli

Re: Pentu syö ulostettaan??

Viesti Kirjoittaja Tommi Mikkeli » 10 Helmi 2010 15:00

Valoa tunnelin päässä, tehtiin lisää luoksetuloa niin nyt juoksee paskat suussa luokse :D

Päivi Ollikka
Viestit: 268
Liittynyt: 25 Joulu 2007 19:46

Re: Pentu syö ulostettaan??

Viesti Kirjoittaja Päivi Ollikka » 03 Huhti 2010 11:47

Kannattaa googlettaa "koprofagia koira" niin siellä mahdollisia vinkkejä ja ajatuksia.
Omilla koirilla tehonnut mahalaukun lisääminen ruokaan - lisäksi kokeilin nyt sisäelinseoksen lisäämistä. Pentu 10 vk eikä koske ulosteisiin.

Avatar
Jenni Heikkinen
Viestit: 10
Liittynyt: 18 Tammi 2010 12:44
Paikkakunta: Keski-Suomi

Re: Pentu syö ulostettaan??

Viesti Kirjoittaja Jenni Heikkinen » 08 Huhti 2010 08:54

^Pitääkin tuota mahalaukkua meidänkin kokeilla, kun Urmolle omat tuotokset maistuu. Ulkona ei enää syö omiaan, kieltäminen tehosi, mutta työpäivän aikaan jos on sisälle tullut, niin ne on kyllä tehokkaasti siivottu pois.

Rainer Kinnunen

Re: Pentu syö ulostettaan??

Viesti Kirjoittaja Rainer Kinnunen » 14 Kesä 2010 23:06

Eipä se aina ole pentu joka paskonsa syöpi, meitin narttu täytti 4v ja vielä maistuu jos vain tilaisuus on. Elikkä varmaan opittu tapa josta ei luovuta hevillä ja sen vuoksi kuljen perässä kun mennään tarpeille työpäivän jälkeen. :wink:

Eva Rusi

Re: Pentu syö ulostettaan??

Viesti Kirjoittaja Eva Rusi » 12 Elo 2010 22:26

Jos koira syö omia ulosteitaan,siihen voi olla monia syitä.Eräs monirotuinen narttumme munuaisten toiminnan heikettyä,alkoi herkutella muiden koirien jätöksillä.Kerran mieheni kanssa todistimme metsälenkillä,että jopa ripuliulosteet kelpasivat.Pakko tunnustaa,silloin koira suuta oli pakko yrittää pestä.Luulisin,että koira yritti saada itselleen tärkeitä ainesosia,koska elimistö ei toiminut enää normaalisti.Nykyinen narttumme pentuna söi aivan hulluna omia sekä muiden koirien ulosteita.Voisimpa sanoa,että meillä ja koiralla taisi olla jonkinlaista kilpailua,kumpi oli nopeampi....Koira oppi todella nopeaksi ja ketterästi noukki peräpäästänsä kikkareet.Jossakin muodossa raakaa lihaa/naudanmahaa aloin lisäämään ruokavalioon ja kiristettiin vahtimista ulkona,ettei koiralla olisi tilaisuutta napsia ulosteita.Tein sen huomion,että jos koira oli selvästi nälkäinen,niin houkutus syödä omia jätöksiä oli suurempi.On ensimmäinen koira,joka näin himokkaasti oli kierrättämisen kannalla.Nyt ei kiinnosta syödä muiden jätöksiä,mutta välillä kyykistelyn jälkeen huomaan ,että koira vilkaisee peräpäähänsä ja lipaisee huuliaan...Vanhaa tapaa on vaikeaa lopettaa,mutta kun aikaa on kulunut tarpeeksi,uskon ettei minunkaan tarvitse enää mökillä piilotella koiran :) jätöksiä lehtikasoihin. :)

Tania Haapuro

Re: Pentu syö ulostettaan??

Viesti Kirjoittaja Tania Haapuro » 29 Elo 2010 11:01

Pakko laittaa oma kokemus myös paskaa syövästä koirasta.
Meillä kolme koiraa. Kaks valkkaria, ja saku kolmantena.
Nuorempi valkkari narttu ( nyt puoltoista vuotias ) ahmi kaiken jätöksn pihaltamme, aina vuoden ikään asti.
Noin vuoden täytettyään paskan syönti harveni, ja narttu söi jätökset, mikäli vallan maittava kasa oli.
Ruokana kolmen koplalla on aina ollut jahti/vahti, ja sekaan laitetaan mitä milloinkin. karvat kiiltää koko
porukalla, ja mielestäni papana on hyvää, ainakin meidän koirille.
Kuulin valkkari porukalta, että kuulemma tapa, paskan syönti, on yleistä ko. rodulla. Tieto mulle ihan uusi, ja
yllätyin kun luin täältä, että sakemanneillakin on samaa oiretta. Ja ihan oikeesti luulin että nartullani oli jokin
" vika " kun paskaa syö. Nyt menee ihan mukavasti, ja jätöksiä ei kukaan porukasta syö.
Tulin vaan aatelleeksi, että aina oppii jotain uutta, ja ihan sillä, että lukee toisten kokemuksia. :) :eek2: :)

Seija Kulmala

Re: Pentu syö ulostettaan??

Viesti Kirjoittaja Seija Kulmala » 30 Elo 2010 08:46

Koprofagiaa tunnetaan lähes kaikilla eläimillä, jotkut eläimet jopa tarvitsevat tätä ulosteen uudelleen syöntiä jotta ruuansulatus toimisi oikein (muistaakseni marsut ja kanit). Satunnainen tai pentuiän oman ulosteen syönti ei ole koprofagiaa vaan saattaa toki viitata sairauteen mutta myös liittyä eläimelliseen käytökseen, eikä aina ole vaarallista.

Omatkin koirat saattavat maistaa omia tai kaverin jätöksiä mikäli ovat saaneet hirvenluita ja luiden jäänteitä on ulosteessa.

Narttu tietysti syö omien pentujensa ulosteet, tämä on emän vaistonvaraista suojelua pentujansa kohtaan, siivoaa ulosteet pois jotta ne pysyvät turvassa vihollisilta. Heidi narttumme söi jopa lähes aikuisten pentujensa ulosteet, kun ne täällä kävivät, pentu oli silloin noin puolen vuoden ikäinen.

Pentu on saattanut oppia tavan emältään.

Yleensä tapa jää itsestään pois.

Itse parantaisin ruuan laatua (enemmän proteinia tai lisäisin raakaa lihaa ruokaan).

Sisko Luukkonen
Viestit: 32
Liittynyt: 28 Helmi 2008 20:43

Re: Pentu syö ulostettaan??

Viesti Kirjoittaja Sisko Luukkonen » 17 Syys 2010 21:29

En uskaltaisi antaa pennulle lihaa missään muodossa, saattaa etu tassut alkaa kääntymään ulospäin.
"tämähän on vain minun mielipiteeni.......... muut tehköön niinkuin parhaakseen näkee.
Viimeksi muokannut Sisko Luukkonen, 22 Syys 2010 20:22. Yhteensä muokattu 1 kertaa.

Avatar
Jenni Heikkinen
Viestit: 10
Liittynyt: 18 Tammi 2010 12:44
Paikkakunta: Keski-Suomi

Re: Pentu syö ulostettaan??

Viesti Kirjoittaja Jenni Heikkinen » 19 Syys 2010 16:05

Sisko Luukkonen kirjoitti:En uskaltaisi antaa pennulle lihaa missään muodossa, saattaa etu tassut alkaa kääntymään ulospäin.
Sinulla pentu tuskin syö ainoastaan kasviksia? Varmaan ruoka sisältää lihaa, oli se sitten nappuloissa tai tuoreena lihana.

Meidän pennulta jäi omien jätösten siivoaminen (syöminen) pois iän myötä aika nopeasti. Olisiko ollut 4-5kk suurinpiirtein kun koko touhu loppui.

Vastaa Viestiin