PEVISA 2014-2018

Saksanpaimenkoiraliiton yleiset tiedotteet
Vastaa Viestiin
Juha Puurunen
Viestit: 604
Liittynyt: 04 Joulu 2007 08:30

PEVISA 2014-2018

Viesti Kirjoittaja Juha Puurunen » 20 Marras 2013 06:43

Uusi PeViSa voimaan astuu voimaan 1.1.2014

Kennelliiton jalostustieteellinen toimikunta on hyväksynyt Saksanpaimenkoiralle seuraavan rotukohtaisen PEVISA-ohjelman:
Pentueen vanhemmilla tulee astutushetkellä olla lonkkakuvauslausunto ja kyynärkuvauslausunto.
Lonkkien osalta pentueen vanhempien lonkkaindeksien keskiarvon tulee astutushetkellä olla vähintään 101.
Kyynärniveldysplasian raja-arvo on aste 1.
Mikäli pentueen vanhempi on tuontikoira tai ulkomainen uros, eikä sillä ole Kennelliiton lonkkaindeksiä, huomioidaan sen mahdollinen ulkomainen BLUP-indeksi. Saksassa laskettu indeksi huomioidaan arvona 100 + (100 – X), missä X on saksalainen BLUP-indeksi.
Jos tuontikoiralle tai ulkomaiselle urokselle ei ole määritelty BLUP-indeksiä, saa sitä käyttää vain koiralle, jonka oma indeksi on vähintään 101.
Lisäksi toimikunta hyväksyy, että selkätutkimuspakko liitetään rodulle hyväksyttyyn PEVISA-ohjelmaan 1.1.2016 alkaen ja vaatimus koskee voimaan tullessaan kaikkia jalostukseen käytettäviä koiria. Rodun harrastajille jää näin ollen runsaan kahden vuoden siirtymäaika.
JTT merkitsee tiedoksi Koirarekisteriohjeen kohdan 9 mukaisen ulkomaisia uroksia koskevan toistaiseksi voimassa olevan poikkeusluvan: ulkomaisilta uroksilta ei vaadita selkätutkimuslausuntoa. JTT huomauttaa, että Suomessa tapahtuviin astutuksiin tulee poikkeuslupa anoa tapauskohtaisesti. Kun kyseessä on astutus johon tarvitaan poikkeuslupa, tulee kasvattajan anoa sitä hyvissä ajoin ennen astutusta. Poikkeuslupaa anotaan Kennelliitolta ja poikkeusluvalle puoltoa Saksanpaimenkoiraliitolta. SPL ei puolla astutuksen jälkeen tehtyjä anomuksia.

Ohjelma on voimassa 1.1.2014 – 31.12.2018.

JTT kiittää rotujärjestöä luonteen arviointimenetelmien lisäämisestä PEVISA-esitykseen, mutta esitystä ei hyväksytä. Rotujärjestöä pyydetään tekemään luonteen arvioinnin osalta sellainen esitys, jota Kennelliitto pystyy valvomaan sekä varmistamaan, että riittävä osa populaatiosta myös täyttää asetetut vaatimukset.

Vastaa Viestiin