Mahalaukun kiertymä

Terveyteen liittyvät aiheet
Hanna Rikkonen

Viesti Kirjoittaja Hanna Rikkonen » 18 Elo 2007 00:04

En voi muuta sanoa kuin että: on niin epätoivoisen ikävä omaa Elliä :heihei:

Niina Hämäläinen

Viesti Kirjoittaja Niina Hämäläinen » 20 Elo 2007 19:32

onkos siinä mitään "ikärajaa" jonka jälkeen koira on alttiimpi kiertymille tai kaasuuntumisille? elikkä voiko jo pentukoiralla (puolivuotias) kiertyä mahalaukku ympäri.. :oops:

Asko Eronen

Viesti Kirjoittaja Asko Eronen » 21 Elo 2007 07:37

Ei siinä taida mitään ala eikä yläikää olla. Meillä kiertymä tuli noin puolivuotiaana.
Syitä tähän pähkäilty, ilmeisimmin nuoren koiran syönnin jälkeinen hyppiminen tullessani kotiin. Elämää jatkettu aivan normaalisti eikä ole annettu sen vaivata.
Tärkeintä tuossa kiertymän jälkeisessä tilanteessa on nopea reagointi. Tuurissa on sitten mistä löytää sen eläinlääkärin joka oikeasti osaa tehdä tuon korjaus leikkauksen oikein. Leikkauksen osaa varmaankin tehdä joka jäppinen, mutta ne valmistelevat toimenpiteet....
Meillä kävi onneksi tuuri, oikeat lääkärit löytyivät, siitä kiitokseni vieläkin Kyösti Tiaiselle ja Timo Tanskaselle,

Pirjo Niskanen

Re: Mahalaukun kiertymä

Viesti Kirjoittaja Pirjo Niskanen » 18 Touko 2011 10:04

Löytyi tällainen vanha viestiketju aiheesta, joten nostetaampa uudelleen esiin.
Mun koiralleni tuli eilen illalla vatsalaukun laajentuma/kiertymä. Oireet alkoivat todella nopeasti. Koirat kävivät lenkillä noin klo 19 aikaan ja iltaruokansa ne saivat noin klo 21.30, jonka jälkeen ne alkavat vetäytymään "orsille". Nyt kuitenkin heti (5 - 10 min) ruokailun jälkeen koira pyrki ulos oksentamaan. Olin jo tästä ihmeissäni, sillä ei koskaan ennen tämmöstä ollut tapahtunut. Menin koiran mukana ulos ja totesin, että koira juoksee hätääntyneenä paikasta toiseen ja yrittää oksentaa, mutta mitään ei tule. Tässä vaiheessa vielä ajattelin, että voisiko olla ruokatorveen jäänyt jotain ja katsoin koiran suuhun ja havaitsin limakalvojen olevan todella vaaleat. Olin jo reagoinut myös koiran kovaan vatsaan...se ei niinkään ollut aivan älyttömän turvoksissa, mutta ehdotomasti kova. Eläinlääkäri oli sitä mieltä, että onnistumiset leikkauksessa olisivat minimaaliset sen vuoksi, että koira oli jo siinä vaiheessa sokissa....ja aikaa eläinlääkärille pääsyyn oli ehkä ½ tuntia, joten tosi nopeasti sinne päästiin.

Liikunta ei siis ainakaan tässä tapauksessa ollut se syy, mutta ehkä rotu, rakenne ja ikä muodostivat sen riskin.

Vastaa Viestiin