Kuivamuonan lisäaineet

Ruokintaan ja ravintoon liittyvät aiheet
Vastaa Viestiin
Tiina Verkkomäki

Kuivamuonan lisäaineet

Viesti Kirjoittaja Tiina Verkkomäki » 08 Helmi 2007 17:36

Ollaan tulevan pennun kanssa päätetty barffata, mutta myös pitää kerran viikossa kuivamuonapäivä; tarkoituksena, että koira pysyy tottuneena nappulaan, jota joudutaan syöttämään käytännön syistä vaelluksilla ja pitemmillä reissuilla.
Tässä on sitten tullut eri valmistajien tuoteselosteita luettua ja melkein kaikissa säilöntä- ja väriaineettomissakin nappuloissa näyttää olevan lisättyjä aminohappoja yms. Mitä nuo DL-metioniinit ja lysiinit oikein ovat ja mitä ne tekevät kuivamuonissa? Googlettamalla selvisi, että DL-metioniini alentaa virtsan pH-arvoa, mutta onko sellainen todella tarpeellista terveen koiran ruokavaliossa ja ovatko nuo varmasti turvallisia?

Mia Kujanpää

Viesti Kirjoittaja Mia Kujanpää » 29 Syys 2007 22:17

Ensin tuohon kuivanappulapäivään yhdistettynä barffaukseen; varoiksi sellainen vinkki, että kuivamuona viljaraaka-aineineen vaeltaa suoliston läpi huomattavasti nopeammin kuin luut. Tämä pitäisi ottaa huomioon siinä, mitä kuivamuonapäivää edeltävinä päivinä syöttää- jos annat esim. kanansiipiä maanantaina ja papanoita tiistaina, papanat työntävät sulamattomat, teräväreunaiset kananluut edellään ja koiran suolistolle saattaa aiheutua vakavia vaurioita.

Ja sitten aminohappoihin. Valkuainen eli proteiini koostuu aminohapoista. Aminohappoja on n. 20 erilaista joista 10 on koiralle välttämättömiä ja niitä koiran tulee saada ruuasta tarvetta avstaavasti, muuten elimistön normaali proteiinisynteesi ei onnistu. Joitain aminohappoja koiran elimistö kykenee syntetisoimaan toisista aminohapoista. Jotkut aminoista ovat nk. ”rajoittavia” eli niiden saanti on vähäinen verrattuna tarpeeseen ja kun kyseessä on välttämätön amino, muiden aminohappojen ylisaantikaan ei pysty korvaamaan välttämättömien vajausta. Välttämättä tarvittavien aminojen saanti tulee aina olla tasapainossa tarpeen kanssa ja myös aminojen väliset suhteet vaikuttavat niiden metaboliaan. Mainitsemasi metioniini on ensimmäinen rajoittava amino. Välttämättömät aminot koiralla ovat: Arginiini, Histidiini, Isoleusiini, Leusiini, Valiini, Lysiini, Metioniini, Fenyylialaniini, Treoniini ja Tryptofaani.

Joten kyllä, sellainen on todella tarpeellista koiran ruokavaliossa jotta se myös pysyisi terveenä ja välttyisi esim. kasvuhäiriöiltä (HD:n kehittymisessä ympäristötekijöillä suuri osuus) ja kyllä, ne ainakin tieteelliseltä pointilta lienevät turvallisia.

- mia -

Vastaa Viestiin