Näyttelyt

SPL-näyttelyt 2023

SPL-näyttely = Käyttöluokassa hyväksytään myös SPL-kokeiden tulokset, tulokset kirjataan SPL:ssa, CERT ei jaeta.

Erikoisnäyttely = Kennelliiton myöntämä näyttely, tulokset kirjataan myös Kennelliitossa, CERT jaetaan. SPL-kokeen tulos ei oikeuta käyttöluokan VA/V arvosanaan.

Saksanpaimenkoiraliiton näyttelyt ja pentukatselmukset

Vain Saksanpaimenkoirille tarkoitettuja erikoisnäyttelyitä järjestetään saksanpaimenkoirien suunnitelmallisen jalostuksen edistämiseksi. Näyttelyistä kerätään tietoja maamme saksanpaimenkoirista ja näin saatu tieto on rodun harrastajien käytettävissä.

Saksanpaimenkoiraliitto järjestää SPL-näyttelyitä ja pentukatselmuksia sekä SKL-FKK-erikoisnäyttelyitä (= Kennelliiton myöntämä erikoisnäyttely Saksanpaimenkoirille).

Kaikissa luokissa nartut ja urokset arvostellaan erikseen. Pitkäkarvaisilla on omat luokat.

Saksanpaimenkoirien erikoisnäyttelyt eroavat Kennelliiton koiranäyttelyistä. Erikoisnäyttelyissä tuomarina on aina rodun erikoistuomari. Aikuisten koirien luokissa arvioidaan myös koirien luonnetta esim. ampumisvälinpitämättömyyskokeella. Koirat eivät saa pelätä paukkeen ääntä. Koirien liikunta-arvosteluun kiinnitetään erityistä huomiota, sillä on saksanpaimenkoira rakenteeltaan ravaaja, jonka tulee kyetä liikkumaan pitkiäkin matkoja. Koirien osallistumisvaatimuksissa on kiinnitetty huomioita terveyteen, sillä yli 18 kk vanhojen koirilla on oltava virallinen lonkkakuvauslausunto voidakseen osallistua näyttelyyn.

Pentukatselmukset

Pentukatselmukset ovat epävirallisia ja niitä järjestetään usein tavallisen SPL-tai SKL-FKK erikoisnäyttelyn yhteydessä. Tarkoitus on päästä harjoittelemaan pennun kanssa todenmukaisessa ympäristössä ja samalla kasvattajat pääsevät näkemään jalostuksen tuloksia jo ennen kuin koirat täyttävät vuoden.

Pentukatselmuksessa ikäluokat ovat 5-6 kk, 6-9 kk sekä 9-12 kk. Pentukatselmuksessa luokan koirat saavat kirjallisen arvostelun ja ne sijoitetaan paremmuusjärjestykseen. Karvamuunnokset (normaalikarvainen/pitkäkarvainen) kilpailevat omissa luokissaan.

SPL-näyttely /SKL-FKK-erikoisnäyttely

Aikuisten luokat SPL- ja SKL-FKK-erikoisnäyttelyissä ovat 12-18 kk, 18-24 kk ja yli 24 kk (ns. käyttöluokka). Näiden luokkien lisäksi voidaan näyttelyssä arvostella myös avoin luokka (AVO, ilman palveluskoiratulosta oleville yli 24 kk koirille) sekä veteraaniluokka (VET, koirille yli 8v).

Koiran ikä näyttelypäivänä määrittää mihin luokkaan koira ilmoitetaan. Luokkaan yli 24 kk kannattaa ilmoittaa koira, jolla on ns. käyttötulos (SPL:n voimassa olevan säännön mukainen koulutustunnus). Mikäli koiralla ei ole käyttökoetulosta kannattaa se ilmoittaa Avoimeen luokkaan.

Lisävaatimukset eri luokissa:

Näyttelyn arvosteluperusteet

Arvostelu näyttelyissä perustuu voimassa olevaan rotumääritelmään. Erityistä huomiota kiinnitetään koiran luonteeseen, kokonaiskuvaan, rakenteeseen ja liikuntaan. Näyttelyissä käytetään koirien arvostelijoina vain kokeneita erikoistuomareita.

VA- ja V –arvosana jaetaan vain luokissa yli 24 kk. Niiden saamiseksi koiralla pitää olla koulutustunnus jostakin palveluskoirakokeesta (IPO, jälki, haku, viesti tai erikoiskoe) tai IPOR-kokeesta. Kilpailukirja pitää ottaa mukaan näyttelyyn ja koulutustunnus on merkittävä ilmoittautumislomakkeeseen.

Jälkeläis- ja kasvattajaryhmät

Erikoisnäyttelyissä järjestetään myös jälkeläisluokka uroksille. Jälkeläisryhmä voidaan esittää, mikäli näyttelyssä on saman uroksen jälkeläisiä vähintään seitsemän kappaletta ja vähintään kahdesta eri yhdistelmästä. Koira, joka kuuluisi mukaan jälkeläisryhmään, mutta jää siitä pois ilman hyväksyttävää syytä, suljetaan pois näyttelystä.

Kasvattajaluokka voidaan esittää, mikäli samalta kasvattajalta on näyttelyssä vähintään viisi koiraa. Kasvattajaluokassa voidaan ryhmään ottaa 5 – 7 koiraa. Tuomarit arvostavat ryhmän yhtenäisyyttä, koirien korkeaa tasoa ja ryhmän vaikeusastetta. Vaikeusasteella tarkoitetaan sitä, että ryhmän koirilla on mahdollisimman monta isää ja emää. Korkein vaikeusaste on ryhmällä, missä on seitsemän koiraa, joilla kaikilla eri isä ja emä.Tuomari asettaa kasvattajaluokat paremmuusjärjestykseen.

Näyttelyyn tullessa

Kun olet tuomassa koiraasi näyttelyyn, varmista rokotusten voimassaolo. Tarvitset näyttelyyn mukaan koiran rekisterikirjan, rokotustodistuksen ja yli 24 kk:n luokkaan kilpailukirjan. Maksukuitti näyttelymaksusta on hyvä olla mukana kaiken varalta.

Huoltokatko

Keskustelupalsta on uuden sivuston julkaisun myötä huoltokatkolla. Otamme keskustelupalstan käyttöön mahdollisimman pian.

Hae sivustolta:

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors