Rustoja vai luita...?

Ruokintaan ja ravintoon liittyvät aiheet

Rustoja vai luita...?

ViestiKirjoittaja Anu Heikkilä » 06 Maalis 2007 18:40

Nyt hölmönää tässä kyselen, et mitäs eroo rustoissa ja ihan luu-luissa..? Siis kylhän mie tiiän, mikä ero niis on, mut tällee koiran vatsan kannalta??
Ostin tuos prisman pakasteesta pussillisen naudanluita, semmosia epämääräsiä "möhkäleitä". Osa niistä enämpi ihan luuta ja toisissa selvästi enemmän pelkkää rustoo ja mun mielestä just nää rustot aiheuttaa kovaa ummetusta!?!? Mut en nyt oo ihan varma, onko näin? Et onkos muilla tietoo/kokemusta?
Suurta herkkua ovat ja mukavaa puuhastelua, mut tänään joutui sit uikuttamaan sydäntä särkevästi tuolla pusikossa ja oli sit sillä aikaa, kun olin pois "tulppa" lopullisesti irronnu ja pientä vahinkoo ja haisua kämpäs.... :(
Mut ei minusta aina luut (oon antanu nyt parin/muutaman viikon välein ja raakoja) aiheuta tommosta harmia, et onkos niis sit kui paljon eroja?
Kerran muistan, tais olla ekoja kertoja kun annoin, oikein IISON luun, ostin lihakaupasta, ajattelin, et sitähän se tossa järsii monta päivää, ni toinen sit kerkes ahneuksissaan järsiä sen melkein het kerralla! (noh, oma moka...!) Niin silloin joutu vähän avittaa, et saatiin "kakka irti pyllystä" ja herran jumala, kun toista varmaan sattui.. :oops:
Anu Heikkilä
 

ViestiKirjoittaja Anu Heikkilä » 06 Maalis 2007 18:57

Itse kysyy ja sitten vastaa... :D :D
No sit tuolta luinkin Yrjölän juttui ja sielläkin mainittiin, et nimenomaan rustoja... Et en mie taidakkaan niitä erottaa toisistaan... :lol: :lol:
No mut mites sitten apua tähän ummetukseen? Öljyä päälle johonkin sekoitettuna? Yleensä en oo antanu muuta ruokaa samana päivänä, et pitäiskö sit jotaa pehmeempää "kyytipojax"? Ja tietysti reilusti liikuntaa...
Anu Heikkilä
 

ViestiKirjoittaja Terhi Puumalainen » 07 Maalis 2007 9:11

Jos nappulakoira syö äkkiseltään ison luun/ruston, niin saattaa hyvinkin herkemmällä vetää umpeen, etenkin jos luita saa harvakseltaan. Ennemmin kannattaisi antaa lihaisia pienempiä luita, pelkkä lihaton luu menee todellakin suolessa kovaksi paukuksi.

Mun barffilla oleva koissu syö päivittäin luita/rustoja - meillä sopiva liha/luu/kasvissose -suhde löytyi pian. Mutta näillä barffaavilla koirilla kasvissoseen määrää voi lisätä, jos koira näyttää menevän ummelle ja vähentää (tai lisätä luun määrää), jos uloste ei ole niin kovin kiinteää.

Mielestäni voisit antaa koirallesi luupäivänä muutakin, esimerkiksi aamulla kasvissosetta+lihaa+öljyä ja illalla sitten luuta kaluttavaksi. Eli ois nappuloiden välissä vaikka kerran-pari viikossa raakaruokapäivä? Ja kun saisi muutakin kuin vain luuta/rustoa mahaan, niin luultavasti ei menisi ummelle. Jos koiran masu tällaista kestää - ja kestäähän se kun pikkuhiljaa aloittaa.
Terhi Puumalainen
 

rimpsuluut?

ViestiKirjoittaja Irene Routio » 07 Maalis 2007 11:40

Uskaltaako koirille syöttä rimpsuluita? Muunlaista luu/rustotavaraa ei päivittäistavarakupasta saa.
Irene Routio
 

ViestiKirjoittaja Terhi Puumalainen » 07 Maalis 2007 16:19

Uskaltaa, raakana. Meillä ruokalistalla on toisinaan possun kylkirimpsuja (myös lampaan, poron, hirven kylkiluita...) tai halkaistuja selkärangan pätkiä. En kyllä tiedä miten korkeat kilohinnat tuollaisilla on päivittäistavarakaupoissa, kun en niistä ole ostanut.
Eiköhän ne mene mitkä vaan ruhon osat koissuille... Kokonaista päätä en ole vielä tarjonnut muista elukoista ku lohesta.
Terhi Puumalainen
 

ViestiKirjoittaja Anu Heikkilä » 15 Maalis 2007 12:12

Vatsa toimi erinomaisesti, kun annoin aamulla pienen pläjäyksen pelkkää yrjölänpuuroo ja sinne reilumpi loraus öljyä. Luu meni iltapäivällä ja sen jälkeen vielä pieni puuro-iltapala... Tavaraa tuli kyl "kilokaupalla", mut ei mitään ongelmia! Eli tais olla suurin syy se tyhjään mahaan syöttäminen! Kiitoksia neuvoista! :)
Poitsu kun rakastaa kuin "hullu (yrjölän)puuroo" noita luita ja mukavaa puuhastelua, saa mammakin touhuta joskus rauhassa omia hommiaan... :lol:
Anu Heikkilä
 

rimpsu juuttui kitaan! Raakaravinnon riskit?

ViestiKirjoittaja Irene Routio » 15 Maalis 2007 14:17

Koirat tykkäs rimpsuista kovasti (n 4-5 e/kg), mutta Nikke yritti ahmaista kokonaista rimpsua kerralla ja isäntä sitten tuli kertomaan, että jotain juuttunut suuhun, mutta koira ei anna koskea, vaan lymyilee... Rimpsu irtosi sitten kerralla ja uskalsin sentään antaa pureskella loppuun.

Kasvattaja-Ekku nimenomaan antoi ohjeeksi, että koko perheen pitää ruokkia koiraa. Siinä se sitten nähtiin - meinaan tuota "rimpsukätilöjutskaa". Aluksi tietty kaikki ruokkivat, mutta sitten into lopahti. Muuten koiruli tykkää koko perheestä ja on tosi luoksepäästävä.

Sirommalla Zanilla ei ole ikinä ollut ruuan kanssa ongelmia, keppihulluna se tosin on onnistunut kiilaamaan tikkuja kitalakeen ja hampaiden väliin.

Kiitos vaan Kennelrehu vinkistä, tiedot löytyi. Yritän kovaa vauhtia tyhjentää pakastetta mehuista sun muista, että saatais tilaa isommalle pakaste-erälle. Ihan pieniä eriä ei viitsi lähteä hakemaan.

Eläinlääkäri pelotteli suolitukoksilla tms kun kysyin raakaruokinnasta? Onko raaka-ruokinnassa riskejä? Raakaravinnolla tämä krantumpikin mussuttaa kerralla kupin tyhjäksi.
Irene Routio
 

ViestiKirjoittaja Seija Kulmala » 16 Maalis 2007 8:34

Luita ja rustoja käytettäessä osana ruokintaa, kuivamuonan ohella, ainakin meidän koirillla ulosteet menevät aivan sementiksi, vaikka ne ovat todella tottuneita raaka-ravintoon. Luita syövät noin 2 - 3 kertaa viikossa.

Kuidun ja öljyjen lisääminen ravintoon auttaa!
Seija Kulmala
 

ViestiKirjoittaja Hanne Muurinen » 30 Marras 2007 22:34

Hei, minä ostin tänään hetken mielijohteesta hirven luita. 8) Lavan kärkeä, jonkin ison nivelpalleron (mikä liekään) ja sitten jotain ihan lihatiskissä myynnissä olleita "keittoluita". Nuo lapaluut ja nivelet siis takahuoneesta. :D

Meillä ei pentu (14 vkoa) ole vielä oikeita luita saanut ja tänään annoin sitten hetken jäystää sellaista. En vaan kauan uskaltanut. Miten tässä nyt toimitaan? Koira syö siis nappulaa ruuakseen, noita luita ajattelin kaluttavaksi. Minkä verran/kuinka kauan annan kerralla syödä/järsiä? Toistaiseksi ei ainakaan ripulia ole, onko sellaista vaaraa?

Yksinkertaisuudessaanhan tämä mun kysymys kuuluu, että miten totutan pennun luihin ilman vatsaongelmia? Luut annan raakana pakastimesta.
Hanne Muurinen
 

ViestiKirjoittaja Terhi Puumalainen » 01 Joulu 2007 13:19

Jos pentu ei ole aiemmin syönyt luita, niin anna sen kaluta luuta ensin esim 5-10 minuuttia. Paljon se ei isosta luusta irti saa, mutta tottumattomalla maha voi mennä sekaisin pienestäkin määrästä. Luun voi vaikka laittaa sit takaisin pakastimeen, tai näillä keleillä vaikka ulos. Mikäli maha pysyy kunnossa, voi luuta antaa seuraavalla kerralla syödä pikkuisen kauemman aikaa.

Mutta mielestäni nappulakoiran ei kannata antaa koskaan kaluta kovin paljon pelkkää lihatonta luuta - seurauksena on erittäin todennäköisesti ummetusta, pahimmassa tapauksessa suolitukos. Vaikka raakaruokinnalla olevan koirani luumäärä nousee välillä korkeaksikin, niin se saa päivittäin myös lihoja ja kasvissosetta, eikä suolistossa ole vain kovaa luukönttiä kulkemassa. Jos luita haluaa syöttää koiralleen osana varsinaista ruokintaa, niin suosittelen lihapitoisia luita, jolloin ummetuksen riski pienenee huomattavasti.
Terhi Puumalainen
 

ViestiKirjoittaja maiju savolainen » 01 Joulu 2007 15:14

Luumassa viipyy pitkään mahassa ja hiilihydraattipitoinen kuivamuona taas kulkee nopeasti läpi. Siitä syntyy ristiriita, joka voi aiheuttaa ongelmia, joskus pahojakin. Lisäksi kuivamuonaa syövä koira ei tuota väkevää mahahappoa sulattamaan rustoja ja luita. Siihen tarvitaan raakaa lihaa.

Minun koirani syövät minimaalisesti kuivamuonaa, jos ollenkaan. Ruoka sisältää paljon raakaa lihaa, mahalaukkua ja sisäelimiä. Päivittäin ne saavat myös rustoja, nyt olen viimeksi ostanut poronrustoja. Kaikki sulaa vaivatta.
maiju savolainen
 

ViestiKirjoittaja Hanne Muurinen » 01 Joulu 2007 16:56

Ok, kiitos Terhi! Mietin ihan vakavissani tuossa barffausta ruokintamuotona. En vain oikein tiedä, mistä aloittaa jne. Pennun kanssa vähän hankalaa - kai. :roll:

Täytyy lueskella ja tutkiskella aiheesta. Ehkä tuosta koirasta barffari tulee, jossain vaiheessa.
Hanne Muurinen
 

ViestiKirjoittaja milko naumanen » 01 Joulu 2007 20:22

"Luumassa viipyy pitkään mahassa ja hiilihydraattipitoinen kuivamuona taas kulkee nopeasti läpi."

Tämäkään ei ole nyt aivan kiveen kirjoitettu.

Tässä erittäin hyvä sivusto,koiran ruokinnasta yms.

http://www.greyhoundwiki.org/index.php? ... Ravitsemus
milko naumanen
 

Re: Rustoja vai luita...?

ViestiKirjoittaja Sirpa Hörkäs » 10 Joulu 2007 17:31

Pitäisköhän alkaa itte mettästämään riistaa hurtille,ku tuntuu,että noi silmäin alle osuvat luut on sitä mallia,missä ei liiemmälti lihaa ole tai sitte ne maksaa 1000€/kg. :D
* No se menee kuinka menee, turha jarrua kuluttaa *
Avatar
Sirpa Hörkäs
 
Viestit: 25
Liittynyt: 04 Joulu 2007 12:19
Paikkakunta: Kouvola, Liikkala

Re: Rustoja vai luita...?

ViestiKirjoittaja Terhi Puumalainen » 11 Joulu 2007 16:25

Hitsit, kirjoitin eilen vastausta Sirpalle, mut sit kone alko vidduilee ihan kympillä. Enkä kirjoittanu sit enää mitään. :käsi:

Niin, mistä sä tuommosii tonnin luita löydät? :lol: Lihaisia luita saa aika kohtuu hinnalla, kuten broiskun siipii (2,60e/kg), possun rankaa (2e/kg), possun sorkkii (1,5e/kg)... Isoissa lohen päissä on myös ihan kohtuu paljon lihaa, niitä saa isoissa erissä halvalla jostain kalatehtaista tms. Yleensä mitä tahansa isoissa erissä saa halvalla koiralle. Hirven luut ei maksa mittään. Eiku metälle. :kauhistus:

Joo, ja ei niiden luiden oo pakko aina olla niin lihaisia. Mulla toi elikko syö 500-600g lihaisia luita päivittäin. Joskus saattaa olla esim. täysin lihattomia hirven kylkiluita, mutta heitän sit jotain lihaa samalla kuppiin , että menee fifty-fifty. Mutta tosi on että nuoren elukan luut ovat pehmeämpii ja sulavampii kuin vanhan elukan, sen oon huomioinu. Ja tällä hetkellä on parvekkeella hirven reisiluu, niin päästä koiran sinne syömään joksikin aikaa ja saa sit lihaa lisäksi syödä (=lihaisa luu). Jos se sais niin söis kertaistumalta koko jalan, niin on vähän kontrolloitava.
Terhi Puumalainen
 
Viestit: 16
Liittynyt: 04 Joulu 2007 22:23
Paikkakunta: Oulu

Seuraava

Paluu Ruokinta