Jalostustarkastus

Jalostustarkastus on koiran sen astisen elämän tärkein tapahtuma. Näin sanotaan rodun kotimaassa Saksassa. Suomessa jalostustarkastus ei vielä ihan tuollaista asemaa ole saavuttanut mutta sen eteen tehdään koko ajan töitä. Jalostustarkastuksessa koirasta tehdään yksityiskohtainen kuvaus rakenteen osalta. Se mitataan ja punnitaan, muutenkin koira käydään yksityiskohtaisesti läpi ja kaikki kirjataan ylös.

Koira on mahdollista tarkastaa SPL-jalostustarkastuksessa tai Saksassa käytössä olevalla D-tarkastuksella.

Molemmissa tarkastuksissa rakenne kuvataan yksityiskohtaisesti ja SPL-tarkastuksen tiedot ovat kaikkien luettavissa liiton sivuilla jalostusnetissä.

Molemmissa tarkastuksissa arvioidaan myös luonneosiot ja annetaan koiralle arvio viettiominaisuuksista, itsevarmuudesta ja kuormitettavuudesta (VIK). D-tarkastuksen luonneosion kuvaus ei ole niin yksityiskohtainen kuin SPL-tarkastuksen, siinä on VIK eriteltynä hyökkäyskäyttäytymisen, otetyöskentelyn, vartiointivaiheen ja viettikäyttäyttymisen osalta.

Molemmissa tarkastuksissa on kokeisiin nähden jopa kuormittavampi liike, piilosta hyökkäys sekä liikkuvan avustajan kiinniotto. SPL-tarkastuksessa lisäksi piilolla haukkuminen ja uudelleen hyökkäys kiinnioton jälkeen.

Molemmissa tarkastuksissa aluksi arvostellaan olemus. SPL-tarkastuksessa myös käyttäytyminen yksityiskohtaisesti sekä suhtautuminen liukkaaseen alustaan. Ampumakoe kuuluu molempiin tarkastuksiin.

SPL-tarkastus järjestetään erillisenä tapapahtumana D tarkastukset useimmiten näyttelyiden yhteydessä.

SPL-jalostustarkastus on joko hyväksytty, keskeytetty tai hylätty.

Jalostustarkastuksen esitteluvideo:

D-tarkastusta varten koirallasi pitää olla tehtynä:

– Suoritettu SV-Wesensbeurteilung (tai vastaava ulkomainen testi esim. SPL-arviointi)

– koetulos (SV-ZAP, IGP1-3, HGH, RH2, SGP2, IFH2, A2, O2) tai vastaava Saksassa tunnustettu koetulos SV-tuomarilta

–  suoritettu kestävyyskoe (AD) joko SV-tuomarilta tai IGP-tulos SV-tuomarilta

– hyväksytty lonkkakuvaus- ja kyynärkuvaustulos

– näyttelyistä vähintään arvosana G (Hyvä) SV-tuomarilta

Suoritettu D jalostustarkastus on ensimmäisellä kerralla voimassa tarkastusvuotta seuraavat kaksi vuotta ja viimeisenä näistä koira voidaan uudelleentarkastaa. Uudelleentarkastus on voimassa koiran eliniäksi
D tarkastus, Ilmoittautumiseen mukaan kopiot sähköpostilla liiton toimistoon spl.toimisto@spl.fi
rekisterikirjasta, omistajatodistuksesta, lonkkakuvauslausunnosta (A-C), kilpailukirjasta (D-tark., IGP, IPO/SchH,AD (SV tuomarilta), näyttelyarvostelusta, kestävyyskokeesta, viiden polven sukutaulusta, SPL- tai SV jäsenyydestä sekä kuittikopio suoritetusta ilmoittautumismaksusta.

Huom!
D-tarkastukseen tarvittavat tulokset pitää olla SV-tuomarilta.

Uusinta tarkastukseen mukaan alkuperäinen tarkastuslausunto.

Maksu ilmoittautumisen yhteydessä 50 €

Tilinumero IBAN FI33 8000 1900 3090 31

Huoltokatko

Keskustelupalsta on uuden sivuston julkaisun myötä huoltokatkolla. Otamme keskustelupalstan käyttöön mahdollisimman pian.

Hae sivustolta:

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors