Käyttäytymiskoe (BH)

Yleistä

Koe on suoritettava ennen kuin koira voi osallistua muihin kokeisiin luukuun ottamatta kestävyyskoetta ( AD ), osallistumisalaikäraja on 12 kk. BH koe jakaantuu kahteen osaan, tottelevaisuus ja käyttäytyminen liikenteessä ns. kaupunkiosuus. Kokeen tarkoitus on selvittää koiran hallittavuus sekä se että koira käyttäytyy ja suhtautuu normaalisti vieraisiin ihmisiin, koiriin ja muihin normaaleihin ympäristötekijöihin. Osallistumisoikeus on kaikenrotuisilla ja kokoisilla koirilla, myös “monirotuisilla” joilla tulee olla SKL:n tunnistusmerkintä todistus.

Arvostelu

Kokeen päätyttyä tuomari kertoo arvostelussaan koiran positiiviset puolet ja tuo esiin koiran negatiiviset seikat. Pari saa joko arvosanan “hyväksytty” tai “ei hyväksytty” pistearvostelua ei anneta. Koe tulee hyväksytyksi jos tottelevaisuudesta on saavutettu 70% ( 42p.) mahdollisista pisteistä, tämä on myös edellytyksenä kokeen jatkamiselle kaupunkiosuuteen. Kaupunkiosuus on hyväksytty mikäli tuomari pitää suorituksia riittävänä.

Välinpitämättömyyskoe

Välinpitämättömyyskoe suoritetaan kuten suojelukoirakokeessa.

Tottelevaisuusosuus

Periaatteet tottelevaisuuteen ovat lähes samat kuin suojelukoirakokeessa, liikkeitä on vain vähemmän. Täyskäännöksen koira voi tehdä kahdella tapaa joko niin että koira kiertää ohjaajan tai niin että koira pysyy ohjaajan vierellä, täyskäännös tulee kuitenkin aina tehdä vasempaan. Koira voi olla kytkettynä myös valjaisiin tai yleisesti myytävänä olevaan kaulaimeen. Tottelevaisuudessa istuminen ja maahanmenoliike suoritetaan siten että ohjaaja pysähtyy, koiran tulee mennä itsenäisesti perusasentoon, sen jälkeen ohjaaja antaa käskyn ”istu” tai ”maahan”.

Liike Pisteet
Liike Kytkettynä seuraaminen
Pisteet 15p
Liike Vapaana seuraaminen
Pisteet 15p
Liike Liikkeestä istuminen
Pisteet 10p
Liike Liikkeestä maahanmeno ja luoksetulo
Pisteet 10p
Liike Paikallaolo häiriönalaisena
Pisteet 10p

Käyttäytyminen liikenteessä ( kaupunkiosuus )

Yleistä

Kaupunkiosuuden tarkoituksena on arvostella koiran käyttäytymistä suhteessa ihmisiin ja toisiin eläimiin, samoin myöskin testataan koiran ympäristövarmuutta. Koe pitää suorittaa paikassa missä on luonnostaan vilkas liikenne, muita ihmisiä ja sekä muita ympäristötekijöitä. Hyviä paikkoja ovat torit, linja-autoasemat ja markettien ympäristöt (aukioloaikana). Suoritukset voidaan tehdä joko yksitellen kaikille koirille tai peräkkäin yhdelle koiralle. Suoritukset eivät ole kaavamaisia vaan ne suunnitellaan kulloisenkin olosuhteen mukaan, tuomari voi vaatia myös paria toistamaan jonkun suorituksista. Kokeeseen järjestetään erikseen tilaisuutta varten ihmisiä, eläimiä, autoja, polkupyöriä yms.

Henkilöryhmän kohtaaminen

Koiranohjaaja kävelee kytketyn koiran kanssa sovittua reittiä, koiran pitää seurata halukkaasti ohjaajaa tämän vasemmalla puolella lapa ohjaajan polven kohdalla. Matkalla ohi juoksee henkilö jota kohtaan koiran pitää käyttäytyä rauhallisesti ja neutraalisti. Pari kulkee ihmisryhmän ( väh 6 henkilöä) läpi jossa yksi henkilöistä juttelee koiranohjaajalle, koiran tulee tällöin käyttäytyä rauhallisesti ja on istuttava tai mentävä maahan ohjaan käskystä.

Polkupyöräilijän kohtaaminen

Koiranohjaaja kävelee kytketyn koiran kanssa sovittua reittiä, takaa lähestyy polkupyörä joka ohittaa parin koiran puolelta ja kohtaamistilanteessa soittaa pyörän kelloa, pyöräilijä käy kääntymässä ja suorittaa ohituksen edestäpäin koiran puolelta ja taas ohitustilanteessa soittaa kelloa. Koiran pitää käyttäytyä välinpitämättömästi pyöräilijää kohtaan.

Autojen kohtaaminen

Koiranohjaaja kävelee kytketyn koiran kanssa sovittua reittiä useamman auton ohi, yksi ajoneuvoista käynnistetään, toisen auton ovi suljetaan parin läheisyydessä. koiran pitää suhtautua välinpitämättömästi autoja ja liikennettä kohtaan. Parin luokse pysähtyy yksi auto jonka ikkuna avataan ja kuljettaja juttelee koiranohjaajalle, koiran tulee tällöin käyttäytyä rauhallisesti ja on istuttava tai mentävä maahan ohjaan käskystä.

Hölkkääjien tai rullaluistelijoiden kohtaaminen

Koiranohjaaja kävelee kytketyn koiran kanssa sovittua reittiä, vähintään kaksi hölkkääjää ohittaa parin, hölkkääjät käyvät kääntymässä ja ohittavat parin uudelleen. Hölkkääjien sijasta voidaan käyttää myös rullaluistelijoita. Koiran pitää käyttäytyä rauhallisesti häiriöhenkilöitä kohtaan, ohjaajalla on mahdollisuus käskeä koira joko istumaan tai maahan kohtaamistilanteissa.

Hetkeksi yksinjätetyn koiran suhtautuminen ympäristöön ja muihin eläimiin

Koira kytketään tolppaan yms. Koira voi jäädä käskyn alle joko istumaan, seisomaan tai makuulle, ohjaaja poistuu koiran näkymättömiin. Hetken kuluttua koiran ohittaa n. viiden askeleen päästä toinen henkilö kytketyn koiran kanssa, yksin jätetyn koiran tulee käyttäytyä rauhallisesti, se ei saa osoittaa agressiivisuutta toista koiraa tai muuta ympäristöään kohtaan.

Huoltokatko

Keskustelupalsta on uuden sivuston julkaisun myötä huoltokatkolla. Otamme keskustelupalstan käyttöön mahdollisimman pian.

Hae sivustolta:

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors