Saksanpaimenkoira­liitto

Kenelle saksanpaimenkoira soveltuu?

Saksanpaimenkoira on työkoirarotu joka soveltuu monipuolisuutensa vuoksi erilaisiin työ,-harrastuskäyttöön, sekä ihan perusarkeen kunhan se on koulutettu yhteiskuntakelpoiseksi. Aktiiviselle liikkujalle, joka pystyy antamaan sen luontaisia ominaisuuksia vastaavaa liikuntaa.

Henkilölle, joka arvioi rehellisesti omat resurssit ja fasiliteetit mitä pennun/koiran pitäminen ja kouluttaminen vaatii, että siitä kasvaa yhteiskuntakelpoinen yksilö.

Mitä tulisi ottaa huomioon saksanpaimenkoiran pentua etsiessä?

Ensin olisi hyvä miettiä mihin tarkoitukseen olet saksanpaimenkoiraa hakemassa. Harrastuslajeja on monia mm. näyttelyt, pk-lajit, agility, toko, vepe. Tai oletko hakemassa aktiiviseen kotikoira elämään koiraa.

Saksanpaimenkoira kannattaa ottaa sellaiselta kasvattajalta, jonka koirat/ kasvatit ovat mukana niissä harrastus lajeissa mistä itse olet kiinnostunut.

Tällöin myös kasvattaja osaa sinua neuvoa pentusi kanssa etenemään oikeaan suuntaan. Kasvattajalle on hyvä aina kertoa rehellisesti mihin tarkoitukseen haet koiraa, jotta hän osaa kertoa olisiko hänen yhdistelmästään mahdollisesti sinulle sopiva koira. Uutta sisältöä.

Kasvattajalta kannattaa tiedustella mitä oletusarvoja yhdistelmällä on terveydellisesti, ominaisuuksien ja rakenteellisesti. Jokaisella kasvattajalla pitäisi olla yhdistelmän suhteen jokin ”punainen lanka” miksi kyseinen yhdistelmä tehdään. Yleisesti kasvattajat näistä avoimesti kertookin. Kaikille kasvattajille syntyy pentuja, jotka eivät jostain syystä täytä ostajan toiveita terveydellisesti tai luonteellisesti, näistäkin yleisesti ottaen kasvattajat kertovat rehellisesti. Jos jostain syystä kasvattajan sanomana ei häneltä ole epäkelpoja yksilöitä tullut voidaan todenperäisyyttä hieman epäillä. (siis jos pentueita on ollut enemmän kuin 1)

Mistä löydän saksanpaimenkoiran pennun?

Kannattaa olla yhteydessä kasvattajiin jo ennen kuin ovat astuttamassa narttua, monella kasvattajalla on omat varauslistat kun vasta suunnittelevat yhdistelmiä. Jos yhdistelmä ja kasvattajan ajatukset kohtaavat omia ajatuksia vastaavaksi, kannattaa jäädä odottamaan pentuetta.

Jos jostain syystä kuitenkin otatkin jostain muualta, on kohteliasta ilmoittaa heti kasvattajalle kenen varauslistalla olet, jottei kasvattaja ”myy turhaan ei oota” Saksanpaimenkoiraliitto suosittelee ensisijaisesti ottamaan pennun SPL-kasvattajalta.

Saksanpaimenkoiraliiton SPL-kasvattajat ovat suorittaneet Kennelliiton peruskasvattajakurssin lisäksi liiton oman pidemmän ja vaativamman koulutuksen lisensoituakseen SPL-kasvattajaksi. SPL-kasvattajat käyvät vähintään joka toinen vuosi liiton järjestämillä kasvattajapäivillä päivittämässä tietojaan rodun terveyteen ja ominaisuuksiin 

Liitolla on oma pentulista sekä SPL- kasvattajalista

Miksi puhdasrotuinen FI- rekisteröity saksanpaimenkoira eikä rekisteröimätön?

Rekisteröidyllä pennulla on aina rekisteröidyt vanhemmat monen sukupolven päähän. Tämä takaa, että tiedetään minkälaisia koiria, on pennun sukutaulussa. Rekisteröidyllä koirilla on Kennelliiton julkinen jalostustietojärjestelmä KoiraNet, jossa mm. terveystiedot ovat nähtävissä.

Saksanpaimenkoiraliitolla on myös oma jalostusnetti jossa terveystietokanta, johon kasvattajat ja koiran omistajat voivat itse käydä syöttämässä tietoja. SPL-jalostusnetistä löydän myös koiran sille tehdyt SPL- arvioinnit tai SPL-jalostustarkastukset.
Rekisteröidyn pennun vanhemmille on tehty PEVISAN (perinnöllisten sairauksien ja vikojen vastustamisohjelma) mukaiset tutkimukset ja testit, jotka ovat vähimmäisvaatimukset jalostukseen käytölle.

Pennun ottaminen on aina tietynlaisen riskin ottamista, koska kukaan ei voi vannoa, että terveistä vanhemmista syntyisi vain terveitä yksilöitä. Rekisteröidyllä koiralla on mahdollisuus osallistua Kennelliiton ja SPL:n alaiseen toimintaan, kuten näyttelyihin, koulutuksiin ja kokeisiin. 

Rekisteröimätön koira on aina suurempi riski, koska varmuudella ei voida koskaan sanoa minkälaisia koira ja millaisilla terveystuloksilla koiran vanhemmat ja esivanhemmat ovat. Rekisteröimätöntä pentua ei saa jälkikäteen rekisteröityä. Vain koiran kasvattaja voi rekisteröidä koko pentueen kerralla. Rekisteröinnin tekemättä jättäminen kertoo yleensä, että koiran vanhempien tai esivanhempien PEVISA ohjelman vähimmäisvaatimukset eivät täyty.

Rekisteröimätön koira on aina määrän lisäämistä ei saksanpaimenkoiran jalostusta.

Rekisteröimätön koira ei voi osallistua näyttelyihin tai kokeisiin, joten harrastaminen
rajoittuu voimakkaasti.

Miten tulkitsen kennelliiton jalostustietojärjestelmä KoiraNet tietoja?

Kennelliiton jalostustietokannassa kannattaa käydä katsomassa pennun vanhempien tietoja.

Koiran rekisterinumerolla löytyy, koira ja sen julkiset tiedot.

Täältä löydät koiran tuloksista mm. SPL-arvioinnin, luonnetestin tai MH-testin tulokset jollei koiralla ole koe tuloksia, sekä näyttelytuloksen.

Terveystuloksista:
Saksanpaimenkoiralta kuvataan PEVISAn mukaisesti selkä eli LTV (välimuotoinen lanne- ristinikama), jonka asteet ovat 0-4, joista 0 on puhdas ja 1-4 ovat muutos asteita. 

Selän spondyloosi ei ole PEVISAssa mukana ja näin ollen ei ole pakollinen, mutta monet sen kuvauttavat samalla kuin LTV:n jos koira on yli 24kk. 

Spondyloosin asteet ovat 0 ollessa puhdas ja 1-3 muutoksia.

Kyynärät, joissa asteet ovat 0-3, 0 ollessa puhdas ja muutokset 1-3. Jalostuksesta pois sulkevat ovat asteet 2-3.

Lonkat, A ja B terveitä, C vielä jalostuskäyttöön soveltuva, mutta partnerilla oltava tällöin A lonkat. D ja E vakavampia muutoksia. 

Lonkille ja kyynärille lasketaan jalostustietokannassa myös indeksejä. Indeksejä voidaan tulikitaan niin, että yli 100 arvo on rodun keskiarvo ja kaikki yli sadan on +.

Mitä tarkoittaa valtion koirarekisteri ja Kennelliiton koirarekisteri?

Ruokaviraston (valtion) koirarekisteri on koirien tunnistetieto (mikrosiru) rekisteri. Ruokaviraston ylläpitämä rekisteri, johon kaikki koirien haltijat joutuvat koiransa rekisteröimään itse.

Asetuksen mukaan Suomessa 1.1.2023 jälkeen syntynyt koira on tunnistusmerkittävä mikrosirulla ja ilmoitettava rekisteriin viimeistään 3 kuukauden kuluessa syntymästä. Jos koira luovutetaan uudelle haltijalle ennen 3 kuukauden ikää, tunnistusmerkintä ja ilmoitus rekisteriin on tehtävä ennen sen luovuttamista.

Ruokaviraston rekisteri ei korvaa Kennelliiton FI/ER rekisteröintiä. Pelkästään ruokavirastoon rekisteröidyllä koiralla ei ole rotukoira statusta, vaan siitä on vain haltijan itsensä ilmoittamat tiedot koirasta (kutsumanimi, väri, tiedossa oleva n. syntymäaika) sekä mikrosiru numero ruokaviraston tietokannassa.

Kennelliiton koirarekisterit

Rekisteröityjen rotukoirien kasvattajat rekisteröivät koiranpantunsa Suomen Kennelliiton FI/ER koirareksiteriin. Kennelliiton koirarekisteri ei ole viranomaisrekisteri, eikä se korvaa Ruokaviraston rekisteriä. 

FI=> Rotukoirien kantakirjarekisteri. Tähän rekisteröidään koirat, joiden esivanhemmat ovat vähintään kolmessa polvessa kansainvälisen koirankasvatusliitto FCI:n hyväksymässä rekisterissä.

ER=>Erikoisrekisteri koirista, jotka eivät täytä FI-rekisteröintiehtoja. Koko pentue kirjataan ER-rekisteriin esim. silloin, jos kyse on luvallisesta roturisteytys projektista. Kennelliiton rekisteröinnin jälkeen pentujen sukutaulut sekä terveys-, koe- ja
näyttelytuloksia voi lukea kaikille avoimesta tietokannasta, jalostustietojärjestelmästä. Kasvattaja antaa rekisteritodistuksen pennun ostajalle. Rekisteritodistus sisältää rotukoiran tiedot sekä sukutaulun ja toimii vakuutena siitä, että pentue täyttää Suomen Kennelliiton sekä rotujärjestön vähimmäis- rekisteröintimääräykset.

Kennelliiton rekisterin lisäksi, koirat rekisteröidään ruokaviraston koirarekisteriin.

Rotujärjestö eli Saksanpaimenkoiraliitto ry

Maailman käytetyin palvelus- ja työkoirarotu, saksanpaimenkoira – Suomen suurin yhden rodun rotujärjestö, Saksanpaimenkoiraliitto ry. Mitä näin velvoittavassa kentässä tapahtuu, mitä kuvio tekee ja tarjoaa?

Punainen lanka on jalostus eli rodun hyvien ominaisuuksien säilyttäminen ja kehittäminen. Perusajatuksen ympärille mahtuu uskomaton kirjo koulutus- ja näyttelytoimintaa sekä niihin liittyviä tapahtumia, mm. leirejä/koulutuksia ja muuten vain mukavaa yhdessäoloa. Toiset tarvitsevat rotutiedostoja ja -tilastoja, toiset käytännön koiravinkkejä. 

Alkavalle harrastajalle on ensin oma alaosastokenttä koko maailma. Pian kuulee ja näkee, että ympäri Suomen yli 40 alaosastossa 3500 jäsenistö puuhaa ja toimii oman saksanpaimenkoiransa kanssa ja lukee samaa lehteä. Vähitellen tajuaa rotujärjestötyön hienoimman piirteen: yli pallomme (lähes 80 maassa on ”SPL”) lukemattomat ihmiset harrastavat ”saman” koiran kanssa samoja asioita; ikkunat ovat auki koko maailmaan. 

Sivut selaamalla saa käsityksen, mitkä ovat toiminnan raamit. Se on vain teoriaa. Sisin, sykähdyttävin välittyy talutinta pitkin tai ruskeasta silmäparista, joka jatkuvasti kysyy, mitä kivaa yhdessä tehtäisiin.

Mukaan liiton alaiseen toimintaan

Liittymällä saksanpaimenkoiraliittoon avautuu mahdollisuus liittyä johonkin sen alaosastoon. Saksanpaimenkoiraliiton alaosastot ovat itsenäisiä yhdistyksiä ja niihin voi anoa SPL-jäsen jäsenyyttä erikseen.

Alaosastoissa tapahtuu konkreettisesti se koiran kanssa yhdessä tekeminen ja harrastaminen.

Alaosastoissa toimii vapaaehtoisvoimin SPL- koulutusohjaajat, SPL- maalimiehet tai muita aktiiviharrastajia, jotka vetävät koulutuksia ja kursseja. 

Alaosaston netti tms. sivulta löydät koulutuksista tai muusta toiminnasta vastaavien yhteystiedot mihin ottaa yhteyttä. Huomioithan, että vastaaminen ei välttämättä tapahdu saman päivän tai edes viikon sisällä, riippuen henkilön työ tms. vuoroista. Pääkaupunki seudulla alaosastot saattavat olla ”ylikuormitettuja” ja koulutuksiin pääsyä saattaa joutua odottelemaan. Oma aktiivisuus ja innokkuus päästä mukaan kuitenkin varmasti huomioidaan alaosastoissa ja pyritään järjestämään ryhmiin tilaa.

Alaosastoissa vuosittain tapahtuvia koulutuksia

Monessa alaosastossa järjestetään valtakunnallisesti keväällä ja syksyllä pentu- ja
arkihallinta kurssit.

Näihin voi ilmoittautua alle vuoden ikäisen koiran kanssa (pentukurssi). Näistä ilmoitetaan liiton lehdessä sekä sivuilla ja some kanavissa. Pentu- ja arkihallinta kursseilla pääsee tutustumaan siihen perus alaosastotoimintaakin samalla ja tuoda siellä ilmi halukkuudesta liittyä esim. jäseneksi alaosastoon.

Liitto järjestää myös vuosittain keväisin kansallistenlajien maastoleirin ja syksyisin tottelevaisuus leirin, nämä ovat viikonloppuleirejä.

Liiton perinteinen viikonkestävä koulutusleiri järjestetään heinäkuussa.

Alaosastojen aktiivisuudesta riippuen on tarjolla koulutustilaisuuksia eri lajeihin esim. näyttely-,tutustu suojeluun, suojelun kotiläksyt koulutuksia, näistä ilmoitetaan mm. lehdessä, somekanavilla ja liiton sivuilla johon, lähellä ajankohtaa tulee ilmoittautumislinkit.

Näihin kaikkiin koulutuksiin on mahdollisuus ilmoittautua, kun on SPL-jäsen.

Jäseneksi

Jäsenmaksut vuonna 2024

Jäsenmaksu kausi on kalenterivuosi, ja jäsenmaksu laskutetaan kerran vuodessa tammikuun aikana.

Liittyessäsi 1.10-31.12. välillä ja valitset jäsenrooliksi varsinainen jäsen 50€. kattaa se maksu myös seuraavan vuoden

Toimisto

Saksanpaimenkoiraliiton toimisto sijaitsee Nurmijärven Klaukkalassa ja hoitaa yhdistyksen päivittäiset asiat. Puhelinpalvelu vastaa tiistaisin, keskiviikkoisin ja torstaisin klo 10-14. Toimisto huolehtii jäsenasioista, ilmoittaa uudet jäsennumerot sekä vastaanottaa osoitteenmuutokset ja eroilmoitukset. Sähköpostiosoite on spl.toimisto@spl.fi

Huoltokatko

Keskustelupalsta on uuden sivuston julkaisun myötä huoltokatkolla. Otamme keskustelupalstan käyttöön mahdollisimman pian.

Hae sivustolta:

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors