Saksanpaimenkoiraliiton erikois- ja pentunäyttelyt

Näyttelyiden tarkoitus

Saksanpaimenkoirien erikoisnäyttelyitä pidetään saksanpaimenkoirien suunnitelmallisen jalostuksen edistämiseksi. Keräämme tietoja maamme saksanpaimenkoirista ja näin saatu tieto jaetaan rodun harrastajille jalostuksellisten päämäärien saavuttamiseksi. Saksanpaimenkoiraliitto ry järjestää erikoisnäyttelyitä  ja SPL-näyttelyitä  näiden sääntöjen mukaisesti.

 

nly2

 

Luokkajaot

Pentukatselmukset ovat epävirallisia ja ne järjestetään usein tavallisen erikois- tai SPL-näyttelyn yhteydessä. Tarkoitus on päästä harjoittelemaan pennun kanssa todenmukaisessa ympäristössä ja samalla pääsemme katselemaan jalostuksen tuloksia jo ennen kuin koirat täyttävät vuoden. Näin me näemme tuloksia nopeammin ja pystymme reagoimaan tiettyjen jalostuskoirien jälkeläisiin. 

 

Pentukatselmukset

NartutUroksetArvosanatLisävaatimukset
 4-6 kk  4-6 kk L+, L -
 6-9 kk  6-9 kk L+, L -
9-12 kk 9-12 kk L+, L -

 

Erikois- ja SPL-näyttelyt

NartutUroksetLisävaatimuksetArvosanatMuuta
 12-18 kk  12-18 kk Laukausvarmuus SG,G,A,M,U
 18-24 kk  18-24 kk  Laukausvarmuus, lonkkakuvaustulos SG,G,A,M,U
 yli 24 kk  yli 24 kk Laukausvarmuus, lonkkakuvaustulos (VA,)V,SG,G,A,M,U VA pääerikoisnäyttelystä

 

Kaikissa luokissa nartut ja urokset arvostellaan erikseen. Pitkäkarvaisilla on omat luokat.

 

Lisävaatimukset eri luokissa:

  • Laukausvarmuus - Aikuisten luokissa (yli 12 kk) tehdään ampumakoe noin 6 mm:n starttipistoolilla laukauspelottomuuden toteamiseksi.
  • Lonkkakuvaustulos - Luokissa 18 – 24 kk ja yli 24 kk koiralla pitää olla virallinen lausunto lonkkakuvaustuloksesta.

 

Erikois- ja SPL-näyttelyissä järjestetään myös jälkeläisluokka uroksille. Jälkeläisryhmä voidaan esittää, mikäli näyttelyssä on saman uroksen jälkeläisiä vähintään seitsemän kappaletta ja vähintään kahdesta eri yhdistelmästä. Koira, joka kuuluisi mukaan jälkeläisryhmään, mutta jää siitä pois ilman hyväksyttävää syytä, suljetaan pois näyttelystä. Tuomari asettaa jälkeläisluokat mieleiseensä paremmuusjärjestykseen.

Kasvattajaluokka voidaan esittää, mikäli samalta kasvattajalta on näyttelyssä vähintään viisi koiraa. Kasvattajaluokassa voidaan ryhmään ottaa 5 – 7 koiraa. Tuomarit arvostavat ryhmän yhtenäisyyttä, koirien korkeaa tasoa ja ryhmän vaikeusastetta. Vaikeusasteella tarkoitetaan sitä, että ryhmän koirilla on mahdollisimman monta isää ja emää. Korkein vaikeusaste on ryhmällä, missä on seitsemän koiraa, joilla kaikilla eri isä ja emä.
Tuomari asettaa kasvattajaluokat paremmuusjärjestykseen.

 

Näyttelyn arvosteluperusteet

Arvostelu näyttelyissä perustuu voimassa olevaan rotumääritelmään. Erityistä huomiota kiinnitetään koiran luonteeseen, kokonaiskuvaan, rakenteeseen ja liikuntaan. Näyttelyissä käytetään koirien arvostelijoina vain kokeneita erikoistuomareita.

 

Koirat voivat saada seuraavia arvosanoja:
VA = Vorzüglich Auslese, valikoitu erinomainen (vain pääerikoisnäyttelyssä koirille, jotka ovat hyväksytysti suorittaneet rohkeuskokeen)
V = Vorzüglich, erinomainen
SG = Sehr gut, erittäin hyvä
G = Gut, hyvä
A = Ausreichend, riittävä
M = Mangelhaft, puutteellinen
U = Ungenügend, hylätty


VA- ja V –arvosana jaetaan vain luokissa yli 24 kk. Niiden saamiseksi koiralla pitää olla koulutustunnus jostakin palveluskoirakokeesta (IPO, jälki, haku, viesti tai erikoiskoe) tai IPOR-kokeesta. Kilpailukirja pitää ottaa mukaan näyttelyyn ja koulutustunnus on merkittävä ilmoittautumislomakkeeseen.

 

Näyttelyyn tullessa

Kun olet tuomassa koiraasi näyttelyyn, varmista rokotusten voimassaolo. Tarvitset näyttelyyn mukaan koiran rekisterikirjan, rokotustodistuksen ja yli 24 kk:n luokkaan kilpailukirjan. Maksukuitti näyttelymaksusta on hyvä olla mukana kaiken varalta.

Erikoisnäyttelyt 2017

Aika Tapahtuma, paikka
 Tuomarit Lisätiedot 
4. - 5.2. Erikoisnäyttely, Virolahti P. Arth, Saksa Järj. SPL-Kotka
6. - 7.5. Erikoisnäyttely, paikka avoin
9. - 11.6. Päänäyttely, Lohja HP. Rieker, U. Sprenger, S. Baggström, T. Luoto Järj. SPL-Etelä-Uusimaa
11. - 13.8. Erikoisnäyttely, Kurikka B. Weber Järj. SPL-Kurikka
7. - 8.10. SPL-näyttely, Hyvinkää R. Lang  Järj. SPL-Itäuusimaa

 

Tulokset ja ilmoittautumiset: nly.spl.fi -sovelluksessa